Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sezon 2017 u Hanusi 22:13, 17 maj 2017

Do góry
Sama się dziwię. Niczym nie pryskam na owady, ani na grzyba, Czasami grzybek pod nimi wyrośnie, a w dodatku, krokusy zabierają im nieco jedzonka, ale i same są potem jedzonkiem.

Nie grzebię im po korzeniach, wodę leję jak jest sucho. Sporadycznie mają jakieś listki nadgryzione, Ale taką ilością się nie przejmuję. Okoliczne rabatki przekopuję 2 x w roku, wybieram pędraki ręcznie, a i ptaki mi pomagają. Buszują po krzewach i na dodatek potem śpiewają po swojemu.

W tej chwili wybieram liście krokusów z okolicznych rabatek i przekopuję ścieżki obok Rh, Wybieram chwasty i poza wiosenną dawką azofoski i siarki, oprócz wody nic nie dostają. Gleba u mnie sam piach, a pod rodkami, to już pewnie sama jałowa została się po tylu latach, ale skoro nie narzekają, to niczym nie podsypuję.

i nowy nabytek Percy Wiseman, ten jest delikatniejszy i raczej do cienia, ale u mnie ma cień tylko z rana potem z góry dostaje odpowiednią porcję promieni, i dopiero po południu ma znowu cień. W u, roku popaliło mu nowe przyrosty. odchorował mocno, poprzycinałam wszystkie felerne liście, i w tym roku kwitnienie zaczyna. Na osłonę posadziłam mu pęcherznice diabolo, ale tegoroczna wiosna dla niej zatrzymała wegetację, i póki co, za wielkiej osłony dla rodka nie daje.Za 2, 3 dni będą otwarte wszystkie pączki

Carpinus - graby i trawy nad jeziorem 22:10, 17 maj 2017

Do góry
Heloo

Nie wiem jak ogarnę dwa wątki ale co tam...może się uda.
Nie chcę już na pierwszym mieszać zdjęć więc będę je tu umieszczać abym miala jakąś historię powstawania drugiego ogrodu...takiego który jest już na papierze więc teoretycznie łatwiej się go zaklada.
Teren trudny bo mamy płasko ale mokro bo do jeziora tylko 400m więc zobaczymy jak sobie z tym poradzą moje graby, trawy i reszta

Tak więc na początku byl busz. Rok 2015.

miejsce na relaks

i pierwsze grzyby

Moja bajka 22:10, 17 maj 2017

Do góry
teść dał mi taką kratkę, bo była Mu już niepotrzebna. Dałam na nią powojniki z Biedry
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:08, 17 maj 2017

Do góry
Makusiasię ucieszy, bo dzisiaj sporo zdjęć.

Rozrasta się roślinność na cienistej rabacie wzdłuż zachodniej strony budynku. Latem słońce pojawia się tam w późnych godzinach popołudniowych. Posadziłam tam hortensje, paprocie, hosty, tawułki. W zakolu rabaty stoi ławeczka, a na wprost ławeczki , oddzielona ścieżką, jest rabata okołostudzienna. Lubię tam siedzieć latem w gorące dni. Dobrze się stamtąd omiata ogród.

Jesienią wyrzuciłam z ogrodu duże krzewuszki kwitnące na czerwono. Zostawiłam grupę kompaktowych krzewuszek Purpurea nana naprzeciw tarasu, dwie sztuki mocno ciętej Eve na brzozowej i jedną Variegatę w okolicach bzu Black Lace.
Ta pierwsza szykuje się do kwitnienia. Została, bo ma przez cały sezon ładne liście. Owsica wieczniezielona posadzona na froncie jako zimozielony akcent i letnie towarzystwo dla róż Bonica, szykuje się do tworzenia kwiatostanów.

Moja bajka 22:06, 17 maj 2017

Do góry
sójka gościnnie, a ciemiernik od Małej Mi już wielgachny

kobei o dziwo przymrozek nie załatwił i ma się całkiem dobrze. I słoikowy ogródek

W piaskownicy 22:06, 17 maj 2017

Do góry
Ziemia rozgrabiona, wyrównana i przygotowana pod trawny. Na razie jeszcze czekamy, aż wysypią się chwasty. Wysiew najprawdopodobniej na początku czerwca.
Rododendronowy ogród II. 22:04, 17 maj 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

u mnie jeszcze zaden nie kwitnie

U mnie do pełni kwitnienia jeszcze daleko. Wczesne pomarzły i juz nie zakwitna np CW zawsze kwitł razem z jabłonką a teraz pąki zmrożone i juz nie zakwitnie.Jabłonka samotna w tym roku.

A tu dwie moje jabłonki ale są w pewnej odległosci od siebie wiec z ostroscia kłopot.

Moje małe wielkie marzenie 22:01, 17 maj 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Alicjo a Ty ta sosne chcesz szczepiona na pniu, czy taka zwykła? U mnie tak wyglądają dwie szczepione

A tak zwykła

Zdjęcia jak zobaczysz usunę.

Nie usuwaj Paula, fotka się przyda jeszcze
Myślałam o szczepionej, ile lat mają Twoje? Toszka pisze, że po kilku latach potrafią bardzo przyrosnąć. Ładne masz te sosenki, zgrabniutkie
Rododendronowy ogród II. 21:59, 17 maj 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)
No jest, jest, ciepło w końcu się robi I deszczowo wczoraj, ziemia mokra, rodki się cieszą

Ziemia może mokra ale nie u mnie , podlewam rh. Bardzo powoli zaczynaja kwitnąc ale sporo paków i lisci zmarzło

W piaskownicy 21:59, 17 maj 2017

Do góry
Ale numer, chciałam pochwalić się nową budowlą, która jest od dwóch tygodni i dopiero teraz na zdjęciu dostrzegłam, że od zewnątrz jest niedomalowana belka. Zadaszenie nad tarasem wykonane z pleksy, trochę mam obawy jak będzie się sprawdzać w upały.
Ogród niby nowoczesny ale... 21:56, 17 maj 2017

Do góry
Mój RH CW oszalał
pierwszy raz kwitnie taką ilością kwiatów

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:55, 17 maj 2017

Do góry
Anulajda w raju 21:55, 17 maj 2017

Do góry
Rabata koło drewutni tu zdecydowanie jesienią dosadzę więcej Black Hero
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:53, 17 maj 2017

Do góry
Kawałek budzącego się do życia perukowca podsadzonego kosmatka i dąbrówką i moja ulubienica- jabłoń ozdobna Adirondack- niestety w jej tle wciąż od 4 lat trwa budowa. Może kiedyś zyska ładniejsze tło. Widok na zdjęciu to efekt nałożenia się na siebie trzech rabat.

Pisałam już o tym, że czasem te moje nakładające się na siebie rabaty tworzą dziwne zbitki kolorystyczne. Latem i jesienią kolory w sposób naturalny robią się nieco przygaszone. Wiosną nie zawsze udaje mi się uniknąć ostrych zestawień.

Jesienią dopracowywałam nasadzenia na rabacie frontowej- wiosną było tam zbyt pstrokato. Chyba się udało. W tym roku było już spokojniej.

wiosna 2016- jeszcze bez ogrodzenia byliśmy i bez rabat przedpłotowych

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:50, 17 maj 2017

Do góry
Ogrodowe kreacje 21:49, 17 maj 2017

Do góry
Taka ładna pogoda a tu trzeba być po za domem.... i na ogród się czlowiek nie napatrzy :/ Teraz cyknięte fotki, blisko domu rojniczki i kupiłam pierwszy kwiatek balkonowy- surfinia zwisająca

Mój zielony świat 21:48, 17 maj 2017

Do góry
Justynko dzieki za zaproszenie, miło było Cie w końcu poznac i zobaczyc Twój wspaniały ogród . Do zobaczenia u mnie. Pozdrówka dla Mamy.

Podwórkowa rehabilitacja 21:48, 17 maj 2017

Do góry
gobasia napisał(a)

Nie wiem jak u innych ale u mnie w tulipanach biedronkowych bardzo dużo pomylek

Powojnik super ,że przezimował w tak dobrej kondycji
mój niestety wypuszcza listki ale tylko przy korzeniu,pedy przemarzły

Te to akurat kupowałam dwa lata temu, więc i tak powinnam się cieszyć, że bez wykopywania na tej ciężkiej zbitej glinie urosły, choć mniej sztuk niż rok temu. Słyszałam o pomyłkach nie tylko w marketach ale i w sklepach wysyłkowych. Moje pomylone nawet ładnie się zgrały z prawdziwymi Angelikami.
Też się cieszę i im będzie większy tym bardziej będzie się człowiek denerwował czy przetrwa kolejną zimę. Eh, agawę czy trąby anielskie można wziąć pod pachę i do piwnicy
Trzymam kciuki za Twojego.
Mój tegoroczny zakup ROYAL CRIMSON 'Zygmunt III Waza' Mam 2 sztuki

Ogród Mirelli 21:45, 17 maj 2017

Do góry
Karolka, Angelika którego wybrać?
Ta sama odmiana, ale:

ten wyższy z widocznymi rozgałęzionymi gałązkami i jasny zielony, cena 107,00 złotych

ten niższy, jasny zielony, ale inna zieleń od tego powyżej, trochę ciemniejszy, cena 98,00 złotych

Oba to ta odmiana
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:45, 17 maj 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies