- pryskałeś herbicydem, niekoniecznie to dobrze, zwłaszcza, że to szkodzi, ale opryskałeś więc bez komentarza
- rozsypałeś wapno, podałeś ile, ale nie wiemy na jaką powierzchnię, nie wiemy jakie było pH wyjściowe, więc rada nasza na nic się zda
- ziemia okazałą się gorsza, więc co poradzić? wywieźć ją, zdjąć, przekopać z lepszą pod spodem? nie wiem co lepsze
- wymieszałeś. to dobrze
- wybieranie zanieczyszczeń - to dobrze
- równanie- dobrze
- nie wiem czy musisz polewać wodą, nie wiem jak gruba jest nowa wartswa, jeśli to 10 cm -wystarczy deszcz, sama się uleży. Jeśli grubsza, musisz dłużej odczekać, nawet do następnego sezonu, czyli do wiosny
- chwasty powyrywasz - dobrze
- wzruszenie, sianie - dobrze
- sianie siewnikiem - niekoniecznie dobrze, nie wiem jaki masz siewnik
-- możesz sypać ziemię na nasiona, wtedy ptaki nie wydziobią. lub nie sypać, tylko przegrabić i wałować, Ziemia nie powinna być bardzo mokra bo będzie się przyklejać do walca
Moim zdaniem ktoś siał nawóz siewnikiem czy nawet ręcznie i robił za duże odstępy, stąd te pasy. Po prostu nieumiejętne rozprowadzenie nawozu. Tam gdzie trawa jaśniejsza jest za mało składników odżywczych. Raczej typowanie że gleba jest tak rozłożona pasami gdzieś mniej żyzna a gdzieś bardziej żyzna jest mało prawdopodobne.
Po prostu rozsiej więcej nawozu w miejscach żółtych i dobrze podlej aby wszystkie granulki nawozu się rozpuściły.