Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Anulajda w raju 11:36, 10 sty 2017

Do góry
Co to za róża?

Na zielonej... trawce :) 11:14, 10 sty 2017

Do góry
Takie jesteśmy piękne

Nasz przydomowy ogródek 10:52, 10 sty 2017

Do góry
Mirko to tylko się cieszyć. Ostatnio były takie zimy z przymrużeniem oka.

Violu nie było Ciebie na chwilę i dobrze że jesteś. My tez jesteśmy po
wizycie.

Basiu faktycznie w Twoich stronach to tęgi mróz jest trudno. U nas w nocy waha się od 18 do 25 stopni mrozu. Spacery z Barim skrócone o połowę aby sobie łapek nie odmroził. Najgorzej jest wyjść z domu a po kilometrze jest już ciepło. Buciska sznurowane sprawdzają się znakomicie.

Ogród smacznie śpi- no zająłem się storczykami. Zaczynają wypuszczać nowe liście i pędy a 2 z nich przesadziłem do nowego podłoża. Zraszam ich codziennie bo suche powietrze od grzejników.

Miltonia.

Dendrobium.

Falenopsis.

Ogród z uśmiechem 08:42, 10 sty 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Sójka to piękne ptaszysko Jak rozwinie skrzydła to kolory na nich są niesamowite

Piękne, ale ja ich nie lubię. To też drapieżnik, wyjada wiosną jaja z gniazd innych ptaszków i poluje na te młokosy małe. U mnie jest ich sporo i wyżerają sikorkom słonecznik z karmnika.
Na dodatek są hałaśliwe, mają bardzo nieprzyjemny skrzek.
Dżdżownice kalifornijskie 08:21, 10 sty 2017

Do góry
Mam dwie komory.Posrodku drewno z dziurami.Jak jedna pelna i gotowa, to nakladam do drugiej i wszystkie przechodza.Na dworzu w 3 kompostownikach poprostu klade obornik na wierzch.W jednym kacie. I tak ze dwa razy i mozna wiekszosc wybrac.Ale kompost nie moze byc zbyt swiezy.Np.swoje komposty robilam wiosna i latem. Teraz w marcu bede je wybierac.I od polowy lutego juz bede klasc na wierzch obornik.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 07:30, 10 sty 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Ogłaszam, że polowanie w L. sie udało Jak ja lubię Panie ze sklepu

Co to za kffiutki? Bo się nie znam
Ładne
Ptasi gaj 00:45, 10 sty 2017

Do góry
Cześć Elu, wpadłam na chwilkę i czytam, że masz problem z odnalezieniem siebie na forum.
Jest bardzo fajny sposób, jak się zgubisz, albo jak szukasz czegoś konkretnego:
Wpisz u góry w lewym rogu słowo-klucz, czego szukasz i kliknij pokaż posty, szukaj.

Po wpisaniu ElzbietaFranka otrzymałam całą masę twoich postów, teraz możesz łatwo wejść na swój wątek.
https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=ElzbietaFranka&search_in=posts&commit=Szukaj

W podobny sposób możesz poszukać wpisy o np. cisach. Wystarczy wpisać: cisy. Pokażą ci się wszystkie posty, w których wystąpiło słowo cisy.
Jeśli wpiszesz cisy img pojawią się wpisy ze zdjęciami cisów, ale tylko te, jak ktoś nazwał "cisy".
Mam nadzieję, ze pomogłam.
Pozdrawiam
Ogródek frontowy 23:13, 09 sty 2017

Do góry
anbu napisał(a)
Też się zastanawiam jak to wszytko będzie wyglądać po zimie :/
U nas było -20

Wszystkiego dobrego Aniu w Nowym Roku Trzymam kciuki za Twoje ramy oby wiosna przyszła jak najszybciej bo... "trochę brakuje mi ciepła"
Osiedlowy ogródek 23:01, 09 sty 2017

Do góry
Opiszę jeszcze raz rośliny na zdjęciu:

1 świerk
2 tuja smaragd
3 tuja sunkissed
4 wierzba hakuro na pniu
5 nigry
6 miskant Morning Light
7 hortensja Vanila Fraise
8 Bukszpany
9 tawułka golden carpet
10 tuja Danica
Po prawej żywopłot z ligustra

Kurczę, nie pasują te bukszpany?
Chyba się nie nadaję jednak do planowania ogrodu

Ogródek z futrzakami i kamieniami 22:52, 09 sty 2017

Do góry
Ewik napisał(a)
Zima w pełnej krasie

Jakie słodkie puchate czapeczki
u nas śniegu prawie wcale - 1-2 cm się nie liczy, no chyba że pudrem to nazwiemy...
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 22:34, 09 sty 2017

Do góry
Pierwszy w tym roku Kogut zrobiony-jeszcze cieplutki
w oczekiwaniu na wiosnę

Zimozielony ogród przy białym domu 22:27, 09 sty 2017

Do góry
agaciech napisał(a)

A czy wiem ktos moze jak nazywa sie ta zolta roslinka, na zdjeciu powyzej, dosadzona przy konwalnikach?
Pozdrawiam Zagladajacych

Ta żółta roślinka została zamieniona z czymś co nie zimowało.
To żółty berberys.
Zimozielony ogród przy białym domu 22:18, 09 sty 2017

Do góry
Danusiu,
Rozważam zakup punktu poboru wody, przypominającego ten z ogrodu zimozielonego. Początkowo chciałam postawić go na ziemi, ale obawiam się, że stanie się zbyt widocznym i dominującym elementem.
Znalazłam to zdjęcie. Czy on rzeczywiście został częściowo (w połowie?) umieszczony pod ziemią? Czy to rozwiązanie się sprawdziło?

Gardenarium napisał(a)

Taki punkt czerpalny

Ptasi gaj 22:16, 09 sty 2017

Do góry
Toraz chce napisac troche o drzewach, juz mialam wczoraj napisane cos nacisnelam i wszystko poszlo w sina dal.
Mam trzy jarzebiny szare, ktore nie chca rosnac. Maja przyrosty bardzo male kwitna tez slabo. Maja po 6 lat. Jakas przyczyna musi byc, na wiosne okopie je i nawioze obornikiem jak nie rusza to trzebamprzesadzic w inne miejsce.
Nie daleko od mojego osiedla rosnie szpaler jarzebin wlasnie tych szarych sa bardzo ladne jak kwitna to zapach sie roznosi na kilometr i to mnie zainspirowalo do posadzenia u siebie, ale najwidoczniej cos im w moim ogrodzie nie sluzy ze takie mikrusy.
Taki sam problem mialam z bukiem czerwonym w tym samym czasie posadzony, przyrosty po 2-3 cm. Przekopalam w inne miejsce przez 2 lata ledwo ledwo, az w zeszlym roku nadrobil wszystkie lata, mial przyrosty po 80 cm. Nasypalam do dolka wiadro obornika i ruszyl, piekne liscie.
Dobrze u mnie rosna deby, brzozy i klony, jesienia sie pieknie wybarwiaja.
Wiec kazda/y z nas ma jakies problemy w ogrodowych nasadzeniach i dlatego ogrod przeksztalca sie caly czas.

A to ten buczek czerwony

A to nabytek w 2016 r.

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:16, 09 sty 2017

Do góry
Grzes napisał(a)

I troszkę wieczornej iluminacji

Grzesiu cudnie macie ogród przystrojony, o wyczynach z odśnieżaniem poczytałam moi machają łopatami, a ja z nimi...kto ma czas
Kasiu dla Was obojga wszystkiego dobrego i spełnienia planów w kolejnym sezonie
Kochani! - pomóżcie proszę z przedogródkiem! 22:07, 09 sty 2017

Do góry
Cześć Agatko. Danusia fajnie podzieliła ten kwadrat, łącząc go jakby z drugą stroną. Narzuca to więc podobny klimat nasadzeń. Cyprysika bym zostawiła. Jest ładny. Do tego linią wytyczyć podział rabaty.

Na jednej stronie może być lawenda we żwirku, na zimę pociąć ją koniecznie w kulki. Ja tak zrobiłam i teraz się zachwycam nią o poranku, jak wyglądam przez okno. Druga część kwadratowej rabaty - to posadziłąbym kilka kulek bukszpanowych albo tuje danica, rozrzucone, jakby przypadkiem. Pomiędzy koniecznie trawki: może być ID, albo hakone, bardzo ładnie wygląda w kulkach molinia Variegata.Jeśli lubisz kwiatki, to możesz dołożyć szałwię, albo jeżówki rozrzucone, choć, jeśli zdecydujesz się na lawendę, to niech ona gra pierwsze skrzypce. Kulki bukszpanowe wysypać korą. Jeśli nie chcesz lawendy, to daj na części żwirowej berberysy : admiration lub bagatelle.
https://pl.pinterest.com/pin/529876712393111208/
Z natury tworzą ładne kuleczki, choć można im pomóc delikatnym cięciem. Są też kuleczki berberysów w kolorze żółtym. Też wyglądają ślicznie. Jak coś chcesz zobaczyć, to daj znać u mnie. Zalinkuję ci fotki. Pozdrawiam
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:56, 09 sty 2017

Do góry
No i właśnie - mrozy...
Trochę mnie zaskoczyły, nie powiem okopcowane zostały tylko nóweczki sadzone na jesieni, no i te co przesadzałam. Na resztę jakoś czasu mi zabrakło.
Zdążyłam tylko przed najmroźniejszą nocą przykryć Edenkę:

i usypać prowizoryczne kopce najbardziej lubianym moim różyczkom, tu Pashmina w gaszczu traw:

a tu śnieżne kopce na frontowej "Białej":

Niech te mrozy już sobie idą (moga w górach dla narciarzy zostać).
Ja już śniegiem się nacieszyłam i chcę wiosnę
Rabaty angielskie 21:55, 09 sty 2017

Do góry

Rabaty angielskie 21:52, 09 sty 2017

Do góry

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:46, 09 sty 2017

Do góry
Na rózanecznikowej rodkom poskrecało od mrozu liscie:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies