Mam ją trzeci sezon.. sadzona wiosną 2015. Typ bezproblemowy. Zdrowa, niska i zwarta. Przynajmniej do tej pory tak się zachowuje.
Dopiero zaczyna u mnie kwitnąć.. i jest na południowej ścianie.. wiec nawet nie mam co pokazać, a zeszłorocznych fotek nie będę wstawiać. Ma teraz jakieś 50-60cm, wiosną nie cięłam bo była cała zielone, a i tak jest niska..
Edenkę mogę Ci z czystym sumieniem polecić, mimo, że długie pędy musiałam jej wyciąć tej wiosny bo zmarzły, to bardzo szybko rośnie i kwitnie jak szalona.
Fajne jest też u niej to, że kwiaty ma bardzo zmienne i jeszcze delikatnie pachnie.
Aniu, kupiłam ubiegłej wiosny w postaci kłącza w Biedrze, zanim posadziłam do gruntu to prawie ukatrupiłam, w zeszłym roku to był taki niewielki badylek a teraz duży rozłożysty krzaczor, wysoki na 110 cm a szeroki na 60 cm - jeszcze jest w pączkach.
Niestety trochę się pokłada, trzeba ją posadzić w jakiejś gęstwinie, żeby mogła się podpierać o inne rośliny.
tu mi zarosły jeżówki
nie wiem co robić... chyba jeżówki wykopię
rodki będę skracać z boków
tylko w górę mogą iść
tu rok temu dosadzałam malutkie hakonki, jeżówki i margaretki
tez polecę po rodkach, skrócę w formie żywopłotu
inaczej szlag trafi koncepcję
i tu pierwsza jeżówka
Ja też miałam takiego boroczka, który zmarzł w maju( parę dni po posadzeniu), listki obeschły a dzisiaj tak wygląda.
Jest to młodziutki klon palmowy Atropurpureum. Podlewam go tylko raz na tydzień jak przyjeżdżam na działkę.
W sumie powinny, widziałam w chłodniejszych regionach i mają sie super.
Nie pamiętam, co za lilia, psy tabliczki pogryzły
Czy u Ciebie lilie się wyciągają???
a patrz na tę lilię, co za dziwoląg, jakieś i liście inne
Kryla, bardzo dziękuję za identyfikacje. Sprawdziłam w internecie i faktycznie bardzo trafnie rozpoznałaś.
Mam jeszcze jedną trawę (niewiadomą).
Trawę tą kupiłam jesienią ubiegłego roku. Była wysoka na ok. 30 cm, w kremowe poziome paski.
Proszę o pomoc w identyfikacji.
te kosmosy chciałam i siałam, a są różne
nadal nie wiem czy je lubię czy nie
mąż nie lubi
pierwsze jeżówki, zwykła różowa i biała, jako pierwsze
te dziś ścinałam
a z odętką wirginijską mam wiecznie problem, dziwna roślina
Ile szerokości potrzeba na taki rząd traw? Mam też taki długi wjazd, targuję się z mężem o pasek zieleni wzdłuż ogrodzenia (bo chce na całości położyć kostkę).
I co to za trawy? I co ile się je sadzi?
Pięknie wyglądają w takim szpalerze.