Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Maliny, czy warto je uprawiać 12:05, 19 sie 2014

Do góry
Malin w ogrodzie ozdobnym jeszcze nie sadziłam. teraz robię to pierwszy raz. Nie są to rośliny o walorach ozdobnych, nie są też ani łatwe w uprawie, ani efektowne, są dodatkowo uciążliwe. Jednak na wyraźne życzenie mojego mocodawcy posadziłam je w szpalerze w pobliżu warzywnika.

Nikt nie zaprzeczy jednak, ze własnych malin nie da się nijak porównać do tych kupionych, nawet jeśli jest zapewnienie, że były uprawiane ekologicznie. Były transportowane więc nie są już tak świeże jak z własnego krzewu.

Pod nimi nic nie będzie uprawiane, a rozłożona będzie gruba ściółka z próchnicy odkwaszonej plus kompost, który mam na bazie firmy.

Otrzymałam pomocne wskazówki od eee..taam odnośnie uprawy malin.więc wklejam, bo są jej własnymi obserwacjami z ogrodu, na pewno będą przydatne,

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 10:47, 19 sie 2014

Do góry
Wywalić chorego, szpecącego jałowca pstrokatego, to tylko mogę na razie doradzić, bo nie mam "pożywki" do doradzania, fotki, fotki, fotki kobieto.
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 10:46, 19 sie 2014

Do góry
Wywalić chmiel, wywalić wierzbę, przystrzyć tuje, żeby równo i ładnie się zrobiło, posadzić szpaler hortensji bukietowych i juz będzie lepiej.
Nie biadol i nie czekaj, że się ktoś zmiłuje i zrobi ci gotowca, ja pomogę, ale muszę mieć więcej zdjęć. Bierz się do roboty.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:40, 19 sie 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Śliczny avatarek. Różowe kaloszki i rękawiczki teraz będą trandy w calej Polsce Muszę w necie poszukać i zakupić

Myślę, że dla Tak Rasowej Ogrodniczki wypada sprawić sobie w angielskie róże

Koniecznie wezmę sobie i założę je do sesji, prędzej "pójdą" haha

do tego podkładka, sekator itd
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:38, 19 sie 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
musiałam przyjść i powiedzieć że nie mogę napatrzeć się na nowy wesoły awatarek

Przedstawia sadzenie traw i dzielenie (chyba taki był cel zdjęć) To była jeszcze stara część ogrodu, przed rewolucją.

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 10:35, 19 sie 2014

Do góry
Odwiedź mój ogród, zapraszam.
Nic nie wiemy o twoim ogrodzie, wklej jakąś mapkę albo cóś
Więcej zdjęć, albo więcej opisów, a najlepiej jedno i drugie.
Rabata frontowa-projekt 10:27, 19 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Rzuć kobieto te wycinki i wklej cały ogród, aby nie robić mętliku dla doradzających.

Dobrze, zrobię mapkę sytuacyjną.

"Poprawianą" rabatę wstawiłam, zanim przeczytałam Twój post Danusiu.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:07, 19 sie 2014

Do góry
Posypiesz równo nawozem, zlejesz wodą, granulek nie może być widać, muszą się rozpuścić, a za kilkanaście dni po dwóch koszeniach będzie mięsisty, zielony dywan, tylko nie daj ciała z nawożeniem i nie przesadź, ani nie daj za mało. Ani nie daj plamami, krzywo Dawkę obliczasz na daną powierzchnię. Ile jest podane na opakowaniu danego nawozu, musisz wiedzieć ile m2 masz trawnika.
Żywopłot mieszany 09:04, 19 sie 2014

Do góry
Nie, jeśli maja być tłem, posadź je w rządku blisko siebie, zwarty szpaler, utniesz na równo wiosną, będą się zagęszczać od dołu, będą mocniejsze.
Ogród z lustrem 09:00, 19 sie 2014

Do góry
"Graciella" po prawej a po lewej chyba zwykły "Zebrinus"
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:59, 19 sie 2014

Do góry
Derenie białe (Cornus alba) (różne są kolorowe odmiany, hortensje bukietowe, wierzby Hakuro Nishiki, graby.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:52, 19 sie 2014

Do góry

To wszystko jest za małe, niknie, ginie w tym froncie. Dom to przytłacza, a nie taki powinien być ogródek frontowy, ma zachwycać, ma być widoczny.

Na tle ściany niepotrzebny jest stożek, on powinien być wysoki, bardzo wysoki, ale potem jak urośnie, jego podstawa będzie za duża, nie zmeiści się w tej małej rabatce i będzie klops.

Tutyaj potrzebujesz czegoś na pniu i coś bardziej masywnego, żeby to było w ogóle widać

1. miłorząb 'Mariken" na wysokości co najmniej 140 cm albo inna forma pienna np. śliwa dziecięca o czerwonych listkach
2. Platycladus orientalis 'Aurea Nana' (będzie złocistym wrzecionem) albo trawy miskanty 'Morning Light'
3. Kulki z czerwonych karłowych berberysów Bagatelle
4. Carex 'Ice Dace' lub dowolny (bedzie zimozielony)
5. Żurawki Caramel albo coś innego kontarstującego np. czarny konwalnik?

Rabata frontowa-projekt 08:40, 19 sie 2014

Do góry
Albo wklej przynajmniej mapkę całego frontu do końca domu, wtedy wiadomo będzie jak to się ma do domu, jak zrobić żebyś miała ładne widoki z domu, bo o to chodzi w ogrodzie, żeby się wysłonić, mieć widoki, podkreślić wejście itd.
Rabata frontowa-projekt 08:39, 19 sie 2014

Do góry
Wiem jedno, że ogrodu nie projektuje się wyrywkowo, ja nie umiem doradzić idealnie, skoro nie wiem jaka jest kontynuacja w całym ogrodzie, to jakbyś dobierała apaszkę nie wiedząc jakie masz buty..

Wklejamy wycinki ogrodu, mamy chaos totalny, a czasem dobrze jest kontynuować nasadzenia, które będą "przechodziły" np. z jednej strony chodnika na drugą.

Powinnaś projektować cały ogród. Cała mapka, a nie wyrwane wycinki ogrodu

Rabata nie jest dobra.

1,2,3 - całkiem różne gatunki całkiem różne grupy roślin, całkiem różne pokroje, wielkie, za duże, słusznie zauważyłaś i nie zmieszczą się. Świerk choruje, padnie za ileś lat, albo się ogołoci. Jodłą to samo. Nie znam funkcji ani usytuowania tej rabaty w ogrodzie, do czego mam się odnieść.

Rzuć kobieto te wycinki i wklej cały ogród, aby nie robić mętliku dla doradzających.

Ogród z lustrem 08:02, 19 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu jakie to miskanty ?
Ogród z lustrem 00:30, 19 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przy tarasie będzie przejście

bardzo ciekawie wygląda będę zagądała i sprawdzała zmiany i tempo prac, tylko Danusiu uważajcie na siebie ze zdrówkiemaha i ciekawa jestem tych "utajnionych" soliterów
Kwiatowy ogródek Monteverde 23:28, 18 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Cieszę się, że szalejesz z różami.

No i troszeczke za dużo, ale co ja poradzę, ze wszystkie piękne i pachnące a ja bardzo je lubię, odbijam sobie za rajskipozdrówka Danusiuaha a tak przy okazji czy to jest Pilgrim czy mnie w bambuko zrobili? bo nie mają tego środka jak u Ciebie gdy się rozwiną
Ogród z lustrem 23:07, 18 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zdzisław jest wyszkolony w cięciu malin, uprawiał całe pola kiedyś i jest mistrzem, natomiast aby odrosty nie weszły w trawnik, można zakopać pionową przegrodę, może zrobimy krawężniki? Pod ziemią oczywiście.

O coś dla mnie....muszę swoje odgrodzić od planowanej rabaty
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:37, 18 sie 2014

Do góry
Cieszę się, że szalejesz z różami.
Rabata frontowa-projekt 22:35, 18 sie 2014

Do góry
Mnie się linie na górze strony podobają, te proste, nie robiłabym fal. Za dużo tego.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies