Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród, mydło i powidło. 23:38, 19 lut 2017

Do góry
Tak wyglądał dziś mój ogród

Ciemiernik mocno ucierpiał , za to stipa chyba żyje

Rabata na której mają być tulipany i za domem.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:07, 19 lut 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Płotki są wyżej.
Moje Silvery też są deptane i z maniactwem zasikiwane przez panny.

Everillo w listopadzie przytulone do Little Boya

Świetne te małe rozplenice! Ale powiem Ci, ze zdjęcia nie oddają ich uroku. Dopiero jak zobaczyłam je na żywo to się zachwyciłam
Do Everillo jednak mnie nie przekonasz Mogłabym je mieć w donicy

A silvery jak dobrze wiemy, nawet po ostrym traktowaniu przez psiaki, póżną wiosną i tak ładnie wystartują. W tamtym roku miałam kilka kęp, które myślałam, ze będą do wyrzucenia bo wyglądały jakby były wygnite a po wyrwaniu wszystkiego-zostały tylko korzenie, w sezonie lepiej wyglądały niż te obcinane.
Ptasi gaj 23:04, 19 lut 2017

Do góry
W oczekiwaniu na wiosnę parę zdjęć 2015 r.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:59, 19 lut 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Paliki są zrobione z palet, a lina jest konopna. Moim to wystarcza (po kilku skorygowaniu zapędów)

PS. Szmaragdy tne delikatnie, dla wyrównania w ścianę. 2 x do roku.

PS2
na drugiej focie, na lewo, jesienne brabanty, które wiosna straszyły niemal gołymi pniami.

Wiesz co, dlaczego Ty nie dasz się namówić na założenie swojego wątku?!

Ogród, rośliny masz takie wypasione, że nie jeden siedziałby z otwartą paszczą...

A te zapory psowe to niezła architektura ogrodowa, która dodaje klimatycznego uroku!!

Brabanty bardzo mnie podbudowały, już teraz nie mam żadnych oporów przed konkretnym cięciem. A kompostwonik dopiero w tym roku będzie powstawał więc będzie potrzeba dużo materiału aby go zapełnić

Malutki pod lasem 22:57, 19 lut 2017

Do góry
Gorzej z cisami Mam nadzieję, że tylko chorują, a na wiosnę się zbiorą. Te w warzywniaku jeszcze jakoś wyglądają, te w żywopłocie gorzej.
Malutki pod lasem 22:56, 19 lut 2017

Do góry
Ładnie wyglądają Ice Dance (przynajmniej te, które wyszły spod śniegu, dużo jeszcze przykrytych ). Zaczynają też pokazywać czuprynki Tufciaki

Najbardziej się cieszę, bo moje graby sadzone w listopadzie z wielkim poświęceniem, w deszczu i z młotkiem w ręku, żyją Mają pączki
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:54, 19 lut 2017

Do góry
Płotki są wyżej.
Moje Silvery też są deptane i z maniactwem zasikiwane przez panny.

Everillo w listopadzie przytulone do Little Boya
Malutki pod lasem 22:53, 19 lut 2017

Do góry
Zrobiłam dziś obchód po ogrodzie, śniegu jeszcze pełno, topi się bardzo powoli.

Wygląda na to, że stipa pod śniegiem przezimowała
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:47, 19 lut 2017

Do góry

Paliki są zrobione z palet, a lina jest konopna. Moim to wystarcza (po kilku skorygowaniu zapędów)

PS. Szmaragdy tne delikatnie, dla wyrównania w ścianę. 2 x do roku.

PS2
na drugiej focie, na lewo, jesienne brabanty, które wiosna straszyły niemal gołymi pniami.
Ptasi gaj 22:17, 19 lut 2017

Do góry
Hania udało mi się uchwycić jedną z wielu które przylatują nad moje oczko.
Ta akurat była zielono-niebieska ale przylatują też żółte i czerwone.
Jak woda jest w ogrodzie różne zwierzątka się zlatują, najwięcej ptaków.
Wspaniały widok jak zażywają kąpieli na kaskadzie do oczka takie maleństwa również gołębie, kaczki dzikie.
Mam od kilku lat na działce parę białych gołębi które siedzą na dachu domu lub altanki jak nikogo nie ma to sfruwają na kamienie do oczka i się myją, pióra moczą i dziobami się czeszą.
Widoki nie z tej ziemi, gdzieś mam zdjęcia muszę poszukać w komputerze.
Różne dziwne sytuacje się dzieją w przyrodzie ale nie zawsze można uchwycić jak się coś dzieje - brak aparatu.

Gołąbek nocujący na parapecie (okno balkonowe) przez zimę 2015/2016

jeszcze raz wklejam dzika gęś. Robiliśmy wtedy ogrodzenie i chodziła po drodze był upał. Najpierw myślałam, że jest chora, nie miała sił aby odfrunąć więc trzeba było jej podać trochę jedzenia i wody. Najadła się i potem zażywała kąpieli. Tak to trwało przez kilka dni przyszła burza i gęś odfrunęła.

Sezon 2017 u Hanusi 22:17, 19 lut 2017

Do góry
nie tupaj nie tupaj po podłogę zniszczysz a i nóżka będzie bolała
Ogrodowe przygody 22:06, 19 lut 2017

Do góry
iwonadm napisał(a)
Dziękuję W czerwcu kwiatów jest najwięcej
a tak kwitły we wrześniu

Iwonko a jak się to cudo nazywa
Zielony zielonym pogania :) 21:54, 19 lut 2017

Do góry
Toszka dziękuję. Tak ładnie to opisałaś
Szkoda tylko, że talentu malarskiego mi brak .
Zamówiłam już płyn Helliga i zacznę od zbadania ph w różnych częściach działki

Asia, Monika, Marysiu witajcie . Faktycznie widoki mamy cudne.

Jolu a ja myślałam, że mam dużą różnicę terenu .
U nas także skarpy podzieliły działkę na 3 części. Stojąc przodem do wjazdu, po prawej stronie zlokalizowałam warzywniak. Na środkowym "poziomie" znajduje się dom z tarasem, całym frontem działki i placem zabaw. Najniższa część to ta na której znajduje się altanka i część taka robocza, czyli znajdująca się z tyłu domu. Starałam się to zaznaczyć na planie i mniej więcej wygląda to tak

Linią przerywaną pod kolorem czerwonym i kolorem niebieskim zaznaczyłam jak biegną skarpy.

Myślałam dzisiaj o tym moim planie. Żeby zminimalizować ilość błędów postaram się podzielić prace na etapy (chociaż hortensje, trawy i żurawki tak pięknie się do mnie uśmiechają ).
W pierwszej kolejności badanie ph gleby. Później jak radziła Toszka muszę przemyśleć moje "chciejstwa" i mniej więcej zastanowić się nad ścieżkami w ogrodzie i tłem dla roślin w poszczególnych strefach. Chciałabym za pomocą drzew czy żywopłotów troszkę je od siebie oddzielić czy zasłonić, np. warzywniak, który jest widoczny już przy wjeździe na działkę. Widziałabym też z przodu działki jakieś piękne drzewo...

Ogród bez roweru 21:52, 19 lut 2017

Do góry
O hortensji Great Star dla Tess.

Pierwsza, którą kupiłam, wyglądała tak

Nie widać tego na zdjęciu, ale z tego co pamiętam do tego zdjęcia była związana, bo inaczej nie chciała się trzymać.
Wymyśliłam sobie, że trzeba ją niziutko ściąć, żeby od dołu wyrosły mocne, sztywne pędy. To nie był dobry pomysł. Po dwóch latach eksperymentów doprowadziłam do pojedynczego badyla.

Ale kwiat na końcu badyla jest piękny.

Kupowałam jeszcze dwie kolejne sadzonki. Te wyglądały lepiej. Zdjęcie dobrze pokazuje, że ta hortensja tworzy niewielką ilość wysokich pędów.

Teraz już wiem, że przycinanie jej nisko nic nie da. Planuję przycinać co roku o jedno oczko wyżej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies