Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:40, 26 cze 2017

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:39, 26 cze 2017

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:38, 26 cze 2017

Do góry
Wczoraj wymyśliłam jak ozywić różankę z darcejem blue for u falstafem i grahamem. Graham jest z tyłu i potrzebuję niżej roży też żółtej żeby rozjaśniła pozostałe towarzystwo

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:36, 26 cze 2017

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:35, 26 cze 2017

Do góry
Popy rose zmieniła trochę kolor i pasuje do darceja i falstaffa p przeciwnej stronie

Sezon 2017 u Hanusi 10:30, 26 cze 2017

Do góry
Moniu, Zbyszku, odwzajemniam życzenia słonecznego dnia! Dobrze, że Wam popadało, o tej porze nie ma jej za wiele, Byle nie było to oberwanie chmury, bo taka ulewa zmłóci wszystko dokumentnie!

U mnie w tej chwili zastój, wieczorem impreza, jutro goście z daleka na cały tydzień, a muszę znaleźć czas na ogród. Tylko kiedy?
Ciasto muszę uszykować i jakąś ekstra potrawę, Ania Monteverde proponuje gołąbki w liściach hosty, ale ja jeszcze do tego nie dojrzałam!

Borowikowy Zakątek 10:28, 26 cze 2017

Do góry
Z Pszenicznej ... 10:27, 26 cze 2017

Do góry
AgataP napisał(a)

Agatko toż to bajka efekt cudny
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:18, 26 cze 2017

Do góry
Lolanka napisał(a)
Cześć,

Mam takie pytanie odnośnie części frontowej domu. Przy ogrodzeniu mam w zwirku wiśnie amanogawy i kulki bukszpanowe, dalej jest trawa. Właśnie z tą trawą jest problem bo bardzo wysycha mimo podlewania, przypuszczam, że kamień elewacyjny mocno się nagrzewa bo wszyscy sasiedzi mają ten sam problem. Pomyślałam, że zamiast trawy trzeba tam coś posadzić, nie wiem może lawendę? Czy coś innego? Na pewno musi zostac pasek trawy między starą rabatą a nową bo mam psa, musi mieć kawałek miejsca do biegania. A jak bedzie miał trawę to nie będzie biegał po roślinach. Nieśmiało więc poprosiłabym wszystkich doświadczonych ogrodników o pomoc w zaplanowaniu tego miejsca. Rabata byłaby wymiarów około 1,5x9 m.
Poniżej załączam zdjęcia. Dziękuję

Lawenda uwielbia słońce, a kamień mu sprzyja (zwłaszcza jasny, który rozprasza promienie słoneczne) także pomysł dobry i moim zdaniem będzie się pięknie komponować z kulkami i tą żwirową rabatą właśnie
Ogród Małej Mi 2017 10:17, 26 cze 2017

Do góry
A było tak ładnie. Dziś pochmurno, niechby chociaż podlało, bo sucho jak cholera. Ziemia kamień...
Borowikowy Zakątek 10:17, 26 cze 2017

Do góry
Krynica Zdrój - wakacyjnie

Mój ogród pod lasem 10:15, 26 cze 2017

Do góry
malgol napisał(a)
Posadzone Nie mialam serca wywalić stipy zbierajacej sie do kwitnienia więc trochę zakłoca porządek w sporobolusach,ale trudno)Moze sporoboluski ja dogonia?

Mmmmm jak pięknie! Uwielbiam to zestawienie!
Hortensjada 10:09, 26 cze 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)
Czy strong anabel będą rosły w cieniu. Tylko wschód słońca i do 10-tej słońce- jak jest. Potem cień.

Czy lepiej iść w kierunku roślin cieniolubnych?

Mam dwa krzaki na takim stanowisku, później wchodzą w kwitnienie ale poza tym rosną normalnie, większy kłopot sprawia dostarczenie im odpowiedniej ilości wody ( 2 drzewa nad nimi poza tym , że dają cień niestety wysuszają wszystko dookoła), trzeba też regularnie strzepywać z główek kwiatowych opadające z góry różnego rodzaju szczątki roślinne , pozostawione sprzyjają gniciu delikatnych płatków.

Moje Anabelki w dniu wczorajszym

Z Pszenicznej ... 10:07, 26 cze 2017

Do góry
AgataP napisał(a)

Jęknęłam z zachwytu.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:07, 26 cze 2017

Do góry
Podziwiam za różnorodność kolorów i gatunków, świetny pomysł na podział. Przyznaje, że lepiej mi, widząc, że nie tylko u mnie zdarzają się chwasty. A powiedz mi proszę, co to za krzew na zdjęciu z żółtej rabaty z wybarwionymi na żółto pędami?

Z Pszenicznej ... 10:04, 26 cze 2017

Do góry
AgataP napisał(a)

Mistrzostwo!

Czy te ostróżki są z siewu?
Katalpa - Catalpa 10:03, 26 cze 2017

Do góry
brunetka2 napisał(a)
Pomocy , co się dzieje z moją katalpą ??? więdnie w bardzo szybkim tempie

Brunetka2,
Pierwsze skojarzenie to brak wody. Należałoby zmierzyć wilgotność gruntu czy nie jest za sucho (chyba, że wiesz bez mierzenia).
Nie widać dokładnie, ale czy niektóre liście nie są przebarwione?
Jeśli katalpa ma wodę, to sprawdź, czy tkanki pomiędzy nerwami na liściach brązowieją i czy liście obumierają i opadają? Jeśli tak, to może być werticilioza. Łatwo sprawdzić sprawdzając przekrój pędu - jeśli są brunatne zewnętrzne pierścienie, to może potwierdzić tę chorobę. Często grzyb jest już w ziemi a czasem się go sadzi razem z rośliną, jeśli zakup jest z niesprawdzonego miejsca.
Ale może to tylko brak wody.

Pozdrawiam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:02, 26 cze 2017

Do góry
Lolanka napisał(a)
Cześć,

Mam takie pytanie odnośnie części frontowej domu. Przy ogrodzeniu mam w zwirku wiśnie amanogawy i kulki bukszpanowe, dalej jest trawa. Właśnie z tą trawą jest problem bo bardzo wysycha mimo podlewania, przypuszczam, że kamień elewacyjny mocno się nagrzewa bo wszyscy sasiedzi mają ten sam problem. Pomyślałam, że zamiast trawy trzeba tam coś posadzić, nie wiem może lawendę? Czy coś innego? Na pewno musi zostac pasek trawy między starą rabatą a nową bo mam psa, musi mieć kawałek miejsca do biegania. A jak bedzie miał trawę to nie będzie biegał po roślinach. Nieśmiało więc poprosiłabym wszystkich doświadczonych ogrodników o pomoc w zaplanowaniu tego miejsca. Rabata byłaby wymiarów około 1,5x9 m.
Poniżej załączam zdjęcia. Dziękuję

może pies ten kawałek podlewa lawenda delikatna nie wiem czy pies jej nie zniszczy... moze daj pośrodku kilka sztuk rozplenicy lady u wzdłuz całego trawnika ona mozno sie rozrasta niewymagająca i piekna
Hortensjada 09:59, 26 cze 2017

Do góry
malkul napisał(a)
Bożenko i ja z pytaniem - kiedys pisałaś że będziesz probowała nawóz do rododendronów pod hortensje dawać - czy masz juz w tym temacie jakieś doswiadczenia? stosujesz go? jakie zauważyłas zmiany?

W efekcie końcowym działanie identyczne Nie nawóz ale woda jest najważniejsza

Hortensjada 09:57, 26 cze 2017

Do góry
babka napisał(a)
Bożenko a ja do Ciebie znów z prośbą. Mam wielki krzew ogrodowej, zasilanie ją intensywnie tak jak anabel a jednak część liści żółknie i opada. Głównie te że środka krzewu. Czy to może być objaw niedożywienia czy po prostu z braku światła?

Brak światła jako przyczyna przy ogrodowych odpada Najczęstszą przyczyną jest jednak uszkodzenie termiczne i następczy atak grzyba , ogrodowe są zdecydowanie bardziej podatne na takie uszkodzenia niż bukietowe czy krzewiaste, jeśli brak poprawy wykop, oczyść korzenie i przesadź np do donicy, choroba często rozwija się też od korzeni, ja mam taki "szpitalik" w warzywniaku Większość roślin wychodzi uleczona a z nawożeniem nie przesadzaj

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies