Szkoda, że rzeczek nie będzie ale zdaję sobie sprawę z tego, że to strasznie dużo roboty i że chciałabyś też zmian.
Zanim trafiłam na forum miałam w rozchodnikach opuchlaki. Zauważyłam po wiotkich liściach i łodygach rozchodzących się na boki. Wykopałam, pod ostrym strumieniem wody umyłam korzenie i wsadziłam w inne miejsce. Po tej akcji już tego robactwa nie mam w ogródku
Dziękuję za odpowiedź. Czekałam na Panią Może wyrazi Pani swoje zadnie na temat tej mojej nieszczęsnej rabaty. Tak jak na zdjęciu - jest ona na wzniesieniu, wzdłuż płotu, zacieniona. Plan był taki aby posadzić kolumnowe lub kuliste drzewa wzdłuż a problem jest w tym co pod nimi. Na sąsiednich rabatach królować będą trawy, hortensje i bukszpany. Rabata ta widoczna jest z salonu wiec koncepcja była taka aby zdobiła całym rokiem. Projekt 1 - szpaler rh, projekt drugi skarpetki z choiny kanadyjskiej, pomiędzy hortensje Limelight i lirope, projekt 3 - ? może kontynuacja pozostałych rabat - trawy, buksy i hortensje i nie przejmowanie się zimą, czy może właśnie tak jak na inspiracji - niski dywanik po całości? Proszę o radę.
Urszulo, witaj w Kamiennym
Dięki za miłe słowa
Specjalnie zrobiłam zdjęcia, żeby zidentyfikować jałowca, bo sadziłam go dawno i nie pamiętam jak się zwał. Pamiętam tylko, że Gold
Posiłkując się katalogiem roślin ZSP mam trzy typy...Gold Coast, Gold Star, albo Old Gold
Jak na razie sprawdza się znakomicie.....z innymi jałowcami niestety systematycznie się rozstaje, bo tracą ładny pokrój i miast zdobić ....szpecą.
Wróciliśmy wczoraj szybki obchód nawet zrobiłam i pomidory na kolację zerwałam.
Generalnie masakra busz taki, że nie wiem, jak przejść - ale to w warzywniku. Reszta do ogarnięcia jakoś... i dalszych przeróbek ciągle i niezmiennie.
Warzywnik
1. Kupiłeś zły towar, gatunek dobry, ale pewnie były z poucinanymi korzeniami i dlatego nie rosły
2. Podejrzewam, że to jest grys wapienny, on zamula i zmienia odczyn gleby
3. Pewnie jest szmata, więc jak nawet rośliny były dobre, to szmata i zgnilizna pod szmatą je załątwiły
4. Faktycznie kamienista pustynia, ogrodem bym jej nie nazwała. Rosliny jak strażnicy na pustyni
5. Sosny się przyjmą pod warunkiem że będą miały powietrze w korzeniach a nie zgniliznę
6. Mają suche pod spodem bo to sosny i tak będą miały, co roku gubią najstarsze igły i się ogałacają
No to ci dowaliłam, ale tak roślin uprawiać nie można,trzeba zacząć je rozumieć i zapewnić właściwe warunki.
Ja bym gęściej tej irgi nie sądziła. Z mojego doświadczenia wiem, że szybko zarośnie Ci tą skarpę. Ona tylko tak niepozornie wygląda a jak się rozszaleje to trudno ją zatrzymać Miałam irgę na skarpie tarasu, wiem o czym piszę
Witam Was zainspirowana Ogrodowiskiem zmieniam ogród - powoli małymi kroczkami było tak
po zmianach
I mam pytanie bo skończyła się wena czym najlepiej tym wypadku pokryć wolną powierzchnie?. Za radą Danusi nie daję włókniny ale z drugiej strony plewić (a dodam że to pierwsza część ogrodu)jest dość kłopotliwe. Jest to stanowisko cieniste i pół cieniste wcześniej zarośnięte trawą. Miedzy bukszpanami będą czosnki i tulipany. Nie biorę pod uwagę kimania bo już jest wydaje mi się że dzielenie powierzchni grysem spowoduje chaos. Tak więc podostaje trawa jak dawniej, kora lub rośliny zadarniające i tu pytanie do specjalistów jakie by pasowały?. Na początku chciałam barwinka ale wyczytałam ze Danusia nie poleca bo jest ładny na chwile.
niestety 3 cyprysy kupione w centrum ogrodniczym uschły.
proszę Was o pomoc co posadzic w to miejsce. myslalem o sosnie na pniu (odmiana wintergold) ewentualnie cos innego co dostanę w szkółkach. stanowisko pełne słońce od 6 rano do 18. znalazłem sosny w szkółce ale mają od spodu i gdzie niegdzie suche igliwie i nie wiem czy się przyjmą zdjęcie 2
bardzo proszę o podpowiedzi