Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:40, 12 lut 2017

Do góry
Zachodnia rabata wciąż w jesiennej odsłonie

Uporządkowany wstępnie prawy i lewy półksiężyc

Mirkowy ogród (początki) 17:36, 12 lut 2017

Do góry
Na razie tylko to mi się grało

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:33, 12 lut 2017

Do góry
W zeszłym tygodniu zaczęłam cięcie traw. Podczas tego weekendu cięłam dalej. To jeszcze nie koniec. Została mi jeszcze rabata wzdłuż zachodniej granicy i południowo-zachodni narożnik. Ścięłam kwiatostany wrzosów, przycięłam hortensje. W tym tygodniu temperatury w dzień w naszym rejonie mają oscylować między 5-9 stopniami na plusie. To dobre warunki do oprysku miedzianem. Opryskam róże, wrzosy, kiścienia i drzewka owocowe. Może uda się rozsypać dolomit w warzywniku i na trawnikach.

Wrzosy po cięciu. Ładnie przezimowały. Nie mają oznak przemarznięcia.

Hortensje cięłam różnie. Te najmłodsze bardzo nisko. Wycinałam im najcieńsze gałązki. Te najstarsze skracałam o ok. 40 cm.

Miałam pomocnika. Każde źdźbło trawy było świetną zabawką.
Po ścięciu miskantów unaocznił się klon pensylwański. Ładną ma korę.

Róże jeszcze muszą czekać w kolejce do cięcia, choć przyznam szczerze, że denerwująco wyglądają ich badyle.

Zakładanie trawnika podczas letnich upałów 17:13, 12 lut 2017

Do góry
jacek_z napisał(a)

Myli się Pan...
Doceniam i podziwiam wiedzę dużej części użytkowników tego forum, także Pani Danusi. Panu jednak dziękuję, rozmija się Pan w powyższych wypowiedziach i nic nowego nie wnosi do tematu. Demagogów na forach jest aż nadto. Proszę zamknąć temat. Dziękuje, pozdrawiam. Ps. proszę tylko się na mnie nie obrażać

Jakżeż mi Jacku przykro z tego powodu.
Na szczęście ja nic nikomu na forum nie muszę udowadniać, ani zabiegać o czyjekolwiek względy.
To ode mnie.
Dla Ciebie.
Na pamiątkę.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:04, 12 lut 2017

Do góry
Rumianka napisał(a)
tyle kolorów zachowało się, aż niebywałe...Rośliny jakby na chwilkę tylko zamknęły oczy na czas zimy, ale już spod ich powiek wyrywają się kolorki...by buchnąć z wiosną pelnym rozkwitem

To prawda Rumianko
Niektóre rośliny już stoją w blokach startowych

Hortensja pnąca i irys Pumilo

Dzwonki Poszarskiego i jakieś cebulowe

Zaczęłam wiosenne porządki, bo przy nasadzeniach naturalistycznych sporo jest pracy, a sił niestety nie przybywa. Liliowce i irysy syberyjskie zaczęły wypuszczać nowe kiełki. Nadeszła pora, aby usunąć zeszłoroczne liście.
Podokienne lewa i prawa

Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 17:03, 12 lut 2017

Do góry
waldek727 napisał(a)
sullifan.
Czy to jest ziemia rodzima, czy nawieziona z innego miejsca?

to jest ziemia rodzima, dosłownie 10 metrów obok rośnie na takiej samej zboże. Ktoś powiedział, że jest to ziemia I klasy - nie wiem bo nie znam się na tym. Byłem obok w szkółce ogrodniczej i powiedzieli, że u mnie ziemia powinna być podobna co u nich czyli dobra np. pod krzewy. Teraz jak jest bardzo ciepło to jest sucha i twarda jak pieprz podczas próby przekowpywania kruszy się na twarde kawałki jak na zdjęciu, patrząc na nią nie wiem jak trawa się w niej zakorzeni.
Czy powinienem się martwić, że trawa na niej nie wyrośnie?
Może po przekopaniu, zroszeniu i ubiciu nabierze odpowiedniej formy pod wysiew?

fotka z dnia dzisiejszego:

Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem czy ryzykować i siać, pieniędzy też za bardzo nie mam aby zwozić nową ziemię...
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 17:03, 12 lut 2017

Do góry
sullifan napisał(a)
Witam

Przygotowuję ziemię pod trawnik przekopując ją jednak zastanawiam się czy będzie ona odpowiednia pod wysianie świeżej trawy.
Mam wrażenie, że jest ona mocno zbita(przed kopaniem twarda i sucha), grudki są dosyć twarde i kruche (jak wyschną na powierzchni po przekopaniu), głębiej ziemia jest dość zbita/bardzo ciemna

Co myślicie o takim materiale pod sianie trawy. Tuż obok jest pole ze zbożem na tym samy rodzaju ziemi wiec chyba jest dobra, ale czy odpowiednia pod trawę. Niektórzy mi mówią, że można by dosypać piachu, aby ją rozluźnić, jednak po przekopaniu jest dość luźna, ale pewnie z powrotem się mocno ubije z czasem.

poniżej umieszczam fotki wykonane w trakcie kopania i grabienia.

Ogrodem zajmuję się pierwszy raz w życiu więc proszę o wyrozumiałość

Trawnik spalony / zniszczony nawozem 16:55, 12 lut 2017

Do góry
Na szczęście trawa odrasta, myślę, że dość szybko. Pozdrawiam serdecznie.
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 16:54, 12 lut 2017

Do góry
Biedronka2015 napisał(a)

Dzień dobry, Proszę o poradę - bo nie mam pojęcia co mogło spowodować taką katastrofę . Parę dni temu, na początku upałów, podlałam jak co wieczór mój trawnik. Następnego dnia po powrocie z pracy zastałam taki oto widok. Problemu upatrujè w użyciu po raz pierwszy nawozu Substral osmocote, którywysypałam ok miesiaca temu, ale czy to możliwe? Jakie mogą być przyczyny i co teraz zrobić?

Działka wkoło Lubczyka :) 16:50, 12 lut 2017

Do góry
kitek81 napisał(a)
Moje dzisiejsze, małe zakupy

Kasiu nie takie małe ja jeszcze nic super zakupy
buziaki zostawiam
Ogrodowe kreacje 16:45, 12 lut 2017

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Według kolejności zdjęć : Kolkwicja chińska, Leszczyna purpurowa, Tawuła van Houtte'a

Ależ piękny okaz

Moja młoda miała tylko kilka kwiatków, za to jej mamusia była piękna, choć nie tak jak Twoja
Ogród w remoncie 16:36, 12 lut 2017

Do góry
Kasiu
Jedna kratka=0,5metra

Myślisz,że tego trawnika jeszcze za dużo? Dla mnie to te rabaty już są wielkie. Myślę jakby je podzielic,może ścieżkami np tak

Podobają mi się takie podziały i rabaty przy ścieżkach
Lubię go :) 16:36, 12 lut 2017

Do góry
ta rabata kończy skarpę z przodu domu
Moja działka na Dębowym Lesie 16:35, 12 lut 2017

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Przychodzę z rewizytą nie udało mi się jeszcze wszystkich stron przejrzeć, ale na pewno to nastąpi piękny, pełen barw ogród, no i kamienie ile ich jest ja też lubię je dodawać do rabatek a ile odmian funkii - cudne

Witaj w moich progach.
Tak lubię kamienie.I naprawdę w moim ogrodzie jest ich już duzo.
I to z rożnych stron Polski i nawet jakieś z Europy tez są
A funkie,,, to oja pierwsza miłość i nie zakończona.Bo ciągle jakaś jeszcze dokupię.
Chociaz już nie mam na nie miejsca.
A to jedna z ulubienic.
Róża Rosomane Janon

Lubię go :) 16:31, 12 lut 2017

Do góry
Następna część ogrodu to skarpa wokół domu , nie mam dobrych zdjęć ,ale jakiś pogląd wizualny jest: głównie są liliowce tworząc wstążkę wijąca się , irga ,kosodrzewiny, rododendrony, berberysy i iglaki,
agro musiała być ze względu na obsuwanie się ziemi

Moja działka na Dębowym Lesie 16:29, 12 lut 2017

Do góry
frezja napisał(a)
Ale masz bukiet

Dziękuję bardzo
Dla ciebie takie wspominkowe

kitek81 napisał(a)
Twój zimowy ogród chociaż ma ładną pierzynę, u mnie śniegu tyle co kot napłakał. Śliczne różyczki, mi najbardziej podobają się te w odcieniach różu.
Pozdrawiam

a u mnie grubo śniegu jak widać.I denerwujące, bo na chodnikach też, i ślisko.
Pod śniegiem poprzednie zlodowacenia i ciężko chodzi w takich warunkach , zwłaszcza rano do pracy trzeba szybko .
Ja lubię rożne kolory i w różyczkach tez.
ale jak róże lubisz to proszę
Dziękuje i też cieplutko pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies