Jeżeli chodzi o planowaną przez Ciebie rabatę to byłabym za ujednoliceniem większym gatunków. Jeżeli pęcherznica już rośnie i musi tam zostać to dodałabym drugą, jeżeli rozplenica jest to również kolejną bym dosadziła. Rozchodniki zawsze do tej kompozycji pasują. Co do obwódki z ostnicy to nie wiem czy z nią nie zrobi się zbyt formalnie.
Siedzę i myślę nad nową rabatą. Co sądzicie o takim projekcie?
1 to rozplenica, ta bardziej po lewo już rośnie, drugą dosadzę.
2 to miskant prawdopodobnie Morning Light lub Gracilimus
3 to obwódka z ostnicy
4 to rozchodniki
6 trzmieliny
5 pęcherznica
Pęcherznica już rośnie więc musi tam zostać. \
Po drugiej stronie jest rabata z traw, dlatego chciałbym do niej nawiązać.
Czerwiec
Meblowanie rabaty przy ambrowcu
Kolejne zakupy
carex everest
ostrożeń
jarzmianka
Kupiłam trawę
I przygotowałam teren pod wysiew
eMuś przytargał 2m3 kompostu
I w końcu posiałam trawę
I po dwóch tygodniach moim oczom ukazał się taki cuuuudny widok
Buksiki na rabacie z młodziutką trawką w tle
I lawenda w czerwcu
Kolejne zakupy:
rozplenica Viridescens
graby fastigiata
Obsadziłam donice na tarasie: rozplenica vertigo w towarzystwie niecierpka
Dziękuję za słowa pochwały. Rozmawiałyśmy o metamorfozach i postanowiłam z okazji roczku na forum pochwalić się tym co udało mi się stworzyć z waszą radą oczywiście. W tym roku napewno te rabaty będą okazalsze, wszystko się rozrośnie. Rozchodniki, hortki. Rozplenice szczerze mówiąc były raczej mizerne. Zobaczymy w tym roku. Wyadaje się, że wiosna wystartuje wcześniej w tym roku i tak dumam kiedy ruszyć z zasilaniem roślin. W tym roku tworzę kolejne rabaty: tą przy sadzie, poprawiam frontową i jeszcze robimy podjazd z rabatami i ogrodzeniem. Narazie wzdłuż podjazdu mam tuje Bowling balls w wąskiej rabatce z kamieniem. Myślę żeby wpleść tam coś wyższego, jakieś drzewo szczepione może miłorząb? Myślałam też o Hakuro ale nie jest w rankingu na forum wysoko ...Trochę więcej planuję zrobić niż w ubiegłym sezonie. Może jeszcze jesienią uda się coś zrobić a mianowicie marzy mi się jakiś element gabionowy - może nawet z lustrem
co do wspomnianej rozchodnikowej to planuję tutajmało aktualne zdjęcie bo Conici juz nie ma (na szczęście) i doszedł jeszcze jeden iglak mniej więcej tak jak ostatnia Danica (który był choinką na tarasie )
zastanawia mnie tylko co dac przed kulki...pierwszy pomysł to frosted curlus b tak jesrt z drygiej strony ale bardziej gesto...czy może coś kwitnącego niskiego...
plan mniej więcej taki
- czerwone i różowe to rozchodniki
- brązowe to rozplenica
a z drugiej strony domu - od strony tarasu na razie cos takiego mi w głowie siedzi ale proporcje chyba nie zachowane..
Pomidorki pierwsze ale duże posieję w poniedziałek, resztę w marcu.
Szałwia, to ta co zebrałaś nasionka? Nie siałam takiej ale w początkach marca będzie chyba dobrze, a byliny możesz już albo czekać, im później posiejesz tym mniej będziesz mieć z nimi pracy.
Kasiu, to jest ta rabata właśnie i stamtąd wyleci również ten jałowiec. Iwonko, te kolby to jednoroczna rozplenica o brązowo-bordowych liściach. Nie zachwyciła mnie jakoś. Więcej nie kupię. Myślałam, że będzie miała takie kłosy jak tradycyjna rozplenica zimująca u nas, a tu zonk ... takie kolby wyszły . Ren - ach dziękuję.