Czy te pasy sa wynikiem zbyt duzej ilosci siarczanu czy za malej ilosci siarczanu? Bo sialem siewnikiem na kolach co sypie pod siebie i nie wiem czy w tych miejscach zle sypal czy za mocno ustawilem wysiew.
Prosze o odpowiedz
Troszkę nowych zdjęć z warzywnika. Nareszcie stanęło całe ogrodzenie. Planuję na nim puścić powojniki. Skrzynie oczywiście trzeba jeszcze domalować, ale wczoraj juz nie mieliśmy siły.
No i kolejny okaz jaki urzekł mnie i zawładnął mym sercem to klon wyhodowany w latach 60-tych ubiegłego wieku w arboretum holenderskiego miasta Trompenburg. Stąd nazwa klona gdzie przyjęto i nadano oficjalnie tę odmianę - a jest nim acer palmatum 'Trompenburg'. No niewątpliwie charakterystyczną i niepowtarzalną cechą rzucającą się w oczy widza jest jego unikatowy i niespotykany u innych odmian klonów palmowych kształt listków, przypominający ludzką dłoń z wyciągniętymi palcami - co czyni go bardzo pożądaną i cenioną odmianą klona przez osoby chcące go posiadać w swoich ogrodach.
Przyznam że u mnie na ogrodzie niewątpliwie hitem tej wiosny są niektóre okazy klonów które mnie w szczególności oczarowały swoją ekspresją wybarwień i były dla mnie ogromnym zaskoczeniem ich magią. Są to w szczególności klony : acer palmatum 'Tsuma Beni' oraz acer palmatum 'Trompenburg'- z resztą popatrzcie na poniższy mix fotek z nimi.
Acer palmatum 'Tsuma Beni'- dodam tylko że bardzo zbliżoną odmianą tego klona jest bliżniaczy klon jeśli można tak nazwać 'Tsuma Gaki'- określany przez miłośników i kolekcjonerów klonów palmowych mianem "paznokci Geishy" - ze względu na swoje specyficzne a zarazem przepiękne ubarwienie listków.