Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małymi krokami-Ogród Wioli 13:39, 24 sie 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Wczoraj spadło kilka kropel ,więc dziś wczesnym rankiem mus było podlewać.

Upały mają być 2 tyg. i deszczu na horyzoncie brak,ech.
Dlatego nie lubię lata i cieszę się , że wrzesień za pasem

Ja już też jesieni wyczekuję. Ona bywa z bardziej stabilną pogodą w jedną lub drugą stronę, ale aż tak nie miesza temperaturami i opadami. Choć ten rok inny to i jesień dziwna może być.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 13:34, 24 sie 2023

Do góry
JoanNa napisał(a)
Witam, czy ktoś jest w stanie rozpoznać jakie to krzewy? Ten drobnolistny dorasta do około 60cm wysokości-jest zimozielony i ma zasuszone 'kwiatostany' .

Drugi (z czerwonymi owocami) w aplikacji PlantNet podpowiada się jako wiciokrzew pomorski, ale jakoś nie mam przekonania..

jest to jakieś pnącze, które poprzerastało trzeci krzew-chyba krzewuszkę?? Widac juz tylko pozostałosci zasuszonych kwiatostanów.

Z owockami o ile to pnącze to wiciokrzew, jeśli nie pnącze to może jakaś trzmielina, pierwsze fotki Hebe.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 13:31, 24 sie 2023

Do góry
Damian86 napisał(a)
Witam szanownych forumowiczów
A czy ktoś rozpoznaje to drzewo?

Odsyłam i proszę o pomoc do wątku który założyłem , poniżej link:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/11684-uszkodzone-drzewo-przez-wandali

Może być klon jesionolistny.
Ogród Muszelki 13:28, 24 sie 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Pierwszy zbiór pomidorków 'Philovita F1'. Smak WYBORNY! Jeszcze nigdy nie jedliśmy, tak pysznych pomidorów.

Kiście są długości ponad 30 cm. Krzaki są wys. ok. 250 cm. I nadal rosną. Są zdrowiuteńkie. Żaden liść nie nosi śladów jakiegokolwiek uszkodzenia.
W przyszłym roku muszę im znaleźć inną miejscówkę, bo już przeszły przez płot do sąsiadów.

Mają ogrom nawiązanych gron i cały czas kwitną.

Ale pięknie na półmisku wyglądają
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:56, 24 sie 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Kwitną Ci już juki?

Juki kwitły początkiem lipca

Teraz już wycięte. Właśnie muszę posuwać te rozety, z których już przekwitły kwiaty.
Magary Dramaty z Rabaty 12:53, 24 sie 2023

Do góry
Zapisałam się ostatnio na grupę na FB z przepisami na słoiki na zimę. Wrzucany był wczoraj post o tym co zrobić z aronii. Sporo sprawdzonych propozycji padło odnośnie soku.

Podobno zamiast liści wiśni można dać liście maliny lub porzeczki. Zmieniają one aromat lekko i wraz z przemrożeniem pozwalają pozbyć się goryczki. Ja dopiero będę testować ten przepis. Część zrobię z liśćmi malin, część z liśćmi wiśni, część z miksem obu, a jeszcze część same i sprawdzę co najlepiej wyjdzie.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:50, 24 sie 2023

Do góry
LIDKA napisał(a)
Ja tez chce foty ! Dawno nie bylo zwłaszcza szerokich kadrów.

Lidzia, na szerokich to już różnie bywa
Jakby nudnawo na przodzie jest w głównej mierze zielono

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:40, 24 sie 2023

Do góry
lilarose napisał(a)
nieźle, nieźle!
Pink Pearl całkiem fajna

Ja też czekam na pogłębioną analizę (w końcu jestes z tego słynna )

No to się wkopałam

I niemała ta Pink Pearl. Tu z Wizard of Oz

Spełnianie marzeń - ogród czas start 12:34, 24 sie 2023

Do góry
Obrzeża to koszty, trudności w przesunięciu rabat z czasem. Zawsze można je dołożyć pózniej gdyby się na nie zdecydować. Przy wystających trudno się wąsy z trawy kosi. Kanciki potrafią być piękne i eleganckie. Dodatkowo jak się rabaty wynosi wyżej to tyci spadek do krawędzi się robi by w przypadku ulewy woda z rabaty lepiej uciekała.

Przypomnij proszę układ rabat jaki wybrałaś na działce i układ funkcjonalny.

Edit:
Ogród hortensjowo różanecznikowy 12:18, 24 sie 2023

Do góry
Zakwitł mieczyk bizantyjski.

Ciemiernik hybrydowy.

I orientalny.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 11:58, 24 sie 2023

Do góry
Jednym kwiatkiem zakwitła Renate.

Blaumeise.

Endless Summer Love.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 11:48, 24 sie 2023

Do góry
W tym roku szpaler liściasty z ogrodówek, dwie już wykopałam i posadziłam pozyskane z podziału horty Endless Summer Love (kropka żółta) Kropka czerwona to 5letni krzak z serii You&Me która na dniach będzie wykopana i w miejsce jej posadzę młode sadzonki z podziału pozyskane z Endless Summer która kwitnie u mnie niezawodnie każdego roku od 8lat.
Mój ogrodowy pamiętnik 11:37, 24 sie 2023

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Gdybym miała po paru latach niepowodzeń polecić hortensję ogrodową to tylko Diva Fiore.
Co roku kwitnie bardzo obficie na tegorocznych pędach. Zeszłoroczne przemarzły więc trzeba poczekać ale kwiaty ma teraz prawie na każdym pędzie.

Obok są rzekomo też kwitnące na tegorocznych Endless Summer czy Forever&Ever ze nie wspomnę o You&Me ale co z tego jak zero kwiatów. Więc coś nie halo albo ściema jest z tymi kwitnącymi odmianami na tegorocznych pędach.
. U mnie ta Forever&Ever zakwitła jednym kwiatkiem a z Yu&Me żadna z nich z nich nie zakwitła w tym najstarsza z krzaków 5letnia i właśnie będę ją na dniach wykopywać.Ta seria You&Me to jest ściemą że kwitną na nowych pędach i w dodatku rosnące w gruncie przemarzają do samej ziemi.
Ogród Muszelki 11:06, 24 sie 2023

Do góry
Pierwszy zbiór pomidorków 'Philovita F1'. Smak WYBORNY! Jeszcze nigdy nie jedliśmy, tak pysznych pomidorów.

Kiście są długości ponad 30 cm. Krzaki są wys. ok. 250 cm. I nadal rosną. Są zdrowiuteńkie. Żaden liść nie nosi śladów jakiegokolwiek uszkodzenia.
W przyszłym roku muszę im znaleźć inną miejscówkę, bo już przeszły przez płot do sąsiadów.

Mają ogrom nawiązanych gron i cały czas kwitną.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:33, 24 sie 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
No nareszcie! (kliknij, to zobaczysz rolkę)

Lubię to Bardzo
No i jeszcze moja kolorystyka
Ogrodowe wariacje 09:17, 24 sie 2023

Do góry
Działka prawie w Borach Tucholskich 09:16, 24 sie 2023

Do góry
Basia w rejonie mam kilka ale większość z cenami zapierającymi dech.

Sylwia najstarsza limka ma 270cm, alstromerie spokojnie zimują pod stroiszem to nowsze odmiany z tą możliwością

Hayes Starburst
Ogrodowe wariacje 09:14, 24 sie 2023

Do góry
Jeszcze kilka wspomnień

Boso przez ogródek 08:28, 24 sie 2023

Do góry
Po namyśle i wywiadach postawiłam na trociny, w rok się przekompostują i rzucę je na grządki. Chciałam użyć zrębki, ale nie mają ich w pobliskich tartakach, a na worki wychodzi drożej niż trociny. Kupiłam ich więcej i postawię do pryzmy kompostowej, dziś przyjadą i wyłożę już ścieżki koło truskawek. Mam przygotowane 2 grządki, truskawki już przesadziłam. Czy za wcześnie to nie wiem, zobaczę za rok.
Wczoraj położyłam agro na tych ścieżkach, ale chyba zdejmę i położę karton.

Wśród nowych truskawek rośnie gorczyca, to też mój eksperyment na poprawę gleby. Chciałam z sadzeniem truskawek poczekać dłużej, ale trochę się męczyły w tymczasowym podłożu.
Anna i Ogród 2 08:20, 24 sie 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Hmm... Albo ja zacznę ciąć klona albo małż czereśnię bo na niego włazi Ciekawe kto wygra

Czereśnia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies