Schodowa ostatni raz. Tulipany wielkie i chyba za chwilę zaczną przekwitać. Z pogody byle jakiej też są plusy, bo bardzo długo cieszę się takim widokiem
Super ujęłaś temat zimnej wiosennej majówki w ogrodzie ogrodnikowi zimno nie straszne bo lubi prace w ogrodu mimo wszystkich pogodowych przeciwności
Pozdrawiam serdecznie miłego dnia i spacerów z pieskiem
(ja tez chodzę z moja psinka)
Moje wypociny nr 1 - świdośliwy podsadzone seslerią lub jakims carexem a w rogach kule bukszpanowe lub tuje danica. Wzdłuż ścieżki kosodrzewina pumilio.....
Mazan - Walerek
dziękuję za zainteresowanie tematem, poniżej są oczekiwane zdjęcia. Masz rację. Kora jest popękana, barwę pozostawiam pod Twoją ocenę. W międzyczasie po konsultacji w szkółce specjalizującej się w klonach usunąłem warstwę czarnej kory, spryskałem Topsinem, oraz osłoniłem ranę koro-dermą.
Dziękuję za dalsze komentarze
Sławek
Do głównej rury są przymocowane złączki,które zasilają każdą linie która ma 25m. Na końcu jest ona zamknięta. Z lewej i z prawej strony jest łącznie 26 linii po 25m każda. Jest to podlewanie malin. Linie są oddalone od siebie o 1m, a maliny są na całej długości. Oczywiście linia kroplująca może mieć inna długość. Tak jak zrobiłem to na 2 rysunku. Od elektrozaworu wychodzi główna rura która ma 6 złączek od których wychodzi linia kroplująca. Każda ma 200m długości(4x25m). Na koncu są zamknięte. 6 lini jest zasilana wodą w tym samym momencie.
Meble i trendy wydaje mi się to rzecz bardzo względna. Od mebli wolę takie widoczki. Im częściej na twój żywopłot grabowy patrzę - tym bardziej mi się taki marzy i zastanawiam się po kiego ciorta ja te tuje sadziłam
Piękny jest w takim stanie. Marzenko z jakiej odmiany on jest bo pamiętam że chyba wysadzałaś jakieś aby wsadzić inne )
Przy okazji będę wdzięczna za podpowiedź czy Morning Light się rozchodzi na boki czy zwarty jest. Zakupiłam właśnie i nie wiem czy go ograniczać przy sadzeniu.
13 linii? Co masz na myśli przez wyrażenie "linii" ? Ale połączonych z sobą w jedną sekcję? 13 pasków skąd dokąd, bo rysunek jest dość mylący. Linia powinna być jednym ciągiem a nie 13 paskami otwartymi na końcach.
Linii przez dwa "i" na końcu się pisze. Nie mam możliwości poprawić błędu ort. na rysunku, może popraw?
Czy teren narysowany to jest rabata z roślinami? Jaka jest jej szerokość i jak rośliny są rozmieszczone?
No to ja zadam pytanie choć różne już czytałem tutaj komentarze ale gdy pokaże foto może ktoś będzie umiał odpowiedzieć. Chodzi o odległość thui od ogrodzenia. Od murka ogrodzeniowego do krawężnika jest 40 cm - mało. Dodam ze krawężnik jest mocowany na beton tzw stabilizację czyli tez trochę miejsca zabiera. czy to nie jest za mało miejsca na thuja? Czy mając psa wystarczy mały plotek z siatki plastikowej wzdłuż nasadzenia żeby ich nie obsikiwal? Z góry dzięki za odp
A więc Ilono.... Cieszę się ,że nie będę się bawić z nimi za często. Mam taka nadzieję. Mam na razie 4 szt . To ich drugi rok. Na razie zaczynają pokazywać się takie małe zielone igiełki z tych wysuszonych przyciętych końcówek, ale tak nieregularnie . Dlatego zaczęłam się obawiać , że to łysienie już się zaczęło W tamtym roku były takie
Witam po zimowym śnie - mam nadzieję, że juz się obudziłam. Na poczatku wiosny byłam trochę przyłamana stanem mojego ogrodu - najprawdopodobniej straciłam mojego czerwonego perukowca i żółtą różę na pniu. Cześć traw też na razie nie daje oznak życia i lawendy hidcote w opłakanym stanie. Na szczescie wszystkie róże angielskie puszczają pędy.
Ogrom pracy jeszcze przede mną - ciecie tuj, tawuł i kantów na trawnikach.
Kilka fotek z dzisiejszego deszczowego poranka
Na poczatek mój ostatni nabytek - różanecznik na pniu. Obok mahonia, ktora też obmarzła tej zimy
Róże po cieciu
Pilgrimka po cieciu zasłonięta clematisem
Berberysy orange rocket też mocno przycięłam
Tawuły czekają na "kulkowanie". Tulipany masakra.
Na tej rabacie jeszcze nie zdążyłam usunąć chwastów
Sasanki juz niestety przekwitają