Tak widzę, one się znacznie różnią nawet w układzie igieł. Na tyle, że nawet umiem rozpoznać jak stoją w jednej szkółce. Hicksii jest bardziej "nieporządny" ze tak powiem. Hilli bardziej równy. Nie wiem jak to opisać, ale różnią się. Hilli moim zdaniem mniejszy rośnie.
Sufruticosa jest za mała, karłowa, lepiej posadzić normalny bukszpan.
Pszczółko róże pół metra od bukszpanów i potem tnij po granicy z bukszpanem, będą narastać w górę piętrowo.
Ryzyko zależy od ceny, ile zaoszczędzisz i ile możesz stracić, polecam nie kopane bo one będą o tej porze już rosły, niedopuszczalne jest kopanie gdy mają przyrosty.
Danusiu, przeczytałam cały wątek, żeby się podszkolić. Mam pytania.
Jeżeli planujemy obwódki z bukszpanu (parter barokowy) a w nich różę niską okrywową, to
- szukać takich 30-40 cm bukszpanów w doniczkach? Czy ryzykować kopane z gruntu (termin sadzenia kwiecień) przy założeniu, że będą systematycznie podlewane.
- w jakiej odległości od brzegów sadzić w nim róże typu Sea Foam, żeby nie wisiała na nim?
Już wiem, że trzeba dosunąć mocno, docisnąć i sadzić według szerokości "korony".
Ustal więc sobie linie rabat po całym ogrodzie i zgodnie z decyzją o ich kształcie, wykonuj murki, Mały fundamencik jest zalecany i łączenie kamieni na zaprawę.
Miałam do czynienia i polecam irgę błyszczącą i grab. Dereń raczej na swobodnie rosnący bo proste patyki wiosną wytwarza, ale jak się uprzesz to zrobisz i z niego, Karagany nie lubię, kojarzy mi się ze szkołą podstawową, to "komunistyczna" roślina haha, przedpotopowa, kto ją teraz sadzi? skoro jest tyle lepszych roślin? Ma specyficzny nieprzyjemny zapach, nie lubię go
No to oczywiście sadź . Chodzi o to, że śnieg przygina go do ziemi, jak posadzisz Hilli to z czasem nie cięty położy się. Nie będzie wyglądał dobrze, to typowa odmiana do cięcia. Jak chcesz mieć ładny pokrój posadź Taxus baccata czyli cis pospolity, ale on już będzie miał owoce.
W cisie wszystkie części są trujące oprócz czerwonych osnówek.
Ja bym cisa nie mieszała z tym co wymieniłaś poprzednio, to ogromnie wielkie i rozłożyste drzewo. Zależy też jak szerokie masz rabaty i jak duży ogród?
Mam świerki nie tuje. Tam w jednym miejscu nie wiem czemu wpisałem Tuje - chochlik. Już wszystko rozumiem. Pielenie jest bez sensu, lepiej wydać na korę