Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:12, 11 lut 2021

Do góry
Przyśnieżone. W oczekiwaniu na wiosnę.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:38, 10 lut 2021

Do góry
U nas przejazd jest, nie ma problemu. W szklarni było na plusie 4 stopnie, w namiocie foliowym plus 2.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:37, 10 lut 2021

Do góry
Kasia73 napisał(a)

Danusiu jak zwykle u Ciebie niby zwykły plotek a niezwykle piękny nie wiem jak takie cuda znajdujesz

Kasiu, ten biały to nie mój, ja mam zielony, jeszcze nie wykorzystany.
Jak wykorzystać miejsce po basenie 17:32, 10 lut 2021

Do góry
Kolorowe butelki odwrócone do góry dnem, dla zwariowanego ogrodu.
Podkłady kolejowe są nasączone xylamitem czy innym świństwem i tak śmierdzą, że nie da się przy nich wysiedzieć, więc myślę że nie da się korzystać z basenu przy tym rozwiązaniu. Pale rozłożą się szybko i poprzewracają. Nieforemne głazy? będą wystawały, to raczej nie PRL-owski skalniak takie miejsce więc nie pasują.
Ja wyczerpałam już możliwości - wybierasz akurat to, czego bym nie doradzała więc wychodzę z tego wątku.

Nic nie pokazałeś, nic nie wyjaśniłeś, nie wiemy, co masz za ogród i co do niego pasuje, a także jakie materiały wykończeniowe są użyte. Trudno doradzać, powiedziałam wszystkie możliwe opcje, które widzę i są ładne, ale wybierasz najgorsze rozwiązania, nie wiem dlaczego. Jest mi przykro, że nie mogę doradzić. Pozdrawiam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:13, 10 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tutaj stary płotek

Danusiu jak zwykle u Ciebie niby zwykły plotek a niezwykle piękny nie wiem jak takie cuda znajdujesz
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:10, 10 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Proponuję takie rozwiązanie. Natomiast co do kory kamiennej, jest okropna, pstrokata i nie pasuje do ładnego, prostego założenia. Ja w każdym razie nie znoszę tej kory, ale może gust mam po prostu inny. Tylko ona jest bardzo gruba, w paski/plamki/kreski okropnie to źle wygląda, tak samo jak kora sosnowa też takie wielkie kawały są brzydkie. Ale przynajmniej jednolicie brążowe. Zastosuj grys granitowy w dwóch odcieniach szarości, zgodnie z tą propozycją można to podzielić na dwa odcienie. Tylko na tym zdjęciu nie da się tego pokazać. Dwa odcienie byłyby intuicyjne, bo rabata jest wielka i jeden kolor byłoby nudno.

Smaragdy prowadzić do wys, płotu, ale równo, nie jeden taki, drugi taki. Równać w poziomie. Dosadzić drzewa o kulistych koronach, aby zasłoniły te dachy, bo się robi taki "kołchoz" z dachami i wzrok leci na te dachy zamiast na rośliny

Danusiu Dziekuję.
bardzo fajne masz pomysły.
jestem zachwycona.

Zrobię te rabatkę jak najbardziej zbliżoną do rysunku
dziękuje serdecznie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:38, 10 lut 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)

Zrób normalne palikowanie na 3 tak jak się robi drzewa. Kup taka szeroką na 5-7 cm gumę i ja porządnie zamocuj.
A w marcu przytnij jej koronę. Ładnie się zagęści. jeśli oczywiście się upierasz żeby ja zostawić tu gdzie jest.

Ale ja bym posłuchała Danusi.

3 paliki, 3 gumy górą, 3 w środku żeby wyprzeć krzywy pieniek. My tak prostowaliśmy jabłoń ozdobną z odzysku, teraz lepiej wygląda i już posadzona z kąta na rabatę.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:37, 10 lut 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)

Jaki cis na te obwódki kupić - fajny pomysł i dziekuję.

Zielony i złocisty. Dwa odcienie zieleni, do tego pomysłu powyżej nie muszą być cisy, może być ta żółta trzmielina Fortunego 'Emerald'n Gold', a drugi zielony - trzmielina 'Coloratus', są zimozielone i będzie coś innego
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:35, 10 lut 2021

Do góry
Ja mam fajne, stare, kute płoty z odzysku, ale są spore, na to akurat za wielkie, ale myślę nad zastosowaniem bo szkoda, żeby stały w kącie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:25, 10 lut 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)
...trawnika mam aż nadto do koszenia, mąż daleko pracuje i najczęsciej ja kosze więc nie chcę więcej trawnika. Ale dziękuję za pomysł,
Chciałam rabatę zimozieloną z korą kamienna.

Proponuję takie rozwiązanie. Natomiast co do kory kamiennej, jest okropna, pstrokata i nie pasuje do ładnego, prostego założenia. Ja w każdym razie nie znoszę tej kory, ale może gust mam po prostu inny. Tylko ona jest bardzo gruba, w paski/plamki/kreski okropnie to źle wygląda, tak samo jak kora sosnowa też takie wielkie kawały są brzydkie. Ale przynajmniej jednolicie brążowe. Zastosuj grys granitowy w dwóch odcieniach szarości, zgodnie z tą propozycją można to podzielić na dwa odcienie. Tylko na tym zdjęciu nie da się tego pokazać. Dwa odcienie byłyby intuicyjne, bo rabata jest wielka i jeden kolor byłoby nudno.

Smaragdy prowadzić do wys, płotu, ale równo, nie jeden taki, drugi taki. Równać w poziomie. Dosadzić drzewa o kulistych koronach, aby zasłoniły te dachy, bo się robi taki "kołchoz" z dachami i wzrok leci na te dachy zamiast na rośliny

Podpory , kraty, obeliski dla róż 07:52, 10 lut 2021

Do góry
Ma to sens, mam takie zdjęcia. Tylko belka musi być posadowiona w kotwie, aby nie zgniła, bo ciężar masy zielonej jest potem znaczny, wszystko może się "złożyć" jak domek z kart. Kupiłam sobie takie sznury na starociach i zamierzam gdzieś taki pomysł wykorzystać, może w ogrodzie różanym?

Tutaj dodatkowo jest to spięte poprzecznie drutem

Jak wykorzystać miejsce po basenie 07:31, 10 lut 2021

Do góry
My robimy takie taśmy sami, kupujemy metal, spawamy do tego bolce i wbijamy w grunt.
Nie mam na myśli konkretnej taśmy. Nie będę tutaj reklamować zagranicznych dostawców. U nas metalowych nie robi nikt, przynajmniej nie znalazałam, są tylko importowane. Poszukaj sobie w necie sklepu z ogranicznikami.

Są różne sposoby ograniczania wysypywania się żwiru, w zależności od stylu ogrodu.
Kostka, cegła, ekobordy (z plastiku -dlaczego eko? nie wiem) taśmy stalowe, grube sznury.

Jak wykorzystać miejsce po basenie 22:20, 09 lut 2021

Do góry
Postawienie basenu na wyżwirowanym placyku (kamyczki lub grys granitowy szary lub czarny), ładnie obrzeżonym kostką lub taśmą metalową zakotwiczoną w gruncie. Po zdjęciu basenu, teren nie ma zgniłej trawy. Można ustawić meble lub ławeczkę plus donice z jesiennymi kompozycjami. Zaaranżować ten teren jak placyk wypoczynkowo-kawowy
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:07, 09 lut 2021

Do góry
Jutro się wybieram zobaczyć czy wszystko przykryte śniegiem i temp. w szklarni sprawdzić. No nie ma co, tęsknię już za ciepłem i kolorami. Nasiona zaczynają już przychodzić.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:56, 09 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
I tu bym się zastanowiła, zanim nie będzie za późno. To moim zdaniem Abies concolor, ooooogromne drzewo, które wyrasta nawet do 20- 40 metrów!! Kobieto, nie sadź tego drzewa No chyba że to karłowa odmiana, tego nie wiem.

No i oczywiście usuń ten plastik, to nie jest dobre ogrodnictwo przykrywanie gleby tym

Danusiu dziękuje za odpowiedź.

Źródła podają różnie te wysokość. Mogę przesadzić.
Tylko co w zamian bo choinka musi być. tam jest doprowadzony kabel do lampek. Mąż sobie wymarzył i nie odpuści.

A na rabatce obok włókniny już nie ma. była na chwilkę. jest wysypana kora kamienną.

Doradźcie coś proszę w sprawie rabaty wokół choinki.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:22, 09 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A tu fajna rzecz z drutu

To mi się najbardziej podoba
Muszę coś mało pracochłonnego wykombinować, bo wyjątkowo pracowity rok mi się szykuj.
Artykuł kiedyś przeczytałam, ale mus do niego wrócić
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:38, 09 lut 2021

Do góry
Wigwam dość prosty

Wigwam bardziej skomplikowany

Ale takie, naturalne i ciemne kołki to nawet mi się podobają

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:36, 09 lut 2021

Do góry
Tutaj stary płotek

A tu fajna rzecz z drutu

Najbrzydsze są zwykłe kije powbijane

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:35, 09 lut 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:35, 09 lut 2021

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies