Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:28, 28 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marzenko te ciemne róże są najładniejsze, stwoerdziłam to w zeszłym roku, mam jeszcze coś fajnego w burgundzie, pokażę jak skomponuję

Łebek mam spocony, nawet nie myślę o zdjęciach, ale polecem zrobić co jest teraz, a na chwilkę przerwa, muszem gdzieś jechać, ale wrócę

Poczekamy zatem cierpliwie na efekt finalny z cięcia. Bardzo jestem ciekawa tego burgundu

Też doszłam do wniosku że ciemne róże są zachwycające. Munstead wood jeszcze u mnei nie kwitła... Poczekam ciepliwie.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:13, 28 cze 2014

Do góry
Z tą korą to jest tak, jak dużo pustego miejsca na rabacie to kora ładnie wypełnia i zakrywa, robi się estetycznie a nie pusto, ja już kory nie mam dwa lata. Ale pustego miejsca też nie mam, nawet mam posadzone jedno na drugim czyli piętrowo haha ale by się ktoś uśmiał jakby zobaczył.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:10, 28 cze 2014

Do góry
Muszę policzyć swoje topiary, ciekawe ile na godzinę mi wyjdzie w cięciu. Dzisiaj tniemy 10 godz, od 8 do 18-tej. Zobaczę ile szt.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:08, 28 cze 2014

Do góry
Marzenko te ciemne róże są najładniejsze, stwoerdziłam to w zeszłym roku, mam jeszcze coś fajnego w burgundzie, pokażę jak skomponuję

Łebek mam spocony, nawet nie myślę o zdjęciach, ale polecem zrobić co jest teraz, a na chwilkę przerwa, muszem gdzieś jechać, ale wrócę
Choroby i szkodniki buków - buk, Fagus 14:05, 28 cze 2014

Do góry
Moim zdaniem to nie choroba a inne objawy - natury pielęgnacyjnej lub pogodowej.

A;e grzyba nie wykluczam i oprysk Tospinem był pozytywnym działaniem.

Może być też za nisko posadzony, suche powietrze, przypalenia słoneczne.
Sprawdź i odkop w razie czego, oberwij także liście.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:28, 28 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Aby tylko wszyscy nie sadzili Umbraculifera, bo się znudzi, koniecznie wymyślajcie jakieś inne drzewa, tyle ich jest

Graby formowane, hi hi.
Dzieki Tobie mam borowo-amarantowe róźe. Wiosną nabyłam drogą kupna munstead wood , othello, gospel, leonardo da vinci a teraz astrid von graffin, gothe, ascot, burgundy ice. i to jeszcze nie koneic. Zaraziłaś mnie miłością do tych pienych ciemnych róż. Miłośc do porcelanowo-różwoych austinek również dzieki forum
Na forum jest przecież piekny wątek i artykuł o różach w tych kolorach.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:37, 28 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiaj wyrwałam dwie siewki pokrzyw

Danusiu no na listonosza trzeba było hodować
Mój mały raj na ziemi :) 10:36, 28 cze 2014

Do góry
O.. zapomniałam że to sobota i M. w domu Miłej pracy i obsadzania donicy. Na sprawę miłorzębów mamy pomysła Mam nadzieję, że będziesz zadowolona
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:29, 28 cze 2014

Do góry
Może spróbuj mechanicznie zniszczyć chwasty, (wyrywanie) albo jeśli teren nie jest wielki to przykryj go czarną folią, która uniemożliwia asymilacją (ciemno) i mocno się nagrzewa i zniszczy wschodzące chwasty. Albo ocet zamiast herbicydu.

Albo wyjście radykalne, ale mocno szkodliwe - herbicyd, podobno chwastox mniej szkodliwy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:20, 28 cze 2014

Do góry
Dzisiaj u mnie cięcie bukszpanów, słychać ciachanie przez płot. Największy problem z podkładaniem worków, aby "sieczka" nie sypała się na grysik.

Ale pomału idzie, może damy radę skończyć, a jak nie - zostanie na przyszły tydzień.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:19, 28 cze 2014

Do góry
Dobre, chyba mus posadzić wielkie pokrzywiska pod furtką. nich rzuca listy na schody
Mój mały raj na ziemi :) 10:16, 28 cze 2014

Do góry
Anula, niesamowicie to zrobiłaś i jakie światło na zdjęciach Ochh i achh...bym powiedziała. Ślicznie

U mnie też dziś cięcie, mam jednego pomocnika, bo Wicio ze schylaniem niestety na bakier, ja cięłam kulki on stożki, a teraz muszę liczyć na siebie, jak Ty. Ja mam coraz więcej cięcia, więc trochę się zejdzie

Zdążysz dzisiaj?
Trawnik, ogród, a pies i kot 23:16, 27 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przecież ja nie wiedziałam że to szczeniak.

Danuś, nikt o to do ciebie pretensji nie ma
Wyjaśnię ci tylko przy okazji czemu żywo zareagowałam na pomysł z obrożą elektryczną - czy próbowałaś użyć jej na swojej szyi? Ja próbowałam - uwierz, traumatyczne przeżycie i ani swoim, ani innym psom nie zafundowałabym tak wątpliwej formy perwersji (oficjalnie zwaną perswazją)
Jedynym uzasadnionym (jako ostatnia deska ratunku przed uśpieniem) przypadkiem jest stosowanie jej u bardzo agresywnego, nadpobudliwego psa w ramach opanowania jego agresji ze wzg. bezpieczeństwa. Jednak właściciel powinien przejść szkolenie pod okiem doświadczonego w tej materii szkoleniowca.

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 21:55, 27 cze 2014

Do góry
Dla mnie przenawożone.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 21:54, 27 cze 2014

Do góry
ewar307 napisał(a)

Magnolia
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 21:54, 27 cze 2014

Do góry
ewar307 napisał(a)

kalina albo magnolia
Fotorelacje - pielęgnacja roślin 21:52, 27 cze 2014

Do góry
Przydatne wskazówki zdjęcia i rysunki są również w artykułach i zdjęciach na stronie głównej.
Narzędzia do pielęgnacji trawnika 21:40, 27 cze 2014

Do góry
Podczas prac możesz mieć jedynie inne samopoczucie robiąc narzędziem drewnianym (przyjemne w dotyku) a metalowym (zimne). Również wrażenia wzrokowe są inne, bo Yeoman kolorowy jest (żółto-zielony).
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:36, 27 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wg mnie masz za dużo tego podlewania, teraz ustawiamy 4 dni w tyg. po kilka minut (bez soboty i niedzieli). Co innego jak ogród jest nowo założony, po suszy, wtedy na początku podlewa się codziennie, potem zmniejsza, a co innego jak już wszystko rośnie. Trzeba dostosować do gleby (przepuszczalna częściej, gliniasta - rzadziej i krócej. Po prostu wyłącz na chwilę na kilka dni i zobacz co się będzie działo.

Ogród systematycznie podlewany przez jakiś czas nie wymaga już tak częstych dawek wody.
Szkoda też wody i prądu jaki zużywa pompa. No i roślin, bo za mokro też nie jest dobrze. Pomacaj glebę wgłąb, albo zaobserwuj.
u mnie jest gleba mocno przepuszczalna... co i rusz grzebie, wsadzam i przesadzam i nie jest mokro, kontrolujemy, a i za wodę nie wychodzi dużo
Brązowienie iglaków 21:19, 27 cze 2014

Do góry
Powinieneś dbać o prawidłową wilgotność podłoża. Nie za mokro nie za sucho.
Obskubać z tych brązowych igieł.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies