Witam się u Ciebie! Super ta krateczka wygląda - nie sieją Ci się chwasty? Wszystko pięknie Ci się rozrosło.
Zerknij do wątku spotkaniowego Spotkanie Lubdom Ogród
Właśnie przeczytałam artykuł: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/132-wiosenne-ciecie-w-ogrodzie, tylko zastanawiam się czy dotyczy to również roślin posadzonych np. jesienią tamtego roku czy trochę starszych czy to nie ma znaczenia?
Mam dereń i wiele innych roślin posadzonych jesienią tamtego roku (z listy z tego artykułu) ale szczerze nie wiem czy już tą wiosną mogę obcinać - trochę się czuje tak jakbym obcinała własne włosyprzy okazji pokaże moje hortensje oraz hosty ( które nie wiem czy nie przymarzły czy tak powinny wyglądać)
tak, tam gdzie biała kartka do trawa. Działka 14 arów. Swierki serbskie tak by w sporym oknie w salonie było zielono a nie dom sasiadów. Mówimy o pierwszym domu z prawej.
Dziewczyny moja wsiowa kuchnia się urzeczywistnia
zostaje mi dylemat czy pas fliz pod dużym kredensem podnieść do góry czy zostawić jak pod oprawą okna?
Jeszcze mam dylemat nad uchwytami, chyba wybiorę metalowe... w miedzi lub czarne kute, może jakaś sugestia...?
Ewa jeżeli są przebłyski to nie jest tak groźnie gorzej jak nie widać gdzie stawiasz nogę wówczas są 3 wyjścia
1) idziesz dalej w ciemno - masakra wariant dla samobójców
2) szukasz osłoniętego miejsca i sprawdzasz w plecaku czy masz wszystko niezbędne do przeczekania gorzej w okresie z minusową temperaturą
3) "telefon do przyjaciela" czyli TOPR
Bardzo dziękuję - z opóźnieniem przez chorobę - za odpowiedź Pani Danusi i Pani Alinie - zrobione
Rozumiem, że co roku na wiosnę tak przycinać - góra i boki? Proszę jeszcze o radę - kiedy spryskać Pinivitem? Te moje tuje mają dużo szyszek - doczytałam, że dlatego, że im się źle dzieje, a ja myślałam, że taki ich urok Początkująca ogrodniczka jestem Nie mają maty, ale tych kilkuletnich nie zasilam ani nie podlewam - to może być przyczyną szyszkowania?
Mam jeszcze pytania odnośnie innych krzewów, ale postaram się tematycznie wstawić, nie wiem tylko gdzie zapytać o te na zdjęciach. Nie przycinane wcale, ten złoty marny bardzo, bo posadzony w mało korzystnym miejscu -silne wiatry - proszę o radę co z nim zrobić? Czy jakoś przyciąć? I jak przycinać te na kolejnych zdjęciach? Jeden rośnie na skarpie więc muszę ograniczyć w miarę wzrost, ale zupełnie nie wiem jak się za to zabrać...
Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich Ogrodników