Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 14:58, 10 cze 2024

An_na napisał(a)
Trzymam kciuki za róże Na pewno będzie dobrze.
Na rządkowej części fot serce mi drgnęło, a z ust wyrwał się okrzyk: Ach... jak pięknie
Na buszowatej ...Och...jak cudownie

Kanty brzytwa i one robią dobrą robotę. Wprowadzają porządek.

Dziękuję, Aniu . Przyznam, ze wstawiając te zdjęcia gdzieś na obrzeżach świadomości byłaś Ty i Twoje dylematy odnośnie Twojego odbioru własnych buszowatych rabat . Myśle, ze udało mi się nienajgorzej połączyć dwa żywioły czyli umiłowanie porządku i pęd ku buszowatosci. Zatem dedykuję Tobie te zdjęcia .
Dziękuje za kciuki za róże
Judith 15:00, 10 cze 2024

Margo2 napisał(a)
Cieszę się, że różom się poprawiło.
Popieram w całej rozciągłości podejście do podlewania Andy.
Ja na moich piaskach podlewam obficie codziennie przez pierwszy tydzień, a potem 2 razy w tygodniu przez około 3tygodnie, a potem już sporadycznie, żeby rośliny przyzwyczaiły się do szukania wody głębiej

Mam tylko nadzieję, ze widzę w różach to co jest, a nie to, co chcę zobaczyć .
TAR 15:28, 10 cze 2024

Judith napisał(a)
Kółko różane:

Rozana jak rozana ale w tle ta "drabinka" z białymi kwiatkami mnie rozwaliła. Specjalnie tak sadziłas od najwiekszej do najmniejszej?

Poza tym pieknie i bujnie. Lubie patrzyc na symetryczne ogrody, maja swoj urok choc u siebie wole co innego.
TAR 15:33, 10 cze 2024

Judith napisał(a)

Mam tylko nadzieję, ze widzę w różach to co jest, a nie to, co chcę zobaczyć .

Ja chyba mentalnie jeszcze nie jestem gotowa na róże, nie znam sie na nich a jesli by mialy byc to te bez kolcow. Ogladam, popatrze i sie wycofuje. Ale za to przełamałam opory jesli chodzi o rododendrony. Mialo nie byc a bedzie juz 8 Dałam im szanse. I mocno mnie do tego przekonała zaprzyjazniona wlascicielka pobliskiej szkolki.
Judith 15:51, 10 cze 2024

TAR napisał(a)

Rozana jak rozana ale w tle ta "drabinka" z białymi kwiatkami mnie rozwaliła. Specjalnie tak sadziłas od najwiekszej do najmniejszej?

Poza tym pieknie i bujnie. Lubie patrzyc na symetryczne ogrody, maja swoj urok choc u siebie wole co innego.

TARciu, to mój Anabelkowy szpalerek. Zdjęcie nieco pod katem i odrobinę przekłamuje.
Niemniej jednak 3 pierwsze z lewej są większe, kolejne - mniejsze. Wszystkie kupowałam jako Anabell strong w tym samym sezonie, a są nimi chyba tylko te 3 większe. W żadnym razie nie jest to celowy zabieg .

Zdziwił mnie Twój odbiór ogrodu - serio na zdjęciach wydaje się symetryczny?
Dziękuje za słowo „bujny” . Lata minęły, zanim można było tego słowa użyć .
Judith 15:54, 10 cze 2024

TAR napisał(a)

Ja chyba mentalnie jeszcze nie jestem gotowa na róże, nie znam sie na nich a jesli by mialy byc to te bez kolcow. Ogladam, popatrze i sie wycofuje. Ale za to przełamałam opory jesli chodzi o rododendrony. Mialo nie byc a bedzie juz 8 Dałam im szanse. I mocno mnie do tego przekonała zaprzyjazniona wlascicielka pobliskiej szkolki.

Moja uwaga nie dotyczyła róż w ogólności, ale tych moich konkretnych, co to widzę, ze im lepiej, ale pewności brak czy to aby nie jest jedynie myślenie życzeniowe .
Z rodkami mi niezbyt po drodze, dwa u mnie rosną dobrze, z resztą się nieco męczę. U Ciebie chyba są miejsca, które mogą się rodkom spodobać, zatem dobrze, ze próbujesz .
Juzia 16:18, 10 cze 2024

Margo2 napisał(a)
Cieszę się, że różom się poprawiło.
Popieram w całej rozciągłości podejście do podlewania Andy.
Ja na moich piaskach podlewam obficie codziennie przez pierwszy tydzień, a potem 2 razy w tygodniu przez około 3tygodnie, a potem już sporadycznie, żeby rośliny przyzwyczaiły się do szukania wody głębiej

Też tak robiłam i nic to nie dało Wszystkie rośliny mają u mnie korzenie tuż pod korą. Ciężko mi wbić łopatkę Dlatego też byliny mi tak szybko wypadają.
Wszystko zależy jeszcze od tego co jest głębiej. Można mieć pół metra czy metr piachu i niżej glinę, ja mam piach i żwir
Piach piachowi nie równy
TAR 16:38, 10 cze 2024

Juzia napisał(a)

Też tak robiłam i nic to nie dało Wszystkie rośliny mają u mnie korzenie tuż pod korą. Ciężko mi wbić łopatkę Dlatego też byliny mi tak szybko wypadają.
Wszystko zależy jeszcze od tego co jest głębiej. Można mieć pół metra czy metr piachu i niżej glinę, ja mam piach i żwir
Piach piachowi nie równy

Ja mam bardzo dziwna przekrojowke gleby w ogrodzie, co jedno miejsce to inne. ale takie wlasnie sa moreny
TAR 16:40, 10 cze 2024

Judith napisał(a)

TARciu, to mój Anabelkowy szpalerek. Zdjęcie nieco pod katem i odrobinę przekłamuje.
Niemniej jednak 3 pierwsze z lewej są większe, kolejne - mniejsze. Wszystkie kupowałam jako Anabell strong w tym samym sezonie, a są nimi chyba tylko te 3 większe. W żadnym razie nie jest to celowy zabieg .

Zdziwił mnie Twój odbiór ogrodu - serio na zdjęciach wydaje się symetryczny?
Dziękuje za słowo „bujny” . Lata minęły, zanim można było tego słowa użyć .

kupowane w tym samym czasie? moze im wody brakuje, tym mniejszym albo słonca.

Wiesz co ja odbieram go bardziej jako geometryczny, moze zle sie wyrazilam, niemniej sadzisz w niektorych miejscach symetrycznie. Widze to, bo sama taka jestem i ogolnie z tym walcze ale na rabatach tez widac. Moj pozorny ogrod lesny jest bardzo symetryczny nad czym mocno boleje
Juzia 16:55, 10 cze 2024

TAR napisał(a)

Ja mam bardzo dziwna przekrojowke gleby w ogrodzie, co jedno miejsce to inne. ale takie wlasnie sa moreny

"Piaski i żwiry moren czołowych to wartościowe kruszywa budowlane i drogowe. Dlatego we wzgórzach morenowych często istnieją kopalnie eksploatujące ten surowiec."
Moje osiedle stoi na dawnej żwirowni Było wzgórze, a teraz jest dołek