Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przerwa na kawę... 07:06, 24 mar 2017

Do góry
Przy okazji resztę dobytku obleciałam. Krokusa pierwszego dojrzałam. I nie tylko. Oczar nadal kwitnie choć już powoli się sypie.
Ogród z łezką II 07:03, 24 mar 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Można przesadzić świerka, ale on jest wielki i nie takie to łatwe by się przyjął. Wiec nie próbujmy szarpać wszystkiego bez zastanowienie się czy przeżyje.
Tyle co ja już przesadzałam i to wielkich krzewów czy drzew..to wiem jak to jest. Łatwo się pisze przesadź, ale gorzej to zrobić.. Szkoda go bo już jest ładnie uformowany. Musi być coś na tej rabacie zielonego cały rok, bo inaczej na pewno rabata będzie wkurzać.

Ania...urobiłam go...przesadzi i świerka, i jarząbka, i azalię. Mam nadzieję, że się przyjmie. Będziemy go targać dzisiaj. Zobacz tylko czy dobry mam zamiar, pod tą teraz nieczynną furtkę go przeniosę...dobrze będzie? Tam gdzie teraz R.kopie na zdjęciu, może trochę bardziej w lewo jeszcze.

Przerwa na kawę... 07:00, 24 mar 2017

Do góry
Hej Aniu. Oczywiście z rana poleciałam ją oglądać i spiąć taśmą do wyschnięcia. Czekam też na odpowiedź od autora czy przed wysyłką była nasączona środkiem do impregnacji. A i drewno to topola nie jesion. Nie wiem skąd mi się to wzięło

Ogród w remoncie 06:52, 24 mar 2017

Do góry
Jeszcze jeden plan

Tutaj derenie na pomarańczowo,wydaje mi się że w tym układzie będzie najlepiej
Na biało limki
Zielone to zimozielone
Czerwone to jakiś krzew,nie wiem właśnie co to miałoby być. Pasuje coś co rośnie do 2,3 metrów i zachowuje kształt jakby kopki
Tu gdzie niebieskie kółko czarna dziura-nie mam pojęcia co by tam pasowało.
Te zimozielone też nie wiem jakie. Mam świerki nidiformis 3szt.może je tu wcisnąć. Potrzebne tu takie które wytrzymałyby wśród bylin i traw bo chcę gęste nasadzenia żeby nie było pustych miejsc.
A może częściowo jakieś zimozielone trawy.
Podpowiedzcie coś
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 06:44, 24 mar 2017

Do góry
Oj Haniu ale celne zyczenia
niech sie szybko dzieje.
Lece

i zostawiam Wam iryska na dobry dzien

Ogród u stóp klasztoru cz. II 01:29, 24 mar 2017

Do góry
Znowu cześć ogrodu zmieniła wygląd.zasypałam kompostem bagienko w dole ogrodu.
Powiększyłam powierzchnię rabaty cienistej na języczki ,rodgersję i funkie .
Chyba się spalę z ciekawości do lata co z tego wyjdzie.

Mirkowy ogród (początki) 23:29, 23 mar 2017

Do góry
Haniu denerwuje mnie ten przetacznik zobacz jaki malutki.

Wszystko inne rosnie jak na drożdżach.Wielosił mam nadzieję że latem zakwitnie bo dość szybko przyrasta
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 23:14, 23 mar 2017

Do góry
Szanowni Forumowicze

Zafascynowały mnie Wasze ogrody warzywne w skrzyniach. Do tego stopnia że i ja zapragnąłem taki posiąść .
Plan wygląda następująco:

Wielkości i zestawienie budulca:
3x deska tarasowa (145 x 3 = ok. 450mm), skręcana z legarami i wzmacniana kątownikiem narożach:

Darń usunięta, działka przekopana.

Deski dotarły – teraz malowanie (Tikkurila Valtti Complete).

W sobotę jest plan skręcać

I tu pojawiają się pytania:
1. Czy dać siatkę na całym warzywniaku przeciw kretom?
2. Czy izolować ściany skrzyń np. styrodurem XPS? (gdzieś doczytałem że zapobiega to przemarzaniu roślin).
3. Czy dolna warstwa z kartonów / gazet ma sens? Znalazłem taką propozycję warstw w skrzyni.
Żywopłotki cisowe. 23:00, 23 mar 2017

Do góry
Irysy dzielone jesienią ciekawe czy zakwitną.

Na trawiastej rabacie irysy dzielone jesienią, wątpię czy zakwitną w maju.

Co i jak? Nowicjuszka 23:00, 23 mar 2017

Do góry
Witam Mira. Przyszlam z watku gdzie anbu gdzie pytalas o choiny kanadyjskie (tsugi). Mam ich dosyc sporo na dzialce.

Tsugi sadzimy w zaleznosci na co maja byc przeznaczone. Jest to drzewko bardzo ładne lubiacd wilgotny grunt. Jak sie przyjmnie to dosyc szybko rosnie.

Jak chcesz zrobic źywoplot to sadzisz gesciej od 80-90c. Od plotu wystarczy 1 m bedziesz raz w roku przycinac wtedy sie ladnie zagęszcza. Lepiej rosna w cieniu, polcieniu. Trzeba je podlewac jak sucha gleba. Warto sadzic.

Wstawie jedno zdjecie dla checi kupna.

Żywopłotki cisowe. 22:55, 23 mar 2017

Do góry
U mnie wiosna jakaś opóźniona, większość krokusów w fazie wczesnego szczypiorku. Krokusy cudowne, zwłaszcza żółte. U mnie nie rosną... nie wiem czemu, choć pewna teoria spiskowa się pojawiła...

Haniu to tojeść w tych iryskach?

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:52, 23 mar 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)

To co widać w oddali, za budowanym domem, na wąwóz nie wygląda

Asiu, twoją glebę trzeba wzbogacić w próchnicę i (stety-niestety) zainwestować. Bez tego etapu ani rusz. Po kondycji Hakuro wnioskuję, że to takie piaski nie są. Zerknij na mapy działki tam powinny być sygnatury klasy gleby. Napisz maila lub zadzwoń do gminy, do wydziału geodezji i zapytaj się jakie gleby macie. Googluj - w internecie można bardzo dużo informacji znaleźć. Przy planach zagospodarowania przestrzennego bardzo często są opisy gleb i roślinności z wydziału środowiska.
Informacja o glebie to podstawowa wiedza pozwalająca na konkretne działania użyźniające.
Kiedyś będzie tu ogród 22:50, 23 mar 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Ania, przyszłam poczytałam o tych planach i normalnie Cię podziwiam. Nie wyobrażam sobie "czucia" i ogarnięcia takiej przestrzeni. Wyobraźnia to przecudowny dar
Anulko cały dowcip polega na tym, że u mnie zero wyobraźni. Czasami poprostu coś konkretnego wpada na dany teren i wiem, że to właściwe miejsce. Tak po kawałeczku idzie (choć powinnam powiedzieć- będzie szło) do przodu. Ale anabelkowa mi nie pasi... będą zmiany... tylko nie wiem jakie...

Przyszły azalie na kwaśną....
Melina

Alicja169 napisał(a)
Ten kobaltowy błękit jest taki wiosenny. Będę chciała go mieć

O rany... kobaltowy błękit.. wiesz Alicjo ja z kolorami to jak facet... Jeśli chodzi o krokusa to on fioletowy, zdjęcie przekłamuje. Jeśli o przylaszczkę to warto je mieć. Choć to takie maluchy to wdzięczne i rzucają się w oczy...
Na zielonej... trawce :) 22:48, 23 mar 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Elu dzięki że zajrzałaś
dla mnie tu jest totalny misz masz - bez ładu i składu - ależ ta rabata mnie denerwuje prócz rododendrona oczywiście

wymiary:
5,5x1,80
strona wschodnia

pytałaś o agro i linie kroplujące - są. Agro mam na żwirkowych rabatach i póki co zostają.

- świerk stąd wypada na 100% nie chce go przy domu
- zostaje rododendron
- conici ewentualnie mogą zostać(w sumie 2szt) ale nie muszą

ogólnie tak sobie założyłam, aby przy domu rabaty były z roślin głównie ciętych czym dalej ogrodu tym styl mniej formalny.

rabata wschodnia ciągnie się w lewo i "ucieka" za dom - to taka "opaska" domu - od południowej strony jest węższa max 1m - tu inne ujęcie z prawej strony jest front domu

niżej inne ujęcie aby to sensownie zgrać

Analizuję jeszcze tą frontową u siebie ... Angelika w jakiej odległości od siebie masz posadzone stożki na tej rabacie? Masz jakieś zdjęcie na wprost? Z której strony najczęściej ją widzisz?
Bawarka 22:47, 23 mar 2017

Do góry

Tulipanowiec - Liriodendron 22:47, 23 mar 2017

Do góry
Witam po raz pierwszy.

Zwracam się z gorącą prośbą o pomoc.
4 lata temu zasadziłem tulipanowca. W tej chwili ma ok. 3 m wys. Do tej pory rósł bezproblemowo.
Niestety jesienią zauważyłem na 1/2 wysokości pnia niepokojące spękanie.
Bardzo zależy mi na uratowaniu drzewa, gdyż zostało zasadzone z okazji urodzin Synka
Czy jest szansa na diagnozę? Jeśli pojawią się pierwsze liście - od razu prześlę zdjęcia.
Spękanie nie powiększa się.

Podwórkowa rehabilitacja 22:47, 23 mar 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Renatko a te krocie fioletowych listków to tulipany? Będę zaglądać i podglądać na Twoje tulipanki.

Tak Gosiu
Takie miałam w tamtym roku.

W tym roku mniejsze ilości i będzie bardziej kolorowo
Żywopłotki cisowe. 22:46, 23 mar 2017

Do góry

krokuski rosną i tu i tam.

Bawarka 22:43, 23 mar 2017

Do góry
Kasiek napisał(a)

Amanogawa ladna

Amanogawa brzydka

Rosna obok siebie, rowniez razem kupione itepe itede...a jaka roznica.
Nie bede jej ciela, jak tak chce to tak bedzie miala. Brzydula

No wiesz co, rozumiem że nie chcesz ciąć ale co, tak jej po prostu pozwolisz?! Chociaż ją opie...cz, może przemyśli temat i się poprawi
Bawarka 22:43, 23 mar 2017

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies