Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W kamiennym kręgu od początku 12:53, 13 sie 2017

Do góry
GorAna napisał(a)

Reniu, masz rację, wobec żywiołu, człek jest niczym piórko
Rzeki tulipanów już w Kamiennym nie będzie.....to se ne wrati

Rozchodniki na razie cieszą, choć u innych są przysmakiem opuchlaków.

Szkoda, że rzeczek nie będzie ale zdaję sobie sprawę z tego, że to strasznie dużo roboty i że chciałabyś też zmian.
Zanim trafiłam na forum miałam w rozchodnikach opuchlaki. Zauważyłam po wiotkich liściach i łodygach rozchodzących się na boki. Wykopałam, pod ostrym strumieniem wody umyłam korzenie i wsadziłam w inne miejsce. Po tej akcji już tego robactwa nie mam w ogródku
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:50, 13 sie 2017

Do góry
MAgda napisał(a)
Witam Was zainspirowana Ogrodowiskiem zmieniam ogród - powoli małymi kroczkami było tak

po zmianach

I mam pytanie bo skończyła się wena czym najlepiej tym wypadku pokryć wolną powierzchnie?. Za radą Danusi nie daję włókniny ale z drugiej strony plewić (a dodam że to pierwsza część ogrodu)jest dość kłopotliwe. Jest to stanowisko cieniste i pół cieniste wcześniej zarośnięte trawą. Miedzy bukszpanami będą czosnki i tulipany. Nie biorę pod uwagę kimania bo już jest wydaje mi się że dzielenie powierzchni grysem spowoduje chaos. Tak więc podostaje trawa jak dawniej, kora lub rośliny zadarniające i tu pytanie do specjalistów jakie by pasowały?. Na początku chciałam barwinka ale wyczytałam ze Danusia nie poleca bo jest ładny na chwile.

Funkie,jest ich bardzo dużo odmian,na myśl przychodzi mi runianka,dąbrówka,jasnota i zawilce
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:45, 13 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Inspiracji czyli cudzych zdjęć nie wklejmy, jedynie linkujemy do nich. (Regulamin forum i ustawa o prawach autorskich)

Na lewym zdjęciu pasuje mi Carex "Variegata' lub 'Ice Dance'.

Przepraszam Pani Danusiu, nie doczytałam

Dziękuję za odpowiedź. Czekałam na Panią Może wyrazi Pani swoje zadnie na temat tej mojej nieszczęsnej rabaty. Tak jak na zdjęciu - jest ona na wzniesieniu, wzdłuż płotu, zacieniona. Plan był taki aby posadzić kolumnowe lub kuliste drzewa wzdłuż a problem jest w tym co pod nimi. Na sąsiednich rabatach królować będą trawy, hortensje i bukszpany. Rabata ta widoczna jest z salonu wiec koncepcja była taka aby zdobiła całym rokiem. Projekt 1 - szpaler rh, projekt drugi skarpetki z choiny kanadyjskiej, pomiędzy hortensje Limelight i lirope, projekt 3 - ? może kontynuacja pozostałych rabat - trawy, buksy i hortensje i nie przejmowanie się zimą, czy może właśnie tak jak na inspiracji - niski dywanik po całości? Proszę o radę.

W kamiennym kręgu od początku 12:45, 13 sie 2017

Do góry
ryska napisał(a)
Siła żywiołu w Polsce straszna
Podziwiam las rozchodników. Trochę mi się skojarzyło z wiosennymi rzekami tulipanów.
Pięknie, pozdrawiam

Reniu, masz rację, wobec żywiołu, człek jest niczym piórko
Rzeki tulipanów już w Kamiennym nie będzie.....to se ne wrati

Rozchodniki na razie cieszą, choć u innych są przysmakiem opuchlaków.

Migawki z ogródka 12:42, 13 sie 2017

Do góry
Agata, my stacjonarnie jak zawsze, tylko wycieczki robimy... w tym roku mało, bo za gorąco było...

Royal Kopenhagen

Olympic Palace
W kamiennym kręgu od początku 12:39, 13 sie 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)

Czy znasz nazwę tego złocistego jałowca?

Urszulo, witaj w Kamiennym
Dięki za miłe słowa
Specjalnie zrobiłam zdjęcia, żeby zidentyfikować jałowca, bo sadziłam go dawno i nie pamiętam jak się zwał. Pamiętam tylko, że Gold
Posiłkując się katalogiem roślin ZSP mam trzy typy...Gold Coast, Gold Star, albo Old Gold
Jak na razie sprawdza się znakomicie.....z innymi jałowcami niestety systematycznie się rozstaje, bo tracą ładny pokrój i miast zdobić ....szpecą.

Migawki z ogródka 12:38, 13 sie 2017

Do góry
Wróciliśmy wczoraj szybki obchód nawet zrobiłam i pomidory na kolację zerwałam.
Generalnie masakra busz taki, że nie wiem, jak przejść - ale to w warzywniku. Reszta do ogarnięcia jakoś... i dalszych przeróbek ciągle i niezmiennie.
Warzywnik

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:30, 13 sie 2017

Do góry
t0shUT napisał(a)
szanowni,

niestety 3 cyprysy kupione w centrum ogrodniczym uschły.
proszę Was o pomoc co posadzic w to miejsce. myslalem o sosnie na pniu (odmiana wintergold) ewentualnie cos innego co dostanę w szkółkach. stanowisko pełne słońce od 6 rano do 18. znalazłem sosny w szkółce ale mają od spodu i gdzie niegdzie suche igliwie i nie wiem czy się przyjmą zdjęcie 2
bardzo proszę o podpowiedzi

1. Kupiłeś zły towar, gatunek dobry, ale pewnie były z poucinanymi korzeniami i dlatego nie rosły
2. Podejrzewam, że to jest grys wapienny, on zamula i zmienia odczyn gleby
3. Pewnie jest szmata, więc jak nawet rośliny były dobre, to szmata i zgnilizna pod szmatą je załątwiły
4. Faktycznie kamienista pustynia, ogrodem bym jej nie nazwała. Rosliny jak strażnicy na pustyni
5. Sosny się przyjmą pod warunkiem że będą miały powietrze w korzeniach a nie zgniliznę
6. Mają suche pod spodem bo to sosny i tak będą miały, co roku gubią najstarsze igły i się ogałacają

No to ci dowaliłam, ale tak roślin uprawiać nie można,trzeba zacząć je rozumieć i zapewnić właściwe warunki.
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 12:22, 13 sie 2017

Do góry
Dosadziłam trawki...

A tu widoczek...
W kamiennym kręgu od początku 12:19, 13 sie 2017

Do góry
Alicja169 napisał(a)

Alu na tym ujęciu widać 5 odmian rozchodników.
Sadziłam je w 4 rzędach naprzemiennie.
Bylica jest na razie w dwóch rzędach. Na wiosnę ją rozmnożę
Zmienny ogród 12:16, 13 sie 2017

Do góry
Adison napisał(a)
Aktualnie wygląda to tak:

Jakiś postęp już jest.

Niestety nie ma czasu na ogród cały czas praca

Bardzo ładny kształt, optycznie rozszerza i powiększa długi ogród.
Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 12:07, 13 sie 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Dla niezorientowanych wklejam objawy zerowania gąsienic. Obok zdrowych lisci, czesto ponizej młodych przyrostów widać łyse gałązki z resztkami liści . Zostają cienkie niteczki z lisci i dużo odchodów gąsienic w postaci drobnych kuleczek
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:53, 13 sie 2017

Do góry
iwka napisał(a)
tu doskonale widać jak moja córka bawi się w domku wejście całe zarosło a pnącze do środka już wchodzi

[img size=288x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/148/1489274/original.jpg[/img
Iwonko, jaka to trawka? Ma ładny pionowy pokrój i złote kłosy? Przyjemnie spędzam niedzielny poranek w Twoim ogrodzie.Pięknie masz.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:45, 13 sie 2017

Do góry
t0shUT napisał(a)
szanowni,

proszę Was o pomoc co posadzic w to miejsce. myslalem o sosnie na pniu (odmiana wintergold) ewentualnie cos innego co dostanę w szkółkach. stanowisko pełne słońce od 6 rano do 18. znalazłem sosny w szkółce ale mają od spodu i gdzie niegdzie suche igliwie i nie wiem czy się przyjmą zdjęcie 2

pięknie u Was mysle, że iglak na pniu da radę a pod nim gesto podsadz lawende na calej powierzchni kamyszka
Ogród wśród pól i wiatrów 11:36, 13 sie 2017

Do góry
jolka napisał(a)

Ja bym gęściej tej irgi nie sądziła. Z mojego doświadczenia wiem, że szybko zarośnie Ci tą skarpę. Ona tylko tak niepozornie wygląda a jak się rozszaleje to trudno ją zatrzymać Miałam irgę na skarpie tarasu, wiem o czym piszę

Jeżówki i hortki.....wow!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:34, 13 sie 2017

Do góry
Witam Was zainspirowana Ogrodowiskiem zmieniam ogród - powoli małymi kroczkami było tak

po zmianach

I mam pytanie bo skończyła się wena czym najlepiej tym wypadku pokryć wolną powierzchnie?. Za radą Danusi nie daję włókniny ale z drugiej strony plewić (a dodam że to pierwsza część ogrodu)jest dość kłopotliwe. Jest to stanowisko cieniste i pół cieniste wcześniej zarośnięte trawą. Miedzy bukszpanami będą czosnki i tulipany. Nie biorę pod uwagę kimania bo już jest wydaje mi się że dzielenie powierzchni grysem spowoduje chaos. Tak więc podostaje trawa jak dawniej, kora lub rośliny zadarniające i tu pytanie do specjalistów jakie by pasowały?. Na początku chciałam barwinka ale wyczytałam ze Danusia nie poleca bo jest ładny na chwile.
Lawendowy zawrót głowy 11:29, 13 sie 2017

Do góry
Katkak napisał(a)

Superanckie zdjęcie Całuski dla Was obu, dziewczynki
Jurajski Ogród 11:05, 13 sie 2017

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Nie lubisz żółtego w ogrodzie ..ha, ha, ha. ale trytomy wyglądają pięknie z lawendą
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:00, 13 sie 2017

Do góry
szanowni,

Ogrodowe szaleństwo ... 10:59, 13 sie 2017

Do góry
trochę warzywek
dyniusia i pomidoraski

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies