Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:40, 26 paź 2014

Do góry
Sierpień

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:39, 26 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Piękna jesień w bukszpanowym. Danusiu, mi się twoja hortensja przy lustrze bardzo podobała. Teraz tam tak pusto. Pozdrawiam Milej niedzieli.

Uwierz, że nie jest pusto, a hortensja maczała się w wodzie i leżała na kulach, przez co kiepsko miały, teraz wstawiam sobie hortensję w donicy tam i potem wystawiam. Nie mam gołego widoku.

Patrz mam hortensję

Lipiec

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:20, 26 paź 2014

Do góry
11stokrotka napisał(a)
Danusiu, podpowiedz mi, proszę, co to za roślinka na zdjeciu z konwalnikiem. Czy to trzmielina białobrzeżona? Skubnęłam gdzieś kiedyś, wyrosła śliczna, a ja nie wiem jak się z nią obchodzić.

Probuję właśnie zrealizować rabatę z konwalnikami. Czy one mogą rosnąć w miejscu gdzie latem jest słonecznie a zimą cieniście (cień rzuca dom, rabata jest przy wejściu)?
Z góry dziekuję

Mogą, najwyżej będą bardziej zielone, ale utrzymują generalnie kolor.

To trzmielina taka wzniesiona, sztywna. ma żółte obrzeżenie. Euonymus japonicus 'Microphyllus'
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:20, 26 paź 2014

Do góry
Elfik napisał(a)
Danuś, byłoby cudnie, pachysandry mam sporo, pięknie mi rośnie, ale w półcieniu! Pod Wredeiem mam cały czas słońce i sucho! Dlatego sprawdziła się smagliczka. Masz innego pomysła ?

Trzmielina fortunego - do wyboru albo żółta albo biała, tnij nisko i sadzonkuj żeby pokryła glebę.Z poczatku podlewaj, potem ujmie się i będzie fajnie pokrywała. Do tego dla odmiany daj fioletowe krokusy i białe. Bo trzmielinę jak wybierzesz żółtą, to się zleje z wiązem. Plus kulki z tui Danica? na ten przykład

Coś takiego ci wyjdzie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:19, 26 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mnie się nie podobało to co pokazywał. I to na teraźniejszy czas.( W ogóle mi się nie podobało, robię inaczej, po angielsku.

Sadzę głębiej, w dołek daję przynajmniej wymieszaną ziemię z kompostem, na dno obornika przegniłego (on sadził w grunt bez niczego) Przed zimą nie tnę (duże rany), tylko kopczykuję, śmieszne było to sypanie skoszonej trawy i garstki liści.

Tnę na wiosnę.

Uff uspokoijłaś mnie , bo jakoś brutalnie potraktował te piekne różyczki . No i trawa i liście...
Uff całe szczeście, ze rozwiałaś moje watpliwosci.
Cis - Taxus 16:13, 26 paź 2014

Do góry
Fama napisał(a)
A ja jeszcze raz do tego wątku, bardzo proszę o poradę która odmiana cisa będzie najwęższa i da się prowadzić w formie zielonego murku o wysokości 150 cm i szerokości 40/50 cm - pominąwszy wątek owocowania.

Taxus media 'Viridis'
Taxus media 'Wojtek'
Taxus media 'Hatfieldii' klon męski - nie ma owoców
Taxus baccata 'David'
Taxus baccata 'Fastigiata'
Taxus baccata 'Fastigiata Aurea'
Taxus baccata 'Fastigiata Aureomarginata'
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 15:35, 26 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mnie się nie podobało to co pokazywał. I to na teraźniejszy czas.( W ogóle mi się nie podobało, robię inaczej, po angielsku.

Sadzę głębiej, w dołek daję przynajmniej wymieszaną ziemię z kompostem, na dno obornika przegniłego (on sadził w grunt bez niczego) Przed zimą nie tnę (duże rany), tylko kopczykuję, śmieszne było to sypanie skoszonej trawy i garstki liści.

Tnę na wiosnę.

Znawcą nie jestem, a mi też się nie podobało …. szkoda mi było tej róży
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:09, 26 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wstyd... źle zalinkowałam, poprawiam się

Jeśli chcecie przeżyć wspomnienia ze Święta Róż, zapraszam na relację

Święto Róż 2013

Maja w ogrodzie ze Święta Róż 2012

Dziękuję za poprawienie linków, pooglądałam z wielką przyjemnością (nieco zazdroszcząc uczestnikom tych spotkań). Spotkania wydają się być przemiłe no i ten urzekający ogród móc obejrzeć na żywo, ach zazdroszczę .
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:07, 26 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pod wiązem zrób dywan z pachysandry odmiany niskiej 'Green Carpet"
Danuś, byłoby cudnie, pachysandry mam sporo, pięknie mi rośnie, ale w półcieniu! Pod Wredeiem mam cały czas słońce i sucho! Dlatego sprawdziła się smagliczka. Masz innego pomysła ?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:24, 26 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Święto Róż 2013

Obejrzałam i powspominałam 31.10 minie 4 lata jak jestem z Wami tyle miłych niezapomnianych przeżyć a swoją droga jak ten czas leci pozdrówka Danusiu
Tulipan - Tulipa 14:24, 26 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sadź, ja też mam sadzenie jeszcze i będę sadzić.

No to Danuś pocieszyłyście mnie -czyli jeszcze nie jestem taka spóźnialska
Pozdrawiam .
Tulipan - Tulipa 14:22, 26 paź 2014

Do góry
Sadź, ja też mam sadzenie jeszcze i będę sadzić.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:17, 26 paź 2014

Do góry
noemi napisał(a)
Też oglądałam Akademie ogrodnika, "strasznie" bezlitosne było to sadzenie róż U mnie był przymrozek . Teraz już świeci słoneczko

Tnę na wiosnę.
Linia kroplująca czy taśma kroplująca-różnica 14:00, 26 paź 2014

Do góry
Jeżeli tej linii nie jest za dużo. Np. jeżeli przez wąż ogrodowy przepływa np. 20 l na minutę, a linii masz 100 mb czyli 330 emiterów i razy średnio 2 litry każdy emiter wylewa (to jest 660 l) - to jest w stanie to podlać, a jeżeli wydatek z węża jest mniejszy i/lub linii więcej - to będzie problem, bo na końcu linii już nic nie poleci. Podaj jaki wydatek wody i ile masz linii.
Zmiany w stosowaniu środków ochr. roślin - opryski chemiczne a prawo 13:29, 26 paź 2014

Do góry
Zapytaj o to w wątku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1806-naturalne-zwalczanie-szkodnikow-bez-chemii
Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 13:27, 26 paź 2014

Do góry
Przenosimy rośliny nie zimujące w gruncie, na zimowe przechowanie w temp. dodatkich

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/94-jesienna-przeprowadzka-roslin-wrazliwych-na-mroz
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:21, 26 paź 2014

Do góry
Elfik napisał(a)
Danusiu, chciałabym pod wiązem Wredei zrobić na stałe dywanik z macierzanki, bo sprzykrzyło mi się ciągłe sprzątanie smagliczki. Podpowiedz, proszę, bo mam dylemat, czy przebiją się przez nią wiosną krokusy i tulipany?
Odpoczęłam dziś trochę w Twoim cudownym, wypieszczonym ogrodzie, patrzę na swój, i zastanawiam się od czego ja mam tak urobione ręce???
Wiesz, przyszło mi do góry, że powinnaś koniecznie zrobić wystawę i upublicznić swoje cudowne zdjęcia, bo znamy je tylko my – ogrodowiskowi. Byłby to cudowny dodatek do „100 najpiękniejszych ogrodów”........
Ściskam mocno!

Pod wiązem zrób dywan z pachysandry odmiany niskiej 'Green Carpet" i w to wsadź krokusy, macierzanki nie warto sadzić jako dywan, jest zbyt niska.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:22, 26 paź 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

limelight taka wielka,ale o ile dobrze pamiętam nie m jej od roku!!!! potem były trawki i cis ale w formie ekranu a teraz jest wielki stożek...

edit
o widzę że po moim poście wcześniejszym więcej zdziwionych jest a już myślałam, że mam rozdwojenie jaźni albo brak pamięci...

Hortensji wielkiej nie ma od wiosny, poszła do ogrodu z przebudowywanym stawem i rośnie sobie wśród innych roślin okazałych, stożek jest od wiosny, zaraz potem wsadziłam, ekran wykopałam razem z horti, miskanta też wykopałam wiosną. Hortensja Phantom była tam tylko przez jakiś czas, gdy ładnie wyglądała, teraz nie ma tam żadnej hortensji.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:20, 26 paź 2014

Do góry

Święto Róż 2013

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:20, 26 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zajrzyj w ostatnią stronę Specjalnie dla Ciebie na okoliczność katalogu

Widziłam Danusiu, oczy nasyciłam.
Ja sobie zostawiam zima czas na dalsze przemyślenie jak wprowadzić troszkę ładu na różankę. Trawy, trawy, i czy lawenda z szalwią to dobry pomysł.....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies