Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród cichy i przytulny 23:00, 15 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pytania o choroby i szkodniki zamieszczaj w odpowiednich wątkach

Tutaj zamieściłam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1037-choroby-i-szkodniki-jodel?page=3#post_7

Dziękuję
Ogród cichy i przytulny 22:37, 15 lip 2014

Do góry
Pytania o choroby i szkodniki zamieszczaj w odpowiednich wątkach

Tutaj zamieściłam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1037-choroby-i-szkodniki-jodel?page=3#post_7

Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 22:36, 15 lip 2014

Do góry
asiach napisał(a)
Proszę wszystkich o pomoc
Mam problem z jodłą kalifornijską. Prawdopodnie jest to ochojnik korowojodłowy ( obiałka jodłowa ). Szczerze mówiąć jestem zdruzgotana bo to co przeczytałam w dostępnej przeze mnie literaturze i w internecie
to za kilka tygodni zacznie odpadać kora a drzewo skazane jest na powolne zamieranie
Ma swoje lata i ponad 12m wysokości. Pień i części gałęzi poczynająć od nasady pokryte są biało-szaro-srebrnym nalotem(coś w rodzaju wykwitów pleśni)
Prawdopodobnie można by było potraktować to preparatem MOSPILAN 20SP lecz został wycofany z rynku
Dlatego jeżeli ktokolwiek może coś doradzić i pomóc mi je uratować będę wdzieczna
Oto zdjęcia z objawami choroby !!!
zaatakowana jedna z wielu gałęzi

moja biedna-chora jodła

pień

Pień drugiej jodły w pobliżu tej mocno zaatakowanej - też choroba postępuje od dołu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:35, 15 lip 2014

Do góry
Zamieszczaj problemy w odpowiednich wątkach, są tam specjaliści lepsi ode mnie w rozpoznawaniu
Verbena bonariensis - werbena patagońska 22:33, 15 lip 2014

Do góry
A my rozdajemy co zima dobre i prawdziwe nasiona za darmo, ile kto chce, można pole zasiać i hektary werbeny.
Rośliny bezpieczne dla kota na bardzo słoneczny balkon 22:29, 15 lip 2014

Do góry
Posadź lawendę, zioła (bazylia, tymianek) jakieś drzewo żeby miał co drapać, wtedy drzewo uschnie, ale kot będzie szczęśliwy

Jeszcze dodam:

kot jest drapieżnikiem, odżywia się mięsem, nie odżywia się roślinami, wybiera jedynie takie, które mu podrażnią zawartość żołądka, aby zwymiotować zawartość (przepraszam za teksty).. najlepiej jesli to będzie tzw. "kocia trawka" - kupuje się w sklepach zoologicznych.
Rośliny bezpieczne dla kota na bardzo słoneczny balkon 22:27, 15 lip 2014

Do góry
Gosia ma rację, jeszcze nie widziałam kota żeby zżerał coś co by go otruło.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:19, 15 lip 2014

Do góry
Wyprowadzać pieska, odizolować go od trawnika, inaczej nici z regeneracji
Zimozielony ogród przy białym domu 22:17, 15 lip 2014

Do góry
On ma w tym miejscu urwany, uschnięty listek. Oberwałam i było ok, niczym nie pryskaliśmy.
Klon palmowy - Acer palmatum 17:27, 15 lip 2014

Do góry
Pasuje, żadne tam kontrowersyjne
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:24, 15 lip 2014

Do góry
Ale trafiłam z Ajaxem i ze sprzątaczką. hehe.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:16, 15 lip 2014

Do góry
Akurat w sprawie tej hortensji nie mam własnego doświadzczenia, bo jej nie uprawiałam, wolę bezproblemowe hortensje bukietowe, które także polecam. Nie sadź Otaksy.
Domki dla pożytecznych owadów 17:03, 15 lip 2014

Do góry
Zauważyłam we własnym ogrodzie, że rurki bambusowe cieszą się dużo mniejszym zainteresowaniem pszczół. Pszczoły najbardziej lubią otwory wywiercone w drewnie.

Murarki bardzo lubią otwory o głębokości około 6 cm (mogą też być głębsze), grubość otworku od 2mm do 1 cm (nie większe bo się nie osiedlą w za dużych dziurach), wywiercone w drewnie sosnowym, brzozowym, jodłowym, w odległości co około 2 cm. Wnętrze dziurki powinno być bardzo gładkie, bez zadziorów. Trzeba je wyczyścić z trocin.

