Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Nawożenie, zasilanie trawnika 22:15, 14 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czas na kolejną dawkę, przeczytaj na worku ile wysiać powinieneś, ja sieję na "oko" bo mam wprawę.

Na worku jest napisane 5-6 kg/100m2, czy to jest dla pojedynczej dawki, czy na cały sezon?
Obwódki z bukszpanu 20:48, 14 maj 2014

Do góry
W jednym z ogrodów mam tojeść rozesłaną 'Aurea" ładnie się rozłazi i jest jaskrawo żółta.

Możesz też posadzić trzmielinę żóltą i ciąć ja nisko przy ziemi, żeby nie była wyższa niż bukszpan.
Nawożenie, zasilanie trawnika 20:47, 14 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pokaż zdjęcie trawnika, gdybanie nie jest moją mocną stroną, wolę zobaczyć "pacjenta".
oto nieszczęsny trawnik bardzo dziękuję za zainteresowanie!i chęć podpowiedzi i pomocy. Pozdrawiam
Nawożenie, zasilanie trawnika 20:46, 14 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pokaż zdjęcie trawnika, gdybanie nie jest moją mocną stroną, wolę zobaczyć "pacjenta".
oto nieszczęsny trawnik bardzo dziękuję za zainteresowanie!i chęć podpowiedzi i pomocy. Pozdrawiam
Świerk serbski - Picea omorika 17:41, 14 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nigdy nie kupiłabym działki z sosnami i dębem

Danusiu - z sosnami wiem dlaczego. Ale dęby dlaczego nie?
Parę dębów zasiało mi się na działce i cały czas zastanawiam się czy je zostawić (rosną w miejscach,
gdzie mi nie przeszkadzają).
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:54, 13 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja widziałam i nawet odręcznie posadziłam takowe niedawno w wysublimowanym zestawieniu, które objawi się niebawem na mojej nowej stronie haha.

O matulu , na nowej stronie? Ależ się będzie działo!!!
Ogrody Hortulus w Dobrzycy 22:03, 13 maj 2014

Do góry
Dodany 01:10, 09 maj 2014
Przeczytałam wiele pochwalnych postów pod adresem Ogrodów Hortulus i pewnie dołączyła bym do tego chóru pochwał gdyby nie pewien obrazek. Chodząca anty reklama gospodarza to stadko kotów głodnych, wychudzonych i chorych nie trzeba być znawcą by wiedzieć że przez zimę nie były karmione. Kupiłam kilka kiełbasek i od dawna nie widziałam żeby koty mające tak prężnego gospodarza, tak walczyły o jedzenie. Kiedy zapytałam personel baru dlaczego są takie głodne usłyszałam ze je czasem karmią podkreślam czasem. Wstyd, Wstyd, Wstyd przy odrobinie opieki były by pupilami gości i dodatkowym atutem. Mam nadzieję że ten post poruszy sumienie gospodarza a ja na drugi rok sprawdzę i będę mile zaskoczona widząc zdrowe wesołe zwierzęta.
Powrót do góry
A_gawa
Ja

Dodany 09:00, 09 maj 2014 cytuj
Jak tyle miesięcy widok żebrzących zwierząt go nie ruszył, to ten mały post nic nie zmieni. Sprawa powinna być przekazana do okolicznego schroniska lub służby miejskiej.
Image

Dodany 09:14, 09 maj 2014 cytuj
Post ze zdjęciem kotów na fejsie, mail przez kontakt mogą poruszyć sumienie...
Plus informacja jak sterylizowac zwierzęta, by zapanować nad ich populacja.
A może zrobimy akcje społeczna - zbiórkę karmy i wyślemy do nich paczkę? ))
Imag0036_1_2

Dodany 10:47, 09 maj 2014 cytuj
tabliczkaznapisem_ucze_sie napisał(a)
Post ze zdjęciem kotów na fejsie, mail przez kontakt mogą poruszyć sumienie...
Plus informacja jak sterylizowac zwierzęta, by zapanować nad ich populacja.
A może zrobimy akcje społeczna - zbiórkę karmy i wyślemy do nich paczkę? ))

hehe dobre popieram !!!
Imag0036_1_2

Dodany 10:50, 09 maj 2014 cytuj
nie lubię kotów, bo wyrządzają szkody w ogrodzie, jak widze u siebie jakieś obce to ganiam je jak szalona
Img_0144-001

Dodany 17:32, 09 maj 2014 cytuj
Proszę autorkę wątku o zamieszczenie posta w wątku o tym ogrodzie. Resztę postów przeniosę. Pierwszego nie mogę. Też myslę, że jeśli jest krzywda, należy to zgłosić służbom, które mogą poprawić warunki zwierzętom, my nie mamy takiej władzy.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/147-ogrody-hortulus-w-dobrzycy

Ten wątek jest zamknięty, nie możesz na niego odpowiedzieć
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 21:37, 13 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Trochę te miłorzęby cieniutkie, widać kijki zamiast drzewek, aj bym radziła inne posadzić, a mianowicie na pniu, a te przesadź gdzieś w ogród, nie na front. Ja nie mam miłorzębów takich na forncie, one się nie nadają bo krzywo rosną, pokręcone jakieś

Bukszpan za rzadko, za duże przerwy, dosadź po jednym w te dziury.

1 Taxus 'Elegantissima albo zwykły zielony, bo ten peirwszy trzeba ciąć, on pokłada się
2.miłorząb Pendula lub lepiej Mariken
3 Berberys 'Orange Dream' cięty potem w kulkę
4.Miskant Variegatus
5.niskie cosik, pachysandra, bergenie karłowe, irgi 'Major', trawki - jeden gatunek na tej powierzchni.

Dziękuję za tak szybką odpowiedź, zrobię jak napisałaś, tylko zmienię z trzech na dwa te miłorzęby i wtedy pewnie dwa te miskanty. Dziękuję za poświęcony czas.

w mojej okolicy nie ma na pniu miłorzębów, a jak są to na niskim a to mi się nie widzi.. może gdzieś kupię na wyjeździe. A tę hortensję mam stąd też wywalić ? pewnie tak bo nie ma jej na Twoim planie.
Rododendronowy ogród II. 21:25, 13 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Co Ty pleciesz , wypadliście świetnie, ale wiem, wiem , jak to jest zawsze jest coś nie tak, że mogłoby być lepiej. Wiedz jedno, że jestem dumna, że Was poleciłam na Święcie Róż, bo jesteście ogrodnikami wzorowymi

W dodatku się uzupełniacie jak my z Wiciem. Ja lubię rządzić drugą połówką, nie wiem jak TY? Ale mąż przyznał że też raczej wykonuje Twoje pomysły niż na odwrót. Nie bądź w każdym razie zawiedziona, bo ogród i Wy - to cudo jakich mało

Oczywiscie ze Ty nas poleciłas ale my się do tv zdecydowanie nie nadajemy , mimo tego co napisałaś.Dzięki za miłe słowa ale ja jestem realistką i wiem ze lepiej było jak siedzieliśmy cicho na swojej wsi i nikt o nas nie wiedział.Co do rządzenia to mamy swoje dziedziny w których rządzimy ale poniewaz ostatnio stale jesteśmy razem z powodu emerytur to decyzje podejmujemy wspólnie. Ogród miał byc zarzadzany przeze mnie a dom przez M ale on mi sie za dużo wtraca ze swoimi drzewami. Las mi chcial posadzic a jeśli nieostrożnie posadze drzewo to juz nawet marzyc nie moge o tym by je kiedyś ściął.Pewnie takie czy podobne różnice zdan sa w wiekszości rodzin.
Jeszcze zapytam pewnie nie tylko w swoim imieniu ale wszystkich którzy bedą u mnie -Zaszczycisz nas swa obecnością 24 maja?Zapraszam i mam nadzieje ze pogoda dopisze.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:37, 13 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja widziałam i nawet odręcznie posadziłam takowe niedawno w wysublimowanym zestawieniu, które objawi się niebawem na mojej nowej stronie haha.
jesteś bardzo tajemnicza
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:22, 13 maj 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
a widzieliście czarno-różowe petunie/surfinie?

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 18:24, 13 maj 2014

Do góry
Agcia napisał(a)
Nadal nie wiem co tu dać do towarzystwa..

Trochę te miłorzęby cieniutkie, widać kijki zamiast drzewek, aj bym radziła inne posadzić, a mianowicie na pniu, a te przesadź gdzieś w ogród, nie na front. Ja nie mam miłorzębów takich na forncie, one się nie nadają bo krzywo rosną, pokręcone jakieś

Bukszpan za rzadko, za duże przerwy, dosadź po jednym w te dziury.

1 Taxus 'Elegantissima albo zwykły zielony, bo ten peirwszy trzeba ciąć, on pokłada się
2.miłorząb Pendula lub lepiej Mariken
3 Berberys 'Orange Dream' cięty potem w kulkę
4.Miskant Variegatus
5.niskie cosik, pachysandra, bergenie karłowe, irgi 'Major', trawki - jeden gatunek na tej powierzchni.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:14, 13 maj 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Juzia, no zaskoczyłaś mnie dzięki, ale ja bojaźliwa poczekam, co jeszcze nam Dana powie

Dobrze Józia zaskoczyła Cię Irenko
Czy jest tu ktoś z Suwałk? :) 16:35, 13 maj 2014

Do góry
Mapa

https://www.ogrodowisko.pl/mapa-ogrodow
Nawożenie, zasilanie trawnika 15:54, 13 maj 2014

Do góry
Rododendronowy ogród II. 15:53, 13 maj 2014

Do góry
Co Ty pleciesz , wypadliście świetnie, ale wiem, wiem , jak to jest zawsze jest coś nie tak, że mogłoby być lepiej. Wiedz jedno, że jestem dumna, że Was poleciłam na Święcie Róż, bo jesteście ogrodnikami wzorowymi

W dodatku się uzupełniacie jak my z Wiciem. Ja lubię rządzić drugą połówką, nie wiem jak TY? Ale mąż przyznał że też raczej wykonuje Twoje pomysły niż na odwrót. Nie bądź w każdym razie zawiedziona, bo ogród i Wy - to cudo jakich mało
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:19, 13 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pięknie u ciebie Danusiu, jak zwykle.....gustownie i ze smakiem dobrane kolory. W podobnych kolorach ciemnego fioletu aż prawie czerni z biało-kremowa obwódka widziałysmy z dziewczynami w niedziele na targach w Piotrkowie Trybunalskim surfinie i jak nie lubie surfinii to była skłonna je kupic ale ubiegła mnie jakaś inna klientka ...szkoda, miałabym wystrój "po Danusiowemu"
Swoja droga dziewczyny piszące wczesniej maja racje - gdyby nie ty i twoje Ogrodowisko mój ogród nie wygladałby tak jak dzis, nie poznałabym wielu wspaniałych osób, nie widziała tylu pienych miejsc, nie spedzałabym czasu wolnego na takich miłych spotkaniach jak to chociazby ostatnie w Piotrkowie na Targach "Pamietajcie o ogrodach" a potem u naszej ogrodowiskowej kolezanki Anity.
Dzieki za to wszystko !
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:05, 13 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pewnie kochana, może być i to jak

No to bomba Danusiu, teraz będę się z niej cieszyć jeszcze bardziej Dzięki i pozdrawiam
Nawożenie, zasilanie trawnika 13:02, 13 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poczytaj ten wątek. Każdy do trawnika będzie równie dobry.

Witam wszystkich na forum,

Mam do Pani jako niewątpliwej ekspertki pytanie. Po wygrabieniu i skoszeniu posypałam trawnik w 2 polowie kwietnia nawozem 100 dniowym florovit, i trawnik wygląda gorzej niż przed nawożeniem. Jedyna przyczyna jaka przychodzi mi do głowy to to, że nie podlałam trawy po nawożeniu a deszczu było za mało i nawóz uszkodził trawę. W związku z powyższym prosiłabym o podpowiedź jak postępować aktualnie z trawą. Dużo ją nawaniam, i kosiłam od tamtego czasu raz w tygodniu. Pojawiają się ładnie wybarwione smugi, w kształcie takim prawdopodobnie jak siałam nawóz. Czy powinnam teraz podsypać trawę jeszcze czymś żeby jej pomóc się odbudować? czy tylko podlewać i kosić?
Z góry dziękuję za pomoc.
Rododendronowy ogród II. 12:45, 13 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pozdrawiam i spóźnione gratulacje z okazji emisji, oglądałam , chyba trafiłam na spotkanie?

Danusiu z progrmu specjalnie dumna nie jestem bo kwitnienie było opóźnione i ogrod nie pokazał swojej najlepszej odsłony, no i nas zabijała trema, chwilami calkiem głupio gadaliśmy .A spotkanie owszem bedzie tylko dla osób które mnie na pw prosiły że chcą zobaczyc ogród. Nie pisalam o nim w wątku o spotkaniach bo i tak uzbierała sie duża grupa , jak na moje możliwosci i wiecej osób nie moge przyjąc ale Ty jestes tu Szefowa więc jeśli byś chciała przyjechac to zapraszam 24 maja, adres znasz.Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies