Ta kordylina to jeden egzemplarz tylko z różnej strony, lubię uchwycić takie piękno, parę lat temu (2011) nawet lepiej udało mi się "zrobić" tę kordylinę i jej paski
i w bukszpanowym już jesień wystartowała - witam w klubie
a te 2 zdjęcia, to bardzo w "moim stylu", jeśli w ogóle tak można powiedzieć
mam na myśli zabawę fakturą, kolorem .... i zabawę aparatem
ale od razu zwróciły moją uwagę - są piękne !
Waligóra sadzi i foci
kamyków brak, ale pokaz mi zrobił, było magicznie
melduję, że zaczęłam od ostatniego artykułu o hortensjach, więc tu limki i miłorzęby i buksiki, jak się należy
U mnie się nie rozsiewa, chyba nie zdąży dojrzeć, ale za to rozsiewa się ostnica cieniutka. Kule są obkładane workami albo cięte na żywioł a potem odkurzane. Trzeba przy tym stąpać wolno stawiając stopę tam, gdzie jest miejsce
Dziękuję za sugestie. Rzeczywiście nie wspomniałem nic o tym, że zależy mi na drzewach raczej nie identycznych na jednej ścianie. Tak jak wspomniała Yolka z sąsiedztwa ja też raczej nie lubie takich ,,monokultur,,. Chciałbym coś różnorodnego a jednocześnie komponującego się i wzajemnie nie wykluczającego. Dobrze bybyło aby ,,szpaler,, wzdłuż płotu był mieszany po to by w sezonie zimowym choć troche iglaki ograniczały siłę wiatru. Przypomnę jeszcze, że już posadziłem żywopłot z buków i cisów wzdłuż wszystkich płotów. Myślę, że postaram się go prowadzić do wysokości płotu czyli 190 cm. Tu mam jeszcze pytanie do Was jako do doświadczonych ogrodników. Czy po posadzeniu jesienią żywopłotu liście buka natychmiast robią się suche (nie zrobiły się brązowe tylko zaschły zielone)? Dodam, że moczyłem sadzonki przed posadzeniem kilka godzin. Dzień wcześniej zlałem miejsca sadzeń mocno wodą, w momencie sadzenie po wbiciu szpadla rosiłem ścianki otworu wodą i natychmiast po zasadzeniu obficie podlewałem. Mimo to roślinki na drugi dzień wysychały. Czy to normalne. Dodam, że sadziłem je ostatnio kiedy było bardzo ciepło jak na październik (23 stopnie i słońce) ale starałem się ani przez chwilę nie dopuścić do wyschnięcia korzeni.
Ten środek jest do zwalczania chwastnicy i innych roślin jednoliściennych, ale w uprawach dwuliściennnych... zastosowanie go w trawniku, zwalczyło również ..trawnik.
Przede wszystkim zastosuj konieczny termin 3 tygodni, kiedy środek działa ostatecznie (pali chwasty) Przede wszystkim nie dopuścić też jeśli były zawiązane nasiona na chwastnicy, żeby spadły i się wysiały. Bo od nowa będzie to samo.
Następnie oczyścić teren z wszystkiego badziewia suchego (wytnij kwadrat lub prostokąt i podkop jakieś 10 cm wgłąb ziemi, uzupełnij świeżą ziemią i połóż brakujące powierzchnie z rolki, lub dosiewaj.
Ja też go (proso rózgowate) ostatnio kupowałam do ogrodu klienta, co robiłam teraz. Polecam, fajnie się całkiem przebarwia i jest delikatne jak mgiełka.
Ja też tradycjonalistka, ale tutaj akurat miał wielki sens.
Może kiedyś, ale jego pomysł i wykończenie jeśli na słoneczne stanowisko - będzie zupełnie inne
Mój grujecznik ma jeden pieniek, a koronę na 2 metrach, ma szerokość około metra, jeszcze go nie tnę, ale będę aby nie był szerszy a ma być wyższy
Boguś staż zawodowy to ja mam 20 letni, a w pasji ogrodniczej - 40
Bez drzew taki ogród musiałby być inaczej zaprojektowany, dałabym jakieś drzewa liściaste przebarwiające się, więcej traw niskich i oczywiście ciekawe powierzchnie wyżwirowane Także pagórki, falujący, preriowy ogród. Byłby bardzo wesoły w moim wykonaniu