Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Magda babra się w ziemi...czyli prawie przyszły ogród 19:39, 24 lip 2014

Do góry
Magdo, wymyśl krótszy tytuł, nie może być w dwóch linijkach
Projekt mojego ogrodu 19:29, 24 lip 2014

Do góry
Liliowce są krótko ładne, potem są śmieciowate, odradzam jako główny punkt rabaty.

Azalia (japońska czy pontyjska? to ważne, bo japońska jest półzimozielona, a pontyjska gubi liście na zimę i zapada na chorobę grzybową zwaną mączniakiem - odradzam) Lepiej różaneczniki posadź.

Rozchodnik okazały lubi mocne słońce, w przeciwieństwie do w/w wymienionych oprócz pontyjskiej.

Mięta - nie sadź
Komarzyca - raczej Plectranthus - nie sadź w ogrodzie, to roślina do donic na balkony, mocno zwisająca nie na rabaty do ogrodu

Pozostałę zioła, bazylia, melisa - nie do ogrodu, zrób zielnik w donicach,

Wrzosy odradzam a poza tym sadzi się je w duzych grupach po kilkanaście co najmniej szt. Pojedynczo - szkoda zachodu

Nagietki? nieee, to do warzywnika pasuje, nie do ogrodu, poza tym są jednoroczne, mają mączniaka na bank pod koniec sezonu.

Oznacz które rabaty są na słońcu a które w cieniu, bo to istotne jest.

Najlepszy zestaw:

Różaneczniki, hortensje bukietowe, coś na pniu ale mała korona (miłorząb Mariken) żurawki po kilka szt. w trzech odmianach, miskant Variegatus, choina kanadyjska Jeddeloh, byliny Astilbe, Pachysandra terminalis "Green Carpet", Carex Evergold. Żadne tam mięty i melisy, to nie jest do ozdobnego ogrodu roślina

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:39, 24 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wolę swoją robotę. I święty spokój, choć z tym rozpoznawaniem to całkiem nie tak..nawet w Anglii mnie rozpoznali na CHFS. i w Berlinie.. Hania świadkiem

No ja myślę wierzę nawet bez świadka Danusiu pozdrawiam pokaż chociaż kawałek hortek, wiesz, ze mnie nimi zaraziłaś i nie tylko nimi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:32, 24 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wolę swoją robotę. I święty spokój, choć z tym rozpoznawaniem to całkiem nie tak..nawet w Anglii mnie rozpoznali na CHFS. i w Berlinie.. Hania świadkiem

No Danusiu, jak na takich zagranicznych portalach Cię oglądają to nie dziwię się że jesteś rozpoznawalna
http://www.gapphotos.com/featuredetails.asp?featureref=1094
Lecę w kulki... 10:04, 24 lip 2014

Do góry
Mam gorącą prośbę o wklejanie zdjęć z ogrodów świata i nie swoich, które odwiedzamy w dziale Ogrody świata itd. czasem taki wątek już jest, bo zdjęcia zginą w natłoku innych zdjęć, poza tym mylą czytelnika, że to z naszego ogrodu jest ( w tym przypadku akurat nie), no i potem będzie nawet łatwiej odszukać po tytule.. a tak zginie.

Przyda się ten wątek w Ogrodach świata Dziękuję
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:57, 24 lip 2014

Do góry
Thuja Zmatlik vs Thuja Brobecks Tower 09:45, 24 lip 2014

Do góry
Porównaj na stronie ZSP

http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Thuja%20occidentalis%20%27Brobeck%E2%80%99s%20Tower%27&lang=1

http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Thuja%20occidentalis%20%27Zmatlik%27&lang=1

To tylko informacje katalogowe, w realu wszystko zależy od wielu czynników. A w zasadzie od Ciebie.
Thuja Zmatlik vs Thuja Brobecks Tower 09:43, 24 lip 2014

Do góry
Wysokość tui często nie zgadza się z powodu lepszych warunków, lepszej wilgotności podłoża a także nawożenia, co powoduje, że wyrasta dużo wyżej niż podano w katalogach. Nie da się jednoznacznie powiedzieć, bo ta sama tuja u jednego ogrodnika, będzie ledwie wegetować i mało przyrastać a drugiego "bujnie się" ponad miarę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:19, 24 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Taki program mógłby powstać, ale wtedy musiałabym zawiesić robienie ogrodów, a jednak wolę swoją robotę, tak mam spokojne rewolucje codziennie, bez stresu i z wielką przyjemnością. A co >

Ja się nie zgadzam! Oczywiście na zamianę, ogrodów na program

Gardenarium napisał(a)
Odnośnie zmian - niektórzy ludzie wstydzą się pracy w ogrodzie, albo nie lubią, ale jak mają przykład, często ich podejście zmienia się i próbują przynajmniej dogonić tych co pracują. Zachęcajmy więc, miło zagadujmy, zagadajmy do sąsiada, wtedy odważy się na więcej.

...myśle, że z tym wstydzeniem to 100% racji ale też brak doświadczenia to powoduje. Jak robilam rabaty u Teściów to Sąsiedzi chętnie zaglądali i zagadywali. Swoje ogrody mają nieco zapuszczone.... myślałam, że moja robota ich zmobilizuje ale niestety nic się takiego nie stało A szkoda.....
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:54, 23 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie chowam, bo do jesieni to jeszcze raz je wymienię. Ogrodowe oddaję przed zimą, jak przekwitną. Teraz mam też bukietowe w donicach, wsadzę do gruntu na zimę i tak radzę Tobie, Nie przezimują w doniczkach, przynajmniej tak myślę. Bryła przemarznie.

Tak też zrobię. Silvery wysadzę do gruntu. A z ogrodową w donicy ucieknę do garażu przed mrozami.
Ale ulewa u nas teraz .Potrzebny deszcz .Fajnie i byle bez burz
Dziękuję
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:49, 23 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cały czas ta myśl mi towarzyszy, w każdym momencie, gdy widzę jak Polska i nie tylko - pięknieje. Przecież nawet mamy kilka ogrodów położonych bardzo daleko To wspaniałe

Nawet nie wiesz jak pięknieje Wystarczy popatrzeć na ruch na forum.. prawie stoi... dlaczego??? Bo wszyscy norają w ogrodzie
A ja jak bieda, to uciekam na forum pocieszać moja psychę ..... buziaki wielkie jeszcze raz.. mówią że jak baby sie całują to deszcz pada.... u mnie leje niemiłosiernie..
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:45, 23 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Aniu, niesamowite i potwierdza to moją tezę, że wolą dziury w drewnie niż rurki bambusowe

Chyba masz rację... bo kolejne dziurki w drewnie.. są atakowane do zamieszkania

I wg Twego pomysłu wkopanie kamieni to strzał w dziesiątkę... buziak za to wielki. Kamienie wyglądają tak, że są tam od zawsze... nawet nie rzucają się w oczy.. i nawet pasują Jednak ty masz nie łeb a mózgownice do takich rzeczy
Sorki za zaśmiecanie wątku, ale muszę to pokazać.... kolosy wyglądają naturalnie.. i nawet żal mi będzie obsypać to kamieniem, bo w trawniku wyglądają najlepiej

Wyciepaj tego posta.... by nie zaśmiecało Twego wątku, ale u mnie to zaraz zginie.. a musiałam sie pochwalić jak to fajnie wygląda.. dzięki Tobie, bo ja bym je ciepłą na trawę.. a to nie to samo... Naprawdę pomysł miałaś super Szkoda, że foto tego nei oddaje jak jest.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:52, 23 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Odnośnie zmian - niektórzy ludzie wstydzą się pracy w ogrodzie, albo nie lubią, ale jak mają przykład, często ich podejście zmienia się i próbują przynajmniej dogonić tych co pracują. Zachęcajmy więc, miło zagadujmy, zagadajmy do sąsiada, wtedy odważy się na więcej.

Danusiu, jak mozna sie wstydzic pracy w ogrodzie?Nie wiem, ale ja bym mogla caly czas cos robic, lubie np. wyrywac chwastyChociaz jak bylam nastolatka, to nie lubilam pracy na dzialce warzywnej. Kiedys tata kazal mi pielic w truskawkach, to zaczelam wyrywac wszystko...i jak to sie skonczylo?Tata wygonil mnie do domu(i o to chodzilo). A teraz moge w ogrodzie pracowac od rana do wieczora(tylko te komary). A, moi sasiedzi ogrodek bylinowo-kwiatowy zrobili sobie na kupie szlakii pieknie im roslinki rosna
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:45, 23 lip 2014

Do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:42, 23 lip 2014

Do góry
jula81 napisał(a)
Danuś,czy Ty chowasz hortensje z donicami przed zimą np. do garażu czy zostają na dworze całą zimę do wiosny?

Mam Silver Dollar i ogrodową Renate w donicach. Nie wiem czy zostawiać czy do gruntu wysadzić. bo jeśli wysadzać przed zimą do gruntu to może teraz puki jeszcze mocno nie rozrośnięte.Są młode z tegorocznych sadzonek.

Nie chowam, bo do jesieni to jeszcze raz je wymienię. Ogrodowe oddaję przed zimą, jak przekwitną. Teraz mam też bukietowe w donicach, wsadzę do gruntu na zimę i tak radzę Tobie, Nie przezimują w doniczkach, przynajmniej tak myślę. Bryła przemarznie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:58, 23 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cały czas ta myśl mi towarzyszy, w każdym momencie, gdy widzę jak Polska i nie tylko - pięknieje. Przecież nawet mamy kilka ogrodów położonych bardzo daleko To wspaniałe

Danusia, pięknieje. Ja mam na to dowody w najbliższej okolicy, czyli bardzo daleko (od Warszawy).
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:20, 23 lip 2014

Do góry
Taki program mógłby powstać, ale wtedy musiałabym zawiesić robienie ogrodów, a jednak wolę swoją robotę, tak mam spokojne rewolucje codziennie, bez stresu i z wielką przyjemnością. A co >

Postawić trawkę nad i... 09:10, 23 lip 2014

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...lustrzany obraz...a ptaszyska ciągle tłuką w te lustra...

Zamaskuj bluszczem z boków, potem bluszcz będzie zwisał, u mnie dzięki temu ptaki wyhamowują i nie mam takich przypadków, nie mają się jak rozpędzić. U Ciebie większa przestrzeń, Były lustra w projekcie? bo już nie pamiętak co wymyśałam
Postawić trawkę nad i... 09:08, 23 lip 2014

Do góry
Wpadam z gratulacjami, 4 lata to jednak już "coś" dziękuję za te cztery lata i pozdrawiam
System automatycznego nawadniania 07:58, 23 lip 2014

Do góry
Teraz doczytałam, że to 6.000 m2 - potrzebujesz dobrego projektanta, pierwszy lepszy nie da sobie rady z takim terenem i na bank trawnik będzie miał puste pola, czyli niepodlane. Albo źródło wody nie "wydoli" i klops.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies