Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tu narazie jest ściernisko... 11:02, 20 kwi 2017

Do góry
Ta skarpa zawsze robi na mnie wielkie wrażenie, będzie pięknie, co ja... już jest pięknie

BasiaLT napisał(a)
Zaległe fotki z mojej największej skarpy.

u mnie też mumiowato, podobnie jak ty, okrywam młode i bardziej wrażliwe.

Pozdrawiam serdecznie

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 11:00, 20 kwi 2017

Do góry
Wiola, szafirki są cudne, chętnie zapiszę się na cebulki, bo u mnie nadal tylko kilkadziesiąt, a co chcesz wsadzić zamiast szafirków ? Pytam, bo mi trochę roślin zostało po rewolucji.

A w ogóle to chciałam Ci powiedzieć, że jesienią wszystkie cebulaki wsadzę do doniczek (tak jak mi radziłaś), bo te, które wsadziłam do gruntu pod kamieniami mi porosły Dzieci biegają po klombach i przesuwają kamienie, cebule w donicach się tak nie wykrzywiają na boki, teraz już to wiem Pozdrawiam

violka171 napisał(a)
Świąteczny spacerek-chodz pogoda nie dopisała,oczywiście wiadomo gdzie pl.Grunwaldzki i Kochane Magnolie

a reszta w ogrodzie spędzona na pracy-niech Bóg mi wybaczy pracowałam i przyłapali mnie
pozbywam się dywanu szafirków ,KTO CHETNY NA CEBULKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nadszedł czas na rewolucję w tym miejscu

...uDany ogród 11:00, 20 kwi 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
bylismy nad wloskim morzem w okolicach Wenecji. W Wenecji tez bylismy.
Postaram sie troche fotek wrzucic u mnie (ze wschodu slonca juz sa) ale troche to potrwa, bo sprzatam i sprzatam. Za oknem zimnica i pada snieg wiec to dobry dzien na sprzatanie.

Izuniu ciepełka zazdroszę
Piękne miejsce na świąteczny wypad.
Byłam i widziałam te romantyczne wspomnienia. Świetne ujęcia
Ja nic nie sprzątam, pakuję dobytek. Coraz bliżej przeprowadzki...
No i szukam mebli w necie, bo dom sprzedałam z meblami
Właśnie zamówiłam fotel do sekretarzyka. Jestem zachwycona

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:57, 20 kwi 2017

Do góry
AniMa
tylko 2 kolory w ogóle w ogrodzie, czy tylko takie 2 kolory rodków?
Rodków mam mnóstwo, wszystkie piękne, ten jeden od początku kiepski; korzenie płukałam przy przesadzaniu, bo chciałam sprawdzić czy larwy opuchlaka nie dokuczają; nie było ich, a reszta sadzenia, jak wszystkie wcześniejsze.
W CW podoba mi się pokrój i chyba nic więcej, mam 2 sztuki.

Kasya
nie mam Kasiu.

Viola
to tak było z moją w ciągu 3 lat, stale od nowa zaczyna, czyli nigdy nie urośnie

Bogdzia
dzięki, tak zrobię

Jana
Współczuję pogody, u wielu osób narozrabiała; tawuła tegoroczna, kwitnie pięknie. Zielono mam, ale zimno, dzis oglądałam hortensje w donicach, liście zwieszone, chyba je jakoś zmroziło, tulipany ciągle w pąkach, magnolie nie zdążyłam obejrzeć, czy się rozwijają.

Mirka
byłam, ale nie wiem co to za trawka na tym etapie.

iwk4
Iwonka, one zahartowane, ale skoro teraz tymi mrozami straszą, poczekaj niech miną, potem do gruntu i podlej nawozem do kwitnących roślin, jakiś Florovit i ruszą, u mnie szybko masy jakoś nabrały.
A te co mam wysłać, nijak nie mam czasu, od rana wyruszam, a jak wracam poczta nieczynna. Tak samo buty muszę odesłać i nie ma kiedy.

biały pełny orlik startuje z kwiatostanem najszybciej, przynajmniej u mnie, tu juz się szykuje

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:56, 20 kwi 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)
az jestem ciekawa tej niespodzianki ..to moze byc interesujące ...jakoś na jej fotke nie trafiłam

w zeszłym roku wsadziłam na jedna rabatę 40 szachownic i wyszło 4 szt raptem ...a w tym widzę ze wyszło z 10 szt ...ale zupełnie nie tam gdzie sadziłam ...poroznosiłam wraz z przerowadzkami roslin sadząc ze juz szachownic tam nie bedzie ...skoro nie wyszły w pierwszym sezonie

Ta...dam, niespodzianka

jedną przeprowadziłaś do mnie
Zakątek z fioletową ławeczką 10:52, 20 kwi 2017

Do góry
Dzisiaj w nocy mrozu nie było

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:44, 20 kwi 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Oo, to zadbaj o nią, bo ja mam białokwitnącą. To się wymienimy

Chętnie się wymienię... choć nie wiem czy będzie dało się ją już dzielić. Zobaczymy. Tej białokwitnącej nie chce... Chciałabym coś co zimuje bez problemu

renatamama3 napisał(a)
U mnie ,aż tyle śniegu nie ma ,sypie ale topi ,o hosty się nie martw ,one dają radę .
odpisałam Ci u mnie .

U mnie najgorzej rano. Potem temperatura wzrasta i śnieg tylko miejscami leży.
Zaraz zajrzę do Ciebie

laurowisnia napisał(a)
U mnie aktualnie słoneczko i mam nadzieję, że rośliny sobie poradzą bez większych strat.
Pooglądałam sobie ładne zdjęcia cofając się do tyłu - z tujkami mniej mi się podobały, może to jeszcze efekt uszkodzeń po jesionie?
Trawka, o którą pytasz, wydaje się, że to jest stipa brachytricha, dzwonek to może brzoskwiniolistny, jedna fotka to chwast, może się już zorientowałaś, a te pięć kęp to może bodziszek Renarda.

Słońce dotarło i do mnie
Tuje były połamane lekko przez to zwalone drzewo. Nie usunęliśmy tego od razu. Kilka tygodni zalegał na nich śnieg i to chyba główna przyczyna tej infekcji grzybowej.

Bodziszek Renarda mam zupełnie na innej rabacie, ale podobieństwo jest...
Tu ta tajemnicza roślina...

A tu B. Renarda

Zobaczymy co z tego wyrośnie Będzie niespodzianka...

Ogród - moje marzenie 10:35, 20 kwi 2017

Do góry
I moje patyczki hortensji

Pszczelarnia 10:32, 20 kwi 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

A to z ogródka:

A to z ogródka i nie tylko to bardzo mi się podoba. Czemu u nas nie ma białych pierwiosnków?
O cisach poczytałam, myślisz, że to zamieranie pędów u Ciebie? Jak pokazałaś to ostatnie zdjęcie, to widać, że sprawa dość poważna. Obserwowałam takie pojedyncze połamane gałązki u siebie, nie były zwiędnięte, tylko jakby naderwane, myślałam, że to wina ptaków, których w tym okresie jest w nich pełno.
Popiół drzewny można chyba wczesną wiosną już wysypywać, tak czytałam ale gdzie, to teraz nie pamiętam.
Ogród - moje marzenie 10:32, 20 kwi 2017

Do góry
Miałam taka jedna dużą bardzo rozrośniętą żurawkę - chyba odmiana marmalade- podzieliłam ją na mniejsze sadzonki i wyszło mi ich aż 17 i widzę za nawet dość dobrze się przyjęły, jak zrobi się cieplej to chyba je wysadzę już na rabatę - myśle ze sobie poradzą. W doniczkach są juz około 1 mc. Mam tez 3 sadzonki trzmieliny z własnych odkładów i widzę ze puszczają młode listki. Natomiast moje patyczki hortensji limelight - około 30 mam - widze ze sobie nie radzą chyba nic z nich nie bedzie.
Najpierw były w wodzie kilka dni a potem powtykałam do ziemi ale maja takie miękkie listki jakby więdły i nic nie rosną. Można je jeszcze jakoś uratować?

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 10:29, 20 kwi 2017

Do góry
fotke nam robil pan spacerowicz, troche mu sie nie udalo no ale wazne, ze jest

w centrum ogrodniczym tez bylam. Nic nie kupilam ale sobie poogladalam co maja

...uDany ogród 10:23, 20 kwi 2017

Do góry
Czekam na takie widoki

Matko Święta ile ty masz śniegu... brrr... aż zimno się robi na sam widok. Danuś mam prośbę... pamiętasz jaka to odmiana kaliny na tej fotce? Strasznie dawno temu moja mama taką miała ale potem coś się z nią stało i nie ma. Chciałabym sobie taką kupić.
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 10:22, 20 kwi 2017

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Iwona to może być siewka (długo nie kwitną) lub sprawa słabego podłoża (nawożenie i PH)

żółta Butterflies już się szykuje czekałem 3 lata na pierwsze kwiaty teraz drugie kwitnienie

jaki pokroj ma ta magnolia ?
W zielonej aptece 10:22, 20 kwi 2017

Do góry
Agato
Co do siewów miałam na myśli niepowodzenia z trawami. Dostać piękne nasiona i je zmarnować - wstyd! Przezornie zostawiłam część nasion i powtórzę. Mam nadzieję, że się zrehabilituję. Oj daleko mi do wytrawnego ogrodnika!
Muszę przyznać, że dzięki Twojej motywacji mam też efekty takie

Chaos kontrolowany 10:13, 20 kwi 2017

Do góry
I busz przedhortensjowy Do tej pory nie doczekały się nawadniania, tu chyba fotki pourlopowe bo widać jakie bidy zbrązowiałe.
Ta rabata do przeróbki w pierwszej kolejności. W zasadzie już jest przerabiana. Carexy Frosted Curls wszystkie padły, żurawki wywędrowały na front. Będzie tylko szałwia i sesleria, która mam nadzieję dotrze jutro. I proszę na mnie krzyczeć gdy będę tam upychać inne chciejstwa
Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:11, 20 kwi 2017

Do góry
zawitka napisał(a)

Pięknie, cudownie
Ogród pod lasem 10:08, 20 kwi 2017

Do góry
Gosia, Sangokaku jest cu-dow-ny! Nie dość, że jesienią żółciutki jak kurczak, to jeszcze liście trzyma najdłużej ze wszystkich. W tym względzie rozczarował mnie bardzo miłorząb. Kupiłam duży egzemplarz i nie dość, że przebarwienia na razie nie uświadczyłam, to jeszcze liście zrzuca błyskawicznie:/ A Sangokaku na dodatek całą zimę zdobi czerwonymi pędami. Polecam go gorąco!
Co do sporobolusów, no ciekawa jestem, zobaczymy. Zana z kolei mówi, że u niej nie śmierdział. Śmiałków nie mam, za to mam molinie Edith Dudszus. Czekałam na nie z drżeniem serca, bo sadziłam dość późno, zamiast zadołować zgodnie z radą Toszki, ale chyba zaczynają się budzić. Piękne są!
Strzępiasty chyba nie ma, choć pączki ostatnio widziałam. Pójdę zaraz sprawdzić, bo sama ciekawa jestem.

Ok, sprawdziłam. Strzępek ma małe pączki. Ambrowiec nieopodal podobnie, pączki tyko trochę większe.
Przycinanie - cięcie tui 10:06, 20 kwi 2017

Do góry
Witam,zakupiłam 3 lata temu ponad 200 tuji w mini palecie,obecnie są w małych doniczkach i wyglądają tak

jak widać na zdjęciach,muszę koniecznie wsadzać je w ziemię.Nie mają już miejsca dla siebie.
Jaką część przesadziłam w ten sam sposób co wcześniej ale łodygi przechylają się.Nie wkopałam je w ziemię,korzenie pewnie naruszyłam wyciągając je z tego lasu tuji.Mam nadzieję że jest jeszcze szansa na ich odbudowanie?

Druga sprawa to ich kształt.
Wydaje mi się że tuje jakoś dziwnie rosną,mają dziwy kształt.Od dołu są takie łyse,dlaczego?
Od spodu pewnie już się nie odbudują bo niby jak?
Chciałabym aby zrobiły się grubsze,wyglądają mi na takie chudzinki a może się mylę?Może są ok?

No i ostatnie moje pytanie dotyczy przycinania tuji.Nie wiem kiedy mam je przyciąć czy teraz czy jeszcze są za młode.Nie wiem też w jaki sposób mam to zrobić.Czy może mi ktoś z Was wytłumaczyć tak abym zrozumiała.
Czy na tym zdjęciu tuja wymaga przycięcia?
Chaos kontrolowany 10:02, 20 kwi 2017

Do góry
Pokazywane na początku z tulipanami poletko pod brzozami z lawendą. Stipa pożera potem wszystko O dziwo po tej zimie ma się znakomicie i ścięta nisko odbija.

A to tyły działki, które już na wejściu są do ogarnięcia wzrokiem. Własne warzywka pyszne, więc za nic z tunelu nie zrezygnuję, ale plan na ten rok to jakoś osłonić tunel i urocze kompostowniki
Na zielonej... trawce :) 09:59, 20 kwi 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
A tymczasem przeciągany (za co przepraszam) krąg

Niestety paskudna pogoda nie pozwala cieszyć się nim, na chwilę wyszłam tylko pyknąc foty - wiatr głowę urywa, dobrze, że choć na sekundy pojawiło się słońce

Poduszki trochę za małe moim zdaniem, giną tej masie - może dodam po jednej większej z każdej strony

]

Angelika
Cały czas podziwiam ten Twój zakątek No i te kule ... ach marzą mi się
Przypomniałabyś mi jaka jest odległość od kostki do kręgu?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies