Za oknem wstał szary poranek, z mżawką. Myślę, że to dobry czas na trochę floksów, które uwielbiam
Moje samosiejki:
A tu taki dziwaczek - wysiał się ubiegłej wiosny, a w tym roku wyrósł wielki i co ciekawe, jest bardzo mocno rozgałęziony, mimo, że go nie uszczykiwałam. Deszcz położył ciężką łodygę, druga nieco mocniejsza stoi. Nie widziałam dotąd tak rosnących floksów.
Kiedy jest najlepszy czas na przesadzanie hortensji?
Mam dwie NN (na zdjęciu widoczne z przodu).
Znalazłam im już nowy dom ale nie wiem kiedy najlepiej je przenieść ... bez szkody dla nich?
Podpowiedzcie proszę
PS Gratuluję tysiączka. Ogród coraz piękniejszy, rośliny rosną, drzew przybywa, gust się krystalizuje, a spieszyć się nie musisz młoda jesteś masz czas na przemyślenia by stworzyć taki ogród że będziecie czuli się w nim najlepiej na świecie, będzie dla Was satysfakcją i oazą
Mój ogród ma braki, szczególnie w kwestii rysowania linii rabat, ale z doboru roślin jestem zadowolona.
To jest owa cienista rabata:
Wydawało się, że słońce dociera tylko wczesnym rankiem i późnym wieczorem. Ale okazuje się że w okresie letnim , kiedy słońce wysoko całkiem długo tu zagląda.
Sprawdziły mi sie w tym cienistym północnym miejscu ogrodu: hortensje bukietowe (tu Anabelle Strong i Polar Beer) miskant Mornin Light, o dziwo nieźle sobie w cieniu radzą u mnie trawy: rozplenice japońskie i ... ostnice . No i poradzone mi na ogrodowisku carexy do cienia odmiany Ice Dance - rosną doskonale, choc są na rabacie, która może ma godzinę słońca w ciagu dnia.
Joluś i co są dostępne? Mi udało się je kupić w niedzielę na giełdzie ze starościami, chociaż akurat one były nowe Ja na aparat nie narzekam, kocham go hihi chociaż wiem, że są duuuużo lepsze, ale mój też daje radę np dzisiaj rano pokazać piękno rozchodników i rozplenicy halmen
Asiu, lilie kolorystycznie śliczne faktycznie, ale już ich jakość po deszczach ...przykro patrzeć. Muszę sięgimnastykować, żeby kwiatki bez uszkodzeń znaleźć. Chyba, że z oddali.
Budleje Dawida zaczynają pokaz
Moje jeżówki
Żółta cukinia w zeszłym roku miała przez cały sezon 2 cukinie, w tym roku idzie jak burza, naliczyłam 12 sztuk na jednej roślinie i cały czas rosną