Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Blaski i cienie nowego życia 18:22, 26 sie 2023

Do góry
Urszulla napisał(a)

Lady Hamilton, dopiero w 2 kwitnieniu ładna, młoda, 2sezon u mnie

Ula, przepiękna ta róża, ja mam też lady ale of Shalott, one chyba podobne do siebie. Moja na razie w donicy, bo nie mogę jej znaleźć miejsca. Moja ma dość wiotkie pędy i bardzo delikatne kwiaty, chociaż bardzo ładne. Twoja wygląda lepiej, ma taki zwarty pokrój. W jakim miejscu ją posadziłaś, ma cały czas słońce, czy trochę cienia?
Zacisze Alicji 18:09, 26 sie 2023

Do góry
Alija napisał(a)

poza rzecz jasna - stawem, to jest "mój" ulubiony zakątek u Ciebie. Agapanty przepiękne, one zimują?
Glina i zielsko 18:08, 26 sie 2023

Do góry
LIDKA napisał(a)
Takie tamy z dzisiejszego poranka

Lidka, co Ty piszesz o plewieniu, co będziesz plewić???
Myślę, że u Ciebie w ogrodzie to nawet test białej rękawiczki świetnie by wyszedł.
Ogród w Klein Kottorz 18:00, 26 sie 2023

Do góry
daszum napisał(a)

Danusiu, pięknie. Co to za trawa robi taką cudna mgiełkę.
Do raju daleko - u Ewy 17:56, 26 sie 2023

Do góry
Jeżówki masz piękne, szczególnie te kolory przypadły mi do gustu:

Ewa777 napisał(a)

i to ujęcie bardzo mi się podoba:
Ewa777 napisał(a)

Ogród Basi 17:42, 26 sie 2023

Do góry
basia3012 napisał(a)

Basiu, hortensje pięknie się prezentują, bardzo elegancko wygląda Twój ogród.
Krwawnice na pewno dodadzą koloru, ale i tak jest pięknie. Rodki masz bardzo zdrowe.
Choroby klonów, klon - Acer 17:06, 26 sie 2023
Do góry
Zdjęcia:
Do raju daleko - u Ewy 16:58, 26 sie 2023

Do góry

Do raju daleko - u Ewy 16:55, 26 sie 2023

Do góry
W tym roku mam dalie sadzone z bulw. Nie wszystkie zweszły.

Do raju daleko - u Ewy 16:26, 26 sie 2023

Do góry

Do raju daleko - u Ewy 16:23, 26 sie 2023

Do góry

Do raju daleko - u Ewy 16:18, 26 sie 2023

Do góry
Cudownie kwitną jeżówki

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 15:00, 26 sie 2023

Do góry
W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się na działce jeszcze raz. Będę negocjować tę ich cenę bo 115tys. wydsje mi się nie jest ta działka warta

Sąsiedzi

Widok na pola na tyłach

Té nieudaną inwestycję trzeba będzie zasłonić

Od ulicy

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:23, 26 sie 2023

Do góry
Mary napisał(a)

O matko!
Tyłu pomidorów to ja przez cały sezon nie mam.

Nie mogliśmy się doczekać swoich pomidorów. Pierwszy rok mamy tunel, do tej pory kilka-kilkanaście sadzonek w gruncie było. W przyszłym roku chcemy więcej mieć tych na przetwory (więcej suchej masy, krótsze odparowanie). Sąsiadce ZZ zniszczyła plony to się dzielimy. Na kolejny sezon mam wybraną też odmianę do gruntu, bo widzę po tym sezonie, że mamy spore potrzeby na pomidory i sam tunel nie wystarczy. Z uwagi na to, że to mój pierwszy raz z tunelem to miałam kilka błędów w sezonie, które wpłynęły na owocowanie. Podsumowanie zrobię na zakończenie sezonu.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 11:14, 26 sie 2023

Do góry
sezon daliowych bukiecików w pełni rozpoczęty.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:04, 26 sie 2023

Do góry
Na froncie na rabacie zrobił się kołtun,koniecznie muszę tam zrobić porządek bo wszystko się zlało i zrosło, a wydawało się, że tam tyle miejsca i wsztstko malutkie.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:59, 26 sie 2023

Do góry
Dziewczyny bardzo Wam dziękuję za wszystkie rady, powiem szczerze, że dały mi do myślenia i jeszcze nie zdecydowałam co tam posadzę. Z resztą jak posadziłam tawuły i sporobolusy, zostawiłam też sosny, to okazało się, że miejsca jest tam nie za wiele.

Ogarnęłam te rabaty przy ścianach domu, wyplewiłam, zasypałam korą i na chwilę będzie spokój.

Teraz się przebijam przez pozostałą część czyli rabatę bylinow-trawiastą i rabatę przy ogrodzeniu. Idzie jak po grudzie bo najpierw lało, a teraz takie upały że się nie da robić.
szpaler hortensjowy 10:06, 26 sie 2023

Do góry

Przepraszam Was za brak tych bazowych informacji Już dodałam na rzucie kierunki świata.
Co do glęby, na głębokość ok 40cm jest nawieziona żyzna czarna ziemia, jakie ph ma nie wiem niestety. Pod hortki na pewno sypałabym dodatkowo w otwory ziemie dedykowaną z lekko kwasnym odczynem.

Z uwagi na to że mamy sporo zabudowań dookoła to słońce jest przez około pół dnia. Zrobiłam więcej zdjęc dzisiaj ogrodu i obejścia dookoła, zdjęcia robione na godzinę 09:30 więc póki co tuje cieniują, jak słońce jest wyżej to już tam jest duuużo światła aż do ok 15-16stej póki słońce nie zejdzie na tyle nisko że chowa się za elewacją budynku. Robiłam zdjęcia od lewej strony domu idąc.

Co do tych 9 szt namalowanych na rzucie to zrobiłam przypadkową ilość żeby tylko zaznaczyć gdzie będą, planuje co 15m sadzić więc ok 20 kilku sztuk będzie.

Odnośnie nasadzenia na skarpie - nie chce żeby tam coś wchodziło w hortke i uznałam że tylko nasadze coś płożącego żeby nie kosić brzegu i go zakryć, też każdy mi doradza żeby od tui się odsuwać bo ona zżera składniki i nic tam nie będzie rosło. Mało miejsca na tej skarpie. Ja zrobiłabym murek ale to są takie koszty że niestety przez najbliższe lata nie będzie mnie stać na takie rzeczy.
Z uwagi że dom jest w nowoczesnej, minimalistycznej formie chciałam aby ogród formą też pasował, stąd też pomysł na rabaty w liniach prostych a nie po łuku.
Murki żeby mi się podobały to jakoś kamienia tam nie widze żadnego w stylu piaskowca itp tylko betonowe formy jak na elewacji.
Wstawię Wam zdjęcie budynku i myślę że może wtedy sami zobaczycie co o tym sądzić czy dobrze myślę Zdjęcie starsze bo jeszcze przed założeniem trawnika ale budynek dobrze widać.

Ogród z zegarem 08:32, 26 sie 2023

Do góry
Mam wrażenie, że ścieżki dla każdego posiadacza ogrodu są największym problemem , być muszą, ale z czego, jakie, żeby nie „zawracały głowy” to już nie wiadomo . Wersja Twoja jest relatywnie szybka do zrobienia i nie pożera budżetu, bo da się zrobić bez udziału ekipy. Coś za coś - trzeba kosić. Etap ścieżek jeszcze przede mną, więc z uwagą czytam o doświadczeniach innych.
Rondo na pewno inaczej odbiera się na żywo, a inaczej na zdjęciu, chociaż przedstawione na tym, zrobionym przez „inka74”, chyba trochę daje pojęcie jakie WOW robi

Twój dom i ogród to nie domek jednorodzinny w „sypialni” pod miastem, tylko posiadłość, więc całe otoczenie, architektura domu, ogrodu, droga dojazdowa, rządzą się innymi prawami.
Jak patrzę na zdjęcie ronda z perspektywy osób wjeżdżających na teren, to też nam wrażenie, że przerobienie go na giga donicę nie jest dobrym pomysłem. Tak jak jest, jest super, dodatkowe donice uzupełniają całość. Widać po efektach całości, że wiesz co robisz.
Grzebiuszka ziemna 00:40, 26 sie 2023

Do góry
Ewo, Basiu i Muszelko - dziękuję dla Was bukiecik, przycięłam supertunie, jak zobaczyłam u którejś koleżanki ogrodowiskowej, jaki efekt to dało, czekam na swój

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies