Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy song

Ogrodowy song

anetta 12:20, 07 mar 2017

frezja napisał(a)
Dzisiaj planowania ciąg dalszy. Po zmianie miejsca kompostownika znalazłam miejsce na ławeczkę nowy plan pokazuje to miejsce..górny prawy róg. Teraz myślę,jak się osłonić i to, co przychodzi mi do głowy to wersja z tujami. Wszędzie sąsiedzi..kratka bardzo by mi się podobała,jak u Iwony(Iwk4)ale intymności to ona mi nie da.
Lewa strona z huśtawką również potrzebuje częściowej osłony. Tutaj chyba zdecyduję się na kratkę taką na 2 metry i na niej puszczę różę.

Jak ktoś z zaglądających ma inny pomysł wart uwagi, to chętnie posłucham

Fajne miejsce na ławeczkę...można się też osłonić takimi panelami https://pl.pinterest.com/pin/396457573417750742/ Wycinamy wzór w zwykłej blasze płaskiej z tyłu mozna dać pleksę lub podswietlic ledami. Jezeli chodzi o rośliny to ja posadziłabym tam graby Fastigata + hortensje bukietową z Miskantem lub jakiś inny zestaw. Nie wiem jakie wymiary ma rabatka za ławeczka...
frezja 15:12, 07 mar 2017

Anetko, zmieniły się plany (z prędkością światła u mnie) i teraz prawa strona będzie tak: przedłużę bylinową a w jej plecach postawię dodatkowe skrzynie na warzywa.Przed skrzyniami coś wysokiego muszę wymyślić.

Fajna przegroda ta, która pokazałaś...efekty, światełka. Blisko altany fajnie by było pomysł godzien przemyślenia.
Teraz po głowie chodzi mi ta lewa część, gdzie stoi na razie huśtawka.Na czerwono zaznaczyłam miejsce, gdzie muszę się odgrodzić. Rosną już tam wejgele i inne krzewy ale to wciaż mało. Postawimy tam prawdopodobnie kratę, na której będzie pięła się róża.

kaz742011 17:45, 07 mar 2017

Ładny projekcik. Zazdraszczam umiejętności. Ja z tych co niestety ich nie posiadają. Podpowiedzieć niestety nic nie mogę bo się nie znam ale zagladądam i kibicuję.
frezja 18:02, 07 mar 2017

kaz742011 napisał(a)
Ładny projekcik. Zazdraszczam umiejętności. Ja z tych co niestety ich nie posiadają. Podpowiedzieć niestety nic nie mogę bo się nie znam ale zagladądam i kibicuję.

Kasiu, to nie takie trudne. W Poincie popróbuj
kaz742011 18:10, 07 mar 2017

frezja napisał(a)

Kasiu, to nie takie trudne. W Poincie popróbuj

Ja już na szczęście etap projektowania mam za sobą . Próbowałam nawet sama w Garden puzzle. I nie chodzi tu o techniczne umiejętności bo z tym sobie radzę całkiem dobrze. Ja po prostu na roślinach się nie znam i to był problem. Co z czym połączyć, w jakiej ziemi posadzić, czy roślina na słońce czy do cienia itp. Mogłam eksperymentować ale po co. Szkoda nerwów i przede wszystkim roślin.
Anda 18:13, 07 mar 2017

Planowanie w toku Super pomysły. Krata z różą to fajny pomysł. Najlepiej jakiś rambler, one maja giętkie pędy, żeby łatwo było prowadzić o kracie. Te sztywne są trudne do okiełznania
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
frezja 18:26, 07 mar 2017

Anda napisał(a)
Planowanie w toku Super pomysły. Krata z różą to fajny pomysł. Najlepiej jakiś rambler, one maja giętkie pędy, żeby łatwo było prowadzić o kracie. Te sztywne są trudne do okiełznania

Ewo, mam do przesadzenia Parade. Dostałam kiedyś, jako gratis. Miała u mnie niewłaściwą miejscówkę i nie zakwitła; pędy długie wypuściła i na tym koniec.

To ta http://www.rozarium.org/roze/ra-parade/
frezja 18:29, 07 mar 2017

kaz742011 napisał(a)

Ja już na szczęście etap projektowania mam za sobą . Próbowałam nawet sama w Garden puzzle. I nie chodzi tu o techniczne umiejętności bo z tym sobie radzę całkiem dobrze. Ja po prostu na roślinach się nie znam i to był problem. Co z czym połączyć, w jakiej ziemi posadzić, czy roślina na słońce czy do cienia itp. Mogłam eksperymentować ale po co. Szkoda nerwów i przede wszystkim roślin.

Początkowo z Garden Puzzle też korzystałam. Pobędziesz z nami, to posiądziesz wiedzę
paulina_ns 18:29, 07 mar 2017

Zaglądam i podziwiam fajny projekcik, taka ławeczka mi się marzy póki co nie mam jej gdzie wkomponowac . Róże wybieraj, które nieustannie kwitną i będzie pięknie. Pozdrawiam.
kaz742011 18:36, 07 mar 2017

frezja napisał(a)

Początkowo z Garden Puzzle też korzystałam. Pobędziesz z nami, to posiądziesz wiedzę

Na razie konsekwentnie realizuję projekt a przy okazji czerpię wiedzę o roślinach od bardziej doświadczonych ogrodniczek. Mam nadzieję że niedługo sama też będę mogła się podzielić tym czego cały czas się uczę . A na razie pytam, podglądam i kibicuję innym .