Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Znowu na wsi 22:20, 17 lut 2024

Do góry
Joku napisał(a)
Nic lepiej nie działa na psychikę ogrodniczki jak urobienie się w ogrodzie .
Dzisiaj ponoć dzień kota. W związku z tym moja Tosia przesyła najserdeczniejsze życzenia wszystkim swoim ogrodowiskowym pobratymcom.

Ale fajny kitku Jolcia głaskanko posyłam i podziwiam słoneczne tulipanki
Dużo zdrówka dla Ciebie i radości składam
Pusio macha serdecznie

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:07, 17 lut 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Za oknem znowu leje......ech co za pogoda. Wstałam dziś z barłogu po raz pierwszyod tygodnia się ubrałam i prócz gotowania za co się zabrałam??? Jak to za co za wysiewy bo wszyscy sieją, a ja co.... Ale ja nie sieję warzyw Wysiałam ciut nasionek od Dareckiej krokosza, zobaczymy może mi się uda do maja podchodować trochę w domu część by wysadzić gotowe.... i nasionka tej mojej bylinowej naparstnicy z tych samych powodów. Przy okazji przypomniało mi się, że te nasionka upilnowałam i pozbierałam na prośbę dwóch forumowych koleżanek bo bardzo chciały....tylko covid mi zabrał , które to były z pamięci więc jeśli czytają to proszę na priv o adresy bo nie wiem czy sobie przypomnę kto to był
Dla przypomnienia moja naparstnica

Sylwuś ale wielkie te naparstnice i piękne oczywiście
zdrowia posyłam bo coś czytam , że znów coś cię męczy a ja kicham
buziaki
Zacisze Alicji 22:04, 17 lut 2024

Do góry
Alija napisał(a)
W piątek mieliśmy podcinanie drzew, zamówiliśmy dwóch młodych ludzi, którzy się tym zajmują, niesamowicie wspinają się po drzewach, oczywiście z odpowiednim zabezpieczeniem. Jestem bardzo zadowolona, ale teraz sprzątać będziemy już sami.

Ojeju to się działo i będzie więcej miejsca na pewno u mnie to już od poprzedniego sezonu też pomału wycinamy to i owo fajnie mieć coś do zdrabniania a tak to do wora trzeba ...jest roboty ale będzie wygodniej pewnie ładny stawik i zazdroszczę żabek
macham
Ranczo Edy 21:53, 17 lut 2024

Do góry
Ciemierniki na nie czekam zawsze najbardziej

Ranczo Edy 21:46, 17 lut 2024

Do góry
Przedwiośnie tak mówią cieszmy się kolorami

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 21:40, 17 lut 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Trzeba kupić mocne. Mam makite takie długie i te tną.

Takie małe z wymiennymi ostrzami nie dawały rady rozplenicą i miskantom a nawet seslerii.

No właśnie mocne, czyli jakie? Pamiętałam, że jak mąż kupował wkrętarkę, to patrzył na napięcie, więc ja też wg tego parametru szukałam, ale czy to dobry kierunek?
Takie coś o wkrętarkach

Czyli jak te “moje” mają 18V to mocne, czy co innego tu jest ważne?
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:31, 17 lut 2024

Do góry
Rano poszłam do ogrodu i oczywiście zaraz zaczęło padać
Popołudniu na szczęście się przestało ,więc żniwa udane

Miskanty, imperata i hakone w większości wycięte

Teraz najgorsze zostało, posprzątać ten bajzel
Hakone wygrywa w rankingu

Kto jeszcze dziś popracował?
Ogród Basi 21:27, 17 lut 2024

Do góry
Witaj Basiu po przerwie i od razu wszystkiego co najlepsze w nowym roku ci życzę
cieszę się bardzo ,że do mnie zajrzałaś ja też jak mam chwilę to wpadam i zdarzają mi się dłuuugie przerwy w bytności tutaj i chyba jak leżałam przymusowo w domu to więcej czasu było haa i wstawiałam parę zdjęć ...
widzę ,że już ogarnęłaś pięknie i wiosna pcha się też zwłaszcza ciemierniki masz dużo paków
cofnęłam się i fajne wrażenia świąteczne z rodzinką dzieciaczki frajdę miały i cudne te ozdoby własnoręcznie robione
a w twoim ogrodzie to super kącik wodny zwłaszcza z żabą rozbroiła mnie i posągi betonowe super widziałam na ławce gdzieś postawiłaś ?
macham

Ranczo Edy 20:32, 17 lut 2024

Do góry
Basilikum napisał(a)
A pakow krokusow jeszcze u mnie nie widzialam, chociaz mam takie bardzo wczesne. Musze sie porozgladac

Hej Izabelka szał już jest

Znowu na wsi 17:45, 17 lut 2024

Do góry
Nic lepiej nie działa na psychikę ogrodniczki jak urobienie się w ogrodzie .
Dzisiaj ponoć dzień kota. W związku z tym moja Tosia przesyła najserdeczniejsze życzenia wszystkim swoim ogrodowiskowym pobratymcom.

Ogród z zegarem 17:41, 17 lut 2024

Do góry
Byłam dziś na giełdzie kwiatowej na Broniszach po kwiaty (róże) dla babci (taka moja tradycja, co roku kupuję wielgaśny bukiet).

Przy okazji kupiłam sobie ciemiernika, jedną doniczkę, ale wielką , za 60 zł.

Jest co najmniej 3 razy większa od ciemierników w czerwonych dwulitrowych doniczkach od Z. , które kosztują po 40-45 zł.

Także, jak ktoś ma blisko i lubi rano wstawać, to polecam .
Nasz przydomowy ogródek 17:08, 17 lut 2024

Do góry
Czyż nie lepiej, ogrodniku,
chodzić wiosną po trawniku,
niżli zimną, śnieżną porą
zadowalać się swą norą?
Nora własna trochę ciasna,
dzielić musisz ją z rodziną,
i pies tutaj na przyprzążkę.
Stresu czyni ci nawiązkę.
Co innego gdy zaświeci,
promyk, co to z nieba leci,
ty odżywasz niczym mlecz,
futra, czapki-idą precz.
I od rana się sposobisz,
Czy co i ile jutro zrobisz.
W myślach masz już cały plan,
No bo wiosną jesteś pan!

Sezon 2017 u Hanusi 17:05, 17 lut 2024

Do góry
Czyż nie lepiej, ogrodniku,
chodzić wiosną po trawniku,
niżli zimną, śnieżną porą
zadowalać się swą norą?
Nora własna trochę ciasna,
dzielić musisz ją z rodziną,
i pies tutaj na przyprzążkę.
Stresu czyni ci nawiązkę.
Co innego gdy zaświeci,
promyk, co to z nieba leci,
ty odżywasz niczym mlecz,
futra, czapki-idą precz.
I od rana się sposobisz,
Co i ile jutro zrobisz.
W myślach masz już cały plan,
No bo wiosną jesteś pan!

Zieleń, drewno i antracyt 16:52, 17 lut 2024

Do góry
Zieleń, drewno i antracyt 16:50, 17 lut 2024

Do góry
Zieleń, drewno i antracyt 16:45, 17 lut 2024

Do góry
Odrobina wiosny pstryknięta podczas porządków Część mało ostra, bo zaczęło wiać tak mocno, że telefon nie ogarniał co ma być w kadrze
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:44, 17 lut 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Na końcu, jak zwykle, było porządkowanie frontu prac. Zgrabiłam resztki kompostu z trawnika, umyłam szlauchem kamienie, podlałam kompost.

Sprawdziłam jak całość prezentuje się z różnych stron. Kompostownik bardzo ładnie wtopił się w otoczenie. I niech tak zostanie.

Pozostaje mi mieć nadzieję, że kolejnego kompostownika już nie będę musiała robić.

Haniu, stoję przed wyborem kompostownika bo nasz drewniany się sypie.
Zastanawiam się jaki zrobić, tzn eM ma zrobić
Jakie masz doświadczenia po sezonie użytkowania?
Czy dojrzały kompost nie wysypuje się przez oczka w siatce?
Jak z przerzucaniem, czy widły nie haczą o tę siatkę?
Nasz miałby już plecy z takiej siatki, byłby dobudowany do ogrodzenia, tylko przód i boki do dostawienia. eM twierdzi, że siatkowy jest niepraktyczny i nie mogę go przekonać.
Co Ty na to?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:42, 17 lut 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Z nią nie mam doświadczenia bo mam ją drugi sezon, kupowałam maleńkie sadzoneczki, ale już wiem, że mi się podoba bardzo.
Ale mogę się po 8 latach wypowiedzieć co do ice dance-ów i wnioski mam takie. Z racji tego, że na forum popularnym było ciecie na krótkiego jeża tych traw i ja zrobiłam eksperyment i część cięłam, a części nie ruszałam wcale. Te cięte dawno zakończyły żywota, te nie cięte są piękne gęste kopy. Naprawdę robią wrażenie i nawet chwast nie jest w stanie ich zagłuszyć. Jak się wyleczę, a nie zapomnę cyknę Wam fotki porównawcze. Nie przycięte późną wiosną ciut gorzej wygladają by niedługo potem nabrać znów wigoru i pięknego wyglądu. Jak mają możliwość to się rozłażą, ale też nie ekspansywnie( przynajmniej u mnie)Jak nie mają bo są ograniczone np. krawężnikami robią piękny dywan z kęp. O tej porze bardzo efektowny, a mając na względzie, że właśnie teraz mało jest roślin o takim efekcie są warte by je mieć w ogrodzie.

Ciekawa jestem tych zdjęć bo ja mam złe doświadczenia z Ice Dance, u mnie kępy miały rozmiary rozplenic i lewdo je wykopałam. Pozbyłam się wszystkich, a jeszcze mam jedno miejsce gdzie wrosły w miskanta. Moim zdaniem muszą mieć ograniczenia, tak jak u Ciebie. Dlatego wolę znacznie bardziej tą delikatniejszą bardzo podobną do ID, też zimozielona. Wstawiam fotkę.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 14:06, 17 lut 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Ma ktoś namiary na sadzonki grabu na żywopłot? Jakiej wysokości najlepiej kupować? Bo za wysokie jak będą pojedynczymi lichymi badylkami to chyba nie jest dobre rozwiązanie?

Nie kupuj za wysokich.
Żywopłoty liściaste z grabu lub buka trzeba po posadzeniu ściąć na 30- 40 cm. Chodzi o to, aby żywopłot od początku ładnie się zagęścił od dołu. Jeśli się go nie przytnie, to żywopłot będzie świecił gołą nóżką w dolnych partiach, a gęsta czuprynka zacznie sie tworzyć tylko w wyższych partiach. Tę wadę żywopłotów liściastych czasem widać na osiedlach. Wsadzano wysokie sadzonki, a potem cięcie robiono na docelowej wysokości żywopłotu. W wyniku tego powstawał odwrócony stożek zamiast prostopadłościanu.

Mój jest teraz taki (był w pierwszych latach przycinany 3 razy w sezonie)

A tak wyglądał 10 lat temu Wysokość sadzonek widać przy taśmie

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:00, 17 lut 2024

Do góry
Za oknem znowu leje......ech co za pogoda. Wstałam dziś z barłogu po raz pierwszyod tygodnia się ubrałam i prócz gotowania za co się zabrałam??? Jak to za co za wysiewy bo wszyscy sieją, a ja co.... Ale ja nie sieję warzyw Wysiałam ciut nasionek od Dareckiej krokosza, zobaczymy może mi się uda do maja podchodować trochę w domu część by wysadzić gotowe.... i nasionka tej mojej bylinowej naparstnicy z tych samych powodów. Przy okazji przypomniało mi się, że te nasionka upilnowałam i pozbierałam na prośbę dwóch forumowych koleżanek bo bardzo chciały....tylko covid mi zabrał , które to były z pamięci więc jeśli czytają to proszę na priv o adresy bo nie wiem czy sobie przypomnę kto to był
Dla przypomnienia moja naparstnica

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies