Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:15, 17 lip 2023

Do góry
Kasya napisał(a)
Szukam twojej molinii Heidebraut
I nie mogę znaleźć

Mam je na brzozowej

Zaczynają kwitnąć. Te z przodu 3 sezon ,duże kępy mają już. A z tyłu mam jeszcze sadzone rok temu

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 17:44, 17 lip 2023

Do góry
Smakowicie u Ciebie. Piękny dom!
Przy tym klimacie to teraz chyba tylko rośliny preriowe trzeba sadzić i drzewa dla cienia. Pozdrawiam i załączam paprykowe serducho
Anna i Ogród 2 17:40, 17 lip 2023

Do góry
pestka56 napisał(a)

Dla mnie uroda palczatek, to własnie ich przebarwianie i w zasadzie wszystkie jesienią sie przebarwiają jeśli mają wystarczająco dużo słońca. Te niebieskie w sumie najbliżej mają do zielonego. Nie przebarwia się w czerwienie i fiolety bardzo jasna i włochata 'Ha Ha Tonka', a 'Chameleon' minimalnie (zdjęcie jesienne)

Ja jakoś nie mogę przemóc się do innych kolorów niż zieleń. Jak już ma być kolor to wolę żółty. Mam 5 drzew czerwonych i więcej na pewno nie kupię. Przytłacza mnie ten kolor.
Pachnący różami, malowany bylinami 17:25, 17 lip 2023

Do góry

Mam nadzieję, że w przyszły sezonie zaskoczysz nas skończoną częścią basenową, żeby szersze kadry zrobić
Na koniec ogrodowe rarytasy prawdziwe winniczki

Dzięki za roślinki chyba nie da się kogoś odwiedzić,żeby nie przywieźć łupów, to już wpisane jest w ogrodową pasję
Pachnący różami, malowany bylinami 17:18, 17 lip 2023

Do góry

Pachnący różami, malowany bylinami 17:16, 17 lip 2023

Do góry

Pachnący różami, malowany bylinami 17:13, 17 lip 2023

Do góry
Ewo, ciasto domowe palce lizać fotek z ogrodu nie mam zbyt wiele szkoda, że to nie był czas róż bo byłoby szałowo, alejka cudna ale ilościà liliowców zaimponowałaś

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:34, 17 lip 2023

Do góry

Piękne, okazałe masz te hosty szczególnie ta druga mi się podoba U nas też drzewka czekają na cięcie, ale jeszcze chwila, bo też jeszcze jakieś wiśnie czekają na zerwanie
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:48, 17 lip 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Zaczęło się cukiniowo-patisonowe szaleństwo obfitości.

Co dobrego zrobiłaś?
Mój ogród pod lasem 14:40, 17 lip 2023

Do góry
U April różowa a mnie taka

April podbija las... 14:35, 17 lip 2023

Do góry
April napisał(a)
Idę do ogrodu póki w miarę chłodno. Dziś zapowiadają 32....

Serrata Blue Bird

Różowa? JAk to robisz?Moja jest zawsze blue...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:02, 17 lip 2023

Do góry
Bardzo ładnie kwitną hosty. Użycie p/ślimakowych granulek przyczyniło się do tego, że ich liście wciąż wyglądają w miarę przyzwoicie przyzwoicie.

Bratkowy eksperyment zakończył się sukcesem. Na łodyżkach pojawia się coraz więcej kwiatków.

I takie tamy na koniec.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:53, 17 lip 2023

Do góry
Plamy kolorystyczne znacznie zmniejszyły powierzchnię. Dominuje zieleń.

Rok temu zlikwidowałam liliowce Stella d'Oro rosnące pod magnolią. Bardzo słabo kwitły. Kępka liliowców wsadzona 10 lat temu naprzeciw tarasu kwitnie niezawodnie.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:47, 17 lip 2023

Do góry
Wczoraj powycinałam badyle firletki omszonej. Było na niej co prawda jeszcze trochę kwiecia, ale zaczęła już tworzyć nasienniki. Ona i tak się mocno u mnie sieje, więc chciałam trochę ograniczyć ten samosiew. Przy okazji wycięłam też kończące kwitnienie bezodmianowych przetaczników. Zostawiłam je jeszcze tam, gdzie siedziało sporo pszczół.

Owady mają zapewniona stołówkę przez cały sezon. Wkrótce będą przegorzany, mikołajek, jeżówki.

Pysznogłówki cieszą się wielką popularnością wśród bzyków.

Podczas tych upalnych dni pamiętam o systematycznym dolewaniu wody do poidełek. Miseczki z wodą rozstawiłam też na ziemi.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:37, 17 lip 2023

Do góry
Konieczność cięcia zawsze jest wynikiem bezpośredniej obserwacji delikwenta.

Owoce wiśni wylądowały w słoikach, drzewka przycięłam częściowo, bo na niektórych gałązkach zostało trochę owoców. Róże przycięte. Wciąż kwitnie Kimono, Lovelly Fairy, Elmshorn i Eden Rose. Kwitnienie zaczęły jeżówki purpurowe.

Czosnek wykopany, bób i groszek ścięty i przekopany z glebą. Można trochę odpocząć od działań ogrodowych.
Upały były dotkliwe jedynie w sobotę. W niedzielę i dzisiaj niebo jest zachmurzone, trochę powiewa i można jakoś żyć. W nocy popadało.

Ogród Muszelki 13:29, 17 lip 2023

Do góry
Dzisiejsze znalezisko! Pierwszy, tegoroczny pomidorek. Jutro, pojutrze zostanie skonsumowany. Albo rzucimy kości, kto go zje, albo pokroimy go, jak tort

Anna i Ogród 2 12:24, 17 lip 2023

Do góry
Makao napisał(a)

Nie kupiłam. Były ale jedna wpadała w bordo a druga w niebieski. Wolałabym zielone. Mam u siebie 3 dorodne kępki więc może spróbuje coś odciąć.

Dla mnie uroda palczatek, to własnie ich przebarwianie i w zasadzie wszystkie jesienią sie przebarwiają jeśli mają wystarczająco dużo słońca. Te niebieskie w sumie najbliżej mają do zielonego. Nie przebarwia się w czerwienie i fiolety bardzo jasna i włochata 'Ha Ha Tonka', a 'Chameleon' minimalnie (zdjęcie jesienne)
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 12:18, 17 lip 2023

Do góry

Przypatrzcie się dobrze ta gałąż po P str to o kej jest zdrowa natomiast ta po L zdrowa jest tylko ta co idzie daleko w lewo a ten badyl na środku to suchy kij po ścięciu on jest suchy i z tym nie wiem co zrobić. Czy go wyciąć ze srodka cz uciąć całą gałąz????
Ogród Muszelki 10:51, 17 lip 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)

Rysko, powojnik 'Kacper' ma okazałe kwiaty (ok. 20-25 cm. średnicy), ale nie są tak liczne, jak u innych odmian.

Bataty posadziłam do skrzyni dopiero po 20 maja. Doczytałam, że nie lubią spadku temperatury poniżej 15°C. Maj był stosunkowo zimny, zwłaszcza noce. Dlatego nie zdjęłam ze skrzyni foliaka (w tuneliku na przedwiośniu przechowuję sadzonki np. pora, selera, sałaty itp.).

Pomyślałam, że skoro bataty lubią ciepełko, to niech sobie początkowo rosną pod folią. Maj był chłodny,  czerwiec też. Teraz, w lipcu są wysokie temperatury, ale nie zauważyłam żadnych niepokojących objawów, żeby ta folia batatom się nie podobała, więc jej nie zdejmuję.

Od czasu do czasu je podlewam i nic więcej. Rosną sobie. Póki co, pędy zaczynają szczelnie pokrywać ziemię.

Wielkość kwiatka robi wrażenie. Dziękuję
Powodzenia z plonami batatów. Daj proszę znać jakie będą i czy w smaku lepsze niż sklepowe.
Jeść bataty uwielbiam ale nie zadbałam o moje sadzonki. Może Twój sukces mnie zmotywuje w przyszłym roku.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 10:48, 17 lip 2023

Do góry
Judith napisał(a)
Dziewczyny, dziękuję Wam za pochwały dla jeżówkowych rabat . Miód na moje znękane suszą serce... Na te rabaty można patrzeć bez spoglądania na trawnik, dlatego dają ukojenie .

A tak wyglądają szersze kadry, na których trawniczek "prześliczny" odbiera nieco urody rabatom:

).

O kurcze a ja myślałam , że Ty darń zrywasz
Faktycznie trawa wysuszona ale kto by się tym martwił
Ważne że rabaty masz świetne.
Niedawno moja trawa była w takiej samej nijakiej kondycji - u mnie od trzech tygodni bywa sporo deszczu wiec po zastosowaniu nawozu ( w Lydlu kupiłam ) jest nawet ładna .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies