Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

AngelikaX 07:57, 23 sie 2017

Makao_J napisał(a)

Czyli nie sadzić w trójkąty a w linie? Tak?

Jak tak patrzę z góry to też pomyślałam o dokupieniu hortek. Tam są 3 tylko ta jedna jakoś kuso urosła i z góry jej nie widać ale dwie mogę jeszcze dosadzić.

Aniu masz kostkę brukową w kontrastowych kolorach "po łuku" z dodatkiem okręgu po środku... ścieżka to też mocny punkt... rośliny powinny być dopełnieniem, uspokoić trochę tą przestrzeń stąd też propozycja aby sadzić w liniach... ewentualna obwódka przy podjeździe niech trzyma się jej linii.

Co do hortek to tak mi się nasunęło... jakby po całości rabaty dać... czyli i z prawej i z lewej strony ścieżki...

Co do carexów to zgadzam się z Poli - jakieś jasne np. ID idealnie wpasują Ci się w to miejsce co pisałam wcześniej - ładnie rozjaśnią rabatę a nie będa tak krzyczeć jak hakone
ania1110d 08:04, 23 sie 2017

Plany na zmane rabaty?Niestety nie pomoge bo sama czasem mam problem z ulozeniem,ale czytam i duzo tu pomocnikow co bardzo dobrze teraz przemyslec i do pracy a efekt bedzie fajny bo rabata ma fajny kształt
anna_t 08:07, 23 sie 2017

Ania z pomyslu Poli podoba mi sie jednorodna mniejsza rabata a z pomyslu Andzeli dwa szpalery hortensji wedlug mnie masz rozwiązanie. na wiosne podziel wszystko na poł, ogranicz gatunki, dokup teraz hortensji i bedzie bajka
napiszesz wszystkie rosliny jakie tam masz?
kasja83 08:47, 23 sie 2017

Według mnie Angelika ma rację-elementy stałe typu kostka brukowa i chodnik-są mocne w wyrazie i kontrastowe. Warto dopełnić je deliktanie.
zawitka 09:01, 23 sie 2017

Na tym zdjęciu przepraszam ale przewaza kolor kostek a nie roślin,szczególnie ta łamana /ma tym zdjęciu nie wiem jak w rzeczywistości ????/

Przyszłam Od Bożenki /Hortensjada/,Jak chcesz mieć ukorzenione hortki teraz przychyl gałązki uczep je drutem do ziemi i nakryj dobrze ziemią uciśnij.Nie rusz do przyszłej wiosny ,podlewaj delikatnie i patrz żeby woda nie zmyła ziemi z gałązek ---wiosną masz 100% pewniaki z korzeniami.Powodzenia

Jak będziesz uciskać drutem di=o ziemi pilnuj żeby nie załamać gałązki bo soki nie będą szły przez gałązkę
Makao_J 11:33, 23 sie 2017

MirellaB napisał(a)
No i się okazuje, że po trzy sztuki to też za mało
Ja nie jestem zwolennikiem takiego sadzenia. Wolę obwódkę obsadzać jednym ciągiem tych samych roślin co jakiś kawałek zmieniając na inne

No to tak jak ja.
Makao_J 11:36, 23 sie 2017

Urszulla napisał(a)
Jak samochody jeżdżą po rabatach? To zniszczą wszystko. Nie rozumiem.

Jeżeli masz 3 hortensje to za 2-3 lata rozrosną się na maksa.

Carexów Ice Dance nie polecam bo mają rozłogi. Zamiast nich sesseleria jesienna.

No ostatniej zimy znajomy eMa przyjechał i staranował mi kilka roślin bo małe były i śnieg je przykrył i nie widział. Jak to zobaczyłam to opierdzieliłam i tego kolegę równo i eMa też że nie pilnuje i nie szanuje mojej pracy i pieniędzy. Przeprosili ale bukszpany i róża musi odbijać od nowa.
Makao_J 11:37, 23 sie 2017

Urszulla napisał(a)

Zaczełabym od tej małej rabatki z przodu
Masz tu kolumnowe drzewko. Posadziłabym za nim przy tych schodkach z płytek tak jak w lewym rogu lawendę na całej długości. Albo kupkami po 3 szt tak jak z lewej ale też takie kupki z tyłu na srodku za drzewem i po prawej stronie.

A z przodu masz chyba jakieś wrzosy. Fajne są ale mi brakuje ich więcej. Zrobiłabym cały pas wzdłuż brzegu.

Ulu wrzosy u mnie się nie sprawdzą. Mam wapienną ziemię ph7 i nie mają szans. Za to lawenda rośnie super
Makao_J 11:40, 23 sie 2017

Urszulla napisał(a)
Dalej trzeba wprowadzić strefę roślin wyższych i niższych. U Ciebie jest dużo drzew. Ona się na kilka metrów rozrosną. Weź to pod uwagę.

Osobiście uważam że ten świerk pochłonie kiedyś pół rabaty.

Vanilkę wysunęłabym ciut do przodu(mniej więcej gdzie te lilie i coś zielonego płaskiego). I sięgałaby z czasem do samej ścieżki. Więc tylko na obrzeżu dasz coś zimozielonego niskiego. TYLKO fotki przekłamują odległości i sama musisz to określić bo ze zdjęć jest trochę inny obraz.

Generalnie mam taką myśl żeby każde drzewo miało swoją strefę obsadzenia na dolnym piętrze i wtedye powstaną plamy kolorystyczne. I trzymałabym się zasady że pod drzewami co zarzucają liście dać coś zimozielonego. A pod iglastymi mogą być niskie trawki albo żurawki ( co tam masz). Może zrób listę tych drobnych roślin i ile sztuk bo masz dużo i trzeba tym manewrować.

O kurczaczek ale rewolucja. Podoba mi się tworzenie pod każdym drzewkiem osobną strefę nasadzeń. Tak właśnie próbowałam robić ale powtarzając niektóre rośliny.
Niestety to mnie chyba troszkę przerosło i gdy zrobiliśmy ścieżkę z płyt okazało się po przesadzeniu kilku roślin że coś teraz nie gra i szukam pomysłu. Przeanalizuję to co piszesz i swój projekt jeszcze raz.
Makao_J 11:46, 23 sie 2017

AngelikaX napisał(a)

Aniu masz kostkę brukową w kontrastowych kolorach "po łuku" z dodatkiem okręgu po środku... ścieżka to też mocny punkt... rośliny powinny być dopełnieniem, uspokoić trochę tą przestrzeń stąd też propozycja aby sadzić w liniach... ewentualna obwódka przy podjeździe niech trzyma się jej linii.

Co do hortek to tak mi się nasunęło... jakby po całości rabaty dać... czyli i z prawej i z lewej strony ścieżki...

Co do carexów to zgadzam się z Poli - jakieś jasne np. ID idealnie wpasują Ci się w to miejsce co pisałam wcześniej - ładnie rozjaśnią rabatę a nie będa tak krzyczeć jak hakone

W hortki mogę zainwestować bo one pięknie zdobią ogród a i zimą są widoczne. Wzdłuż podjazdu na pewno posadzę obwódkę z czegoś jednolitego ale jeszcze nie mam pomysłu bo tam jest dużo cementu. Pozostałość po kładzeniu kostki. Za każdym razem podmieniam tam ziemię bo inaczej nie wiele roślin by tam urosło.

Muszę mieć coś co bardzo lubi piach.

Na tej rabacie to nie hakone tylko kłosownica. Ona kwitnie mi drugi raz i tak zżółkła. Musze ją stamtąd zabrać.