Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kwitnące skarpy 18:58, 16 mar 2017

Do góry
Szklarnia i tulipanowe donice
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:58, 16 mar 2017

Do góry
Rok temu miałam 8 szt. krokusów. Sebek zapowiedział, że w tym roku będzie 16 szt. Dzisiaj po wycięciu Silver Sceptre ukazało się ciut więcej

A na bramie zawisły stokroty

Ogród niby nowoczesny ale... 18:57, 16 mar 2017

Do góry
Magda70 napisał(a)
Fotki dla Marka, który w wiadomości priv pytał o powojnik

To jest powojnik bylinowy, który ścina się przy samej ziemi co roku i pieknie odrasta. Ma co raz więcej lodyg i w ubieglym roku zakryl mi cały gabion

Tu posadzony w maju 2014 r.

tu już zakwitl i polozył się na gabionie

Tu maj 2016...

tu widać jak już się zagęścil po roku - czerw 2016

i maj 2016

i pelnia lata na zakończenie

no to już wiem że go posadzę to jest princess diana? bardzo fajnie to wygląda, szkoda, że u siebie nie zrobiłem gabionów, mimo że do naszej prostej bryły domu idealnie pasuje - drugiej połówce się nie podobały takie przegrody, a ja nawet dość często robie takie rzeczy jako inżynier budownictwa i bardzo mi się to podoba-no ale zgoda małżeńska wyższą wartością tym bardziej że co do nasadzeń mam pełną dowolność
Ranczo Edy 18:57, 16 mar 2017

Do góry
eda napisał(a)
Kochane będę później dla Was zostawiam moje wariacje wiosenne i buziaki

Fajne te wariacje i fajne logo masz na fotkach
Ogrodowy spektakl trwa ... 18:56, 16 mar 2017

Do góry
Tulipanki Turkestanica - miałam przez kilak lat, znikły i teraz dokupiłam sporo są śliczne i pewnie już wkrótce się pokażą

iryski dopiero zdecydowały się na pikowanie w górę - przykryte były zbyt grubą pierzyną liści - ciekawe kiedy nadrobią kwitnienie

skimia rośnie i czekam na kwitnienie a właściwie zapach - jednak bardzo choruje jakoś słabo wygląda mało zielona

w jagodniku ciut podziałam ale tam jest teraz potrzeba kilku dni pracy - kompost, gmyranie i wreszcie wysiać coś pod szklarenkę

Ogrodowy spektakl trwa ... 18:49, 16 mar 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Ale wiesz Mirko, na przedwiośniu te małe drobinki, do których trzeba się schylać, żeby je dojrzeć najbardziej właśnie cieszą. Serduszka wygląda super. Zawsze mi się wydawało, że to trudna w uprawie roślina.

Serduszka trudna ? dlaczego, trzeba co kilka lat odmłodzić, mi wyginęła biała i muszę ją nabyć i nauczyć się wreszcie rozróżniać nazw serduszek bo jeszcze chcę ich więcej

Ciemiernik się wygłupia, rok temu już kwitła w najlepsze, wreszcie wycięłam liście - może o to mu chodziło - teraz każdego dnia wszystko się zmienia w ogrodzie a wystarczy tylko cieplejszy dzień z deszczem

mam tez multum siewek i muszę się zmobilizować do pobrania ich tylko nie wiem czy to się teraz robi czy jak cieplej

będzie też biały kwitł po kilku latach

przebiśniegi stale radują - są na liście prac wkrótce - koniecznie muszę je rozsypać po ogrodzie

Moja bajka 18:47, 16 mar 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Kasiu tuje zagęścisz przycinającdookoła po bokach delikatnie a cubki jak teraz skrócisz to po kilka przewodników może się zrobić. Musisz pomyśleć czy to już by miała być wysokość docelowa?
Plan na mini oczko superowy, mam to sprawdzone u siebie, tylko u mnie takie złote karaśki wyskakiwały i skończyło się na welonkach bo one nie skaczą a to też karasie

Super kwietniczek przyozdobiony doniczkę ceramiczną wypalaną z cegły masz u mnie tylko się upomnieć nie zapomnij

U mnie strasznie nierówne te tuje. Niektóre naprawdę wysokie, a inne dużo mniejsze. Teraz chyba na zagęszczeniu ich się skupię. Oczko kombinuję ciut inaczej niż Ty.
O, w taki sposób:

woda będzie tylko w tej donicy, która stoi w środku. Wokół będzie ziemia i posadzone roślinki

Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 18:46, 16 mar 2017

Do góry
Podpowiedzcie prosze , jakie tuje najlepiej posadzic u mnie, ziemia jest piaszczysta i cienia za bardzo nie ma potrzebuje posadzic okolo 70 m2 z tylu domu razem po dwoch stronach zeby oddzielic od sasiada i tu myslalam zeby byly wieksze ogrodzenie mamy na 170 cm jakiej powinny byc wysokosci zeby przyslonily strone od sasiada ?natomiast sprzodu domu myslalam o troche mniejszych sadzononkach ze wzgledu na koszty 120 m
Co ile powinnam posadzic ?

Nowocześnie z różAnką :D 18:44, 16 mar 2017

Do góry
składniki już mam, w weekend zabawa w chemika
Ogród niby nowoczesny ale... 18:43, 16 mar 2017

Do góry
Fotki dla Marka, który w wiadomości priv pytał o powojnik

To jest powojnik bylinowy, który ścina się przy samej ziemi co roku i pieknie odrasta. Ma co raz więcej lodyg i w ubieglym roku zakryl mi cały gabion

Tu posadzony w maju 2014 r.

tu już zakwitl i polozył się na gabionie

Tu maj 2016...

tu widać jak już się zagęścil po roku - czerw 2016

i maj 2016

i pelnia lata na zakończenie

Ogrodowy spektakl trwa ... 18:42, 16 mar 2017

Do góry
Anda napisał(a)
Miro, właśnie wróciłam z ogródka, tez dzisiaj działałam. Mam mało czasu, a chcę się wyrobić jak najszybciej, bo potem nagle wszystko duże i nie ma jak wejść na rabaty. Do ogródka coś iść porobić mogę (jak wiele osób tutaj) tylko z doskoku. Jak dobrze, że mam mały ogród, bo nie dałabym chyba rady sama wszystkiego zrobić. Też nie sprzątam rabat na jesień i na wiosnę sie zbiera. Normalnie zdepresjonowana dzisiaj jestem. Gdzie te endorfiny, ja się pytam?

Niemożliwe że podziałałaś w ogrodzie i endorfin brak - spoko przyjdą z czasem.
Początkowo przeraża nas ta ilość pracy mnie też, i zamiast się cieszyć że rośnie to i owo to walczymy z czasem - musowo to zmienić.

Ja też mam mały ogród i to bym jakoś ogarnęła ale mam jeszcze jagodnik w budowie a to robota dla chłopów a z 4 by mi się przydało

trzeba cieszyć się tym co wyłazi

dzwonki przetrwały hura!

tulipany wylazły ale nie zakwitną chyba - zobaczymy

mój ulubiony wrzos - trudno już wiem że tu astry posadzę

a to tulipany Gavota jak zakwitną to będę zdumiona bo już kilka lat tu rosną

Ogrodowy spektakl trwa ... 18:35, 16 mar 2017

Do góry
Posprzątałam też rabatę zachodnią i dumam stale nad tym deklem
i wtedy szwagier przytargał mi wory z areacji trawnika co już zrobił - u nas jeszcze nie teraz - ale robota nowa się pojawiła

Mimo zimna i tej szarości to ja lubię ten czas - wiatru nie znoszę okropnie
i choć dziś miałam zaplanowany dzień w ogrodzie to nie wychyliłam nosa
za to przyniosłam moje szklarenki do wysiewów

i zeszło mi trochę

przepikowałam karczochy, lobelię, stipę, szałwie omączoną i trójkolorową, posadziłam dalię którą kupiłam wczoraj w woreczku
i wysiałam wiele wiele - jak wzejdzie to pokażę
i wsadziłam małego agapanta którego dostałam od sąsiadki która wróciła z Madery,
dostałam też kilka cebul kupionych tam na targu

tak więc zabrałam się za studiowanie ich warunków uprawy
i okazało się że hipeastrum to nie to samo co amarylis a ja dostałam amarylisa - aż ciekawa jestem co mi porośnie.

Kwitnące skarpy 18:31, 16 mar 2017

Do góry
Typografia ogrodu 18:30, 16 mar 2017

Do góry
Co miało przyjść wczoraj przyszło dzisiaj. Jedna robota nieskończona a następna czeka.
Cis pospolity - całkiem fajne sadzonki zadowolona jestem 60-80 cm 54 sztuki.i nie wiem jak oni je w te paczki wmieścili super korzenie , grube pnie końcówki tylko jakieś czerwone nie wiem czy to od odparzenia folia czy może od zimna? Ale i tak je zaraz podetne.pojemnikow prawie mi zabrakło Luki dzięki za namiary

Ogrodowe kreacje 18:26, 16 mar 2017

Do góry
Na koniec troszkę widoczków późno-popołudniowych

Ogrodowy spektakl trwa ... 18:26, 16 mar 2017

Do góry
Leci nam to przedwiośnie a zimno nie odpuszcza brrrr.

U mnie dodatkowo bez deszczu - nie zapisałam kiedy był ostatnio. Postanowiłam zapisywać dni z deszczem bo zaczyna mnie martwić ten temat.

W ogrodzie mimo zimna podziałałam i cieszę się, że już praktycznie kończę w ogrodzie to sprzątanie - spokojnie, spokojnie - inne prace ogrodowe się piętrzą na horyzoncie a mój jagodnik się o mnie upomina.

Mam za sobą większość cięcia , nawet przycięłam róże ale ale
nie tak zasadniczo, po prostu ścięłam te gałęzie uschnięte z liśćmi - mam więc je lekko przycięte i jak zabiorę się za 2 tygodnie za cięcie róż będzie mi łatwiej.

Ku pokrzepieniu serc u mnie było stale tak - no już jest lepiej bo takich taczek na kompoście wylądowało z kilkadziesiąt - ja ogrodu na zimę nie sprzątam poza trawnikiem.

Ale buro co?
No nie do końca, pączki nabrzmiewają a jak się dobrze schylić to idzie kolorowa ....

uwielbiam te jaskrawości - tu floks

zawsze czekam na tą serduszkę - w tym roku szukałam jej rozchylam liście na rabacie - nie ma - a ja zapomniałam że rabata się poszerzyła i serduszka jest dalej
ale jest

Kiedyś przedogródek w miarę wysprzątałam...i się okazało że jest potrzebny piasek więc kupa leży na środku - pewnie jeszcze tak poleży

więc u mnie tak krok do przodu i dwa do tyłu

Ogrodowe kreacje 18:24, 16 mar 2017

Do góry
Jutro planuję posadzić buksiki wzdłuż ścieżki i wypełnić garnek bratusiami

Wszystkiego po trochu 18:23, 16 mar 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)

Śliczności
Piękne też zrobiłeś zdjęcia krokusów
Kwitnące skarpy 18:22, 16 mar 2017

Do góry
Ogrodowe kreacje 18:21, 16 mar 2017

Do góry
w kolejności: krokusy, irysy, tulipany

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies