Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Dębowe zakątki 20:49, 09 paź 2023

Do góry
Ostatnie ?
Dębowe zakątki 20:45, 09 paź 2023

Do góry

Dębowe zakątki 20:41, 09 paź 2023

Do góry

Dębowe zakątki 20:39, 09 paź 2023

Do góry
Marcinki, michałki... po prostu asterki

Dębowe zakątki 20:35, 09 paź 2023

Do góry
Urszulla napisał(a)

Przy zdjęciach podpisałam Ci trawy
Fajnie dymki obrodziły

Ula, mądra główko dziękuję ci za rozpoznanie moich trawek. To już część nn rozpoznana/
Fajnie. Dziękuje ci bardzo
Mam nadzieję ,że zapamiętam

Zimno się zrobiło. ciekawa jestem, czy przymrozek dziś dopadnie mój ogród
Ale jeszcze zrobiła zdjęcia, aby pamiętać jak to jest jeszcze październikowy ogród

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 20:12, 09 paź 2023

Do góry
Inwestycja zakończona
Myślałam, że panowie dzisiaj nie przyjdą, bo rano u nas lało, ale jednak dotarli i położyli całość. Trzeba tylko poprawoć fugowanue mączką, bo mokra nie chciała wchodzić w szczeliny.
Mogę już ogarniać teren wokół.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 18:58, 09 paź 2023

Do góry
Z niższych i pieknie wybarwiających się jest miskant Red Chief mam go w donicy przy tarasie oraz w brzozowej.
Nie kupuj olbrzymich odmian- nie są fajne chociaż moje miskanty przy tarasie ( nie wiem co to za odmiana ) są dość wysokie mają prosty pokrój , nie łamią się i świetnie wyglądają w szpalerze
Oto one

W brzozowej mam trzy sztuki o fontannowym pokroju- nie pamietam co to była za odmiana ale tez się pięknie wybarwiają

Ps mogę się podzielić Kleine Silberspinne i Graziella
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 18:37, 09 paź 2023

Do góry

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 18:36, 09 paź 2023

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Piękna-jesień-u-Was.Podziwiam.

Haniu trochę kolorków pokazało się. Pozdrawiam

I
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 18:12, 09 paź 2023

Do góry
Dzisiejsze zbiory. Cześciowo zielone, bo zapowiadają w nocy minus 1^C.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:53, 09 paź 2023

Do góry
Witam
Proszę o porady co mogłabym posadzić na rabacie ze zdjęcia. Jej szerokość to 2 m, a długość 10m. Rabata od strony południowej, więc cały dzień słońce. Chciałabym stworzyć wysoką ścianę roślin, ktore dadzą cień i zasłonią widok na siatkę. Narazie posadziłam przy siatce cisy, ale są one jeszcze bardzo małe. Myślę o posadzeniu 3 niewielkich drzew (o wysokosci do 4m) o niezbyt rozłożystej koronie, ponieważ byłyby posadzone niecale 3 m od ściany domu, a także żeby nie zasłoniły one ścieżki. Drzewa nie muszą się powtarzać. Myślałam o wiśni Umbraculifera i sliwowisni Pissardi. Do tego chciałabym jakiegoś kolumnowego iglaka typu sosna Green Tower. Czy takie rosliny będą odpowiednie na to miejsce, i co mogłabym tam jeszcze posadzić. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Ptasi gaj 17:40, 09 paź 2023

Do góry
pestka56 napisał(a)
Elu, już dawno miałam cię zapytać, jaką ty trawę nazywasz „trawa afrykańska”?

Kasiu kupiłam ją pod nazwą miskant trawa afrykańska i taka się posługuje. Ona jesienią przybiera kolor mlecznej czekolady nie jest bura.

Na focie po dwóch stronach klonu

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 17:04, 09 paź 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Czy jeśli Hortensja drzewiasta Strong Anabelle Abetwo rosłaby przed pasem/żywopłotem z miskanta chińskiego „Malepartus” to miałaby wystarczająco ograniczone słońce, aby sobie zdrowo rosła? Południe u góry rysunku.

Patrycjo, Malepartus to bardzo masywny miskant. Wizualnie podobny do Giganteusa. Oba miałam u siebie w ogrodzie i z obu zrezygnowałam. Te miskanty mają grube liście, które przy silnych wiatrach w okresie późnej jesieni i zimy łatwo się łamią i bardzo śmiecą w ogrodzie. W dobrej glebie, jak wszystkie miskanty szybko przyrastają w obwodzie. Korzenią się mocno. Gdyby kiedyś zmieniła Ci się koncepcja, to bardzo ciężko będzie się ich pozbyć. Malepartus u mnie dorastał do 3 m. Jego wielkość i potrzeby wodno-pokarmowe mogą mieć wpływ na kwitnienie hortensji.

Teraz chyba bardziej sobie cenię subtelne miskanty: Graziellę i Dronning Ingrid. Oba dobrze się prezentują przez cały okres wegetacyjny.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 16:58, 09 paź 2023

Do góry
Pomidory, które miałam w poprzednich sezonach:
Alice’s Dream
Aussie
Brad’s Atomic Grape
Costoluto Fiorentino
Dwarf Beauty King
Kardynal
Kozula 14 Megagroniasty
Malinowy kapturek
Michael’s Portuguese Monster + Delicious
Moneymaker
Perun
Rozovye schechky
S.Marzanno 3
Super Nova

Zachowałam też nasiona z dwóch pomidorów od sąsiada, które mi smakowały. Nie pamięta on niestety jakie to odmiany. Pierwszy to czarny, najprawdopodobniej Black Krim. Drugi koktailowy, w kształcie gruszki, podobny do Peruna, lecz nie pęka jak on.

Nowe (już zakupione, w drodze)
Aurija
Brandywine Black
Citrina
Gargamel
Kosovo
Stara Babcina Malinówka

W planach zakupowych:
Cornabel F1
Venus
Betalux
Jakaś inna odmiana na przetwory, do uprawy w gruncie, niewymagająca palikowania i usuwania wilków
Tiny Tim (mam obiecane od jednej użytkowniczki O.)

Wieczory coraz dłuższe to niedługo pewnie zrobię rozpiskę ile sztuk zamierzam posadzić danej odmiany. Natomiast wstępnie po pierwszym sezonie z tunelem foliowym stwierdzam, że potrzebuję więcej pomidorów przetworowych (60% albo i więcej), bo te ciekawe odmiany nie są do przejedzenia na kanapki, sporą częścią się dzieliłam z sąsiadami i gośćmi. Przesadziłam też z ilością koktajlowych pomidorów (całe szczęście rosły w gruncie i nie zajmowały miejsca w tunelu).

Tunel foliowy przeżył sezon bez uszkodzeń. Mąż porządnie go obsadził, a tunel był wybrany po dłuższym reaserchu opinii użytkowników (niektórzy mają go już 7,9 i 11 sezon z 2,3-krotną zaledwie wymianą folii). Pojedyncze elementy w razie potrzeby są zawsze dostępne i można dokupić u polskiego producenta. Minusem jest jego wysokość, bo pomidory obecnie sięgnęły sufitu. Choć w instrukcji użytkowania zalecane jest ściągnięcie folii na zimę to zamierzamy ją zostawić i zacząć wczesną wiosną od siania/nasadzeń typu sałata, szpinak itp. W trakcie sezonu dokuczały mi dwie sprawy. Otwieranie i zamykanie tunelu w maju/czerwcu oraz podlewanie. Ta druga niedogodność będzie rozwiązana za poradami Ani linią kroplującą z małą pompką w mauzerze.

Z innych wniosków po sezonie:
- muszę zadbać o lepsze nawożenie pomidorów, bo pojawiła się na początku sucha zgnilizna wierzchołkowa, o dziwo tylko na odmianie Aussie, czyli z uwagi na wielkość pomidorów miała ta odmiana większe zapotrzebowanie na wapń niż inne, dodatkowo miałam braki potasu (pomidory nie wybarwiały się odpowiednio przy ogonkach);
- pomidory testowo siane w lutym i reszta siana w marcu nie różniły się terminem owocowania
- wschodnie okno dla rozsad jest o wiele gorsze niż południowe
- więcej uwagi muszę poświecić na hartowanie rozsad, a przed nim na zapewnienie optymalnej temperatury w pomieszczeniu, bo sadzonki mi się wyciągnęły i nie miały zbyt grubych łodyg
- pomidory, które podwiązywał mąż trochę się „poddusiły”, miały za ciasną pętelkę u podstawy
- wszystkie odmiany w tunelu prowadziłam na jeden pęd, rozważę w przyszłym sezonie prowadzenie na dwa
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 15:48, 09 paź 2023

Do góry
Czy jeśli Hortensja drzewiasta Strong Anabelle Abetwo rosłaby przed pasem/żywopłotem z miskanta chińskiego „Malepartus” to miałaby wystarczająco ograniczone słońce, aby sobie zdrowo rosła? Południe u góry rysunku.
Zielonym do góry... 11:30, 09 paź 2023

Do góry
Magleska napisał(a)
Pięknie
Brawo za działania
Może zrobisz rabatę po drugiej stronie ściezki kiedyś

Z chęcią kiedyś wpadnę na żywo obejrzeć -dzięki za zaproszenie

kobiety to chyba we krwi mają że jednego jeszcze chłop nie skończy a juz milion innych pomysłów chociaż to samo mi po głowie chodzi...ale już sie powoli uczę cierpliwości..tzn dzieci mnie ucza

no co do planów to tak nabazgralem nieudolnie...(lepszego neistety zdjęcia nie znalazłem do szkiców )
1 juz zaczałem poszerzac rabatę bo jak to u mnie za gęsto.
2. może w przyszlym sezonie wzdluz sciezki po drugiej stronie...cięzko perspektywę narysować ale chcialbym taka scieżkę trawiasta miedzy rabatami...i od hustawki tylko jakies przejście zrobić..
3. może kiedy przed skarpą mojąaby sie takie małe rondo zrobio na środku

Zielonym do góry... 11:16, 09 paź 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Cudnie wyszło

Magleska napisał(a)
Ślicznie
nie ważne w jakim tempie każdy robi ile może

Muszelka napisał(a)
Fantastycznie! Klimat! Wielkie brawa, Krakusie!

Dziękuję za słowa uznania szkoda że juz zimno i chyba nie będzie jak przetestować i mus czekac na wiosnę chociaż czasami październik zaskakuje a i wtedy przy ognisku wiecej osób chce posiedzieć
Zielonym do góry... 11:12, 09 paź 2023

Do góry
Fantastycznie! Klimat! Wielkie brawa, Krakusie!

Dębowe zakątki 09:15, 09 paź 2023

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Zebrinus

Variegatus- lubi się jesienią wyłamywać, wystarczy związać, u mnie sprawdza się przy siatce, lubię jej kolor

A to chyba Milka, wczoraj u Madzi pierwszy raz widziałam, kwitnąć robi szczelną pajęczynę

???

A to może być rozplenica Black Beuty, jest niższa od Hameln i Moudry

Przy zdjęciach podpisałam Ci trawy
Fajnie dyńki obrodziły
Bylinowa łąka 09:14, 09 paź 2023

Do góry
Gosialuk napisał(a)
W sobotę ciut podziałałam. Posadziłam w końcu dwie paprocie i jeszcze jedną paletkę goździka kartuzka. Na balkonie zostały tylko siewki ciemierników, ale te poczekają na kolejny rok.
Nie bardzo mogłam coś więcej porobić, bo od południa zaczęło padać. Na szczęście mąż zdążył choć wokół domku skosić. Niestety przy tym prawie wykosił mi rabatkę z różami i penstemonami. Dobrze, że nie kosił bardzo nisko, to w przyszłym roku rośliny odbiją. To pokazuje tylko jak teraz jest u mnie zarośnięte, ale to przez to, że we wrześniu sadziłam i sadziłam.
Pora na fotki z niedzieli, na początek skoszona rabata.

Dla Ani Anabuko krwiściąg Menziesa w zbliżeniu.

No kobieto teraz z ten piękny krwiściąg będzie mi przed oczami długo.
Cudny jest twój. Wysoki i kolor cudny.
Widoczki ogrodowe piękne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies