Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:23, 21 kwi 2017

Do góry
m_gocha napisał(a)
Żłobek rewelacyjny . Jestem pod wrażeniem

Ciekawi mnie tylko co na to domownicy

Muszę zapytać no cóż każdy ma jakieś hobby najważniejsze żeby wzajemnie umieć to akceptować w końcu żywność produkuję !

wysiewy się dziś powiększyły - wysiałam dynie, cukinie, i jakieś kwiatki - nie chcę tematu pogody podejmować ale jak tu siać na zewnątrz już nie mówię o hartowaniu roślin bo część już mogła by wędrować do ogrodu

dużo mnie ta wiosna nauczyła - już wiem że rzodkiewkę trzeba w marcu siać ale zaraz pod agro bo tak to czekam i czekam a slinka mi cieknie

oglądam fotki z ub roku hmmm już kwitły pierwiosnki - u mnie na razie w pąkach i nie wiem czy zakwitną a było tylko -2

więc z 22.04.2016

pozdrawiam
Moja działka na Dębowym Lesie 22:20, 21 kwi 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
niestety często się zdażają takie kradzieże

co do podpisywania zdjęć zapytaj Małej Mi o na na każdym ma małą zołzę

To smutne,że nasze, zdjęcia sobie inni kradną, czerpią zyski z tego.Darmowa reklama.Ale cóż Dziwny ten świat a ludzie jeszcze bardziej.
Dziękuję,że podajesz mi do kogo się mam zwrócić, jak oznaczy ć swoje zdjęcia.Ale dziś padam , praca na dwóch ogrodach dała mi w kość.Chociaż w miejskim tylko trawę wykosiłam.A na Dębowym już więcej podziałałam.

Trzmielinowe przyrosty wiosenne, nawet ładnie wyglądają

Bawarka 22:19, 21 kwi 2017

Do góry
Dzisiaj w nocy mielismy okolo -8 stopni...

Rubensy? A tak, rubensy zyja, a jakze Zatrzymaly sie w rozwoju, pierwsze kwiaty jak byly, tak sa. Reszta czeka na zaproszenie i oklaski

Bawarka 22:15, 21 kwi 2017

Do góry
Niestety nie moglam ogladac momentu odmrazania sie roslin, bo przed 6 rano bylam juz daleko od domu.

Prosze o podpowiedz, zapomnialam nazwy tej rosliny

u mnie

u sasiadki, padlo jej calusienkie ogrodzenie

Ogród niby nowoczesny ale... 22:15, 21 kwi 2017

Do góry
Magda70 napisał(a)
Nad jeziorem się dzieje...ale więcej na razie wnętrzarsko bo pogoda za oknem kiepska...
i jest....gotowy wieszak

Dzisiaj wlaśnie takie na pintereście oglądałam. Świetnie wyszedł!
Bawarka 22:11, 21 kwi 2017

Do góry
U mnie

jeszcze raz klony,
jej

moj

Ogród niby nowoczesny ale... 22:09, 21 kwi 2017

Do góry
Magda70 napisał(a)
Będzie jeszcze wersja czerwona do sypialni "folkowej"

Sielsko Anielsko macie Koleżanko! Hej!
Bawarka 22:08, 21 kwi 2017

Do góry

moje

Bawarka 22:01, 21 kwi 2017

Do góry
Dziewczyny, pozwolcie ze odpowiem w jednym poscie. Otoz wczoraj wieczorem rzeczywiscie odwazylam sie i zlalam ogrod woda, tz ustawilam strumien na mgielke i takim oparem wodnym otulilam rosliny.
Nie pytajcie jak sie czulam i jak mi serce walilo, balam sie, po prostu sie balam. Nie znajac dokladnie tej metody, nie wiedzac jak ogrodnicy dozuja wode, ile, jak czesto, o ktorej godzinie, przy jakich minusach...mialam wrazenie ze zabijam swoj ogrod. Rany.

Ogrod zyje i ja tez Natomiast ogrody sasiadow, w miejszym lub wiekszym stopniu, sa zniszczone.

p.s wyobrazcie sobie miny sasiadow, ktorzy do poznego wieczoru okrywali swoje rosliny spieszac sie przed noca...i mnie stojaca w czapce i rekawiczkach podlewajaca ogrod...

Pokaze Wam kilka fotek, zrobilam je u siebie i u sasiadki w ogrodzie.
Jej klon.

moj klon

Jej magnolie

Ogródkowe rewolucje 22:01, 21 kwi 2017

Do góry
Miru ja nic nie okrywałam, mam nadzieję, że trawy przetrwają.

Dzisiaj kolejne roślinki mi się przykleiły, a miałam jechać tylko po ziemię . Mirelko znalazłam Twoje berberysy i nie mogłam się oprzeć . Kupiłam też admiration.

Czy wiecie co to za trawka?, Pani w mini szkółce wyprzedaje wszystkie byliny i nie było nazw, a ona nie pamiętała. Mi przypomina hakone, ale zmyliło mnie to, że Pani powiedziała, że ona jest częściowo zimozielona i to są liście po zimie.

Jak myślicie zostawić te bukszpany czy już je spisać na straty? w środku są zielone.

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 22:00, 21 kwi 2017

Do góry
a to tulipany...kupilam jako pełne, nie wygladaja chyba na takie ?
Miejski ogród w wersji mini 21:59, 21 kwi 2017

Do góry
kaz742011 napisał(a)
Pogoda była dzisiaj znośna, nawet chwilami świeciło słońce, więc rozpoczęła się u mnie akcja zakładania trawnika. Dzisiaj było pierwsze działanie glebogryzarką. Tak wyglądała działka chwilę po przekopaniu. Widać nawet dobro pobudowlane. Na szczęście nie w hurtowych ilościach .

No cóż pięknie nie jest. Ale musi być najpierw brzydko żeby potem było ładnie .

Teraz ważne by wszystko wygrabić starannie, zwłaszcza zielsko.
Staranność to 80% sukcesu.
Normalne koszenie trawnika powinno być 2 razy w tygodniu. W ten sposób ani trawa, ani chwasty (w tym koniczyna) nie zdążą zakwitnąć. Co w przypadku samej trawy ma kolosalne znaczenie na kondycję trawnika.
Jak żywopłot wreszcie urośnie to będzie stanowić doskonały parawan i łapacz nasion chwastów.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 21:58, 21 kwi 2017

Do góry
O clematisach od Gosi (Malkull) z wątku Izy (Ogród pod lasem)

Sposób przyrządzania:
1 pałka czosnku,
8 tabletek nadmanganianu potasu (różowe tabletki do kąpieli niemowląt kupisz w aptece),
5-7 l wody,
czosnek miażdżymy, tabletki rozgniatamy (będzie szybciej ) i mieszamy z wodą,
odczekać 2-3 godz. i podlać obficie na wiosnę clematisy.

Mikstura zapobiega bardzo popularnej chorobie - uwiądowi powojników, chorobie grzybowej, przez którą dochodzi do porażenia i zamierania pędów.

Dobrze na powojniki działa też popiół drzewny z kominka, dlatego w zimie można obsypywać je kopczykami z popiołu, a na wiosnę zmieszać z ziemią lub korą.
Nie można też zapomnieć, że clematisy muszą mieć nóżki w cieniu, a górę w słońcu, tzn. że w nogach musimy zasadzić jakąś bylinę, żeby osłaniała cienkie łodyżki przed zbytnim nasłonecznieniem.
Również bardzo ważne jest odpowiednie sadzenie tej rośliny. Musimy pamiętać o wykopaniu porządnej dużej dziury na 0,5 metra. Na spodzie powinien się znaleźć rozłożony obornik, ok. 2 łopaty zmieszany z ziemią. Przysypujemy go następną warstwą, żeby młode korzenie nie od razu w tej mieszance się znalazły. Potem używamy zwykłych mieszanek ziemi, najlepiej z dojrzanym kompostem. Jak najwięcej mieszajmy ziemię z piachem, jeżeli jest to glina nieprzepuszczalna, jeżeli nie jest to glina to piasek jest zbędny.
Nawozy, które stosuję ja, to raz na wiosnę mikstura z guana gołębiego w rozcieńczeniu 2:10 liter, a potem jeszcze magiczna siła do powojników 2-3 razy i to wszystko.

A jeszcze dodam od siebie - pod powojniki sypię zmielone skorupki po jajkach. Można kilka godzin moczyć w wodzie zmielone skorupki i tą miksturą podlewać powojniki (mikstura dobra też do sasanek, ciemierników)

A skoro mowa o powojnikach mój clematis Pamela Jackman już w pąkach

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:57, 21 kwi 2017

Do góry
no to fotki magnolii...zapomnialam zrobic susan, ale ona jeszcze nie kwitnie
genie przed mrozem i po

gwiazdzista

mag's pirouette
Cis - Taxus 21:46, 21 kwi 2017

Do góry
widziałam wczoraj do kupienia cisy Taxus Baccata, niby w promocji za 29zł.
NIe wiem czy to dobra cena?
chcę posadzić wzdłuż plotu, niekoniecznie na zwarty żywopłot,
Jak myślicie kupić? -

Ogród niby nowoczesny ale... 21:43, 21 kwi 2017

Do góry
Magda70 napisał(a)
w

Skojarzyło mi się z polem ryżowym
Madżenie ogrodnika sezon 2017 21:43, 21 kwi 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)

jak się nazywa ta magnolia?
nieźle mnie wyprzedzasz
u mnie dopiero pierwszy narcyz zaczyna rozkwitać
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 21:40, 21 kwi 2017

Do góry
vita napisał(a)

Mam tylko takie, na którym go dobrze widać. Z Daglezji w Rykach. W lubelskim botaniku natomiast (zdjęcia nie udało mi się odnaleźć) był dwumetrową kępą o średnicy ponad metr. Robił wrażenie, ale taka bylina potrzebuje dużo miejsca.

ta fotka z tymi niebieskimi butelkami jest super, głowaczka mam w ub roku wsadziłam i rośnie - ciekawa jestem jaki duży urośnie za sezon jeśli kiedyś będzie cieplej
Ogród niby nowoczesny ale... 21:36, 21 kwi 2017

Do góry
więcej zdjęc z ogordu nie mam...ale pokażę jeszcze jaki basen mamy nad jeziorem

to ja śmigająca po szczypiorek

tu teren po glebogryzarce:

a tu kawalek wstępnie wygrabiony

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:33, 21 kwi 2017

Do góry
mira napisał(a)

... mam też szałwię muszkatałową która może przezimowała - jesienią była ładna i pół zimy a teraz ino coś widać
ciekawe czy wystartuje - stale proszę ją o to

chciałabym tak

...

U mnie szałwia muszkatałowa sieje się choć dość słabo, ale u mnie glina, a ona woli jednak lekką ziemię. Jest rośliną dwuletnią więc po kwitnięciu nie ma co liczyć , że jeszcze urośnie, raczej trzeba szukać siewek... malutkich i włochatobiałych Zapach ma bardzo intensywny, niektórym przeszkadza podobnie jak zapach oliwnika. Ja go lubię ale w ogrodzie nie w domu.
Kiedyś zniknęła mi z ogrodu na rok i się znów pokazała - proś Miro a Cię posłucha
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies