Kasiu, niewiele mogę jeszcze napisać, kupowane jesienią z gołym korzeniem. Jasmina bujnęła bardzo szybko, od razu duzo pędów, duzo kwiatów.
Zobacz sama, najpierw w slońcu potem w deszczu. Jeśli przetrzyma fajne zimę powinna być widoczna z daleka
Giardina natomiast jak na razie slabo rośnie, chyba źle ja posadziłam Miała tylko do tej pory 2 kwiaty i nie zdążyłam ich uwiecznić Ale... śliczne byly czekam dalej
Kasiu cofnęłam się ciutkę i nie wiem co to za hortensje.Jeśli podałaś nazwę a ja przeoczyłam to wybacz moją nieuwagę.Czy długo trzeba czekać na taki efekt?Prześliczne
A te miskanty? Piękne,zwiewne,co to za odmiana?
Rabata bardzo mi się podoba.
Serdecznie dziękuję za pochwały To miłe jak moje rabaty są inspiracją dla innych.
Ilona- trudno jest jednoznacznie powiedzieć jaka wysokość będą miały limki po kilku latach. Musisz wiedzieć, że to wszystko zależy od ich cięcia.
Zakładając, że każdego roku będziesz gałązki przycinała za drugim kolankiem, to po kilku latach czy kilkunastu będą się robiły coraz wyższe. Jeśli ktoś co jakiś czas koryguje ich wysokość ścinając kilkuletni przyrost to można je zatrzymać na pewnej wysokości. Nie wiem czy obrazowo to piszę.
Na tym zdjęciu pokazałam (nieudolnie) o co mi chodzi
1. czerwone- pierwsze ciecie
2. czarne - kolejne przez kilka lat
3. żółte - cięcie korygująco-odmładzające.
Moje hortki o które pytasz mają około 1,70 i dalej będę je prowadziła wyżej. Do jakiego momentu - nie wiem. Zobaczę w praniu. Były cięte 3 razy.