Możesz daszki pomalować na różne kolory, mieliśmy takie w naszym ogrodowiskowym sklepie po 15 zł.

Zamontować je trzeba, aby w otwory wpadało poranne, niezbyt mocne słońce. Pszczoły lubią się ogrzać (pd-wsch), domki umieszczamy na wysokości co najmniej na wysokości 1 metra.

Roślinność nie może zasłaniać wejścia do otworku.

Otwory używane przez pszczoły będą zakitowane błotem. Obserwuję je w moich domkach, prawie wszystkie są używane.

Rurki bambusowe cieszą się dużo mniejszym zainteresowaniem pszczół i mniej jest zajętych.

W tych domkach nie zasiedlą się pszczoły miodne, bo one potrzebują o wiele więcej miejsca na zbudowanie plastra miodu.

Zimą domki powinny być w miejscu suchym i chłodnym - pod daszkiem (szkodzi wilgoć nie mróz). Zasiedlone domki można przenieść do suchej werandy, wiaty, a w marcu wywiesić z powrotem do ogrodu.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:02, 15 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na razie w opisanych powyżej przypadkach - lejcie wodę. Trawniki są nierównomiernie nawiezione nawozem, albo jeśli nie były nawożone - to gleba jest nierównomiernie żyzna.

Tam gdzie jest trawa jasnozielona - mniej składników w glebie.

Poza tym za sucho jest w drugim przypadku, po wertykulacji trzeba podlewać bo trawnik schnie.

Waldek wyłożył naukowo o żyzności gleby i jak zbadać w stacji analizy gleby. Podadzą Wam czego brakuje, albo czego jest nadmiar.

Ja bym zaczęła od poważnego lania wody. Chyba że były ulewy i załatwiły sprawę za ogrodników.

A więc po kilku dniach moje zabiegi wyglądały następująco:
- wygrabienie zgniłej trawy z ziemi
- zakup siewnika
- zastosowanie hydrocomplexu wg zaleceń z etykiety na cały trawnik + mały gratis na miejsca przesuszone
- podlewanie codziennie od 3 do 5h
- koszenie dwa razy w tygodniu na większą długość
- zmiana kosiarki z 1600 na 1800w (widać różnicę w pracy)

Wynik: trawa zaczyna rosnąć równomiernie, kolor jest w 90% taki sam, miejsca suche zaczynają wyglądać jak trzeba.

Dziękuję za podpowiedzi
Ogród na Wierzbie 08:57, 15 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ewelina - Ogród na wierzbie

CYTUJ i skopij ten kod powyżej bez słowa quote, wklej w podpisie
Zakup kosiarki - dylemat 08:02, 15 lip 2014

Do góry
Bez przesady Nic samo się nie zrobi.
Rozpoznawanie chwastów 07:59, 15 lip 2014

Do góry
Nie dopuść do wysiania nasion, bo ona się sieje. BO jak wyrwiesz z korzeniami za późno, to już miała na pewno dojrzałe nasiona.
Liliowiec - Hemerocallis 07:44, 15 lip 2014

Do góry
wkurzonaogrodniczka napisał(a)
Czy ktoś wie dlaczego wzdłuż liści liliowców pojawiają się żółte, podłużne przebarwienia wyglądające jak jasne paski?.

Porównaj je z podanymi grafikami, albo zamieść zdjęcie. Może to być choroba grzybowa, ale też braki składników pokarmowych w glebie.

Tutaj zdjęcia objawów
Petunie, surfinie 07:41, 15 lip 2014

Do góry
wkurzonaogrodniczka napisał(a)
Czy ktoś wie dlaczego liście surfinii są klejące?. Nie ma na nich mszyc ani owadów. Do każdego podlewania dodaje odpowiedni nawóz. Proszę o poradę.

Tak, to naturalna cecha tych roślin, też mnie to denerwuje, ale niedawno wyhodowaną petunie o nazwie "Million Bells" i ich liście nie są lepkie. Jeśli ta cecha Cię denerwuje, kup właśnie takie.
Liliowce 07:32, 15 lip 2014

Do góry
Pytanie i odpowiedź jest tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/253-liliowiec-hemerocallis?page=15#post_9
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies