Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w budowie - nieustającej 20:18, 28 sty 2017

Do góry
Z kwiatów, poza oczarem, tylko tyle na razie. W szklarence za to mam stokrotki, ciemierniki,storczyki, begonie, cytrusy, ale za to nie mam zdjęć

Stoją przy drodze na jednej nodze 20:14, 28 sty 2017

Do góry
Graby k/Gniezna

W moim małym ogródeczku - Dorota 20:09, 28 sty 2017

Do góry

W oflisowym ogrodzie 20:04, 28 sty 2017

Do góry
Jodła zostaje z nami w domu chyba do następnych świąt...
Już jej nie wystawię za drzwi ponieważ w domu to ona już ma wiosnę.
Szyszki i przyrosty

Zastanowiła a nawet zmartwiła mnie ta obwódka na pniu, mogę tam włożyć pół mojego paznokcia. Wydrapałam trochę ale żadnego sznurka nie znalazłam, posmarowałam maścią i mam nadzieję, ze jej nie skrzywdziłam za bardzo
Stoją przy drodze na jednej nodze 20:03, 28 sty 2017

Do góry
Trześnia k/ Strzelina - dla nie wtajemniczonych w moje nalewki to jest dzika czereśnia

U Matki... 20:00, 28 sty 2017

Do góry
Działam, działam

A jeszcze tyle do posiania
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:58, 28 sty 2017

Do góry
yolka napisał(a)
Piwonie masz śliczne, a starodawne jak dla mnie wciąż najładniejsze, ja mam 3 ale miałam tylko jeden kwietek w ub. roku, może w tym będzie więcej- młode są. Pozdrawiam
U mnie też nie było popisu w ubiegłym roku,nie wszystkie zakwitły, więc znów je przesadzałam. Dobrze, że one szybko wychodzą na wiosnę z ziemi to ich nie stratuje, bo powciskałam je w różnych miejscach , nawet nie pamiętam gdzie. Do moich ulubionych kwiatków należą też tulipany, szkoda tylko, że najładniej kwitną w pierwszym roku. Później zostają puste pojemniki po cebulkach. Pozdrawiam i byle do wiosny.

Rododendronowy ogród II. 19:57, 28 sty 2017

Do góry
Ptaków co prawda nie liczę, ale lubię na nie patrzeć, jak na tarasie siedzą i obskubują "rodzynki" winogron (u mnie tylko naturalne karmniki).
Mam jednak ptasią historię, którą Ci Bogdziu "sprzedam".
Jakiś czas temu sikorka rozbiła się o szyby szklarenki, słońce świeciło, pewnie ich nie widziała biedactwo. Stuknęło głośno, wyjrzałam po chwili, bo mnie tknęło, a tu na śniegu i mrozie siedziała ta sikoreczka. Wzięliśmy ją z moim synem do domu, włożyli do kartonowego pudełka, nalałam jej wody na spodeczek i wsypałam trochę słonecznika. Długo ptaszek dochodził do siebie w cieple, w końcu można go było wypuścić, bo rwał się do lotu i mam nadzieję przeżył. Akurat pracowałam tego dnia w domu, syn też wyjeżdżał później, gdyby nie to, moje koty pewnie miałyby mięsne śniadanie.
Na pamiątkę zrobiłam jej zdjęcie w tym pudełku, zaraz wkleję. Bo to chyba sikorka, prawda?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:50, 28 sty 2017

Do góry
Witam Pani Danusiu. Idę do Pani bo u mnie na wątku bez odezwu.
Przy powstawaniu mojego ogrodu, teren wyrównaliśmy, została nawieziona czarna ziemia, trawa zasiana. Sadziliśmy drzewka tak aby zapełnić pustą przestrzeń, więc rozmieszczaliśmy je luźno po całości. Nie tworzyliśmy grupowych nasadzeń. Teraz już wiem, że to błąd. Na dodatek mój M zaplanował dwa wjazdy, jeden główny do garażu, a drugi wjazd roboczy (dojazd do szamba i z opałem). A żeby nikt nie wjeżdżał na trawnik M zaplanował tuje przy obu wjazdach całe rzędy i tak powstało 5 rzędów. W tamtym roku jeden rząd zaczęłam przerzedzać co drugą wykopywałam (widać to na ostatnich zdjęciach po prawej).
Od drogi nie mam ogrodzenia, chcę się trochę zastawić roślinami. Mam kupioną wąską pergolę, do której planuję zamontować deski żeby powstała ławeczka. Te drzewka, które tam widać to drzewka owocowe i kasztanowiec na środku trawnika bliżej domu.I tu mam pytanie co dać od drogi, jaką rabatę, jak szeroko i jakie rośliny?

Jakie Pani widzi rozwiązanie.

Niektóre zdjęcia są z poprzednich sezonów.

Powyżej spojrzenie z drugiej strony- od drogi.

Ostatnie zdjęcie od drogi- to zdjęcie jest aktualne, do tych trzech tujek dołączyła jedna na pniu. Obok okryta hortensja.
Stoją przy drodze na jednej nodze 19:49, 28 sty 2017

Do góry
Jarzębina k/Kwidzyna tym razem na czerwono po przekątnej

Stoją przy drodze na jednej nodze 19:47, 28 sty 2017

Do góry
yolka - ja też mam u siebie w pliku coś takiego...ale za cholercię nie mogłam sobie przypomnieć gdzie te zdjęcia cyknęłam

Przerwa na kawę... 19:45, 28 sty 2017

Do góry
inka74 napisał(a)
Hortensje się sypią i latają po całym ogrodzie. Już bym je tak ciachnęła ale wiem, że za wcześnie.

Część róży kupionych jesienią przyszła w bardzo marnym stanie. Wątłe, bardzo krótko przycięte. To co się dało osłoniłam ale 5 sztuk jest po wielkim znakiem zapytania. Po obsypaniu ziemią niewiele wystawały. Może odbiją. Są po części zielone. Ale już róż na All nie będę kupować. Szkoda pieniędzy i czasu.

Witaj, mam identyczne hortensje i też już je bym wyciął ale jeszcze zostało ok. półtora miesiąca i do ogrodu w końcu na dobre Już się nie mogę doczekać wiosennego obsadzania skrzynek bratkami, stokrotkami
Stoją przy drodze na jednej nodze 19:42, 28 sty 2017

Do góry
Czeremcha k/Bielska Podlaskiego

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:41, 28 sty 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Mam prośbę do wszystkich zaglądających....mam problem z tym miejscem

pod siatka wkopane płyty chodnikowe, dla wstrzymania wody w razie powodzi, żeby wylała na boisko i sad a nie budynki i przydomowy, od tamtej strony, czyli od rowu ziemia będzie po wykopkach z rowu do samej góry płyt i wymyśliłam, że na całej długości siatki posadzę clematisy jako tło dla bylin nad rowem, ale od strony przydomowego mam taki widok, osypałabym ziemią, ale mam tam brzozy i nie zasypię ich niestety , a muszę sobie ten widok zasłonić bo to widok za oczkiem z balii. Planuję tą rabatę z irysami syberyjskimi przeciągnąć między drzewami w stronę orzecha kulkowanego, ale muszę coś na niej posadzić i nie mam pomysłu. Po prawej stronie jest moja rabata zimozielona z krzewami świerkami, sosnami, ta co się ciągnie do drewutni i kuningamii.
Nie wiem czy dać tu byliny, czy zimozielone niskie krzewy. Musi się dać usunąć z niej liście co polecą z jabłoni i brzóz, oraz orzecha

No to czekam na Wasze pomysły
O to miejsce chodzi:

Witaj Sylwia ja bym zrobił wysokie tło z iglaków i przed nimi duże plamy bylin Wszystko będzie się ładnie komponowało z otoczeniem
Przerwa na kawę... 19:39, 28 sty 2017

Do góry
Takie pączki lubię. Ambrowiec. W ubiegłym roku zawiódł. Nie przebarwił się. Nie przyrastał. Liczę, że w tym roku będzie miał już lepszy system korzeniowy i teraz zacznie się trochę rozrastać. Marzy mi się taki czerwony na jesieni. Nie wiem czy wy też tak macie, że drzewa u was po 2 - 3 latach od posadzenia jakby drożdży dostały zaczynają tak przyrastać.

Zakupiłam tyle róż już na wiosnę, że muszę sporo trawnika uszczknąć. Powstaną 2 nowe różane rabatki - narożna pod wiśnią i tamaryszkiem oraz długa choć wąska przed jałowcami. Ciągle się zastanawiam co do róż tam dodać, jakie byliny.

Chwila w słońcu oj tęsknię do grzebania w ziemi
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:36, 28 sty 2017

Do góry
odcep sie! sam wsysko zjadłeś

ty! myślis , że jesce coś nam nasypie???

i poleciał pewnie gdzie indziej nasypała
Stoją przy drodze na jednej nodze 19:35, 28 sty 2017

Do góry
Olszyna, Dolnośląskie

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:32, 28 sty 2017

Do góry

ty tu już same łupinki zostały, , a u góry chyba jesce jest

lece zobacyć co zostawili

cegoć wsystko zjad......innym nie zostawiłeś!
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:28, 28 sty 2017

Do góry

mozna jeść Pani kotecka zawołała

no to na co cekas jemy
Przerwa na kawę... 19:26, 28 sty 2017

Do góry
Hortensje się sypią i latają po całym ogrodzie. Już bym je tak ciachnęła ale wiem, że za wcześnie.

Część róż kupionych jesienią przyszła w bardzo marnym stanie. Wątłe, bardzo krótko przycięte. To co się dało osłoniłam ale 5 sztuk jest pod wielkim znakiem zapytania. Po obsypaniu ziemią niewiele wystawały. Może odbiją. Są po części zielone. Ale już róż na All nie będę kupować. Szkoda pieniędzy i czasu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies