Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Z Pszenicznej ... 11:09, 05 paź 2017

Do góry
AgataP napisał(a)
W warzywniku dosadziłam porzeczki - 3 szt czerwonej odmiana Detvan.
Doszło koryto po piaskownicy - szkoda było wyrzucać, mąż wzmocnił a ja znalazłam miejsce dla niego.

Grusza którą mam na rogu ( tu jej nie widać ) idzie out, podobnie jak wisienka posadzona zupełnie bez głowy pod śliwą. Tam tworze zakątek hortensjowy
Wszędzie leży włóknina, czekam aż przegnije wszystko pod nią, wtedy zastosuję ściółkę. A pod śliwą zamierzam trawę utrzymać.

Niezłe masz te kawałki do zagospodarowania, jak u mnie
pozazdroszcze Ci tempa prac, chyba lżejsze ziemi i sił żeby tyle ogarnąć naraz. Wiem że pergola za artemis przeszła. Mógłby też być szpaler miskanta ML.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 11:09, 05 paź 2017

Do góry

Prawa str wygląda taki i jej nie ruszę

Szmaragdy podsypię nawozem zimowym ale one ładny mają kolor to zdjęcie przekłamało .Są one lekko obolała bo prawie wszystkie miały podwójne pniaczki to je uciachałm tak żeby były pojedyńcze ale tym się nie martwię bo na wiosnę ruszą z kopyta ,dobre korzenie i jeden piniak będą szybko ładniejsze
Połowa działki - czyli mam powoli dość 11:08, 05 paź 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
A gdzie jesteś.

Jestem jestem ale zabiegana Remont u Córki ha ha .

Dam zaraz 2 zdjęcia przodu tej rabaty i jak wygląda całość L i P strona.Chodzi o L stronę. Całość tej rabaty do miejsca równych tuj to wsch strona słońce latem jest od 12 do 18 tej.I to co do tych tuj jest wszystko do wiosny do wywalenia i zmiany.

Isza propozycja ----to wyrzucić z niej wszystko i przesadzić tujki równe na początku potem mniejsze i na prościutko zostawić je aż do końca płotu.

2-ga zrobić 1 szą a przed nimi albo tylko trawy albo tylko derenie .tymi dereniami chcę rozjaśnić trochę tu przed wejściem bo jesienią jakoś smutnawo.teraz szer jest od kostki jakieś 150 cm potem się zwęża.To jeszcze podumamy jak i co ?????

Tu zdjęcia
Wszystkiego po trochu 11:02, 05 paź 2017

Do góry
Kwitnące ,trzymane całe lato na dworze storczyki
Zbieram się żeby je wnieść wkrótce do domu

Wszystkiego po trochu 10:57, 05 paź 2017

Do góry
Bukavu

Belvedere

Pat Austin

Marselisborg

Eden Rose

Pastella

Wichester Cathedral

Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:56, 05 paź 2017

Do góry
kwartet napisał(a)
no mam, ja bym widziała wylewające się po bokach rozplenice(tak bardziej z tyłu)jako tło dla reszty,berberysy mogą wylewać się z przodu

na klatę z godnością(emotek to ja nie umiem używać,domyślnym trzeba być)

Rozplenice powiadasz? Mogłoby być fajnie. Tylko czy one dadzą radę w półcieniu? Albo nawet w cieniu bo z lewej strony to słońca prawie nie ma, z prawej tylko trochę po południu a i tak przesiane przez liście karagany... Chyba słabo, co???
Ale traw mi tam ewidentnie brakuje dlatego pomyślałam o silverach - byłby ładny kontrast barwy i faktury z bergenią i ładne uzupełnienie do bodziszków. No i mogłyby się trochę wylewać.

Tu ma być ogród :) 10:54, 05 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

A może linie proste?

Ale czy to się da i czy to się zgra? Rabaty proste, ścieżka zaokrąglona - mój umysł zbyt ograniczony żeby to ogarnąć

Dla przypomnienia to zdjęcie.

Wszystkiego po trochu 10:44, 05 paź 2017

Do góry
Jesień

Niepokazywana do tej pory część lasku, na wiosnę wycięłam tam rosnące w ogromnym zagęszczeniu świerki, gałęzie z nich rozdrobniłam i usypałam podniesioną rabatę, posadziłam trzy małe Rh, będę je jeszcze dosadzać.

widok w jedną stronę

i w drugą

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 10:37, 05 paź 2017

Do góry
Witam serdecznie,
ja w tym samym temacie: w ubiegłym roku kupiłam małą działkę obsadzoną tujami. Wszystkie w ubiegłą jesień brązowiały, ale nie tak bardzo jak w tym roku. Stało się to w ciągu ostatniego tygodnia września. Na wielu sąsiednich działkach jest to samo. Czy to możliwe, że z powodu przesuszenia? Dodam, że zbytnio się tymi tujami już wcześniej rosnącymi nie przejmowałam, bo były wieloletnie, więc sobie dobrze radziły, a poza tym od kilku lat nikt o nie nie dbał, a wyglądały zdrowo, więc podlewałam je sporadycznie. Wiosną tego roku dosadziłam 5 ok. metrowych, w tym samym tygodniu co pozostałe także mocno zbrązowiały.
Co z nimi robić przed zimą?
Proszę o radę, wskazówkę. Jestem początkująca, przeczytałam cały wątek, ale trudno mi samej zdecydować co im jest.
dziękuję i pozdrawiam

Jakobstuin - męski ogród (Jistrum NL) 10:34, 05 paź 2017

Do góry
mira napisał(a)

(...)

no ale właścicel był stale zajęty i stale go ktoś o coś prosił

Ogrody łączą pasjonatów. Właściciel podążał za Dorotheą S. (niemiecką projektantką ogrodów), wracała z oglądania ogrodów w Szkocji (piękna relacja na fb) i miała w samochodzie wyjątkową hortensję, o którą zapytałam, była to hydrangea macrcophlylla "Adula Lila".

Działka prawie w Borach Tucholskich 10:34, 05 paź 2017

Do góry
faktycznie proste, smaczne i prawie bez węglowodanów

nie widać ale obok świerka wężowego przed chwileczką pojawiły się dwie zielone kulki teraz są 3 (tujki)

jedna z ogrodowych perełek - jałowiec chiński Plumosa Aurea

Sezon 2017 u Hanusi 10:33, 05 paź 2017

Do góry
Kasiu, lubię jesień. Ale po deszczowym moim lecie już mam dość wody w okolicach mojej osoby. Nawet na taką słoneczną nie mam za bardzo szans, bo prognoza na 16 dni niestety z opadami codziennymi.
Godziny słoneczne będę śledzić zza firanki. Może jakieś kolory jeszcze złapię w tym roku.

Na dzisiejszy deszczowy dzień wstawię słoneczne zdjątko.

Liliowo i kolorowo:) 10:29, 05 paź 2017

Do góry
U mnie tulipanowiec już barwy nabiera ale przy tej pogodzie znowu deszczowej i wietrznej to szybciej opadną niż się pięknie odbarwią. Liście winobluszcza też już połowę opadła. Droga teraz ładna kolorowa.
Żywopłot w koncu od góry przycięty.

Wszystkiego po trochu 10:27, 05 paź 2017

Do góry
Anda napisał(a)
Roze masz cudowne. Wyobrazam sobie ten zapach
U mnie maczniaka duzo, ale w tym roku bardzo zaniedbalam roze z braku czasu i sama sobie jestem winna

Ja pryskałam gnojówką ze skrzypu, poza tym jak już mączniak się pojawił to ratowałam mlekiem Teraz widzę że trochę jest ale już mi się nie chce pryskać bo i tak mokro i co chwilę pada deszcz. Oberwę liście na zimę.
Zapach jest tylko jak wsadzisz nos w kwiat, chmury zapachu nigdy od róż nie czułam, od lilii tak

To silnie pachnąca róża NN
Tu ma być ogród :) 10:26, 05 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Baby to są jednak przebiegłe, co?

Byłoby super, gdybyś zechciał w luźniejszej chwili wspomóc pomocną dłonią

A dla lepszego poglądu dodatkowe dwa zdjęcia.

Tutaj widać cały przebieg tej ścieżki wokół domu.

A tu strona od rabaty grabowej, która na dzień dzisiejszy jest już poszerzona do końca, cisy częściowo posadzone, resztę będę sadzić łapiąc chwile bez deszczu, bo pogoda znowu nie współpracuje

A może linie proste?
Tu ma być ogród :) 10:25, 05 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Ja tylko pokażę rabatę z seslerią jesienną na przedpłociu, ona ma szerokość 95 cm.

Nie bardzo widzę możliwość poszaleć z nierównomiernymi nasadzeniami przy takiej szerokości rabaty.

Zdjęcie z końca lipca, a teraz sesleria jest jeszcze większa

Teraz na obszarze zakreślonym przez Asię spokojnie się zmieszczą
Też o takiej większej rabacie myślałam tylko co z nawadnianiem? jak eM to zniesie, że będzie musiał przesuwać zraszacze?
Tu ma być ogród :) 10:24, 05 paź 2017

Do góry
Luki napisał(a)
Kurcze, że ja nie znałem takich genialnych argumentów za tym by powiększać rabaty, a nie zostawiać dużo trawnika

Nie powiem szaleństwo jeżeli chodzi o powierzchnię rabaty chodnikowej mnie bardzo przekonuje
Może coś tam wydumam w wolnej chwili

Baby to są jednak przebiegłe, co?

Byłoby super, gdybyś zechciał w luźniejszej chwili wspomóc pomocną dłonią

A dla lepszego poglądu dodatkowe dwa zdjęcia.

Tutaj widać cały przebieg tej ścieżki wokół domu.

A tu strona od rabaty grabowej, która na dzień dzisiejszy jest już poszerzona do końca, cisy częściowo posadzone, resztę będę sadzić łapiąc chwile bez deszczu, bo pogoda znowu nie współpracuje

Wszystkiego po trochu 10:20, 05 paź 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Mirka, to zdjęcie z werbeną jest cudne Piekna rabata

Dziękuję Werbena już zaczyna po trochu przekwitać, teraz astry jesienne rozweselają mi widok z okna kuchennego

Z salonu jeszcze mam taki widok

i taki
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:13, 05 paź 2017

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
śniadanie mistrzów alternatywa dla ciepłych bułeczek z wiejskiej piekarni
2jajka, 1/2 łyżki maki kukurydzianej, łyżka mleka, szczypta soli, żółty ser - dodajemy gdy jedna strona lekko podsmażona

teraz mogę iść do ogrodu (oczywiście po kawie przy kominku bo za oknem ponuro)

Hm typowe śniadanko przyrządzone przez mężczyznę ☺ ale apetyczne ☺
Wszystkiego po trochu 10:00, 05 paź 2017

Do góry
katel napisał(a)
Mirko cudowne zdjęcia

Dziękuję

Chippendale

Pozdrawiam jesienną ogrodówką
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies