Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

frezja 17:29, 22 kwi 2017

Johanka77 napisał(a)

Ewa te moje pod oknem ciagle takie same. Sama nie wiem. To są Fishers Form.
Może rzeczywiście będę mocniej podlewać.

Chyba z tym podlewaniem, to dobry pomysł. Ładne są, a to, że stoją w miejscu to być może, brakuje im czegoś...hmm. Moje nawożę.

Gruszka_na_w... 20:48, 22 kwi 2017

Johanko, ja nie krzyczę! Mam tylko wewnętrzny niepokój, kiedy ktoś zamiast zmierzać najkrótszą drogą do celu, wybiera kręte drogi pod górkę. Po co on ma się tak męczyć?
Wielbię brzozy miłością bezgraniczną. W sumie wszystkie rabaty brzozowe na Ogrodowisku wyglądają tak samo, ale to wcale nie umniejsza ich piękna. To jest właśnie taki pewniak, który trudno zepsuć.
Zrób wycieczkę na zapłocie z dwoma wiadrami po tynkach. Jedno do połowy wypełnij pokrzywą, a drugie mniszkiem/mleczem. Zalej do pełna wodą, przykryj. Co parę dni mieszaj. Kiedy przestanie się pienić, wlewaj po 1/2 l na konewkę wody i raz w tygodniu podlewaj trawy. Raz jednym, raz drugim. Będą piękne.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Johanka77 21:12, 22 kwi 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Johanko, ja nie krzyczę! Mam tylko wewnętrzny niepokój, kiedy ktoś zamiast zmierzać najkrótszą drogą do celu, wybiera kręte drogi pod górkę. Po co on ma się tak męczyć?
Wielbię brzozy miłością bezgraniczną. W sumie wszystkie rabaty brzozowe na Ogrodowisku wyglądają tak samo, ale to wcale nie umniejsza ich piękna. To jest właśnie taki pewniak, który trudno zepsuć.
Zrób wycieczkę na zapłocie z dwoma wiadrami po tynkach. Jedno do połowy wypełnij pokrzywą, a drugie mniszkiem/mleczem. Zalej do pełna wodą, przykryj. Co parę dni mieszaj. Kiedy przestanie się pienić, wlewaj po 1/2 l na konewkę wody i raz w tygodniu podlewaj trawy. Raz jednym, raz drugim. Będą piękne.

Super! Dzięki za miksturę
Johanka77 21:28, 22 kwi 2017

Tak wyglądają zakupione dziś Carexy

Wzięłam też dwie Hacone - rabata lub donica - okaże się.

No i nareszcie udało mi się kupić lawendy wąskolistne.
Johanka77 21:44, 22 kwi 2017

Wieczorem były manewry na rabacie, która jak widać świetnie zarosła chwastem po nawiezieniu czarnoziemem i obornikiem

Takie cuś wyukładałam.
Aha, bo i 3 buksy wpadły

Rzecz jasna te drzewa wypadają
Makusia 21:45, 22 kwi 2017

Ho ho!! Jakie zakupy! Bardzo ładne egzemplarze upolowałaś!
Johanka77 21:51, 22 kwi 2017

Makusia napisał(a)
Ho ho!! Jakie zakupy! Bardzo ładne egzemplarze upolowałaś!

Też mi się tak wydaje.
Rano rozpoczęłam od wycieczki do szkółki po brzozy. Ale były tak duże, że nie zmieścilyby się do auta ...
Muszę szukać przyczepki.

Potem byłam w dwóch ogrodniczych i w moich rodzimych szklarniach i pocieszyłam się.
frezja 21:51, 22 kwi 2017

Johanka77 napisał(a)

A dlaczego nie chcesz tu drzewek ??
Johanka77 21:54, 22 kwi 2017

Bo za duże nie urosną. To z lewej jeszcze -jeszcze, ale to z prawej to na krzew się zanosi. Więc pójdzie pod płot.
No i kolor mi nie pasuje
Johanka77 21:54, 22 kwi 2017

Zresztą mało symetrycznie występują na tej rabacie... tak na krawędzi prawie. Panom coś nie poszło...