Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:04, 31 lip 2023

Do góry
Kolekcja przetworów. Jeszcze dużo brakuje. Sporo dżemów już się udało zrobić. Nie mam jednak prawie wcale kompotów. Suszę też zioła. Tutaj akurat oregano od sąsiadki.

Mąż mi kupił w prezencie ostatnio mini drukarkę termo do etykiet. Wielkość jej mniejsza niż telefonu.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:50, 31 lip 2023

Do góry
Chandler.

Cukiniowo-patisonowo.

Jabłkowo.

Rumiankowo.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:47, 31 lip 2023

Do góry
Pomidorlandia. Ręka dla odniesienia wielkości.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:44, 31 lip 2023

Do góry
Widoki z dwóch krańców domu, widać zarysy rabat.
Wschodni róg.

Zachodni róg z tymczasowym basenem.

Widok z końca części ozdobnej.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:42, 31 lip 2023

Do góry
Wschodnia strona. Tam gdzie poplon wymieszany z chwastami będzie kiedyś rabata.

Zachodnia strona. Tutaj będzie najwęziej, bo ok. 1 m trawiastej ścieżki i 1,5 m rabaty, która już ma skoszony poplon.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:40, 31 lip 2023

Do góry
Nie dodawałam zdjęć, bo wydawało mi się, że nie ma postępów. Aktualnie tak wygląda front. Przekwitł poplon.

Wysypałam najpierw drobną korę, a na nią średnią. Wizualnie lepiej rabata wyglądała z tą drobną.

Zieleń, drewno i antracyt 12:29, 31 lip 2023

Do góry
To możesz sobie do tego zestawu dodać jeszcze hortensję bukietową o bardziej ażurowych kwiatach Na 100% z Alden Biesen wygląda prześlicznie. Moim zdaniem z mikołajkiem również.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:27, 31 lip 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

29,90

Dorodna czasem można zaszaleć
Zieleń, drewno i antracyt 12:03, 31 lip 2023

Do góry
antracyt napisał(a)

ps. Nie pamiętam u kogo na tapecie był temat "aromatów" mikołajka. W każdym razie u mnie już dwie odmiany dojrzały na tyle mocno, że lepiej nosa w nie nie wkładać Chociaż urody im to nie ujmuje.

Aromaty nieistotne przy takich widokach. To nieoczywiste połączenie ale wyszło fantastycznie. Zapisuję sobie "na zaś"
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 11:56, 31 lip 2023

Do góry
DariaB napisał(a)
Haha dzieciaki na zdjęciu jakby za karę matka zabrała Moje już na tyle stare, że prawie nigdzie nie chcą się z nami ruszać. A kolorów rzeczywiście co nie miara w tym ogrodzie. Ładne te kompozycje z suszonych kwiatów. Po ile ta rutewka?

29,90
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:32, 31 lip 2023

Do góry
Judith napisał(a)
Daria, piękne widoki
Pokazałaś stan rabaty sprzed roku, ale ja pamiętam stan tego miejsca z czasów wykopków (i to tez przecież chyba sprzed roku?) . Niesamowita zmiana, niesamowity progres . Pięknie jest!

Judith masz rację! Tak było w marcu 2022, to jest niesamowite ile można osiągnąć zaledwie w rok!
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 10:56, 31 lip 2023

Do góry
Dziewczyny, mam prośbę o rozkminkową pomoc.
Obok stworzonej w tym roku rabaty w miejscu paskudnego trawnika planuję zrobić kolejną (bo paskudny trawnik sięga dalej). Ma byc oddzielony ścieżką od obecnej rabaty.
Kształt zaplanowany, wszystko git. W czym zatem problem? W ścieżkach mianowicie. A konkretnie - jakie i z czego?
Mam tu w trawie (oraz w nowej rabacie) ścieżki z płyt chodnikowych układanych z odstępami. Gdy w zaznaczonych szara falą miejscach zrobię tak samo - obawiam się, że będzie to niedobrze wyglądać, za dużo tych płyt... W pobliżu mam ścieżkę prowadzącą do altany i ona jest ze żwirku, ale ten żwirek na tych szarych falach tez mi się nie widzi...
Aha, ścieżka pomiędzy istniejącą rabatą sesleriową, a planowaną musi być - w krzaczorach jest ustrojstwo do automatycznego podlewania i musi byc do niego wygodny dostęp, natomiast ścieżka wzdłuż dużej rabaty w tawułami i stipą nie jest konieczna.

Macie jakieś pomysły? Mam kreatywny dołek chyba...

Zdjęcia poniżej. Czerwone linie to kształt przyszłej rabaty, szare fale - miejsce na ścieżki.

Problem z trawnikiem . Pomocy 10:33, 31 lip 2023

Do góry
Cześć,
Dołączam się do tematu. Mam nowy trawnik - zakładany na początku maja. Gleba różna bo trawnika sporo (ok. 15 arów). Podlewany był regularnie na wieczór - obficie, co drugi dzień. Od jakiegoś czasu pojawiła się jakaś zaraza tak jak na zdjęciach. Ciemne kropki na liściach i zaczął gnić, a zielony trawnik zaczął żółknąć (stracił intensywnie zielony kolor). Podsypałem Florovitem Szybki Efekt ale bez większych efektów. Później na to Amistar, ale też bez szału. Poprawa przyszła dopiero przy ostatnich deszczach, w czasie których podsypałem Azofoską.

Niestety zaraza nadal siedzi na trawie, niektóre miejsca wyglądają lepiej a inne słabiej.
Co robić? Dalej pryskać Amistarem? Nawóz?

Malutki pod lasem 10:28, 31 lip 2023

Do góry
Hej, incognito podpatruję co u Was
Czasu mi brakuje na wszystko, a zawsze myślę, że już będzie lepiej, niby powinno... w pracy spokojniej, dzieci odchowane, a ja jak nie miałam na nic czasu, tak dalej nie mam...
Na dodatek jak to zwykle ja rozgrzebane mam kilka tematów na raz Aktualnie rozwaliłam sypialnię i maluję, lubię malować, mogę wtedy spokojnie pomyśleć Szafę złożyliśmy, muszę nowe łóżko zamówić... ech...
Nie mam zdjęć aktualnych, tylko w telefonie mam zbiorów moich, ale dziś M ma skosić, bo jutro bio śmieci zabierają, to obiecuję jakieś fotki
Ogród z koniczynką 10:27, 31 lip 2023

Do góry
Ogród z koniczynką 10:26, 31 lip 2023

Do góry
Ogród z koniczynką 10:24, 31 lip 2023

Do góry
Pomarańczowa róża przemarzła zimą ale odbiła od korzenia...jest śliczna i bardzo pachnąca...

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:23, 31 lip 2023

Do góry
Jeszcze kilka fotek weekendowych i uciekam do pracy.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:20, 31 lip 2023

Do góry
Heptakodium i glediczja posadzone, to znowu był pracowity weekend, co prawda w sobotę jak się zabrałam za pracę to zaczęło lać i lało do wieczora. W niedzielę plewiąc rabatę pod heptakodium nadziałam się na przysypaną 40 cm warstwą ziemi włókninę, myślałam, że się wścieknę.
Efekt prawie końcowy

Przypomnę, że posadzę tam stipę, jeżówki, szałwię Caradonnę, czosnki główkowate i jakieś cebulowe dla wiosny. Zastanawiam się tylko czy nie trzeba zrobić jakiejś obwódki? Z kocimiętki może? A bliżej granitowej ścieżki czy nie posadzić niskiej trawki przelewającej się na ścieżkę?
Glediczja świeci na rabacie.

A tu ujęcie z tego samego miejsca dokładanie sprzed roku ależ wszystko buchnęło.
Ogród z koniczynką 10:18, 31 lip 2023

Do góry

Wilczomlecze posadzone w ubiegłym sezonie zagłuszyły mi jeżówki i musiałam 6 zabrać z rogalowej...zostały tylko te 2 po rogach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies