Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zieleń, drewno i antracyt 20:29, 31 sty 2024

Do góry
antracyt napisał(a)
Monia, ja chyba też bardziej lubię narcyzy.

Magarku, kawki na świeżym powietrzu bardzo zazdroszczę.

U mnie wczoraj było wiosennie tylko na zdjęciach - za oknem buro, zimno i ponuro. Dzisiaj na szczęście niebo bezchmurne
Derenie w nowych fryzurkach prezentują się bardzo porządnie

Dzisiaj ruszam z sekatorem na drzewka owocowe. Miał to ogarnąć mężaty, ale jak co roku wolny czas na przedwiośniu mu się kurczy

Cześć Zuziu, kiedy cię Łaś derenie?
Wszyscy coś już robią, takie mam wrażenie, tylko nie ja, a mnie korci i korci, coby coś porobić, np pościnać trawy albo właśnie Serenie, czy hortensje bukietowe...
Glina i zielsko 20:06, 31 sty 2024

Do góry
Muszelka napisał(a)

Póki nie zobaczę, to nie uwierzę

Proszę Niedowiarku.

Będzie 10 pomidorów i 3 lawendy pomiędzy żeby bzyki były blisko.

Miałam już te donice 3 szt wcześniej. Mają po ok 10 litrów.
Nie pamiętałam gdzie je kupiłam i się teraz naszukałam.

Jeszcze dokupię podstawki.

Glina i zielsko 20:00, 31 sty 2024

Do góry
anuska2507 napisał(a)
Pokaż kwadraty na tarasy, bo też się rozglądam

Ania proszę

To kontynuacja tych.

Dajar.pl jakby co.
Glina i zielsko 19:57, 31 sty 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Patrycja
Polar bear mam na wąskiej rabacie z bukami .

Zdjęcia z sierpnia i pażdziernika .

[

Lidka, pięknie Ci rosną hortki i inne rośliny w donicach. Ogromne kwiatostany polar bear wyglądają cudnie, też sobie kupiłam kilka sztuk w ubiegłym roku, zobaczymy jak sobie poradzą.
Blaski i cienie nowego życia 19:41, 31 sty 2024

Do góry

Roślinkami do oczka dziewczyny się też dzieliły więc zapełniło się. Czekałam cały sezon na żaby,żeby się wprowadziły, ale się nie doczekałam

Witaj kochana w nowym sezonie ogrodniczym

Ula, a jak te żabki mają wejść do tego oczka ? Obstawiłaś je całe kamieniami. Dla żabek to przeszkoda, przemebluj trochę. Zostaw połowę bez kamieni.
Pozdrawiam.
Zieleń, drewno i antracyt 19:39, 31 sty 2024

Do góry
Ewo, też mi się już marzy ogród pachnący różami.
Moją Lykkefund za bardzo kocham, kasacji nie przewiduję. Z myślą o niej powstała brama z hustawką. Spokojnie może sobie przejść dalej, na dach drewutni Czy Veilchenblau ma kolce? Lykkefund właściwie jest ich pozbawiona, można bez obawy pod nią przechodzić.

Widziałam ostatnio (chyba w GW) ciekawe prowadzenie róż pnących. W czasie bezlistnym były "zaplatane-wiązane" w finezyjne formy. Z założenia miało to pełnić taką samą funkcję co kulkowanie, tylko na dużo większą skalę. Jak znajdę link to wstawię.
Glina i zielsko 19:32, 31 sty 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Zadowolona jesteś ze swoich Polar Bear? Czy to one tam w tle na drugim zdjęciu? Dużo światła mają?

W donicach są silver dolar -2 lata z patyków, w tle limelighty i 1 nn.

Te silvr dolar pójda do nowych donic na taras wejsciowy.

Ta nn w rabacie ma nieco kremowy kwiat , stoi na baczność zawsze, łodygi bordowe, kwiaty największe z hort co mam.
Spróbóje znaleźć foto.

W tym roku bede ja próbować rozmnazać.

Edit
Ta nn to ta po lewej.
Glina i zielsko 19:26, 31 sty 2024

Do góry
Patrycja
Polar bear mam na wąskiej rabacie z bukami .
Rabata ma w plecach wschód.
Rano do 9-10 latem ocienia ją płot i dom sąsiada.
Moze byc cień dłużej bo dopiero niedawno zrobili dach. Musze zaobserwować.

Hortki rosną dobrze, mam 5 dwu lub trzyletnich i 2szt z zeszłego lata.
Co roku wiecej kwiatów .
Tu mam gline nieco mniej zbitą niż gdzie indziej. Ja stosuje drobną korę i to grubo na 7-10 cm.
Zdjęcia z sierpnia i pażdziernika .

Nie mam tu podlewania choc tuje za nimi maja kropelkowe. Nawóz raz, przeważnie azofoaka. Natomiast mąż nawozi tuje 2-3 razy i z tego też korzystają bo cała rabata ma 2 m. W tym sezonie azofoski nie dam to może nie będą się rozkładać.
Kwiaty wielkie mają.
Piękne i je lubie bardzo.
Pachnący różami, malowany bylinami 19:20, 31 sty 2024

Do góry
Alicjo, polecam się na przyszłość.

W tamtym roku zebrałam nasiona z czosnków ozdobnych i dzisiaj wysiałam. Chcę w całej alei różanej uzyskać taki efekt. Orliki z czosnkami. Miałam sporo siewek orlików, dokupiłam trochę czosnków, ale to i tak za mało.

Zebrałam też nasiona żeleźniaka bulwiastego. Zobaczymy, czy wykiełkują.

W kamiennym kręgu od początku 19:06, 31 sty 2024

Do góry
W ogrodzie zimno więc poczyniłam pierwszą zawieszkę okienną.
Ogród Basi i Romka 18:59, 31 sty 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)

Mamy z poliwęglanu, już 4 rok. Podstawę mamy z drewna, nie chcieliśmy z betonu, drewno napewno będzie do wymiany, ale pomyśleliśmy, że będzie cieplejsze niż np. bloczki betonowe. Jak będziemy wymieniać tą podstawę, to zrobimy ją odrobinę mniejszą, tak by poliwęglan zachodził poza nie, teraz opiera się na tych belkach i woda na nie spływa, nasz błąd. Poza tym to jesteśmy z tunelu bardzo zadowoleni, pod uprawy sprawdzą się W tym roku eM chce kupić i zamontować dwa okienka, z takim automatycznym otwieraniem się, warto je zamówić od razu. My mamy tylko dwoje drzwi na szczytach, jak jesteśmy w pracy to nie ma kto pilnować ich otwierania, a okienka powinny same się regulować
Tu mam zdjęcie jak ją postawiliśmy Teraz dookoła jest podsypana ziemią.
Są te różne grubości profili i poliwęglanu. Grubsze, wiadomo mocniejsze. Poliwęglan grubszy to i cieplejszy

Basiu, dziękuję bardzo, takie praktyczne rady są bardzo cenne. Już przeglądaliśmy w necie podobne oferty. Na dniach podejmiemy decyzję i kupimy
Postawimy na bloczkach betonowych, bo drewno wiadomo, wieczne nie jest.
Buziaki
Pachnący różami, malowany bylinami 18:16, 31 sty 2024

Do góry
Balerina

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:16, 31 sty 2024

Do góry
Nie wiem czemu akurat ta kalina nie smakuje kosom
Derenie od Abiko nareszcie odbiły i są już widoczne

Więcej w ogrodzie nic się nie dzieje, z jednej rabaty przycięłam kocimiętki i ożankę bo plackiem na ścieżce leżały i tyle. Nic się więcej ciąć nie dało bo od ziemi nie oderwę zamarzniętych placków
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:12, 31 sty 2024

Do góry
Namarzły wilczomlecze w lasku

za to zupełnie nie muszę się przejmować otrzepywaniem suszu z tui
wiatry wytrzepały za mnie

kotki już są

a kalina jeszcze w koralach
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:09, 31 sty 2024

Do góry
Bajorko wodą napełnione, aż się boję myśleć o sprzątaniu wokół niego wiosną bo rok temu uszlachtowałam sobie na tej szaropaninie bark i ramię

kalinie eskimo liście zmarzły, mam nadzieję, że pączki nie bo to pierwsza zima bez okrycia

kopce wszędzie w ilościach hurtowych

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:05, 31 sty 2024

Do góry
W rowie mam aktualnie napłynięty taki syf

i o dziwo przemarzły zupełnie jarmuże, tyle, ze z nimi ciekawa sprawa bo rok temu miałam inną odmianę, nie marzła i kurom smakowała bardzo. Ten nie dość, ze wymarzło co spod śniegu wystawało to jeszcze kury nawet się go nie tkną.

Dawno nie było takiego jasnego nieba jak tu między chmurami.

trawa pod śniegiem zielona, ale tu gdzie chodzimy udeptane bajoro. W głębi ziemia zmarznięta wierzchem puściło a mokro niemiłosiernie i robi się pod butami breja.
Glina i zielsko 18:02, 31 sty 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Hortki
Polar bear
Silver dollar z patyków
Na razie siedzą w donicach.

Zadowolona jesteś ze swoich Polar Bear? Czy to one tam w tle na drugim zdjęciu? Dużo światła mają?
Pachnący różami, malowany bylinami 17:53, 31 sty 2024

Do góry
Zuzia, ja z kupnych pomidorów malinowych lima pozyskałam nasiona i siałam je w tamtym roku. Wtedy nasiona tej odmiany nie były dostępne w sklepie. Wzeszły najlepiej z wszystkich i miałam moje ulubione pomidorki.
Ja corocznie sieję pomidory Ola, Jokato ( te są rewelacyjne, pomarańczowe, dużo miąższu), Awizo. Te są samokończące. I teraz jeszcze doszły malinowe lima.
Papryki będę siała pierwszy raz Pocieszyłaś mnie, tylko nie jestem pewna, czy te nasiona nie są za świeże.

Alicjo, oto one

Pachnący różami, malowany bylinami 16:33, 31 sty 2024

Do góry
Witaj Jolu. Chyba przyciągnęłam Cię myślami i miałam zamiar dzisiaj do Ciebie zajrzeć. Jak Twoje skrętniki ? Moje słabo, padają, a ja nie bardzo umiem się nimi zajmować.

Muszelko dziękuję w imieniu piwonii Ostatnio byłam u Ciebie, ale nie zostawiłam śladu. Podczytywałam o pomidorach

Zuziu, mnie też, brakuje mi ogrodu, ciepła i kwiatów.

Wszyscy sieją, to ja też. Dzisiaj czas zacząć. Na pierwszy ogień pójdzie por, papryka, czosnki ozdobne, jeżówka i żeleźniak bulwiasty.

Ziemia i taki inspekt kupiony, czas zaczynać

tyle się mieści w środku

Kupiłam dzisiaj taka paprykę i ją wysieję. Taki eksperyment. 5 nasion tej papryki kosztuje 5 zł + koszty przesyłki. Mozliwe, że są dostępne w sklepie ogrodniczym. Te trzy kosztowały 8 zł i mam mnóstwo nasion. Ciekawe, czy wzejdą.

Ogród w malinówkach 15:30, 31 sty 2024

Do góry
Nie, kompletnie nie wiem jakie odmiany. Na pierwszym planie lawenda ze szkółki, na drugim z marketu - z tych krzaczków pobrałem sadzonki parę lat temu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies