Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogród na piasku i z wielkim murem 07:29, 08 mar 2017

Do góry
Tu masz kosodrzewiny i carexy.
http://pin.it/hvJIVl0
Przy brzegu kulki bukszpanowe, ale mogą być danica.

A nie chcesz stamtąd zabrać daglezji i posadzić brzozę? 3 bliziutko siebie. By górą się mieszały. Dorenbos jest malownicza. Ma biały pień i nie jest taka wysoka.
Takie drzewo wieopniowe.
http://pin.it/PTCmmcd
Na ten filmik zerknij pod kątem brzozy posadzonej przed domem.
To tyle na razie
Miłego dnia
Ogród na piasku i z wielkim murem 07:17, 08 mar 2017

Do góry
Nie dał mi telefon wkleić linku.
O ta:
http://pin.it/xX0-CkO
Tu też jest drzewo lisciaste.
3. Tu też jest udana kompozycja:
http://pin.it/XDGcLlG. Znowu plamy. Nie wszystkie rosliny zimą muszą mieć liscie. Gałązki berberysów i owoce też są ozdobą.
Ogród na piasku i z wielkim murem 07:12, 08 mar 2017

Do góry
Przepraszam, ze piszę w kilku postach, ale piszę z telefonu, jakoś pozwala mi krótkie posty pisać.
Teraz kilka inspiracji:
1. Z brzozą:
http://pin.it/W3inS3Z
Wybierasz 3 gatunki i sadzisz plamami. Z drugiej strony koła możesz powtórzyć. Trawy też są zimozielone, można kilka dołożyć plamą. Np. Ice Dance.
Ta mi się mniej podoba:

Ogród na piasku i z wielkim murem 07:06, 08 mar 2017

Do góry
Zastanawiam się, po co ktoś na centralnej rabacie posadził daglezję?
http://www.drzewapolski.pl/Drzewa/Daglezja/Daglezja.html
Chcesz tam takie drzewo, co do 45 metrów urośnie?!!!
Zapanuje nad rabatą centralną. Zabierze całą wodę. I całe słońce.
Ogród na piasku i z wielkim murem 06:59, 08 mar 2017

Do góry
Teraz rabatka:
Jałowca wywal. Jesli teraz tego nie zrobisz, to za rok lub dwa i tak dojrzejesz do jego likwidacji. Znam to z autopsji. Po co się męczyć dwa lata ? Zaburza kompozycje i nasadzenia, a przecież nie chcesz dosadzić k olejnych.
Berberysy wszystkie tnij w kulki. Da się. W sezonie mozesz przycinać poczochrańce. Tten wysoki nie będzie się wyróżniał.
Ogród na piasku i z wielkim murem 06:54, 08 mar 2017

Do góry
Jesli to fotka z forum lub z sieci, najpierw zapisujesz obraz na kompie. Potem otwierasz za pomocą Paint. Zwykle obraz ma mały rozmiar, więc tym razem musisz powiększyć np. 200% i dalej mozesz rysować.
Ogród na piasku i z wielkim murem 06:51, 08 mar 2017

Do góry
Cześć Alicjo.
Najpierw w sprawie rysowania po zdjęciu.
Zdjęcie, które masz u siebie w galerii na kompie: prawy przycisk myszy i klikasz: otwórz za pomocą i wybierasz Paint. U mnie zwykle jest za duża rozdzielczość. Więc zmniejszam rozmiar, a potem rysuję i zapisuję jako zdjęcie z dopiskiem jakiejs literki, aby nie skasować oryginału.
Ogród za grosze 00:31, 08 mar 2017

Do góry
Buziak. Też idę spać.
Ogrodowy song 23:51, 07 mar 2017

Do góry
Więcej fotek poproszę tych porównawczych. Fajnie się ogląda Trochę trudniej realizuje
Tu ma być ogród :) 21:09, 07 mar 2017

Do góry
A ukorzeniałam patyki wg tej instrukcji od Iwonki (Iwk4), ponieważ była taka wysoka skuteczność to ją tu wkleję:

"patyki tniesz takie na 3 oczka. Wsadzasz do ziemi dwa oczka wgłąb, a jedno zostawiasz nad ziemią. Robisz to wiosną i zapominasz o nich do jesieni. Tylko trzeba pamiętać o podlewaniu i najlepiej, by rabata nie byłą latem na słońcu. Jakiś półcień by się przydał".
Ogródek Iwony II 15:14, 07 mar 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

.... A potem kilka przypadków sprawiło, ze zaczęłam tworzyć sama.Trochę kopiowałam. Ale najbardziej podobało mi się to, co stworzyłam na nowo, a nie kopiowałam. Chyba dlatego, że kopia nigdy nie dorówna oryginałom ....

I to zdanie mi się najbardziej spodobało .
Najlepiej być twórcą swojego ogrodu i tak komponować, by Tobie się on podobał, bo tworzysz go dla siebie .
Ja staram się znaleźć takie rośliny, które są teraz rzadkie i często z sentymentu je sadzę, bo przypominają mi wakacje z dzieciństwa spędzonego u rodziny na wsi. Te kwiaty, które rosły i rosną na miedzach chyba zostały ciut uszlachetnione .
Iwonko w całej rozciągłości popieram wyrzucenie winobluszczu. Jest piękny i widowiskowy na ścianie i ma jesienią swoje 5 minut. I tyle pozytywów na jego temat, a negatywy mogę długo wymieniać. Napiszę tylko, że ja przez 4 lata walczę z odrostami i końca nie ma. A jeśli masz na elewacji lekkie tynki cienkopowłokowe, to uważaj by nie spadł razem z nimi. Ach te nowe technologie, dlaczego ja ich nie lubię no już wiadomo.
Masę prac wykonaliście budowlanych a ogród .... przeszedł kolejną metamorfozę i widząc Twoje poczynania niedługo będzie następna metamorfoza i znów następna .
Ewoluujesz a za Tobą podąża ogród i tak długo będzie, aż sił nam starczy.
I bardzo Cię proszę już nie kopiuj, nie dlatego, że kopia nie dorówna oryginałowi, bo czasem dorównuje a często jest nawet lepsza, ale dlatego, że stawiasz pały swoim uczniom, którzy kopiują . Sama się przekonałaś ile satysfakcji daje stworzenie czegoś "swojego".
Powodzenia, fajnych pomysłów i dużo siły dla Ciebie i pomocników
Ogródek Iwony II 13:34, 07 mar 2017
Do góry
Iwk4 napisał(a)
Winobluszcz zapanował na scianie. W tym roku będę się go pozbywać, póki czas. boję się jego korzeni. Choć bardzo mi się podoba.

Jak bumerang wracam myślami do tej rabaty i widzę na niej hortensje Vanilia Fraize. Tylko ta rabata jest wąska. Ma 1 metr szerokości. Więcej nie mogę zabrać, bo auto musi wykręcić ...

Jejku,Iwonko,może szkoda go karczować,tak masz klimatycznie
A przycinaniem nie ujarzmisz??

Moja przyjaciółka odziedziczyła dom na Śląsku po teściach (z mężem oczywiście);piekny stary ogród ,niektóre rosliny rosna już wieeeeele lat,może i nie przesadze jak powiem,że kilkadziesiąt

winobluszcza się nie pozbyła ,tylko go po prostu przycinają

Oczywiście to twoja decyzja,mnie tylko szkoda tego kroku u Ciebie,bo pieknie ta kompozycja wyglada tutaj
PS:wiem oczywiście,że jest mega ekspansywny;ja sobie po garazu go puszczę
Ogrodowy song 12:20, 07 mar 2017

Do góry
frezja napisał(a)
Dzisiaj planowania ciąg dalszy. Po zmianie miejsca kompostownika znalazłam miejsce na ławeczkę nowy plan pokazuje to miejsce..górny prawy róg. Teraz myślę,jak się osłonić i to, co przychodzi mi do głowy to wersja z tujami. Wszędzie sąsiedzi..kratka bardzo by mi się podobała,jak u Iwony(Iwk4)ale intymności to ona mi nie da.
Lewa strona z huśtawką również potrzebuje częściowej osłony. Tutaj chyba zdecyduję się na kratkę taką na 2 metry i na niej puszczę różę.

Jak ktoś z zaglądających ma inny pomysł wart uwagi, to chętnie posłucham

Fajne miejsce na ławeczkę...można się też osłonić takimi panelami https://pl.pinterest.com/pin/396457573417750742/ Wycinamy wzór w zwykłej blasze płaskiej z tyłu mozna dać pleksę lub podswietlic ledami. Jezeli chodzi o rośliny to ja posadziłabym tam graby Fastigata + hortensje bukietową z Miskantem lub jakiś inny zestaw. Nie wiem jakie wymiary ma rabatka za ławeczka...
Ogródek Iwony II 09:16, 07 mar 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ciąg dalszy nastąpi ... Lecę do pracy
Wszystko przeczytałam jak dobre opowiadanie Ogrom pracy wykonaliście gratuluję Iwonko Miłego dnia
Ogródek Iwony II 09:10, 07 mar 2017

Do góry
Ciąg dalszy nastąpi ... Lecę do pracy
Ogródek Iwony II 09:06, 07 mar 2017

Do góry
Winobluszcz zapanował na scianie. W tym roku będę się go pozbywać, póki czas. boję się jego korzeni. Choć bardzo mi się podoba.

Jak bumerang wracam myślami do tej rabaty i widzę na niej hortensje Vanilia Fraize. Tylko ta rabata jest wąska. Ma 1 metr szerokości. Więcej nie mogę zabrać, bo auto musi wykręcić ...

Baron rośnie

Lubię ta słoneczną stronę.

Tu, gdzie ciurkadełko, w tym roku planuję wymurować ściankę pod dębem.
Ogródek Iwony II 09:00, 07 mar 2017

Do góry
MAD napisał(a)
Z wielką przyjemnością obejrzałam podsumowanie zeszłego roku w Twoim ogrodzie. Ogrom pracy włośyliście, a efekty niesamowite. Bardzo spodobały mi sie te ażurowe, drewniane przysłony na mur. Wyglądają niesamowicie!

Oj tak. Fajnie wyszły. M przywoził różnego gatunku listewki: bukowe, dębowe, sosnowe. Te ostatnie są najlepsze. Buczyna niestety pod wpływem wody zaczęła pękać...
Sporo w ogrodzie robimy systemem gospodarczym. To trochę trwa. Ale cieszy
Ogródek Iwony II 08:56, 07 mar 2017

Do góry
ana_art napisał(a)
wiesz co Iwonko oglądam te podsumowania roku to tu to tam i najbardziej utkwiły mi dwie osoby z forum ze swoich początków tutaj. Ty i Marta Zielona. Jedna i druga mega zagubione, niby z jakimś doświadczeniem, ale bez wyraźnej wizji. Takie trochę stąpające po omacku. A teraz rozkwitłyście jak najpiękniejsze róże

Jej, Ana, to mega komplement. To prawda, niby miałam ogród wcześniej, ale go nie miałam. Trochę krzaków powtykanych i bylin.
Potem trafiłam tu zupełnie przypadkiem i szczęka mi spadła. Trzy ogrody: Bukszpanowy, rododendronowy i twój - to były moje początki. Twój wątek przeczytałam od deski do deski. Calutki. Chciałam mieć tak samo. Bo innego pomysłu nie miałam. A potem kilka przypadków sprawiło, ze zaczęłam tworzyć sama.Trochę kopiowałam. Ale najbardziej podobało mi się to, co stworzyłam na nowo, a nie kopiowałam. Chyba dlatego, że kopia nigdy nie dorówna oryginałom
Podarowane roślinki sprawiły, że z nasadzeniami mogłam przyspieszyć. I też one zadecydowały o charakterze ogrodu. Trawy, żurawki, byliny... I drzewka, które z M wybieraliśmy w szkółce pobliskiej. Marzyły mi się Umbry, ale u nas nieosiągalne. Mam więc Nigry
Ogródek Iwony II 08:45, 07 mar 2017

Do góry
W warzywniku zielono, buraczki musiałam wyrywać pod koniec lipca, bo były spore, ale ogórki poszły tylko w liście ...

Miałam pierwsze swoje w życiu pomidorki, któe zjadaliśmy z krzaczka

Bylinowa miała swój czas. Kwitły lilie, które kupowałam jako białe i początkowo miały rosnąć w zupełnie innym miejscu ...

Ogródek Iwony II 08:45, 07 mar 2017

Do góry
Kwitła lawenda.

Nie wiem, kiedy postanowiłam przerobić tę rabatę, ale postanowiłam, że w tym miejscu koniecznie muszę mieć hortensje.
Podglądałam sobie więc tę rabatę i planowałam kolejną, gdzie przesadzę lawendę, perovską

i różę, która u Nawigatorki okazała się być ładnym krzakiem. Planowałam wiec dla niej nowe miejsce, gdzie będzie miała możliwość rozrośnięcia się. Artemis
długo kazała czekać, bo kwitła cały sezon, mimo, że sadzona niedawno ...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies