Macham, bo u mnie już 4 dzień leje i mam nerwa to łażę po forum. Ładne te fiolety. Floksy cudniaste tylko mnie przerażają bo się strasznie rozłażą. A ja też patrzę żeby praca była optymalna a nie zaharowywać się w przyszłościha,ha,ha sama nie wiem czy to możliwe a jak Ty myślisz o floksach?
Oj współczuję,,, wichur, ulew..
U mnie deszczyk co kilka dni.Ale spokojnie , bez zlewy i żadnych uszkodzeń w ogrodzie.
Dobrze ,że trochę pada.Bo już miałam strasznie sucho.I wciąż musiałam podlewać
Nie słyszałam nic o tym,że floksy po ścięciu zakwitają ponownie.
Moje hosty rosną po po łąkowej glebie.
Dwa razy w roku dam im deko nawozu.I tyle. Obsypane mam je korą,żeby nie wysychała tam tak ziemia.I ta ziemia po kilu latach już się zmieniła. jest fajniejsza.
Ale hosty rosną w każdej glebie.Tylko trzeba je podlewać, i podkarmić. bo to lubią
Ja pod Budleją nie mam nic.To żarłoczna roślina wszystko z gleby wyssie i dla hostek mało zostawi, albo nic.
Przesadź w inne miejsce swojego Patriota.Bo to piękna hostka.I od razu ją podkarm czymś
Aniu dziękuję, bylinówka ma to do siebie że tam wciąż jakieś zmiany.
W tym roku nowe nasadzenia się rozrastają i widzę, że kłosowiec musi iść do tyłu bo wysoki jest, a rdest bardzo mi się podoba i dam mu więcej miejsca.
Mordor - wciąż tam siedzę, cierpią na tym inne rabaty. Wczoraj już się zlitowałam i przepieliłam różankę.
Wiesz jak się napatrzyłam na rabaty Małej Mi to u mnie tylko w niektórych miejscach coś kwitnie. Na pewno wiosną dokupię lilii, bo one właśnie teraz kwitną. Nie dały rady u mnie w tym roku zakwitnąć floksy, firletka patagońska, no i spora część liliowców, a właśnie teraz powinny pokazać co potrafią.
To dzis mniej efektowne kwiaty ale tez je lubię bo długo kwitną i lubia je motyle choc z tymi motylami to zagadka bo w jednych latach jest ich dużo a w innych mniej. Do Ciebie te roslinki nie pasują ale popatrzec na nie mozesz , to nachyłki. Mam trzy rodzaje ale trzeci kwitnie dopiero jednym kwiatkiem , jest u mnie nowy , to prezent od Kondzia.
Powiem Ci Ewo ze nie lubię roslin w donicach bo rosliny zawsze mają za mało wody ale fakt że niektóre trzeba ograniczac.Ten liliowiec którego zdjecie mi pokazywałas u mnie pierwsze kwiaty miał podobne do Twoich , potem juz lepiej wybarwione , nie wiem od czego to zależy , może od temperatury????Jeśli chcesz jakiegos to pisz.U mnie bardzo wiało , deszcz był ale bez przesady tzn kałuze nie stały ale jak na moje pustynne miejsce to dużo deszczu spadło i z tego bardzo sie cieszę.Pozdrówka.
A teraz jeszcze z dziś:
Ponieważ dostałam hortensje, a one lubią kwaśną ziemię, pojechaliśmy dziś po ziemię do szkółki we Franku.
Zamiast ziemi kupiliśmy:
cudnie pachnące floksy. Ja wybrałam różowe:
Sweet Summer "Rose Ditomfra"
Zbyszek fioletowe z jasnym środkiem:
Sweet Summer "Purple Bicolour"
Do tego 6 zawilców japońskich kwitnących na różowo:
Bożenko, imponująca kolekcja liliowców. Floksikowo cudne. Lubię floksy za ich upojny zapach. U mnie rosną w różnych zakątkach. jesienne astry to szalone rośliny, chyba żadne nie rozrastając się z takim impetem jak te. W tamtym roku o mało nie załatwiły mi poziomek bo im całą wodę wypiły. W tym roku wpadłam na pomysł. Wykopałam te duże karpy, podzieliłam na mniejsze i wsadziłam do szerokich donic, które zadołowałam. Teraz siedzą sobie w więzieniu. Zobaczymy co z tego będzie. A jak u was z pogodą, mocno szalała ?
Liliwoce... wow!! Ależ Ty ich masz Jeden piękniejszy od drugiego.
Super ta rabata z nigrami. Jak patrzę na Twoje nigry, to mam strasznego nerwa na moje. Kupowałam rok temu 3 szt., wszystkie mi padły. W ramach reklamacji gość mi wymienił, ale miał niskie. A ja też głupia, że je wzięłam. No i teraz mi rosną takie niskie "wypierdki". Aż się zastanawiam, czy ich nie wymienić, póki są jeszcze młode.
Ogólnie masz cudnie. Jeżówy i floksy z ostatnich zdjęć też zachwycają. A pysznogłówkę oglądam z ciekawością, bo nie mam ani jednej. Nie wiedziałam, że ona taka wielka rośnie
Masz racje astry szybciej sie rozrastają niz floksy i dlatego co rok częśc z nich ląduje pod ostatnim wolnym kawałkiem płotu od strony mojego sąsiada, jednak żeby ta rabata dłuzej kwitła to muszą tu rosnac i w ten sposób niemal cały sezon są tu kolory zaczynając od rh , poprzez dzwonki i tawułki , floksy i na końcu marcinki.