Podlej go dobrze, jeśli ma kopczyk w korzeniach to rozgarnij, to może być objaw suszy fizjologicznej.
Susza fizjologiczna objawia się zimą lub wczesną wiosną, kiedy zimozielony krzew transpiruje, a korzenie i ziemia są zmarznięte lub suche i nie mają jak pobrać wody na uzupełnienie.
Dlatego kopczyki z kory wczesną wiosną należy szybko rozgarnąć, aby umożliwić roślinie dostęp do wody, rozgarnięta ziemia szybciej się ogrzeje i rozmarznie, a tym samym roślina pobierze wodę.
No tak, ale ja nie jestem wróżką i chciałabym zobaczyć co i do czego doradzam do konkretnej sytuacji w ogrodzie.
Załóż swój wątek i wtedy będzie o wiele łatwiej.
Zuza, no to poświęć się i zaparz i powąchaj chłodną herbatę. Chyba jeszcze nikt nie wymyślił opisu do zapachu herbaty
To jakbyś tłumaczył niewidomemu kolor bez urazy dla chorego
Można, ale w jakiej sytuacji one rosną. Gdzie w ogrodzie, może pokaż jakieś zdjęcia, bo gadamy o drzewach i sytuacji której ja nie widzę, więc jak mama doradzać. Pytałeś o pielęgnację świerków, odpowiedź podałam, a jak będziesz je prowadził zdecydujesz sam, ja tnę.
No to pozwalać, tylko co potem? Ogołocą się od dołu i będzie smętnie.
Skracaj w takim razie każdą gałązkę za młodu, ucinaj przewodnik, będą się naturalnie zagęszczać.
Albo nie ucinaj nic, pielęgnuj zgodnie ze wskazówkami
Ale wtedy już odpada rabata przy płocie, bo dwie szerokie rabaty po obu stronach i wąski trawniczek pośrodku? Lepsza rabata pod płotem niż przy podjeździe bo zasłoni z miejsca cały ogród dalej.
1. Juniperus sabina 'Variegata'
2.nie wiem
3.Junipersu 'Blu Chip'
4.Picea glauca, odmiana nie wiadomo bo za mały żeby pokrój określić
Może to być też Picea mariana 'Nana'
1. Siewka świerka serbskiego albo nie wiem co to, może świerk biały, trudno określić
2. Cyprysik nie wiem jaki
3. cyprysik 'Boulevard' albo podobny 'Curly Tops'
4. nie wiem
Podeślę komuś link bo ja sama jedna na całe forum nie poradzę
Rośliny trzeba wykopać, wyrwać trawę, czyste wsadzić do dużych donic, zgrupować w jednym miejscu a cały ogród zaorać i odchwaścić i dopiero sadzić w odpowiednie miejsca.
Wg mnie lepiej by miały w tej sytuacji w donicach niż w gruncie. Łatwiej nawet zadbać o podlewanie.