Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródkowe rewolucje 18:49, 26 cze 2017

Do góry
Alicjo, Jolu, Marto dziękuję

Toszko gracki zarezerwowane będą w sierpniu , wintergoldy przesadzić jesienią i tak z metr starczy?

Asiu z tym przesadzaniem to chyba każdy ogrodnik tak ma, a poczatkujący chyba w szczególności.

Mad witam Cię serdecznie i idę obejrzeć Twój "ścisk"

Podpowiedzcie mi proszę czy takie coś ma sens.

Przeniosłabym wszystko co rośnie przed tujami, aż do rozchodników, a posadziła taki szpaler rozplenicy hameln. Czyli cała rabata to hortensje limelight, dalej rozplenice, potem 3 rozchodniki, amonagawa, półkole z kulkami bukszpanowymi i dalej już te rodki z tawułami?

Albo może pomieszać na zmianę rozplenice z rozchodnikiem.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:46, 26 cze 2017

Do góry
Witam serdecznie użytkowników Ogrodowisko.

Tak mi się życie potoczyło, że rok temu udało mi się założyć niewielki trawnik.
Był to mój pierwszy raz i już wtedy wiedziałem, że popełniłem kilka poważnych błędów.
Trawa rosła przez pierwsze dwa miesiące, później wyschła.

W tym roku chyba bardziej przyłożyłem się do pracy. Stwierdziłem, że nie będe zrywał całkowicie starej darni. Wygrabiłem ile się dało. Co przy kondyscji trawnika udało mi się pozbyć go prawie w całości. Dowiozłem nowej zaworkowanej ziemi. Rozsypałem, zasiałem trawę, przykryłem włókniną i czekałem.

Po pierwszym koszeniu podlewałem HUMUS Activ do trawników. Trawa rosła ale słabo.
Po którymś z kolei koszeniu przełom maja/czerwca rozsypałem nawóz do trawników TARGET z mikroskładnikami.
Nastąpił bujny wzrost trawy. Niestety po kilku koszeniach, trawa zaczyna wyglądać tak jak na zdjęciach w załącznikach. Podlewana regularnie, co 2-3 dni w czasie upałów.
Wykopałem dzisiaj kawałek ziemi (kwadrat na głębokość 15 cm) żadnych szkodników gołym okiem nie widać. Na chwilę obecną trawnik ma ponad 3 miesiące.
Robiłem też dosiewki, jak widać mają się dobrze. Zastanawia mnie tylko czemu w miejscu przy betonowym płocie, (do widać na zdjęciach) trawa jest wyższa. Może dlatego, że jest tam więcej cienia?

TRAWA: Wimbledon firmy KANLAS
NAWOZY: HUMUS Active do trawników na przemian z nawozem TARGET z mikroskładnikami.

Podłoże to glina i i kamienie. Podczas pierwszego siewu starałem się wybrać jak najwięcej śmieci. Wybralem glinę i nasypałem ziemi zwykłej w kolorze ciemnoszarym oraz wierzchnią warstwę czarnej ziemi. Całość to około 15-20 cm.

Będe wdzięczny za jakąkolwiek pomoc lub naprowadzenie mnie na właściwą ścieżkę.

Pozdrawiam
Karol

Mój przyszły ogród 18:39, 26 cze 2017

Do góry
Mój przyszły ogród 18:38, 26 cze 2017

Do góry
Mój przyszły ogród 18:36, 26 cze 2017

Do góry
Ogród na piasku i z wielkim murem 18:32, 26 cze 2017

Do góry
Pąki lilii uległy jakiejś inwazji szkodnika, wg wujka google jest to ostępka lilianka
Tak to wygląda:

Tak wygląda większość paków moich lilii, w tym roku nie będę miała sezonu liliowego, szkoda
Zrywam te pąki i do śmieci, mam nadzieję, że w przyszłym roku cebule się odbudują i będą zdrowe pąki kwiatowe.
Jakoś przeoczyłam, żeby coś żerowało, nieliczne poskrzypki wyłapywałam a tego paskudztwa nie zauważyłam
Gożdzikowa - wiejski ogród 18:26, 26 cze 2017

Do góry
Dziękuje za mile wpisy

Rododendronowy ogród II. 18:25, 26 cze 2017

Do góry

Buziaki przez szybke monitora dla Wszystkich.
Rododendronowy ogród II. 18:23, 26 cze 2017

Do góry
Jeszcze kilka moich róz i juz mnie nie ma.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:23, 26 cze 2017

Do góry
Sruba014 napisał(a)

Założyłem trawnik w pierwszych dniach czerwca....[...]

Znalazłem kilka porad na tym forum ażeby:

opcja 1. skosić za kilka dni (pokos zostawić czy zgrabić przy okazji zruszając ziemię?), sypnąć równomiernie nawozem wieloskładnikowym po całości,podlać w celu rozpuszczenia, gdy się rozpuści sypnąć ziemią w puste placki, wsypać nasion (wtedy się przegrabia te nasiona z tą świeżą ziemią ażeby je przykryć czy nie?) i lać wodę.

Opcja 2. jw tylko bez nawozu

Ewentualnie poczekać do jesieni (do tego czasu regularnie kosić i podlewać) i we wrześniu zastosować jedną z opcji powyższych

1. pokos do kosza, nie zostawiać, bo zabijesz młode siewki delikatne tym pokosem, zgniją
Posypać nasionami, potem ziemią i nie musisz przegrabiać.

2. nawóz czy bez nawozu zależy od stanu trawnika, nie musisz od razu wywalić nawozy

Nie czekać do jesieni, gdy trawnik będzie źle wyglądał, żółkł, słabł - daj nawóz + woda. Gościu z filmiku miał rację, nie musisz przegrabiać po nasionach.

Swoją drogą trawa nie za ciekawie wzeszła, wałki się porobiły i sporo pustego.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:18, 26 cze 2017

Do góry
Lolanka napisał(a)
Madeczkam, a w jakiej odległości sadzić te rozplenicę? Bo się napaliłam bardzo na nią, już ją widzę w wobraźni na tej skarpie
Będę chiała jej mieć trzy kolumny ale nie wiem jak w rzędach czy trzy czy cztery mi wejdą.

Dziękuję

[img

moze tak
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 18:17, 26 cze 2017

Do góry
charming alice mam.Super przezimowala. Pakow jeszcze nie ma, ale podobnie jak black diamond kwitnie dopiero w lipcu, pewnie na dniach pokaza sie zalazki pakow. Ale nic nie zmarzlo u mniej.U mnie teren na wysokosci 650 m.p.p.m i wszystko z opoznieniem zawsze.

U sasiadow kwitnie wlasnie na niebiesko hortensja, pomimo 22 stopniowych mrrozow. Czy to moze byc nikko blue czy generale vicomtesse de vibraye?Nie moge je rozroznic.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 18:06, 26 cze 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
u mnie nawet kociomietki nie ruszaja. Tylko ostatnio nasza kotka mi codziennie myszke przynosi. Na szzescie jak ja nie chce to daje malej ale tak na poczatku to biega za mna z ta mysza i rzuca mi pod nogi.

moja zagadkowa roslina, mysle, ze jak bym sie nie podzielila tylko cala kepke dostala to by fajna byla ale nic to, poczekam rok i przynajmniej wiem juz gdzie ja posadzic

[/img]

A to nie jest przypadkiem Lysimachia ciliata 'Firecracker', po niemiecku Bronze-Felberich, a po polsku nie wiem
Miłkowo - sezon 2016-2022 18:01, 26 cze 2017

Do góry

azalia Maruschka jeszcze kwitnie

Rododendronowy ogród II. 17:55, 26 cze 2017

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Gil boski a te piwonie biale jak poezja

Kasiu to zdjęcie dzierzby gąsiorka a Ci co sa u mnie systematycznie wiedzą ze założyły u mnie gniazdo gile, pokazywałam zdjecia i chciałam napisac ze na szczęscie nigdzie sie nie wyniosły bo je (gile widuje)Tu na zdjęciu jest gil

zdjecie słabe bo robione wieczorem , a nie było czasu na zmiane ustawień , jak to przy fotografowaniu ptaków.
Ogródek Iwony II 17:51, 26 cze 2017

Do góry
Moje hostowisko - na fotkach tego nie widać jeszcze, ale sporo host zaczyna już kwitnąć

Miłkowo - sezon 2016-2022 17:50, 26 cze 2017

Do góry

i Newn Dawn
trawy tak mi tu szybko rosną, że będę miała chyba nowy problem, nie wiem jak ja tu buksy będę ciąć

a ta róża całą ukryta, chyba ja na jesień przeniosę
Miłkowo - sezon 2016-2022 17:50, 26 cze 2017

Do góry
Ha ha ha
ale mnie rozbawiłaś
jak to jest, że rośnie sobie co chce, niekoniecznie co ja chcę, pełno siewek wywalam ostatnio
pozdrawki

Alchymist kończy
Ogród na piasku i z wielkim murem 17:48, 26 cze 2017

Do góry

Irenko, czyżby to było to?
Jakoś nie mogę skojarzyć skąd to mam>
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 17:42, 26 cze 2017

Do góry
Okazało się, że na 2 piętrze skarpy trafiło mi się aż 3 rodzaje lawendy.
Nie wiem, czy wszystkie przetrwają.
A każda miała tę samą nazwę - wąskolistna

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies