Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Mata przeciw chwastom 20:10, 19 wrz 2014

Do góry
Kolejna moja wypowiedź

Mój sąsiad właśnie wsadził tuje, posiał trawnik, rozłożył matę...i po miesiącu już na wierzchu rosną chwasty, nie żeby się przebiły, pod matę mu nie zaglądałam, ale wysiały się, przyleciały z wiatrem i rosną na korze - na włókninie - na wierzchu. On ich nie pieli, chwasty wrosną w matę. Za rok już nie da rady ich wyrwać, a jak wyrwie to razem z matą-szmatą.

Kto słyszał, żeby w przyrodzie glebę przykrywać izolacją ? Przykrywa się ściółką, która się rozkłada i wzbogaca glebę, poprawiając jej strukturę. Pod matą masz tylko klepisko.

No to jeszcze zadam pytanie, a jak wzbogacać glebę w materię organiczną skoro leży szmata? Jak przekopać rabaty celem wzbogacenia gleby? Dosadzanie to jeszcze wytrzymam i rozkopię nowe dołki, wykopię ziemię wywiozę dalej, bo na szmatę nie rzucę, górki dołki się zrobią.

Nie wspomnę o patencie na przeróbkę ogrodu? Jak ją zrobić?

Mata- szmata wystaje niemiłosiernie tu i ówdzie, suchą korę wiatr rozwiewa a dźdźownice wyniosły się na dobre , bo skąd mają brać suche liście czy inne części roślin, które normalnie rozkładają się w glebie?

Nawożenie w granulkach jak wykonać, skoro rzuca się w obrębie korony drzewa, a nie tu gdzie dziura w macie czyli przy pniu? Jak je zmieszać z wierzchnią warstwą gleby? Rośliny tych składników nie pobiorą. Poleżą sobie i zwietrzeją, wyparują.

Mata-szmata robi wszystko żeby zakłócić normalny obieg materii organicznej w przyrodzie i nie daje roślinom "jeść". A co pod matą? Jałowa gleba i klepisko. Ale to jest moje zdanie własne, poparte doświadczeniem, co zrobiła mata z bukszpanami w pewnym ogrodzie.

Ale jak mówiłam wcześniej, nikt nikomu nie zabrania maty stosować, każdy robi jak uważa.
Co ja zrobię, że tak nie znoszę tej maty?
Mata przeciw chwastom 20:10, 19 wrz 2014

Do góry
Tutaj i jest opisane kto ją ma i nie zdejmuje i nie jest zaszczuty

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom?page=5

A tutaj zgroza

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom?page=6

tutaj też zgroza, sma ja zrywałam u klientów co ją połozyli

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom?page=7

mata leży chwasty rosną

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom?page=8

Na stronie 9 napisałam

To kładź agrowłókninę jeśli jesteś przekonana, że tak jest dobrze.

Powiem tylko, że Maja nie ma maty w swoim ogrodzie.

Natomiast pomijając fakt, że to wygląda okropnie to z ekologią nie ma nic wspólnego. Pod matą jest "klepisko". Czy w naturze leżą maty przeciw chwastom?

To wymyślili szkółkarze, a leniwi ogrodnicy podchwycili i "moda" się przyjęła.
Ja z tym walczę, ale każdy może mieć własne zdanie i robić jak chce.

Wystarczy dobrze przygotować rabaty do sadzenia, potem raz dobrze wypielić i przez pierwszy sezon pilnować i będzie bez chwastów.

A to, że niby chwasty się nie wsiewają w matę (pani Ania tak powiedziała w programie) to mit, bo akurat się wsiewają i rosną jak najęte.

My nikomu nie zabraniamy, przedstawiamy tylko nasz punkt widzenia w tej sprawie. To, że ludzie kładą nie oznacza, że musimy to popierać.
Mnie te maty od początku jak widziałam w innych ogrodach bardzo denerwowały. Wciąż jestem ich przeciwiczką i to bardzo zagorzałą. Nie wiem, jak Ci doradzić Jambosano, Może kładź tam gdzieś dalej jak masz żywopłoty, ale w poście powyżej sama sobie odpowiedziałaś o tym nawożeniu..no właśnie.

Te maty to zamach na prawdziwe ogrodnictwo.

Grube ściółkowanie, niekoniecznie korą jest odpowiedzią na problem i sposobem na zwalczanie chwastów. O wiem - gazety Było o tym teraz u nas głośno.

Kładziemy szczelnie gazety, polewamy wodą i sypiemy ściółkę. Było o sypaniu ściętej trawy.

Tutaj kolejna zgroza

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom?page=14

Mata przeciw chwastom 20:02, 19 wrz 2014

Do góry
Przeczytaj cały wątek, komu mata zaszkodziła i wtedy wysnuj wnioski, że mamy prawo zwalczać matę, to nienaturalne, a służy wyłącznie lenistwu ogrodnika. Ale na macie też przecież rosną chwasty, więc gdzie tu logika przykrywania matą?

Miejcie więc sobie matę i piszcie, że ją macie, a my nie mamy maty i nie lubimy jej mieć, i tyle. Nikt nikogo nie szczuje. Po prostu opieramy się na dobrym ogrodnictwie, i zależy nam na zdrowiu roślin i gleby, w której rosną, a nie zależy nam na kiszeniu roślin w macie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:54, 19 wrz 2014

Do góry
Aniu Muzo, pozdrowienia dla eMa
Ogród z lustrem 18:52, 19 wrz 2014

Do góry

Ogród z lustrem 18:52, 19 wrz 2014

Do góry

Ogród z lustrem 18:51, 19 wrz 2014

Do góry
Kiedyś obiecałam rdzawo-cytrynowe kolory, dzisiaj wklejam

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:13, 19 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam drugą książkę, jestem już haaappyy

Cieszę się razem z Tobą Danisiu
Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:11, 19 wrz 2014

Do góry
Mam drugą książkę, jestem już haaappyy
Buk pospolity - Fagus sylvatica 18:09, 19 wrz 2014

Do góry
Za głęboko posadzony, za mokro, za sucho, za dużo na nim rośnie, wywal lawendę mu z pnia.

Bukowi szkodzi nawet 5 cm za dużo na korzeniach. Leży żwir, może jeszcze szmatka? Wywal żwir. albo podnieś go wyżej i tylko troszkę nasyp.
Trzmielina - Euonymus 18:07, 19 wrz 2014

Do góry
Żółta trafiła korzeniami albo na jakieś wapno, wylewki po budowie albo po prostu ma za sucho. Rozgrzeb jej w korzeniach i zobacz, jak nic nie ma to podlewaj. Kiedy byłą sadzona i czy miała korzenie? Może coś ją nadgryzło? w ziemi?
Usunięcie wątku 17:38, 19 wrz 2014

Do góry
W sprawie usunięcia wątku piszcie na pw do mnie

Pozdrawiam
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 17:19, 19 wrz 2014

Do góry
Ja też bym nie wycięła tych brzóz, można zrobić rabaty wyspowe podwyższone, nasypać 20 cm ziemi kwaśnej z torfem wymieszane i próchnicą kwaśną i zrobić cudne wrzosowiska z kolorowymi trawami, przy pniach drzew nie sypać ziemi, żeby nie nasypac na nasadę pnia, bo to szkodzi.

I zrobić takie kompozycje

Ogród z brzozami

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-brzozami

Ogród z wrzosowiskiem

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-wrzosowiskiem

Murki oporowe 17:14, 19 wrz 2014

Do góry
Chamaecyparis pisifera 'Filifera Aurea Nana' - tylko ładne, zdrowe i podlewaj.

Między miskantami białymi możesz posadzić niesymetrycznie dwa ciemnozielone cisy "Wojtek" lub Fastigiata.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:11, 19 wrz 2014

Do góry
asiach napisał(a)
Gratuluję sukcesu
Danusiu, a gdzie można kupić tę książkę?
Miłego dnia

Na angielskim amazonie.

Do góry
Milka napisał(a)
Danusia pewnie robi, to co lubi najbardziej, tyra w ogrodzie

Nom, ustawiam rośliny, to lubię, maluję krzakami

Do góry
lawendulla napisał(a)
Danusiu, mam prośbę. Co możesz polecić na cienisty i wilgotny zakątek? Planowałam bukszpany, ale dziewczyny piszą, że jednak w takich miejscach walczą non stop z grzybem... Tylko funkie i derenie przychodzą mi do głowy.

Z góry bardzo dziękuję.

Na cienisty i wilgotny?

Carex elata Aurea, paproć długosz królewski.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:50, 19 wrz 2014

Do góry
A_gawa napisał(a)
Danusiu, chciałam Cię zapytać o ogrody bez trawnika. Odkąd postawiłam dom myślę o takim i ciągle nie potrafię podjąć decyzji.
Jakie jest Twoje stanowisko w tej sprawie? Czy Twoim zdaniem duży ogród może zostać urządzony bez trawy? Czy będzie się wtedy dobrze prezentował? A może zabraknie w nim wtedy harmonii?
Jakie są Twoje 'za' i 'przeciw'?

Mam taki ogród bez trawnika w swojej realizacji, nie ma jednak go nigdzie zaprezentowanego. Będzie w Werandzie i Mai w ogrodzie i jego zaprojektowanie miało sens. Wyszło wspaniale dzięki pewnemu mojemu (podkreślam) pomysłowi, labiryntowi pięknych ścieżek i żywopłotom węzłowym, przechodzącym z jednej strony ścieżki na drugą. Tam były drzewa (wielkie sosny), w pustym ogrodzie trzeba by było przemyśleć czy taki ogród ma sens, ale to do indywidualnego przemyślenia, widząc zdjęcia ogrodu. Tak w ciemno nie umiem ocenić sytuacji.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:47, 19 wrz 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)

mam pytanie i prośbę zarazem o pomoc ...
Danusiu jakie drzewo polecałabyś jako pojedyńczy element w ogrodzie ...
podobają mi się formy płaczące o ile można tak powiedzieć ...pendula ..tak ?

Fagus sylvatica "Purpurea Pendula"
Moja codzienność - ogród Oli 21:43, 18 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Graciella.

Danuś konkretnie i na temat dziękuję coraz bardziej podobają mi się kwitnące miskanty Będzie dobrze wyglądał w towarzystwie molinii arundinacea Karl Foester ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies