Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:30, 16 lut 2024

Do góry
Joku napisał(a)
Piękny okaz z twojej hortensji, bardzo obficie kwitnie. Niewielki stelaż daje mi nadzieję .
Mam swoje ulubione niemieckie ogrody na instagramie. Jak właścicielki zaczynają pokazywać kwitnące ranniki i przebiśniegi to wiem że i my się niedługo doczekamy. Zazwyczaj dzieje się to pod koniec stycznia.

Mam ten luksus, że wiosna w moim regionie pojawia się bardzo wcześnie. Minusem jest to, że jesień stuka do bram już pod koniec sierpnia.
Hortensja będzie gnała w górę, jeśli będzie się miała po czym wspinać. U Miry wspinała się po drzewie na kilka metrów wzwyż. U mnie ma tylko 1,5 m bambusowego wachlarza.

Uporządkowana zegarowa. Do czerwca ma się zakończyć (po 3 latach) budowa naprzeciw. Może wreszcie ucywilizuje się tło tej rabaty? Taką mam nadzieję.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:23, 16 lut 2024

Do góry
Anda napisał(a)
U mnie forsycje już zaczynają kwitnąć

W moim regionie Wrocław jest najcieplejszy. Pacholę sygnalizowało, że tam już całkiem wiosennie. Ta kwitnąca forsycja w mojej mieścinie, mocno mnie zdziwiła. Z każdą godziną coraz więcej oznak wiosennego przebudzenia.

Pierwszego krokusika mam i ja. Objawił się na przedpłociu podczas sprzątania grabowych liści.

Przebiśniegi coraz bardziej widoczne.

Samosiejka ciemiernikowa. Ciemierniki wysiały mi się w betonowej kostce z boku drewutni. Zostawiłam siewki, bo z cieniutkiej szparki ciężko je wyciągnąć.

Podwórkowa rehabilitacja 20:18, 16 lut 2024

Do góry
ryska napisał(a)

W Twoim pięknym ogrodzie takie obżarte bukszpany nie pasowałyby
Pomidory Tiny Tim mam do konsumpcji aż dwie sztuki.

Ale kwitną następne.

Fakt

Niesamowite te pomidorki!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:15, 16 lut 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

No nie gadaj, że już się forsycje szykują... U mnie do róż jeszcze bardzo daleka droga, muszą czekać

Tradycyjnie cięłam róże jesienią, ale i tak muszę teraz zrobić korektę. Pojedyncze róże (Kimono i Eden Rose) mocno przemarzły. Trzeba będzie ciąć je do ziemi. O dziwo rosnąca tuż obok Louise Odier cała zieloniutka.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 19:56, 16 lut 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

O zawiniątku nic nie raportowali

Bożenka, dogoniłam Cię!

Na pierwszy rzut oka pomyślałam, że to kompostownik z dżdżownicami kalifornijskimi
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 19:51, 16 lut 2024

Do góry
Judith napisał(a)
Wiola, Hania, dziękuję

Wiosenka dla Was:

Berberys wystartował
O matulu! Już tak. U mnie liście zostały po zimie i biedne krokusy nie mogą się przez nie przebić. Może w ten weekend choć te miejsca z krokusami ogarnę.
Takie pąki na berberysach...Wow!
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 19:45, 16 lut 2024

Do góry
Zapowiedź wiosny robią u mnie dwa krzewy: oczar i dereń. Jeszcze leszczynowiec, ale ten czasami podmarza. Mam cztery oczary, jeden wiekowy, co najmniej 15 lat (he he). Chyba nieumiejętnie go cięłam, pozbywałam się wszystkich nowych pędów sądząc, że to dziczki. Stąd taki chudy w pokroju.
Przeniosłam go z doskonałej miejscówki na zbocze i teraz kombinuję jak zapewnić mu dobre tło.
Z jeden strony zielona skupina cisów, z drugiej sypiący się już drewniany płot. Są jeszcze dwie perspektywy, jednak w tej chwili zawalone doniczkami, workami, ech!

Na tym zboczu mam masę ciekawych roślin, jednak jeszcze śpią. Zanim zakwitną przylaszczki itp. jest trochę pusto. Chyba rozrzucę jeszcze kępy runianki i epimedium, widać je pod krzewem. I runianka i epimedium doskonale sprawdzają się na bardziej suchym podłożu.

Śliczne, wonne frędzelki Dzisiaj wreszcie zaświeciło słońce i do wiosny wydało się znacznie bliżej

Derenia sanguine w odmianie, z tymi ekspresyjnymi pędami najbardziej lubię w tej fazie rozwoju.
Posadziłam sporo, tu, przy tarasie i dalej, wzdłuż ścieżki, trzy gatunki dereni. Mam jeszcze problem z ich cięciem, muszę doczytać.

Jak w tym miejscu było nudno na przedwiośniu! A derenie dopiero drugi rok u mnie

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 19:36, 16 lut 2024

Do góry
Kordina napisał(a)
O super! A miał jakieś zawiniątko w dziobie? Ja teraz codziennie obserwuję loty oszałamiających ilości kluczy gęsi, bo jestem na trasie przelotów do J.Drużno

O zawiniątku nic nie raportowali

Bożenka, dogoniłam Cię!

Ogród Basi i Romka 19:30, 16 lut 2024

Do góry

Ja mam taką

Super pomysł z kwadratami
Brawo Ty.
Ogród Basi i Romka 19:25, 16 lut 2024

Do góry
A bluzki mam tyle jak przyjedzie do domu córka to przymierzy, ile jeszcze muszę dorobić no i jeszcze będą dwa długie rękawy, robię i robię, uwijam się, bo dziś po pracy wskoczyłam na trochę do ogrodu jak zrobi się ciepło to będę działać w ogrodzie, szydełko będzie musiało poczekać

Ogród w malinówkach 19:14, 16 lut 2024

Do góry
Kiedyś rozmawialiśmy ogólnie na forum o tym kiedy i jak ciąć byliny. Natura sama podpowiada

Wczoraj pod suchymi częściami były już zaczątki nowych pędów. Sesleria też już była do cięcia.

Patrycja, kiedyś pytałaś jak nisko ciąć byliny. Tak wyglądają po moim cięciu kolejno szałwia, kocimiętka, rozchodnik i sesleria:

Ogród Basi i Romka 19:13, 16 lut 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)

Nie do końca, bo Twój razy dwa Powiem szczerze, jestem pod wrażeniem, takiej firany Super to wygląda

Ja mam taką

Ale to świetne! Jednocześnie retro i nowoczesne .
Basiu, te kwadraty to część wzoru czy są robione oddzielnie i zszyte?
Ogród hortensjowo różanecznikowy 19:10, 16 lut 2024

Do góry
Podwórkowa rehabilitacja 19:08, 16 lut 2024

Do góry
W szklarni dziś miałam 20 stopni. Moja cebula i czosnek wyglądają rewelacyjnie. Zimowe sadzenie było dobrym pomysłem. Liczę na zbiory przed wsadzeniem pomidorów.
Podlewam teraz częściej niż w zimne pochmurne dni.

W skrzyni przezimował szpinak i wypuszcza nowe liście.

Ogród Basi i Romka 19:08, 16 lut 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
Ja mam taką

Wspaniała! Aż mrowienie w palcach poczułam
Ogród hortensjowo różanecznikowy 19:06, 16 lut 2024

Do góry
Mini wiosna w donicy.
.
U przebiśniegów z każdym dniem coraz więcej kwiatów.
.
Zakwitły kolejne ciemierniki.
Ogród w malinówkach 19:05, 16 lut 2024

Do góry
Oznaki zbliżającej się wiosny. Cebulowe w foliaku mają cieplej. Krokusy w trawniku pod orzechem.

Podwórkowa rehabilitacja 18:58, 16 lut 2024

Do góry
Kwitną krokusy, ciemierniki, przebiśniegi i przylaszczki.
Dziś wycinałam róże okrywowe i powojniki.
Papryki skiełkowały po 10 dniach.
ryska ku pamięci

Ogród w malinówkach 18:58, 16 lut 2024

Do góry
Wrzywnik po podniesieniu terenu. Poszło ponad 100 taczek ziemi.
Za tym plastikiem widać ile jest niżej.

Czeka mnie jeszcze wybranie kamieni i korzeni. Potem dodam trochę nawozu i dolomitu i przekopię.
Ogród w malinówkach 18:54, 16 lut 2024

Do góry
Tak wyglądają moje "rabaty" po cięciu niektórych bylin i dzisiejszym odchwaszczeniu.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies