Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w malinówkach 10:52, 25 sty 2024

Do góry
Kolejny temat związany z fragmentem za domem.

Ma być ścieżka z grysu i wstawione płyty betonowe. Szerokość ścieżki wyjdzie około 0,8-1 m.

Ścieżka wychodzi na środku schodów z tarasu.

Przy takim układzie zostaje między ścieżką, a ścianą 0,5 m. Od Wioli wiem, że bluszcz ma posadzony 10 cm od ściany, wówczas można by coś z roślin dodać. Ale jest wąsko.

Pytanie - Czy zrobić tak jak na rysunku, czyli ścieżka oddzielona ekobordami, a bluszcz posadzony w korze? Czy może zrobić z kamyczków aż do samej ściany? Praktyczniej i taniej było by z kamieni, tylko nie wydaje mi się, żeby bluszcz lubił rosnąć w grysie?
Ogród hortensjowo różanecznikowy 09:54, 25 sty 2024

Do góry
Takie zakupy lubię najbardziej ❤
.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 09:49, 25 sty 2024

Do góry
Śnieg prawie stopniał i pierwszy kwiat ciemiernika orientalnego zdj z wczoraj.
.
I jeden z nigerów
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 09:01, 25 sty 2024

Do góry
Wywrotka piasku przyjechała

Ogród prawie wymarzony … 08:49, 25 sty 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
A oto obraz nędzy i rozpaczy
Jedna rabatą na gotowo - prawie
Chciałam dziś ją wyrównać po jesiennych przekopach ale deszczy u mnie a już czochy wychodzą i czas goni…

Justynka, kiedy tniesz hortki? Bo widzę na FB, że gość któremu pięknie rosnà już obciął i radzi to zrobić już teraz.
Ogród prawie wymarzony … 08:35, 25 sty 2024

Do góry
A oto obraz nędzy i rozpaczy
Jedna rabatą na gotowo - prawie
Chciałam dziś ją wyrównać po jesiennych przekopach ale deszczy u mnie a już czochy wychodzą i czas goni…

Ogród prawie wymarzony … 07:51, 25 sty 2024

Do góry
Muszelka napisał(a)
Zobacz, tu dwuletnie krzewy Melby z moich patyczków.

O Pani ale piekny szpalerek . Z patyczków?? Imposible

I Piesa jest
Ogród prawie wymarzony … 07:49, 25 sty 2024

Do góry
Zobacz, tu dwuletnie krzewy Melby z moich patyczków.

Ogród prawie wymarzony … 07:40, 25 sty 2024

Do góry
Muszelka napisał(a)
Kwiaty zasychają z powodu silnego słońca plus braku odpowiedniej ilości wody.

Odmiany, które w genach mają wpisane silne przebarwianie się (np. 'Fraise Melba') najbardziej spektakularnie robią to w pełnym słońcu (z wodą w nogach). Wówczas mają przeogromne kwiatostany i obłędną barwną transformację

A wiesz. że jaja chyba mam ona jest ogromna i zawsze jest pieknie wybarwiona i nie ma aż tyle słońca
To jest ta na pierwszym planie. bardzo podobna do Vanilki - ma ogromne kwiatostany i bardziej nasycony róż

Ogród Muszelki 22:34, 24 sty 2024

Do góry
Fot. z 23 stycznia. Dzisiejszej nocy schował się za chmury.

Boso przez ogródek 20:54, 24 sty 2024

Do góry
Zrobiłam dziś podsumowanie roku 2023, wiele prac zostało wykonane jak na pierwszy sezon:

+ Na szybko przygotować ziemię pod warzywnik (glebogryzarka), rozrzuciłam na całości obornik granulowany i przegrabiłam. Rządki pod ogórki i pomidory wyścieliłam agrotkaniną.
+ Załatwić miejską wodę.
+ Opryskać kilkukrotnie trawnik/chwastownik i warzywnik wywarem z wrotyczu = brak pędraków, jeden turkuć.
+ Postawić ogrodzenie i ochronę od wiatru dookoła warzywnika.
+ Przygotować ziemię pod krzewy owocowe: kartony leżały jakiś czas, przebrać chwasty i posiać gorczycę = ziemia była dużo lżejsza.
+ Posadzić krzewy owocowe
+ Stworzyć kompostownik z 3 przegród
+ Utworzyć nowe grządki, ziemia przekopana (pod truskawki)/poruszona widłami i posiany poplon, głównie gorczyca.
+ Część grządek powstała na ziemi nie wzruszonej, kartony + ziemia z ogrodu, na to kompost
+ Przygotować fundament pod szklarnię, która czeka na złożenie.
+ Zakupić deski na grządki do szklarni.
+ Z rozsad przyjęło się: bazylia, seler, por, bób, kwiaty i pomidory (które były sadzone do świeżej ziemi)
+ Wyhodować sporo dobrego jedzenia, zrobić ponad 40 słoików przetworów z ogórków
+ Polubiłam zieloną fasolkę, odmiana Ferrari. Przepyszna, dawała plony do mrozów.

Co zawiodło:
- Za duże odstępy między rządkami warzyw = kolonie chwastów
- Za małe ścieżki = krążyłam między warzywami
- Zabrakło profilaktycznego dbania o rośliny drożdżami, wywarami ziołowymi itp. = ZZ na pomidorach
- Ogródek powstał za późno, za późno (początek maja) posiałam warzywa
- Z rozsady padły ogórki, bakłażany i cukinie
- Brak dosiewu żółtej fasolki szparagowej

Plan na ten sezon 2024 co do wysiewów:
Wysiać do gruntu: cukinia, bób, fasolka szparagowa karłowa i tyczna, ogórki, koperek, pietruszka naciową i korzeniową, kolendra, marchew, buraki, dynie, groszek cukrowy, roszponka, rukola, rzodkiewka, sałata.

Wysiać na rozsadę: pomidory, poziomki, seler, por, papryka, cebula, burak liściowy, seler naciowy, bazylia, kapusta (jesienna) , rzepa (jesienna)

Winter sowing: jeżówka purpurowa, heliotrop, kosmos, aksamitk, niezapominajka, nagietek oraz groszek pachnący groszek cukrowy, bób.

Profilaktyka:
• Pokrzywa pod korzenie pomidorów
• Gnojówka z pokrzywy co 2 tygodnie?
• Drożdże pod pomidory?
• Wywar z wrotyczu = brak robaków i pędraków
• Żółte kwiaty (głównie nagietek) przy koperku i bobie = mszyca zjedzona przez biedronki
• Nasturcja przy cukini
• Aksamitki gdzie się da
• Bazylia przy pomidorach

Będę wdzięczna za podpowiedzi jak Wy dbacie o pomidory i inne warzywa.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:27, 24 sty 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

W jakim wieku teraz szkrab jest? U nas dużo ćwiczymy przy kitchen helperze, a w lato przy takiej kuchni błotnej. Jest tam zestaw łopatek, doniczki, kran ma podłączenie pod węża ogrodowego.

Moja teraz ma 14,5 miesieca, więc pewnie na wiosne zacznie dokazywac na ogrodzie
Szarobiałego ogrodowe początki. 19:48, 24 sty 2024

Do góry
W ramach eksperymentu

Dereń, kalina i jakaś wierzba.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 19:25, 24 sty 2024

Do góry
NowaKiKi napisał(a)

Też bym tak chciała moze w przyszłym roku

W jakim wieku teraz szkrab jest? U nas dużo ćwiczymy przy kitchen helperze, a w lato przy takiej kuchni błotnej. Jest tam zestaw łopatek, doniczki, kran ma podłączenie pod węża ogrodowego.

Ogród w malinówkach 18:07, 24 sty 2024

Do góry
Brakuje mi jeszcze odpowiedzi co z tym narożnikiem.

Zielone to brzozy, pomarańczowe to coś kulistego, fioletowe to najchętniej akcent iglasty, bo nigdzie nie mam.

Opcja nr 1 (jak wczoraj na mapce), 3 świerki wzdłuż żywopłotu grabowego, te czerwone x

Opcja nr 2 (jak dziś) - 3 świerki w rogu, nie w linii

Opcja nr 3 - tylko 1 świerk w samym narożniku lub w linii drzew pomarańczowych

Opcja nr 4 - tylko 1 drzewo liściaste w narożniku, raczej w linii drzew pomarańczowych (dalej od żywopłotów). Tu marzy mi się ambrowiec o naturalnej koronie. Ale to jest duże drzewo...

Można głosować
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 17:39, 24 sty 2024

Do góry
#wysiew nr 1

Agnieszka przypomniała mi, że dziś wg. kalendarza księżycowego jest ostatni dzień kwadry owocu w styczniu, czyli idealny czas na wysiew poziomki Regina, żeby dała owoce jeszcze w tym roku.

To musze dzisiaj wysiac!
Po ile nasionek do jednej doniczce dawałaś?
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 17:35, 24 sty 2024

Do góry

Moje też nie ze świeżych zakupów nie wiedziałam wtedy jeszcze, że jednak pierwszy rok macierzyństwa jest o wiele bardziej zajmujący niż myślałam. Teraz już mam z górki, a nawet może razem posiejemy. Swoje łopatki, grabki itp. już ma.

Też bym tak chciała moze w przyszłym roku
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 17:14, 24 sty 2024

Do góry
#wysiew nr 1

Agnieszka przypomniała mi, że dziś wg. kalendarza księżycowego jest ostatni dzień kwadry owocu w styczniu, czyli idealny czas na wysiew poziomki Regina, żeby dała owoce jeszcze w tym roku.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:32, 24 sty 2024

Do góry
Dobrze ze woda jednak nie jest potrzebna bo studzienka z wodomierzem wyglada tak...

Na wierzchu byl krag styropianu

Droga prawie skonczona, jutro bedzie rownana jsk tutaj:

Straszne błoto, lało caly dzien

Ogród w malinówkach 15:59, 24 sty 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)
U mnie z kolei zakupy idą w innym kierunku Pewnie na najnowszą też się skuszę.

A poza tym oszczędzanie na roślinki, głównie drzewa i żywopłoty...pewnie szkółki ruszą od marca.

W tych podręcznikach są przepiękne fotografie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies