Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi 2017 09:52, 30 mar 2017

Do góry
Iryski po rozsadzeniu są liche.. puściły dużo liści a mało kwiatów Podzieliłam te co miałam na 2 miejsca i wszędzie takie same.. Liczę że za rok się poprawią.

I nowy asortyment.. tzn asortyment stary ale zakwitł w tym sezonie.. wiosna się rozpędza

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 09:50, 30 mar 2017

Do góry
Cisek na miejscu docelowym
Z Pszenicznej ... 09:49, 30 mar 2017

Do góry
Dołożyłam też drugą część nawadniania na część bylinówki i różankę.
Niby 100 m, a na rabatach nie widać Ale ogromnie się cieszę że nie będę musiała z węża lać na rośliny, powoduje to jednak szok termiczny dla roślin.

Ostróżki uratowane z OBI - marniutkie w kącie już stały na jesień.
Wyczaiłam je i proszę jak pięknie odbijają

Róże obcięte, też dostały obornik. Potem już tylko gnojówka z pokrzyw.
Z tyłu Louis Odier, przyginałam gałązki mu w tamtym roku więc w tym powinien mieć więcej kwiecia.

Ogród Małej Mi 2017 09:49, 30 mar 2017

Do góry
Kałuża.. irysy ostro ruszyły, a ja znów nie zdążyłam wyciągnąć z pomiędzy nich róży błotnej .. co mnie podkusiło ją tam sadzić ????

Najlepiej zimujące klony to te nad kałużą i na skalniaku, mają tam sucho jak cholera.. i nie podlewam.. nawadniania nie mają..
Lubię go :) 09:47, 30 mar 2017

Do góry
pierwsze oznaki, a jak się cieszę, że cebulki mi wychodzą i tulipanki i hiacynty narcyz y oh "Wiosna Panie sierżancie ..."
Ogród Małej Mi 2017 09:46, 30 mar 2017

Do góry
Kasik - nie mam pojęcia co i kto ma zrobione.. bo nie mam kiedy zajrzeć do innych. Wiem jedno, że jak w porę pewnych rzeczy nie zrobię to potem jest trudno lub za późno.. Naprawdę mam w głębokim poważaniu co i kto robi u siebie.. wolność Tomku w swoim domku, a na przodownika pracy socjalistycznej nie mam ochoty się załapać. Mi po prostu szkoda siebie i tego co rośnie w ogrodzie.. Jest r oznica wycinać byliny jak jeszcze nie ruszyły na rabatach, a wycinać jak już wyłazi wszytko z ziemi i nie mogę tego zdeptać.. nie wspomnę o ustawieniu koszy na odpady.. I tylko o to mi chodzi.. Nie zdążyłam promanalem objechać i znów mi szpeciele i przędziorki wtrynią połowę ogrodu Mam z tym dziadostwem urwanie dupy.

IzaBela - sadz krokusy, one powodują, że wiemy że mamy wiosnę I od krokusów jest już tylko cieplej

Yolka - dokładne sprzątanie..ha, ha, ha... na razie wyciąć co z grubsza.. reszta zarośnie

Kawa - pół rzeczki mi tylko zjadła amba... a reszta poniewiera się po krzakach,.. już 3 lata mam zapisane na kartce które krokusy z krzaków przesadzić na światło dzienne.. i tak czas leci..

Tusiala - zgon to zaliczam po walce w ogrodzie.. kości nieprzyzwyczajone do takiego tempa pracy fizycznej.

Irena - dokładnie tak to wygląda.. jak jest czas to deszcz pada

Abiko - latem są cieniowane przez trawy, a teraz mają pełne słońce.

Kindzia - mi drastycznie ograniczyli przyjmowanie odpadów zielonych, do 21 m3 (sama muszę dostarczyć do punktu przyjmowanie odpadów zielonych). Tyle to ja mam po wiosennych porządkach z grubsza. I nie liczę w tym gałęzi, które oddaję sąsiadom do palenia w piecu, a drobnicę mielę w rozdrabniarce.

Gocha - w ciemiernikach zakochałam się jak jeszcze nie miałam ogrodu.. pojechaliśmy w pracy ściąć drzewa kobiecie.. I miała takie piękne ciemierniki, że aż szczęka spadła na ziemie z wrażenia. Po założeniu ogrodu musiałam też sobie je kupić
A rzeczkę krokusową sobie otworzę, przesadzę tam wszystkie krokusy które zarosły w krzakach,.. ale najpierw muszę poszerzyć rabatę z liliowcami.. a to musi poczekać..
Wiecie ile tam mam z hortensją krokusów??? Duuuzo.. jakbym przycina hortkę to byłoby je troszkę widać, a tak .. może dziś zdążę przyciąć, ale zanosi się na deszcz.. a jeszcze badyle bylinowe mam do wyciepania.. one pilniejsze są.

Z Pszenicznej ... 09:44, 30 mar 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Co tam? Jak tam? Na strychu dalej, czy na łonie natury działasz?

Gruszko - na górze działa mąż, robi elektrykę, zakłada kontakty i przełączniki. Idzie wszystko powoli bo albo w weekend albo po pracy więc uczę się oooogromnej cierpliwości.
Dochodzi do tego jeszcze szwankujące auto, które mąż musi naprawić.
A ja drepczę już by ogrodzenie warzywniaka ruszyć, ale nie mam pojęcia kiedy bo do tego też mąż potrzebny.... chyba powinnam mieć dwóch mężów lub pomocnika na etacie

Tymczasem w ogrodzie prace posuwają się do przodu.

Cała bylinówka i różanka dostały przekompostowany obornik. Zaprzyjaźniony dostawca już nawet nie dzwoni tylko przyjeżdża pod dom - wzięłam 15 worów obornika i 10 worków ziemi ogrodowej specjalnie do warzywnika i na nowe nasadzenia.
W tym roku bylinówka dodatkowo dostała jeszcze na obornik, przekompostowaną korę z liśćmi brzozowymi. Liczę że więcej wilgoci się będzie utrzymywać pod taką warstwą. Jak się sprawdzi to będę dosypywać co roku ziemi liściowej. Na jesieni zostawiłam ponad 20 worków z liśćmi. Na przyszłą wiosnę będą gotowe.

Bylinówka się zieleni

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 09:42, 30 mar 2017

Do góry
Dziś mam zdjęcia dla Edytki z miejsca, w którym kupowałam cisy Dla lepszego zobrazowania, by wiedzieć co jakie wysokie i szerokie, jest mój siostrzeniec na zdjęciu Ma on ponad 1,80 cm wzrostu więc cisy wielgachne

Lubię go :) 09:40, 30 mar 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
macham wiosennie
bardzo ładna ta żurawka - a jak wygląda po zimie?

nie znam się na kulkach - to nie podpowiem

teraz żurawki ruszają dopiero, ja je ciacham dookoła i czekam na nowe liście
Mój ogród pod lasem 09:09, 30 mar 2017

Do góry
malgol napisał(a)
Ewa, docielam na tyle . Starczy?

Okopcz ją teraz porządnie, i nie rozgarniaj za szybko, będzie lepiej trzymać wilgoć.
Kocham te pędy Golden Moje trochę mniejsza ale może w tym roku nadgoni Twoją
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:02, 30 mar 2017

Do góry
admete napisał(a)

Ślicznie
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:41, 30 mar 2017

Do góry

Teraz będzie podcinanie , ale chwilę muszę odpocząć
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:41, 30 mar 2017

Do góry
Na huśtawce miło płynie czas... 08:35, 30 mar 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
W trakcie prac...

Płyta prawie skończona. Trzeba wyrównać obrzeża placu i dowieźć ziemi.
W międzyczasie na płocie powiesiliśmy wiklinę. W tym roku będą ziemniaki na polu, wiec kiepski byłby widok. Od razu zrobiło się przytulniej.

Krokusy rosną nierówno, niektóre już kilka dni kwitną, a inne ciągle jeszcze zamknięte

Tulipanki w szeregu

Jesienią zasiałam ostróżkę (chyba?), która przezimowała. Ciekawa jestem czy zakwitnie. Czy powinnam coś teraz z nią zrobić?

Z listków to nie wygląda to na ostróżkę, tylko może na naparstnicę ?

Ale będzie tulipanów
Nieśmiałe pierwsze kroki 08:35, 30 mar 2017

Do góry
Jeszcze popatrzyłam na te zdjęcia.

Dobrze by było, żeby ten niższy murek był na ten samej wysokości. Trzeba by było go ciut przesunąć w dół, żeby nie wchodził tak mocno w skarpę.
Mniej więcej tak:

A pod nim wtedy łatwiej będzie wyprofilować trawnik w stosunku do tarasu.

Jeśli Cię dobrze zrozumiałam, to górny murek szedłby po granicy działki aż do lasu, a dolny zakręcał w górę do niego.
Moje małe wielkie marzenie 08:21, 30 mar 2017

Do góry
alis napisał(a)

Co zostaje na tej rabacie na pewno? Koniecznie chcesz tu hortki?
Katalpa - Catalpa 07:25, 30 mar 2017

Do góry

Zdjęcia
Przerwa na kawę... 07:15, 30 mar 2017

Do góry
Ciemiernik Double Ellen Picotee pierwszy kwiat
Moje małe królestwo 07:11, 30 mar 2017

Do góry
olga80 napisał(a)
Dziś mam chwilę na ogród na zrywanie darni i przygotowanie rabaty na której jest kamień.I tak sobie tam kopię i wpadłam na pomysł rabata jest dość szeroka i zmieści się tam żwirowy placyk z ławeczką a i może ścieżkę jakąś wykombinuję.Muszę tylko buka tricolor przesadzić do drugiej części ogrodu znalazłam dla niego idealne miejsce. Mniej więcej w tym miejscu

Pomysł z placykiem i ścieżką podoba mi się. Ja też mam do zerwania kawałek darni. Dopadła mnie niemoc jak to bywa u Hashimotek. No ale motywujesz mnie, więc pewnie się za to zabiorę.
Ukojenie 06:55, 30 mar 2017

Do góry
O poranku w szlafroku:
Jasne iryski:

Przed praca:
Ciemne iryski nadal w formie:

I wiosna przed wejsciem:

Pierwiosnek niebieski z A zaczyna:

A hiacynty /ze sklepu kupione razem z zonkilami i krokusami powyzej/ dopiero zaczna:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies