Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 14:56, 10 maj 2017

tulucy napisał(a)
Jolu i mogę startować... Mam łany włókniny... I kilka kopczyków. A z łanów wyłaniają się tylko główki czosnków, robiłam im dziury po tym, jak pierwszy złamałam (wrrrr)... U mnie jeszcze na plusie...

Czosnków nie okryłam, nie mialam już na nie pomyslu. Leżę w większości, czas pokaże czy odżyją
jolanka 15:07, 10 maj 2017

mirkaka napisał(a)
taki mróz był u Ciebie ?? okrywałaś coś?

-5 Przy gruncie na pewno -6
Okrywalam ale nie wszystko przetrwalo, zaraz pokażę

paulina_ns napisał(a)
Jolanka, a ja nawet nie wiem ile u nas było, termometr mi się zepsuł i rano pokazywał 20 stopni ale na pewno przymrozek był, na szczęście róże dały radę, klon też.

Chyba bym też nie chciala wiedzieć ile jest stopni Cieszę się, że u Ciebie rośliny daly radę, u mnie tak dobrze nie było

Kasya napisał(a)
Jolu u mnie tez bardzo zimno bylo, dobrze ze juz slonce swieci
o roze sie martwie, beda kiepskie, bo co przymrozek to wycinam kolejne pędy

Róże poprzykrywałam, myslę, że dały tym razem radę Inne rośliny gorzej. Teraz jest zimny wiatr, pozdejmowalam rano tylko oslony, włókniny i nic mi się nie chce robić

Kasya napisał(a)
Jolu u mnie tez bardzo zimno bylo, dobrze ze juz slonce swieci
o roze sie martwie, beda kiepskie, bo co przymrozek to wycinam kolejne pędy

Niestety
ania1110d napisał(a)
Witam u Ciebie jolu Ten mrozi w maju to nic dobrego u mnie też było -4 a może i wiecej. Coś tam przykryłam ale nie dałam rady wszystkiego.muszę pozniej pozagladać az smutno

Aniu, podejrzę później u Ciebie, nic tylko sie upić albo co
Aż przykro cokolwiek robić bo wszystko i tak do d...py

Kasia_CS napisał(a)
W takich chwilach się cieszę, że mój ogródek jest w mieście i temperatury jednak mam wyższe... potem oczywiście zazdroszczę, że wszystkie macie normalnie glebę, a nie garaż pod ogrodem, ale co się nastresujecie teraz, to Wasze

Z jednej strony masz rację Tylko z drugiej....no własnie. Czekamy na to, żeby bylo dużo, kolorowo, kwieciście, liściasto Stes to chyba zawsze jest w ogrodzie i to nieważne czy w duzym czy w malym
jolanka 15:14, 10 maj 2017

Kawa napisał(a)
Jola
jak ?
okrytym roślinom mam nadzieję nic nie jest

Niektórym oslonki pomogły, niektórym niestety nie Za chwile pokażę.

lindsay80 napisał(a)
te -6C to już nie przelewki, u mnie tym razem około -4C, a prawie nic nie okryłam.

Nawet najsilniejsze rośliny po takich atrakcjach i to po raz drugi nie przetrwają Takiej wiosny to naprawde nie pamiętam Rozumiem, że może zdarzyć się jakiś przymrozek ale tyle

inka74 napisał(a)
Jola - trzeba było zrobić zdjęcie ogrodu w takim stanie na pamiątkę. Mam nadzieję, że okrywanie pomogło. Ja doniczkami się obrobiłam bo tylko róże chroniłam. -2 w nocy było u mnie. Ogród żyje

Trochę zrobiłam Smutny widok. eM chciał mi wyrzucać doniczki, wiecznie byly kłótnie. teraz sie przydały. na pewno więcej mi nie będzie marudzil, przynajmniej taki z tego pożytek

Makao_J napisał(a)
Nawet nie patrzyłam ile miałam na minusie. Przebudziłam się nad ranem to szyby w samochodach były pozamarzane. Rano tulipany się pokłoniły ale widzę że niektóre wstały. Może się uda.

No ale u Ciebie to ostro było jak widzę. Podniosło się coś??

Przynajmniej nie stresowalaś się. Troche sie popodnosilo
jolanka 15:18, 10 maj 2017

Tak wyglądały wczoraj rabaty: gazety, doniczki, włóknina - co moglam to okrywalam

asiak 15:22, 10 maj 2017

Kurcze... mam tez doniczki, mogłam nakryć róże, ale gapa ze mnie.
jolanka 15:24, 10 maj 2017

Okryłam doniczkami róże, hosty, jeżówki, szałwie, przywrotniki, trawy. Gazetowe rożki robiłam na powojnikach, bylinach.
Okręciłam klony, grujeczniki, magnolię, amonogawę.

jolanka 15:32, 10 maj 2017

Rano okazalo się, że:

- tulipanowiec nie ma juz liści
- grujeczniki mimo okrycia: pendula wygląda marnie, ten normalny pół na pół
- magnolia, klony może będzie OK, trochę są oklapnięte
- róże chyba dobrze, powojniki reż
- byliny pod doniczkami wyglądaja dobrze, jarzmianki chyba też
- trawy ? jeszcze nie wiem
- krzewuszki, pęcherznice są pozwijane trochę ale może nic im nie będzie
- liliowce trochę zmrożone

reszta nie wiem

To tulipanowiec i grujeczniki - one najgorzej "( buuu
Makao_J 15:34, 10 maj 2017

Się nabiegałaś przy tym okrywaniu

edit: uuu kiepsko ten grujecznik wygląda
Aurelllia 15:34, 10 maj 2017

ojoj tulipanowiec biedny, ale pewnie wypuści nowe listki - drzewka się regenerują jeszcze niestety dzisiaj ma być przymrozek, a od jutra na plusie dobrze, że bylinki pookrywane ładnie przetrwały
Margerytka40 16:02, 10 maj 2017

Ja uważam ,że to okrywanie nic nie daje. Czy okryte, czy nie efekt ten sam. Nic nie okrywałam. Rano jak spojrzałam na moją jabłonkę Ola to żal ściskał. Liście i kwiaty oklapnięte. To samo inne roślinki,tulipany leżały,kwiatki lilaków oklapłe. Teraz wszystko wróciło do normy i śladu nie widać. Mróz był pewnie spory bo o 7 rano było jeszcze -1. Nie sprawdzałam w nocy bo nie będę się stresować czymś na co i tak nie mam wpływu. Róże i powojniki też bez śladów.