Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Agam

Ogródek Agam

agam 19:28, 11 lut 2014

Ten z prawej jest w gorszej formie.

Gardenarium 12:49, 12 lut 2014

Podlej go dobrze, jeśli ma kopczyk w korzeniach to rozgarnij, to może być objaw suszy fizjologicznej.

Susza fizjologiczna objawia się zimą lub wczesną wiosną, kiedy zimozielony krzew transpiruje, a korzenie i ziemia są zmarznięte lub suche i nie mają jak pobrać wody na uzupełnienie.

Dlatego kopczyki z kory wczesną wiosną należy szybko rozgarnąć, aby umożliwić roślinie dostęp do wody, rozgarnięta ziemia szybciej się ogrzeje i rozmarznie, a tym samym roślina pobierze wodę.

Instagram Ogrodowiska
agam 13:21, 12 lut 2014

Danusiu on już taki od jesieni, gdy mrozów nie było.
Artur321 13:45, 12 lut 2014

Teraz tylko trzeba poczekać na realizacje tego projektu .
MitkaHalina 13:48, 12 lut 2014

Ja swoje rh przykryłam gałązkami świerkowymi, ponieważ są to niewielkie krzaczki i bałam się czy przetrwają zimę.
elzbieta_g 16:05, 12 lut 2014

Witam sasiadkę, wydaje mi się, że bliską bo po przeczytaniu całego wątku natrafiłam jak podajesz doległości do Rzeszowa i Tarnowa to tyle samo ja mam , chyba, że ty z drugiej strony ogród masz cudny, pięknie rozrosły się hortensje , żurawki no i duma M rewelacyjny trawnik
pozdrawiam , będę zaglądać i podglądać plany bo widzę, że wiosną będziesz ostro działać
Alisonek 16:21, 12 lut 2014

agam napisał(a)
Ten z prawej jest w gorszej formie.

A jednak poleciałaś robić nocne zdjęcia rh faktycznie coś słabo się prezentują, i może Danusia ma rację, ja swoje sporo jesienią podlewałam. Bądźmy dobrej myśli że przeżyją. pozdrawiam
Gardenarium 10:21, 13 lut 2014

Jeśli taki jest od jesieni to może być fytoftoroza i już po nim, ale ta choroba zaczyna się więdnięciem raczej najpierw pojedynczych gałązek a nie całego krzewu. Obejrzyj ten krzew dokładnie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 10:23, 13 lut 2014

Przetnij mu gałązkę w poprzek, taką bardziej "zwiędniętą" i zobacz przekrój czy jest ładny, jasny czy ciemny.

Tu masz zdjęcie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/868-rozaneczniki-choroby-i-szkodniki?page=22

Instagram Ogrodowiska
agam 12:22, 13 lut 2014

Dziękuję Danusiu.
ten z lewej miał taką jedną gałązkę bardziej zwiędniętą, która została usunięta na jesieni. Patrzę na te zdjęcia i wydaje mi się że widzę następną.

Ten z prawej zwiędnął po całości. Gałązkę przekrawałam na jesieni. Była w porządku.
Trzeciego "zwiędniętego" przesadziłam na jesieni w inne miejsce, ale bez zmian.