Aniu mialam jak kupilam na świerkach. Kupowalam po 10 zl z plantacji, wtedy nie mialam pojecia o galasach, wybieralam ktory mi sie podobal facet z mna szedl z lopata i kopal. Przywiozl 40 swierkow na miejsce mysmy wkopalimw grunt we wrzesniu.
Na wiosne zaczela sie pielegnacja, dalismy duzo obornika pod drzewka. Zreszta do tej pory w zimie styczen luty lejemy gnojowke obornik zmieszany w wodzie pod iglaki swierki.
Na kilku z nich pokazaly sie szyski zadowoleni, ze wydaja kwiatostany, zmylilo nas to, ze mialy stare szyszki. Jak sie okazalo po sprawdzeniu, ze to galasy. Najpierw bylo obrywanie, ale pokazaly sie mszyce pryskałam. Nastepnie kazda wiosne od 4 lat pryskam promanalem i nie ma ślady po szkodnikach.
Po prostu trzeba zagladac i sprawdzac, czy cos sie dzieje. Przede wszystkim jak drzewo jest dobrze odzywione to robactwo i choroby sie nie imaja.
Jedne swierki sa posadzone w komposcie z trawy poprostu na pryzmie bo kompostownika jeszcze nie mialam wiec trawa po skoszeniu byla w roznych miejscach skladowana. Świerki przewyzszaja wzrostem i uroda wszystkie inne. Wlasnie te na ponizszym zdjeciu z prawej strony.
Nizej te same swierki na gruzie a po prawiej swkerki serbskie. Moim zdanjem serby to najpkekniejsze swierki i najlatwiejsze w uprawie. Tez ich mam sporo. Wszystkie swierki byly kupowane z mysla aby wiatr zatrzymac.
Suche oczko bylo pelne dwa tygodnie temu
Teraz jest tylemwody opada, zielen na kamieniach zniknie jak bedzie slonce
No to masz już sporo, ile sezonów mają, owocowały Ci już?
No ja czekam na swoje, zaczęłam od 2szt w tamtym roku.
Ciekawe kiedy będą konkretnie owocowały i w ogóle to się uda.
Namazałam coś takiego ... wzdłuż ogrodzenia Robinia akacjowa i rozplenica ... Wzdłuż podjazdu lawenda Viva /słoneczna część/ martwi mnie jak przedłużyć tą rabatę przy wejściu bo tam jest przeważnie cień. Czy zrezygnować z lawendy i na calości posadzić bukszpany lub thuje kule. W pon/wt jedziemy na zakupy i muszę być zdecydowana ;/
Gosiu piekna markiza, bardzo ładnie wkomponowała się w bryłę domu.... niezmiennie zachwycam się Twoim taraasem - olejowaliście w tym sezonie dechy? takie "soczyste" no i mebelki piękne, podziwiam od dawna
ps. Dojrzałam minidoniczki, że obsadzone... pamiętam, że gdybałaś co do nich i na czym staneło?
zabrałam jesienią z rabat, suszyłam i w donicy pod domem mam, głównie dla liści, jeszcze kilka muszę wyciągnąć jesienią, z rabaty
patyki spore listki mają, głównie anabelki rozmnażam, bo w tej donicy mam rozplenicę Medium Boy i białe i różowe anabelki
żagwiny już kwitną
kolkwicja dorodna i cała w liściach, ciekawe czy w końcu w tym roku zakwitnie, jak trzeba, mija 5 lat jak dostałam kawałek od Bogdzi
Mieszanka krokusów zamówiona jesienią okazała się oszukana. Miały być Jeanne d'Arc i Flower Record... zamiast białych są jasnofioletowe i nie mają takich dużych kwiatów, jak FR, których nawiasem mówiąc jest dużo mniej. Trochę je widać w kulkach pod murkiem i w donicy.
Kolorystycznie może i lepiej z mniejszym kontrastem, ale kwiaty innego typu. Złożę reklamację.
tulipany wyszarpane spod rodków jesienią, zakwitną
dużo pod nimi zostało, nawet rosną i zakwitną, będę ścinać do wazonu, wykopać się już nie da
na rabacie już kolorowo, wszędzie rośnie, a ja jej do końca nie wyczyściłam, trzmieliny nie przycięłam, rozplenice i miskanty ML ruszyły
wylazły pluskawice, te z bordowymi liśćmi, 2 lata tu siedzą i nie kwitły
w sumie na tej rabacie 5 sztuk
to czyszczenie z mchu..rabat...dobija mnie
lepieżnik od Justyny, pięknie wygląda
idą kolejne żonkile, nazwy pogubiłam
Bogdzia
dziękuję też czekam na kwiaty paulowni w połączeniu z kwiatami montany, liście będą dopiero, jak one skończą kwitnąć
u sąsiadów, a dla mnie jaki widok na tle tuj
i Bożenko, odetchnęłam, moja Cedrówka Chińska żyje, są pąki...niebawem te różowe liście
i nawet pierwiosnki będą kwitnąć
MonikA
można, ale nie ma kiedy, sprint rano zrobiłam tylko
ElżbietaFranka
Zazdraszczam, że jesteś na finiszu, o sobie tego nie powiem...
Palibin dopiero niedawno kupiłam i posadziłam, ale widzę, że nie jeden pąk, a mnóstwo, doczytałam iż do połowy czerwca trzeba cięcie zrobić, ja w kulkę będę ciąć
Jakie tam kompleksy, bajzel mam, ale pokazuję co ładne i kwitnie