Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Muszelki 17:20, 10 paź 2023

Do góry
Zdjęcia z porannego spaceru z Coffee.
Alejka, przy której mieszkamy nabiera kolorów.

Tuż za płotem zaczynają szaleć sumaki.
Basiu, Magaro! Po dyskusjach nocnych - specjalnie dla Was! Upychajmy sobie te widoki pod rzęsy (skoro nie możemy upchać ich do swoich ogrodów)

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:28, 10 paź 2023

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:25, 10 paź 2023

Do góry
jesienne ogrodowe takie tamy. Ostatnie dni były dosyć chłodne i mokre. Wysokie astry trzeba już wycinać. Te niższe jeszcze kwitną.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:16, 10 paź 2023

Do góry
Iwona100 napisał(a)
Tak Tarcia to prawda piękne są te duże trawy ,ale też już nie na moje siły. Będę podziwiać u innych i też przechodzę na mniejsze trawki. Niestety z niektórych roślin trzeba zrezygnować. Zdrowie ważniejsze.

To prawda. Zdrowie jest najważniejsze. Cieszę się, że przez większość roku ogród wymaga niewielkich nakładów pracy. Choć nie ukrywam, że czasem mi tęskno do łanów bylin.

U mnie na froncie są takie przyjazne dla ogrodnika nasadzenia.

Nieformowany żywopłot z różnych drzewek i krzewów też bardzo ułatwia życie.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:08, 10 paź 2023

Do góry
TAR napisał(a)
Przykre z tym jezolkiem ja w domu mam taki zestaw strzykawka preparat convalescense i preparat nawadniajacy plus mala elektryczna mate dogrzewajaca. Nigdy nie wiadomo czy kiedys sie nie przyda.

W moim ogrodzie zrezygnowalam calkowicie z miskantow, pros i rozplenic. Nie mam na nie sily szczegolnie wiosna przy cieciu i pakowaniu tej slomy do worow. Tak samo z perovskimi, ktorych olejek eteryczny uwalniajacy sie z suchych galazek powodowal dotkliwe uczulenie i dusznosci. Piekne sa te trawy w ogrodzie ale nie na moje sily. Mam tylko te miekkie. Hakonki, drzaczki, obiedki, smialki i trzcinnika jesiennego

O takim zestawie I pomocy właśnie myślę. Za rok postaram się o nim pamiętać.
Pros nie mam, bo one nie lubią gliny. Rozplenice i miskanty tnę od razu na 15-20 cm kawałki. Te miękkie kawałki łatwo się wrzuca do worów, a te twarde wykorzystuję jako ściółkę poletka truskawek lub do rozluźnienia gleby w warzywniku. Miskantów już zostało niewiele. Rozplenic jest ciut więcej. trudno mi z nich zrezygnować.
Nie mam uczuleń ani alergii na rośliny czy pyłki.

Hakonki nie rosną mi jakoś spektakularnie.

W kamiennym kręgu od początku 13:44, 10 paź 2023

Do góry
Dzisiejszy poranek
Za drzwiami do ogrodu... 13:07, 10 paź 2023

Do góry

Ogród prawie wymarzony … 13:07, 10 paź 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Bożena for Ju
Kradziej ogrodowych butów

He he he .
Moje też kradły ogrodowe obuwie. W tym roku przestały ale ostatnio im się przypomniało i znów mi jednego buta wyniosły w krzaki .
Słodki łobuz!
Za drzwiami do ogrodu... 12:54, 10 paź 2023

Do góry
Na trawiastej też trochę szronu...

Za drzwiami do ogrodu... 12:49, 10 paź 2023

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 12:42, 10 paź 2023

Do góry
Jeszcze tyle kwiatów... szkoda... oszronione... polałam zimną wodą zraszając, ale nie wiem czy to cokolwiek uratuje...

Za drzwiami do ogrodu... 12:38, 10 paź 2023

Do góry
Dalie...

Za drzwiami do ogrodu... 12:35, 10 paź 2023

Do góry
Tak wyglądał poplon:

...i kwiaty w części warzywnej ...

Za drzwiami do ogrodu... 12:30, 10 paź 2023

Do góry
Wrzesień był cieplutki, słoneczny jak nigdy! Niestety październik przypomniał nam o tym, że mamy już jesień Dziś nocą był nawet pierwszy przymrozek ! Na szczęście większość papryk zdążyłam zebrać, ściąć na wszelki wypadek trochę dalii( pewnie już ostatnie z nich bukiety) Ciekawe, czy koperek przetrwa, bo miałam jeszcze naskubać do mrożenia a oszronił się sam W ogrodzie kwiatowym chyba tak przymrozek nie poszalał, bo osłonięty drzewami i krzewami a ogród warzywny o ósmej rano jeszcze wyglądał tak:

Boso przez ogródek 12:03, 10 paź 2023

Do góry
Wstawiam Ci odręczny rysunek jak mam ustawioną szklarnię na bloczkach betonowych. To rysunek przekroju, ścianki czołowe też przylegaja do bloczków- tych już nie rysowałam , by rysunek był przejrzysty,
Ogród prawie wymarzony … 11:04, 10 paź 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Cudnie, ja to uwielbiam gąszcze ale całe show kradnie tan biały stworek z połową maski Batmana i jego kontrola jakości zapachów

Bożena for Ju
Kradziej ogrodowych butów

Anna i Ogród 2 10:43, 10 paź 2023

Do góry
Zielonym do góry... :) 09:35, 10 paź 2023

Do góry
Rodzina nam sie powiększyła o Marysie Urodziłam dwa tygodnie temu nasze kolejne szczęście.

Wiec wybaczcie zdjec ogrodu w tym roku lekki brak

Tutaj obsadzona rabata hamakowa (bez hamaka jak zwykle sie nie doczekałam)

Widok z mojego miejsca dowodzenia:

Dali nie nam na rabacie troche mam w bukiecie:
Ogród z zegarem 09:30, 10 paź 2023

Do góry

Z jednej strony trochę żal, że już są przymrozki ale z drugiej, za to jakie piękne zdjęcia a to szczególnie zwróciło moją uwagę, tak jakby chciały coś sobie po cichutku powiedzieć
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 09:03, 10 paź 2023

Do góry
Dokładnie taki był zamysł tego placyku - sezonowo pod basen, a poza sezonem można tam coś ustawić (jakiś stolik albo leżaczki).
Już pokazuję, co będzie wokół
Po rozkminkach z Ewą - Andą wyszedł mi poniższy projekt. Patrząc od tarasu, za placykiem będzie żywopłot z cisa Hilli. Będzie on wyciągnięty dalej poza placyk, żeby stanowił też tło dla rabaty po prawej. Tam (na tle domku narzędziowego) posadzę śś Ballerinę i powtórzę hakone Beni Kaze, bodziszki Rozanne jako kontynuację istniejącej już rabaty obok. Na szaro jest zaznaczona jakaś ścieżka, ale na razie zostawię tam trawnik.
Przed placykiem będzie minizagajnik z 4 brzóz Doorenbos. Pod brzozami będą tawuły Grefsheim, molinie Cordoba albo trzcinnik krótkowłosy (zastanawiam się co lepiej się sprawdzi). Z przodu rabaty, kosodrzewiny od Olcimanolci, rozchodniki i wrzosy Podobnie jak tutaj. Rozważam czy iść w jeden kolor wrzosów, czy jednak przeplatać różne odcienie.
Zagajnik będzie miał ok. 4x8m. Na skraju od strony tarasu chyba wcisnę jeszcze oczara, bo już go mam (jak większość tych roślin), a nie znalazłam mu lepszego miejsca
Tak więc plac będzie otoczony rabatami.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies