Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Proszę o pomoc w zaprojektowaniu rabaty / skalniaka przy wejściu do domu 15:06, 12 kwi 2014

Do góry
Skalniak na płskim terenie to nie skalniak, musisz inaczej tę rabatę nazwać. Kopiec jest niemodny, skał i wzniesień tutaj nie zbudujesz, rośliny skalne znikną, kamienie plus rośliny skalne będzie nieładnie.

Wniosek:

nie sadź tutaj roślin skalnych, tutaj potrzebujesz czegoś wyższego, nawet małego drzewka. Klon w tym miejscu tak przy krawężniku nie wygląda dobrze, za blisko, rabata będzie niezrównoważona jeśli mogę tak to nazwać, To już raczej pasuje stylistyka japońska, z klonem głazem, strzyżonymi poduchami roślin zimozielonych i wyżwirowanymi powierzchniami. Skalne ewentualnie na brzegu, udające mech. Mogą być kwitnące (floksy szydlaste, głodek)
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:57, 12 kwi 2014

Do góry
Chcę pomóc

2 tygodnie temu spryskałem całość roundupem i przyznam, że nie wygląda jakby cokolwiek działało - może przymrozki w nocy mają z tym coś wspólnego

gleba rolna klasy VI a więc słaba - raczej piaszczysta - powybierałem wszystkie większe kamienie i pozostałości z budowy - gleba ta jest na poziomie około 10 cm poniżej docelowego trawnika

także plan był taki, ze wyrównam małą kopareczką teren - rozłożę siatkę na krety, dowiozę ziemię polną lub czarnoziem, powalcuje pogranie powalcuje i zasieję trawę

pytanie mam następujące:
1) czy dowieźć ziemię polną czy czarnoziem - biorąc pod uwagę, że poniżej jest raczej słaba gleba - i czy 10 cm tej dobrej powyżej siatki wystarczy trawie

Wystarczy 10 cm

2) czy może lepiej dowieźć czysty czarnoziem i wymieszać z tym co jest - tylko jak w takim przypadku poradzić sobie z rozłożeniem siatki

Nie dowozić czarnoziemu.

Albo dowieźć czarnoziem, wymieszać przy pomocy glebogryzarki z ziemią rodzimą, następnie zepchnąć wymieszaną warstwę na bok, rozłożyć siatkę, rozwieźć zgrabnie zgarniętą ziemię. Siać trawę.

Teraz pomogłam?
Zalesiona dzialka 14:45, 12 kwi 2014

Do góry
Cebule czy musisz dublować moje wypowiedzi? Piszesz dokładnie to samo tylko nieco inaczej, jakbyś chciał po prostu nabijać posty
Odczytaj wiadomośc prywatną.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:41, 12 kwi 2014

Do góry
Pasy wynikają z tego, że siałeś siewnikiem i tu gdzie ciemne pasy, wylatywał nawóz a tu gdzie jasne - jechało po prostu kółko i nawozu zero Siewnikiem trzeba "zachodzić" żeby taki pasek nie powstawał. Jeśli zajdziesz za bardzo, pewien pasek otrzyma nawozu dwa razy tyle, stąd ważne jest aby widzieć jak leci nawóz (jaką szerokością).
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 13:02, 12 kwi 2014

Do góry
Byłam Sebciu, fotki podziwiałam
Widok z tarasu - rabata 12:51, 12 kwi 2014

Do góry
Sosny wysadź, urosną wielkie i zabiją wszystko. co pod nimi, raczej świerki serbskie będą lepsze, albo wspomniane cyprysiki (nie cyprysy - cyprysy u nas nie zimują).
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 12:48, 12 kwi 2014

Do góry
Alan Titchmarsh -prawidłowa pisownia Miałam okazję go poznać osobiście na CHFS
Mata przeciw chwastom 12:47, 12 kwi 2014

Do góry
Na dno stawu inną włókninę, grubszą się daje. Ta jest za cienka.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:45, 12 kwi 2014

Do góry
Irenko wklejam Ci mój zeszłoroczny wianek do inspiracji

Caltha palustris - knieć błotna, kaczeniec 12:38, 12 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Można wykopać dół, wyłożyć folią, nasypać ziemi i będzie ogródek bagienny

Witam chodzi mi o zrobienie wlasnie takiego ogrodka bagiennego ale tylko na jednego kaczenca nie wiem jak to zrobic czy folia moze byc czarna czy obojetnie jaka i czy wtedy mozna ten dol zrobic na sloncu,czy cos moze dosadzic do tego kaczenca?Jak to dokladnie mialoby wygladac?
Nawożenie, zasilanie trawnika 12:27, 12 kwi 2014

Do góry
Wszystko jest możliwe, wszystko można, ale nie można przesadzać z nadmiarem wszystkiego i w jednym takim biednym trawniku. Albo decydujesz się na preparaty naturalne, albo na chemiczne.

Na kompost nie wyrzuca się chwastów z zawiązanymi nasionami, więc ich obecności jakby w rozsypanym kompoście nie przewiduję.

Nie masz kompostu - syp i lej to co mówisz, ale w trawniku w sumie są najważniejsze trzy rzeczy:

Dobre nawożenie, podlewanie i koszenie co 4-7 dni. I urośnie nawet na piachu. Kombinujesdz z tym wszystkim niepotrzebnie, tracisz czas na rozważania wyższości jednego preparatu, z jakiej firmy najlepszy? a jakie ma znaczenie jaka saletra wapniowa jest najlepsza? Żadne

To niepotrzebne jest, taka wnikliwość i drobiazgowość cię zgubi, po co to???

Weź i jedź do sklepu, kup mocznik, albo saletrę, potem 25 kilo Hydrocomplexu i zaopatrz się w nawadnianie albo wystarczająco długi wąż i dobrą końcówkę rozpylającą. rozsyp nawóz i biohumusami się nie przejmuj, to da tyle co nic. Pewnie da, ale nie od razu i tego ja np. nie stposuję do trawnika, bo trawnik ma być ładny

Jak nie nasypiesz nawozu konkretnego to nie będziesz miał ładnego i gęstego trawnika. i woooooda dużo woooody

Koniec i kropka

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:23, 12 kwi 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Danusiu w jakiej odległości sadzić od siebie hortensje bukietowe?

OPtymalnie co 1,5 metra, ale ja sadzę czasem po 2 szt do jednego dołka nawet

Co metr będzie gęściej.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:07, 12 kwi 2014

Do góry
Odpowiedź jest tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:06, 12 kwi 2014

Do góry
kris_bialystok napisał(a)

2 tygodnie temu spryskałem całość roundupem i przyznam, że nie wygląda jakby cokolwiek działało - może przymrozki w nocy mają z tym coś wspólnego

gleba rolna klasy VI a więc słaba - raczej piaszczysta - powybierałem wszystkie większe kamienie i pozostałości z budowy - gleba ta jest na poziomie około 10 cm poniżej docelowego trawnika

także plan był taki, ze wyrównam małą kopareczką teren - rozłożę siatkę na krety, dowiozę ziemię polną lub czarnoziem, powalcuje pogranie powalcuje i zasieję trawę

pytanie mam następujące:
1) czy dowieźć ziemię polną czy czarnoziem - biorąc pod uwagę, że poniżej jest raczej słaba gleba - i czy 10 cm tej dobrej powyżej siatki wystarczy trawie

2) czy może lepiej dowieźć czysty czarnoziem i wymieszać z tym co jest - tylko jak w takim przypadku poradzić sobie z rozłożeniem siatki

Świerk serbski - Picea omorika 11:18, 12 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nigdy nie kupiłabym działki z sosnami i dębem

Różnie w życiu się układa. Te sosny rosną tylko wzdłuż jednej granicy ogrodu. Przed nimi musi powstać zimozielona wysoka ściana zieleni, która zasłoni nieciekawe widoki. Może to i będzie trudne. Tu się udało:
http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113380,11787350,Projekty_ogrodow___lesny_ogrod_pod_wysokimi_sosnami.html
Ty, Danusiu, równiez z powodzeniem potrafisz okiełznać teren pod dużymi sosnami: https://www.ogrodowisko.pl/watek/556-zywoploty-strzyzone-z-cisa

Berberys - Berberis 08:19, 12 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mnie także ta odmiana się podoba, a zwarty pokrój to jak najbardziej zaleta, bo cięcie berberysów jest dość kłopotliwe, a najbardziej zbieranie gałązek po cięciu. Fajnie by wyglądały kolorowe kulki pomieszane z berberysów.

Tutaj na zdjęciu jest żywopłot berberysowy a kulki z bukszpanu, ale mogłyby być z berberysu

Jakie śliczne te kuleczki, aż ma się ochotę je poturlać
Nawożenie, zasilanie trawnika 22:15, 11 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dla mnie zawsze najważniejsze jest wcześniejsze dobre przygotowanie gleby. Na trawnik który był założony na jałowej glebie, wszelkie sposoby poprawienia jej zyzności będą dobre, aby tylko było lepiej.

Stosuję kompost, nie stosuję biohumusów, ale jak nie masz innej możliwości, wybierz sam co zrobisz.

Ja nie zdecyduję za Ciebie, ani nie mam wiedzy na temat o ile poprawi się żyzność gleby po zastosowaniu w/w preparatów.

Jeśli zrobiłeś nawożenie saletrą, to bym nie robiła nic innego, a najwyżej kompost przegrabiła po trawniku skoszonym. Kiedy? nie wiem, możesz nawet następnego dnia.

Kompost w zasadzie powinien być wczesną wiosną na uzupełnienie ubytków, zagłębień i dla żyzności.

Tylko kompost trzeba mieć lub zrobić najpierw. Ja trochę się obawiam, zwłaszcza, że w trawie mogą być jakieś chwasty i wówczas taki kompost chyba więcej przyniesie szkód.
Zastanawiam się jeszcze nad rozsypaniem obornika granulowanego. Czy macie jakieś doświadczenia?
Czytałem, że granulowany nie ma zapachu i rozsiewa się go jak nawóz.
Rozumiem, że zastosowanie obornika czy biohumusu jest możliwe, nie przeszkadza nawożeniu mineralnemu, czy można przenawozić (tego się obawiam).
Nawożenie, zasilanie trawnika 22:22, 10 kwi 2014

Do góry
Poczytaj ten wątek. Każdy do trawnika będzie równie dobry.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 22:22, 10 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Odnośnie walki z chwastami i gazety, napisałam o tym w artykule, o occie też pewnie nie słyszałaś

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie

Witam Danusiu, dziękuję za odpowiedź. A o occie oczywiście słyszałam.Najlepszy jest do galarety z nóżek. A tak na serio to oczywiście przeczytam.Danusiu.Jeszcze raz dziękuję.
Trzmielina - Euonymus 22:20, 10 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

U mnie nie zieleniej a mam bluszcz na domu w cienistym zakątku. Bluszcz osusza tynk. Dobrze zrobionemu tynkowi nie szkodzi.

bluszcz osusza tynk to bardzo mocny argument na mojego meza aby puscic tynk na moj taras i puszczenie go delikatnie na sciane
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies